Graham Knott s GM Stanem Bowmanem a ředitelem skautingu mládeže Markem Kelleym
Graham Knott s GM Stanem Bowmanem a ředitelem skautingu mládeže Markem Kelleym

Draft 2015: Blackhawks si vybrali Knotta a v 5. kole Bondru

Chicago si na 54. místě vybralo silného útočníka Grahama Knotta, hráče Niagara IceDogs (OHL). V minulé sezoně nasbíral 43 bodů (25+18) a 33 trestných minut v 59 zápasech. S Kanadou získal loni zlato na Hlinkově memoriálu a teď na jaře bronz na MS hokejistů do 18 let. Ve 3. kole si Blackhawks vybrali obránce Dennise Gilberta z Chicago Steel (USHL), který jde na podzim na University of Notre Dame. V minulé sezoně nasbíral 27 bodů (4+23) a 89 trestných minut v 59 utkáních. Na konci 4. kola Chicago ukázalo na obránce Ryana Shea z Bostonu ve středoškolské soutěži. Příští sezonu by měl hrát v Youngstownu v USHL a další rok pak nastupuje na Northeastern University. Jako 151. celkem si Chicago vybralo urostlého útočníka Košic Radovana Bondru, který podle svých slov fandí Blackhawks posledních 6 let.

Graham Knott (foto St. Catharines Standard)
Graham Knott (foto St. Catharines Standard)

Knott je urostlé levé křídlo, schopný bruslař s velmi dobrou střelou. Tlačí se do brankoviště a umí se v těsném okolí branky dobře orientovat. V hodnocení CSS byl na 57. místě mezi zámořskými hráči do pole, ISS jej zařadilo na 73. příčku a Bob McKenzie z TSN jej ve svém souhrnném žebříčku uvedl na 49. pozici. Podle The Hockey News byl Knott 53. nejlepším hráčem na draftu.

„Vždycky máte pocit, že má na víc. Sice nasbíral nějaké body, ale měl by být víc vidět. Když ještě přidá na síle, mohlo by z něj něco být,“ pověděl THN jeden ze skautů. „Moc se mi nezdá. V žádném utkání, kdy jsem ho viděl, nehrál moc dobře. Vím, že je velký, ale celý rok hrál stejně, nejsem si jistý jeho nasazením,“ říká jiný nejmenovaný skaut. Podle většinového názoru má Knott šanci hrát v NHL ve třetí pětce. Jeho vzorem je Adam Henrique z New Jersey Devils.

„Hraji dobře dozadu, můžu se zapojit do útoku a taky trochu hrát tělem,“ uvedl Knott ve svém prvním rozhovoru poté, co si jej Hawks vybrali.

Dennis Gilbert
Dennis Gilbert

Obránce Dennis Gilbert, kterého si Blackhawks zajistili na konci třetího kola, byl v závěrečném hodnocení CSS na 58. místě mezi zámořskými hráči do pole, tedy hned za Knottem. Podle McKenzieho byl 74. nejlepším hráčem v letošním ročníku, ISS jej zařadilo na 96. příčku. Rodák z předměstí Buffala si za své letošní výkony vysloužil nominaci do All-Stars týmu nováčků USHL. Gilbert je všestranný obránce s dobrou postavou, musí ale zapracovat na své pohyblivosti a hrát jednoduše.

„Být draftovaný jakýmkoli týmem je samozřejmě splněný sen, ale tím, že jsem v Chicagu loni hrál a zvykl jsem si na město a prostředí okolo, tak tím je to celé výraznější. Mám velkou radost, že jsem teď u Blackhawks,“ řekl Gilbert a vyjádřil se ke svému nástupu na University of Notre Dame, kde bude jeho spoluhráčem rodák z Chicaga Christian Fisher, kterého si ve 2. kole vybrala Arizona. „Univerzitní liga je podle mě skvělá pro to, aby se hráči dále zlepšovali. Je tu největší možná konkurence a přechod do NHL je pak snazší, protože tu hrajete proti starším soupeřům, dospělým chlapům kolem 25 let.“

Ryan Shea (foto Matt Dewkett)
Ryan Shea (foto Matt Dewkett)

Jako posledního hráče ve 4. kole Chicago draftovalo obránce Ryana Shea, který v minulé sezoně nasbíral 35 bodů (6+29) v 22 zápasech jako kapitán Boston College High ve středoškolské soutěži USHS, kde byl loni jednou z největších hvězd. Ve 14 utkáních ještě nastoupil v dorostu za Cape Cod a dvěma zápasy debutoval v Youngstownu v USHL, kde by měl strávil příští sezonu. Od podzimu 2016 bude Shea studentem Northeastern University. V závěrečném žebříčku CSS byl na 155. místě.

Shea je ofenzivním typem obránce, který se rád zapojuje do útoku. Má dobrý přehled a skvělý pohyb, který naznačuje, že by se měl dál zlepšovat ve své poziční hře ve vlastní třetině. V minulé sezoně prokázal své dovednosti při bránění jeden na jednoho.

Radovan Bondra (foto jäzva, hokej.sk)
Radovan Bondra (foto jäzva, hokej.sk)

Na konci 5. kola si Blackhawks jako 151. celkově vybrali Radovana Bondru, útočníka Košic a jmenovce bývalého kanonýra Washingtonu. Bondra se v Chicagu zúčastnil klubových testů během finálové série s Tampou a slovenským novinářům později prozradil, že jej GM Bowman chválil.

„Fandím mu posledných šesť rokov. Dostať sa do Chicaga by bol splnený sen. Ak sa to však nepodarí, nevadí, budem šťastný, ak ma draftuje hociktorý iný klub,“ řekl Bondra. „Generálny manažér Stan Bowman sa o mňa celkom zaujímal, pozdával som sa mu už na šampionáte dvadsaťročných, potom aj na osemnástkach. Bol so mnou spokojný.“

Bondra v minulé sezoně nasbíral 4 body (2+2) v 15 zápasech za Košice, v playoff pak přidal tři body (1+2) v dalších 15 utkáních a přispěl tak k zisku mistrovského titulu. Čtyři střetnutí odehrál za slovenskou dvacítku a 17 (6+6) ve druhé lize za reprezentaci do 18 let. Na juniorském šampionátu sice nebodoval, ale domů si přivezl bronzovou medaili. Bondra má obrovskou postavu, vynikající střelu a cit pro zakončení. Dobře bruslí a umí si pokrýt puk. Podle ISS byl Bondra 97. nejlepším hráčem na draftu, CSS jej zařadilo na 34. pozici mezi evropskými hokejisty do pole.

Roy Radke (foto Zach MacPherson)
Roy Radke (foto Zach MacPherson)

V 6. kole si nejdříve jako 164. celkově Blackhawks vzali pravé křídlo Roye Radka z Genevy, předměstí Chicaga. V minulé sezoně hrál ve třetí pětce v Barrie (OHL), kde v 64 zápasech nasbíral 18 bodů (9+9). V playoff pak v 9 duelech nastřílel čtyři branky. Před příchodem do Barrie strávil rok v prestižní Shattuck St. Mary’s, kde dal ve 49 utkáních 19 gólů a přidal 21 přihrávek. V závěrečném hodnocení CSS byl na 104. místě mezi zámořskými hráči do pole. Podle ISS byl 159. nejlepším hráčem na draftu. Radke hraje rád do těla, dobře napadá, ale nepatří mezi nejrychlejší hráče.

„Vždycky, když byli na řadě, tak jsem doufal, že si vyberou mě,“ pověděl Radke, chicagský fanoušek, který byl na draftu na Floridě také osobně přítomen.

Joni Tuulola (foto Pekka Rautiainen, yle.fi)
Joni Tuulola (foto Pekka Rautiainen, yle.fi)

Na konci 6. kola si pak Chicago ukázalo na finského obránce Joniho Tuulolu, syna Marka Tuuloly, úspěšného zadáka, který odehrál ve finské nejvyšší soutěži téměř tisícovku zápasů a získal několik titulů (kariéru skončil po minulé sezoně, ve které Joni v Liize debutoval). Tuulola byl podle CSS na 32. místě mezi evropskými hráči do pole, ISS jej zařadilo na 129. příčku celkem. Letos odehrál svou první sezonu mezi dospělými a ve 32 zápasech za Hämeenlinnu nasbíral 10 bodů (5+5) a 8 trestných minut. Tuulola je šikovný obránce s citem pro hru a velmi dobrou rozehrávkou.

Posledním draftovaným hráčem letošního ročníku se stal John Dahlström, střelec juniorského týmu Frölundy.V minulé sezoně debutoval ve dvou zápasech mezi dospělými a v 28 utkáních za juniorku nastřílel 20 branek. Na mistrovství světa hráčů do 18 let zaznamenal v 5 zápasech jeden bod za asistenci. Dahlström se stejně jako Bondra zúčastnil klubových testů a pobýval v Chicagu během třetího a čtvrtého finálového utkání a také on byl na Floridě v sobotu osobně, přestože se do žádného z konečných žebříčků před draftem nevešel.

  • Radovan Bondra

    Bondra SVK

    27 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • John Dahlström

    Dahlström SWE

    27 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Roy Radke

    Radke USA

    27 let, Pravé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Joni Tuulola

    Tuulola FIN

    28 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Dennis Gilbert

    Gilbert USA

    27 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Graham Knott

    Knott CAN

    27 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Ryan Shea

    Shea USA

    27 let, Obránce
    Členem klubu: