Viktor Tikhonov
Viktor Tikhonov

Chicago podepsalo smlouvu s Viktorem Tikhonovem

Blackhawks podepsali roční kontrakt s 27letým útočníkem Petrohradu Viktorem Tikhonovem. Bývalý spoluhráč Artemiho Panarina odehrál v NHL jednu sezonu, když ve Phoenixu nasbíral 16 bodů (8+8) v 61 zápasech. Posledních šest let pak působil na farmě v San Antoniu a později v KHL. Loni byl nejproduktivnějším hráčem mistrovství světa a letos získal na mistrovství stříbro. V minulé sezoně zaznamenal Tikhonov 24 bodů (8+16) a 29 trestných minut ve 49 utkáních a v playoff pak pomohl SKA k zisku Gagarinova poháru. Doplněno: Brad Richards je stále bez smlouvy, kontrakt s Arizonou podepsal Brad Richardson, dříve útočník Vancouveru.

Viktor Tikhonov pochází ze známé hokejové rodiny a přestože se narodil v Litvě, dětství strávil v Kalifornii. Odchovanec CSKA byl nejlepším útočníkem na juniorském šampionátu 2008, kde pěti zásahy v sedmi utkáních přispěl Rusku k zisku bronzových medailí. Na draftu si jej pak na konci 1. kola vybral Phoenix a Tikhonov následně odehrál svou první a dosud jedinou sezonu v NHL. Další ročník zahájil na farmě v San Antoniu, sezonu však dohrál v KHL v dresu Severstalu Cherepovets. V sezoně 2010–2011 pobýval opět v zámoří, v San Antoniu si připsal 33 bodů (10+23) v 60 utkáních.

V létě se pak vrátil do Ruska a v Petrohradu strávil čtyři roky. O jeho odchodu do Ameriky se spekulovalo už dříve, nyní je ale jeho návrat skutečností. Z KHL odchází s bilancí 69+61 ve 207 zápasech. Za národní tým nastoupil Tikhonov do 58 střetnutí, ve kterých nastřílel 14 branek a přidal 16 asistencí. Loni byl nejlepším útočníkem na MS (8+8 v 10 zápasech), ze kterého si přivezl zlato, letos získal se Sbornou stříbrnou medaili. Zúčastnil se také domácí olympiády v Sochi.

Tikhonov je všestranný hokejista s dobrou postavou, který může hrát na centru i na křídle. Má dobrý přehled o hře, velmi dobře bruslí, je šikovný, ale jeho předností je výborná střelba a solidní obranná činnost. V Petrohradě byl sice spoluhráčem Artemiho Panarina, který podepsal s Chicagem smlouvu už dříve letos na jaře, v jedné formaci spolu ale nenastupovali.

Mezi bývalými hráči Blackhawks, kteří podepsali novou smlouvu hned 1. července, jsou Michael Frolík (4,3 milionu na pět let z Winnipegu do Calgary) a PA Parenteau (z Montréalu do Toronta).

Ještě včera před otevřením trhu s volnými hráči se Blackhawks dohodli na nové roční smlouvě se zkušeným brankářem Michaelem Leightonem. V nadcházející sezoně si vydělá 575 tisíc dolarů, pokud bude působit v hlavním týmu, jeho nový plat v případě angažmá na farmě v Rockfordu je zatím nejasný. V minulé sezoně si v AHL přišel na 400 tisíc. Ve 42 zápasech chytal Leighton s úspěšností zásahů 92 % a v průměru inkasoval 2,26 branky na zápas. Chicago si jej původně vybralo v 6. kole draftu 1999 a do klubu se loni v létě vrátil po devíti sezonách, když na sebe upoutal pozornost výbornými výkony v Donetsku v KHL.

  • Michael Leighton

    Leighton CAN

    42 let, Brankář
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Viktor Tikhonov

    Tikhonov RUS

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: