Brad Richards
Brad Richards

Brad Richards se dohodl s Detroitem

Střední útočník Brad Richards uzavřel roční smlouvu s Detroitem, během které si vydělá minimálně 3 miliony dolarů (s bonusy až o milion více). V minulé sezoně nasbíral 37 bodů (12+25) a v playoff přispěl 14 body (3+11) k zisku Stanley Cupu. Blackhawks opouští Richards po jediné sezoně, jeho místo v sestavě by měla zaujmout čerstvá posila z Columbusu Artem Anisimov. Doplněno: Vyjádření Brada Richardse.

Když Brada Richardse loni vykoupili ze smlouvy Rangers, nebyl zkušený útočník pod takovým tlakem podepsat nový kontrakt s vysokým platem. GM Stan Bowman a kouč Joel Qeunneville jej přesvědčili, aby podepsal pro Chicago výhodnou roční smlouvu na 2 miliony a Blackhawks tak získali schopného centra do druhé formace. V průběhu sezony se nyní 35letý forvard stále zlepšoval a v playoff byl užitečný při cestě za třetí pohárem v šesti letech. Richards zvedl Stanley Cup nad hlavu podruhé ve své kariéře, když napoprvé se mu to povedlo před 11 lety v dresu Tampy Bay, letošního finálového soupeře Blackhawks.

Zdálo se, že Richards má velký zájem v Chicagu zůstat a Blackhawks by se další roční nebo dvouletá smlouva mohla vyplatit, k dohodě ale nedošlo. Už po výměně Brandona Saada za Artema Anisimova a Marka Daňa hovořil GM Bowman o tom, že ze sestavy vypadli dva střední útočníci a tím tak nepřímo potvrdil Richardsův odchod. Vítěz Světového poháru z roku 2014 dosud ve své bohaté kariéře v NHL nastoupil do 1058 utkání, ve kterých nasbíral 904 bodů za 288 zásahů a 616 asistencí. V létě si užije svůj den s pohárem a na Blackhawks může vzpomínat také proto, že zde dovršil právě tisícovku odehraných zápasů.

„Když jsem podepsal v Chicagu smlouvu, tak jsem si těžko mohl vymýšlet příběh, který skončí přesně tak jak bych chtěl. Nemohl jsem si ale přát víc, než jak to nakonec dopadlo,“ hodnotí Brad Richards uplynulý ročník. „Když vyhrajete, tak jste nadšení a myslíte na své spoluhráče a ne, že byste přestoupili jinam. Pár dní poté mluvil můj agent se Stanem [Bowmanem], ale [Blackhawks] musí vyřešit řadu věci a od té doby už jsme spolu moc nekomunikovali. Velmi dobře jsme věděli, jaká je situace. Tím spíš po [úterní] výměně Saada. Chtěli jsme s nimi dál jednat, ale měl jsem i jiné možnosti a rozhodl jsem se tuhle vzít. Už dříve nám bylo jasné, že to asi [v Chicagu] nedopadne.“

Pokud Detroit vyhraje v 1. kole playoff, dostane Richards ke svému platu bonus 250 tisíc. Dalších 750 tisíc obdrží, pokud Red Wings postoupí do finále Východní konference. V Detroitu, svém třetím týmu Původní šestky v řadě, bude muset po dlouhé době volit jiné číslo. S #19 nastupovala klubová legenda Steve Yzerman a tradiční Richardsovu #91 nosil na zádech další vynikající hokejista, Sergei Fedorov.

  • Artem Anisimov

    Anisimov RUS

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brad Richards

    Richards CAN

    43 let, Střední útočník
    Členem klubu: