Patrick Sharp
Patrick Sharp

Patrick Sharp jde do Dallasu za Garbutta a Daleyho

Patrick Sharp byl společně s mladým obráncem Stephenem Johsem vyměněn do Dallasu za 31letého obránce Trevora Daleyho, který opouští Stars po 11 sezonách, a 29letého útočníka Ryana Garbutta. Daley si loni v 68 zápasech připsal 38 bodů (16+22) a 34 trestných minut a pobírá plat 3,3 milionu dolarů, Garbutt hraje v NHL čtvrtým rokem a loni zaznamenal 25 bodů (8+17) a 55 trestných minut v 67 utkáních, polovinu jeho platu 1,8 milionu budou platit Stars. Třiatřicetiletý Sharp odchází z Chicaga po téměř 10 letech s vizitkou trojnásobného vítěze Stanley Cupu, o deset let mladší Johns má za sebou povedenou nováčkovskou sezonu v Rockfordu a měl velkou naději, že si vybojuje místo v kádru Blackhawks pro další sezonu. Doplněno: Vyjádření Sharpa a GM Bowmana.

„Nemyslím si, že je možné se příliš upnout na jednoho hráče, jednoho juniora nebo skupinu hráčů, můžete za ně získat zase někoho jiného. Je těžké hodnotit výměny jednotlivě, bez toho, abychom měli jasno o tom, jak bude nakonec vypadat finální sestava,“ říká GM Stan Bowman. „Je třeba brát ohledy na spoustu věcí, v dnešní době se nelze chovat konzervativně a říct si, ano, tohohle hráče můžu vyměnit a tohohle nikdy. Díváme se jen dopředu, nikdy zpátky na předchozí trejdy. A řešíme toho hodně najednou. Soustředíme se hlavně na to, jak vypadá náš hlavní tým v Chicagu, tak abychom dál bojovali o titul, a tahle výměna nám v tom dávala největší smysl.“

Patrick Sharp
Patrick Sharp

„Při přestupu dobře placených hráčů chcete někdy získat jen volby v draftu, nám šlo ale spíš o hotové hráče. Hlavně jsme udělali klasický hokejový obchod, to především. Nechtěli jsme jen ušetřit a právě o tom jsme s Dallasem jednali, chtěli jsme získat hráče, kteří nám mohou pomoci okamžitě. Ano, trochu jsme ušetřili pod platovým stropem, to je plus. Takže je to výměna, která má nakonec oba tyto rozměry,“ pokračuje Bowman s tím, že se nejednalo o trejd motivovaný jen finanční situací klubu. „Budeme ve výměnách pokračovat? Asi je to možné… Blížíme se do bodu, kdy můžeme říct, že tohle je náš tým pro příští sezonu. Ale ještě tam nejsme. Věřte mi, že za minulé tři týdny jsme měli nespočet telefonních hovorů, abychom se pokusili najít tu správnou výměnu [pro Sharpa]. Tohle konečně mělo význam. Takže dál nic nevylučuji ani neslibuji.“

„Byl velkou součástí našeho týmu a navždy bude patřit k nám Blackhawks. Určitě mu přejeme jen to nejlepší, ať už teď v Dallasu nebo později kdekoli jinde. Bude nám scházet,“ rozloučil se Bowman se Sharpem. „Líbí se nám, že je to střelec a a v našem mužstvu bude jedním z lídrů,“ pověděl GM Stars Jim Nill a dále uvedl, že kluby o přestupu Sharpa jednaly asi 4–6 týdnů a pokud měl být jeho součástí také Daley, potřeboval Dallas zpátky navíc kvalitního obránce, proto se nakonec s Bowmanem dohodli na Johnsovi.

Patrick Sharp přišel do Chicaga v prosinci 2005 a byl tak nyní třetím nejdéle působícím hokejistou v týmu. U Blackhawks zažil složité období bez úspěchů, účasti v playoff a s malým zájmem fanoušků, zároveň byl ale u toho, když se situace totálně obrátila a sám se výraznou měrou podílel na vzestupu mezi elitu. V Chicagu strávil téměř 10 sezon a celkem zde nastoupil do 679 zápasů, ve kterých nastřílel 239 branek a u 272 asistoval. Ve vyřazovacích bojích odehrál 129 utkání s bilancí 43+38.

Mezi své úspěchy si Sharp může zařadit třikrát vítězství ve Stanley Cupu, zlato z loňské olympiády v Sochi, stříbro z mistrovství světa 2008 a cenu pro nejužitečnějšího hráče Utkání hvězd NHL, kterou získal při své jediné účasti v roce 2011. Ještě ve Philadelphii, odkud jej Blackhawks získali, vybojoval Calder Cup pro vítěze farmářské soutěže AHL, v NHL ale u Flyers moc velký prostor nedostal. V Chicagu se Sharp brzy vypracoval na obávaného kanonýra a celkem čtyřikrát překonal hranici 30 vstřelených branek.

Patrick Sharp
Patrick Sharp

Loňské playoff už mu příliš nevyšlo a pokles formy potvrdil v minulé sezoně, když jeho bodový příspěvek spadl téměř na polovinu předchozích čísel. Často ale nastupoval ve třetí formaci, což se odrazilo právě na jeho produktivitě a zejména špatné úspěšnosti střelby. Těžko objektivně zhodnotit, co je příčina a co následek, jestli Sharp dostal menší prostor kvůli svým špatným statistikám nebo tomu bylo naopak. Hokejista z Thunder Bay v Ontariu navíc není platný jen svou produktivitou, ale také dobře brání a řídí hru druhé přesilovkové pětky od modré čáry.

V Dallasu by měl nastupovat vedle Tylera Seguina nebo Jasona Spezzy a i přes svůj pokročilý hokejový věk by se měl vrátit blíže svým předchozím číslům, tedy ke 30 vstřeleným brankám a přibližně stejnému počtu asistencí. U Blackhawks byl navíc zástupcem kapitána a jedním z lídrů mužstva, přestože se hlavně v posledním roce vyrojily spekulace bulvárního tisku o jeho osobních sporech s některými spoluhráči. Stars tak v něm získávají užitečného hráče, který by se měl v Texasu prosadit a být velkým přínosem. Smlouva s platem 5,9 milionu dolarů, která je hlavní příčinou jeho odchodu, Sharpovi vyprší v létě 2017.

„Jsem nesmírně hrdý na to, co se mi v Chicagu povedlo ze sportovního i životního hlediska. Bylo to výjimečných 10 let mého života, tahle kapitola je ale nyní u konce a těším se, až začnu tu novou,“ pověděl Sharp novinářům a zároveň prozradil, že jeho žena v Texasu nikdy nebyla. „Rozhovor se Stanem nebyl snadný. A [s koučem Quennevillem] také ne,“ doplnil a přiznává, že spekulace o výměně byly v poslední době už otravné.

Stephen Johns
Stephen Johns

Třiadvacetiletý Stephen Johns je šokující součástí tohoto trejdu, v minulé sezoně, své první mezi profesionály, v AHL zazářil, na jaře táhl Rockford v playoff a měl nakročeno k místu v sestavě Blackhawks. Nakonec ale následuje Clendeninga, Dahlbecka a Paliottu a jako další z velkých nadějí obranných řad klub v posledních měsících opouští. Urostlý Američan má za sebou solidní kariéru na University of Notre Dame a v Rockfordu ve své nováčkovské sezoně nasbíral 21 bodů (4+17) v 51 utkáních. V osmi zápasech playoff přidal 7 bodů (3+4).

Hokejista, kterého si Chicago vybralo na konci druhého kola draftu v roce 2010, hraje důrazně do těla, ale v poslední době projevil i své ofenzivní možnosti. Blackhawks v něm viděli v dlouhodobém horizontu náhradu za Brenta Seabrooka, nyní už ale Johns, možná i kvůli většímu počtu zranění, se kterými se dosud potýkal, v jejich plánech nefiguruje. Na podzim měl bojovat s Rundbladem a Van Riemsdykem o místo v hlavním týmu a hlavně švédský zadák, který před nedávnem prodloužil s klubem smlouvu, tak jeho odchodem získal. Radovat se může také Ville Pokka, finský mladík, který odehrál svou první sezonu v zámoří a musí na sobě ještě pracovat, jako hokejista s holí doprava má ale o jednoho přímého konkurenta v sestavě méně.

Johns na trejdu může také hodně vydělat, v Chicagu se mu sice předpovídala brzká budoucnost v hlavním týmu, místní trenéři ale mladé obránce v lásce příliš nemají a pokud dostanou nějakého do sestavy, do hry jej příliš nepouštějí. V Dallasu jsou zadní řady velmi mladé a dá se očekávat, že některého ze zkušených volných hráčů texaský klub ještě podepíše. Na několik míst se tak tlačí víc hráčů, jenže Johns loni potvrzoval své kvality a měl by se prosadit. Pokud se mu to podaří, může se těšit na větší prostor než by dostal v Chicagu.

„Vždycky je těžké dát do výměny mladého talentovaného obránce, ale někdy je to prostě nutnost,“ vyjádřil se Bowman. „Pořád máme dost mladých hráčů, kterým do budoucna věříme. Řada z nich hraje ve Švédsku, tak možná se o nich tu v Americe tolik nemluví, ale stále se zlepšují a vypadá to s nimi dobře. A ostatně i tady máme hokejisty, s jejichž pokroky jsme spokojení, udělali na nás dojem. Stále se to mění.“

Trevor Daley v utkání s Chicagem
Trevor Daley v utkání s Chicagem

Trevor Daley, rodák z Toronta, kterého draftovali Stars ve 2. kole v roce 2002, oslaví na začátku sezony své 32. narozeniny. Celou svou kariéru v NHL zatím strávil v Dallasu, kde debutoval už v sezoně 2003–2004, a jedná se tak o jeho první výměnu. V soutěži patří mezi lepší bruslaře a právě pohyb je jeho největší přednosti. Trenéři jej loni v létě nabádali, aby se více zapojoval do útoku a pro Daleyho to mělo rozporuplné výsledky. V první obranné dvojici nastupoval často proti nejlepším hráčům soupeře a jeho statistiky při defenzivní činnosti tím s ohledem na trochu jiný herní styl trpěly.

Naprostá většina jeho spoluhráčů měla lepší čísla, pokud byla na ledě bez něj než naopak, Daley má za sebou ale životní sezonu z pohledu tradiční produktivity. Se 16 zásahy byl pátým nejlepším střelcem NHL mezi obránci a v počtu branek i přihrávek (22) dosáhl na osobní maximum. Celkem nasbíral 38 bodů, což je pro srovnání jen o pět méně, než si v minulé sezoně připsal Patrick Sharp. Na druhé straně stojí 13 záporných bodů v tabulce +/-, tedy meziročně pokles o 23 a také jasně nejhorší výsledek v kariéře. Neudržitelná úspěšnost střelby téměř 15 % a předpokládaná menší role v Chicagu (i když přesilovky si asi zahraje dost) slibuje návrat k jeho průměrným číslům, tedy někde kolem 8+17.

Celkem zatím Daley nastoupil do 756 zápasů, ve kterých nasbíral 231 bodů (67+164) a 509 trestných minut. Loni si zahrál v playoff po pěti letech a celkem ve vyřazovacích bojích zaznamenal 7 bodů (4+3) a 40 trestných minut ve 35 střetnutích. V Chicagu by měl se svými dovednosti výborně zapadnout, je rychlý, velmi dobrý při rozehrávce a podpoře útoku a dobře pracuje s holí. Podle předpokladů by měl Daley nahradit ve druhé dvojici Johnnyho Oduyu a spolupráce s Hjalmarssonem by měla zastínit jeho rezervy při bránění. Smlouva do roku 2017 mu zajišťuje plat 3,3 milionu dolarů.

Ryan Garbutt v utkání s Chicagem
Ryan Garbutt v utkání s Chicagem

Ryan Garbutt se v srpnu přehoupne přes třicítku, do NHL měl ale složitou cestu, kterou zvládne jen málokdo. Po čtyřech letech na Brown University zamířil rodák z Winnipegu do nižší soutěže CHL a přes Gwinnett (ECHL) se dostal až do Chicaga (AHL), tehdejší farmy Atlanty během její poslední sezony před stěhováním do Winnipegu. V sezoně 2011–2012 nikdy nedraftovaný hráč debutoval v dresu Dallasu v NHL a postupně si získal stálé místo v sestavě.

Garbutt je typický provokatér a ve dvojici s franouzským útočníkem Antoinem Rousselem uměli skvěle vytáčet své soupeře, včetně hráčů Blackhawks, proti kterým nastupují Stars často v rámci Centrální divize. V Dallasu chodil často na oslabení, byl užitečný při napadání, kde uměl prodat svou rychlost, a pokud se dokázal udržet na hraně, byl pro tým přínosem. Oproti řadě hráčů podobného ražení nesbírá výrazně více trestných minut, jenže někdy se nedisciplinovanosti neubrání a oslabí své mužstvo v kritickou chvíli. V minulé sezoně si Garbutt připsal 25 bodů (8+17) a 55 trestných minut v 67 utkáních, což je trochu horší statistika než měl o rok dříve, kdy nastřílel 17 branek.

Podobně jako Daley by díky svému bruslení měl Garbutt v Chicagu dobře zapadnout. Jeho dovednosti se nicméně částečně překrývají se schopnostmi Andrewa Shawa, který bere 2 miliony, což je sice téměř stejný plat, jaký má dnes už bývalý hokejista Dallasu, Blackhawks se o něj ale se Stars podělí rovným dílem. Je tak otázkou, jestli je v Chicagu místo pro oba dva a Garbutt má zde proti Shawovi výhody nejen v nižších penězích, ale také tím, že je to typické levé křídlo, kde je po trejdech Saada, Sharpa a očekávaných odchodech Bickella s Versteegem děravo. Shaw je zvyklý na systém kouče Quennevilla a výraznou roli má také v přesilovkách, kde umí využít svou perfektní schopnost tečovat puk ze vzduchu.

Výměna s Dallasem je dost velká na to, aby se na ní dalo dívat z několika různých pohledů. 1. Z hlediska platového stropu. Rozdíl mezi platy všech čtyř zapojených hokejistů je 2,5 milionu (Chicago 4,2 vs. Dallas 6,7). Blackhawks tak přímo trochu ušetřili, zas tolik to ale není. Johnse zřejmě v sestavě nahradí, pokud by vůbec získal rodák z Wampumu v Pennsylvánii místo v hlavním týmu, někdo stejně drahý. Místo Sharpa přichází Garbutt a Daleyho přestup znamená, že Chicago už nemusí investovat do setrvání Oduyi (nebo někoho s podobným platem do druhé obrany). Nepřímo tak GM Bowman ušetřil 5 milionů, což je rozdíl jen mezi platy Garbutta a Sharpa.

2. Z hlediska očekávané náhrady. Všechny týmy v NHL vědí, že Blackhawks musí několik svých hráčů z mistrovského kádru odepsat a ne každý si může platy Sharpa a Bickella dovolit jen tak. GM Bowman tak bojuje se sníženou poptávkou jak z hlediska nabízené protihodnoty, tak počtu různých možností, které k výměně má. V to nepočítaje podmínku o nevyměnitelnosti (Sharp může údajně blokovat trejd do všech týmů, kromě svých 10 vybraných, Bickell může prý zastavit trejd do 8 mužstev, kam nechce). Mimochodem, tu má i Trevor Daley a svůj odchod do Windy City tak musel schválit. Dallas patřil mezi zájemce o Sharpa minimálně už od draftu, kdy se psalo, že Chicagu nabídl dvě volby ve 2. kole a nějakého mladého obránce. Mezi řadou spekulací za poslední týdny se jednalo o jedinou, kde se hovořilo o reálné nabídce, není tak překvapením, že Sharp míří právě do Texasu, přestože byl častěji spojován s týmy ve Východní konferenci. Trejdy v rámci jedné divize nejsou obvyklé, jak ale řekl GM Bowman novinářům, to platí pro obě strany a jak Chicago, tak Dallas riskují stejně.

Patrick Sharp se Stanley Cupem
Patrick Sharp se Stanley Cupem

3. V čem je výměna výhodná pro Chicago. Možná ani ne tak výhodná, jako jasná zpráva světu, že Blackhawks chtějí i přes potíže s těsným rozpočtem v nejbližší době stále bojovat o Stanley Cup. Výměna Sharpa jen za volby v draftu by finanční situaci usnadnila, takto sice Chicago moc neušetřilo, ale získalo místo hráčů do budoucna, jejichž kariéra může být všelijaká, dva zkušené hokejisty, kteří mohou rovnou naskočit do NHL a i přes své neduhy být prospěšní. Při pohledu zvenčí by se jako lepší jevila varianta jen vyměnit Sharpa za Garbutta (a udržet Oduyu i Johnse), Hawks ale nedrží trumfy v ruce a Stars tak mohli z Chicaga díky platovému stropu vytěžit více.

Garbutt možná není lepší hráč než by byl za pět let dejme tomu hokejista vybraný za rok ve 2. kole draftu, jenže tuhle jistotu nikdo nemá, a i kdyby, jej mohou trenéři využít ihned, případně dává managementu více možností jak ještě zamíchat se sestavou. Snaha bojovat o titul stále a bez větších výkyvů spojených s omlazením je z postupu GM Bowmana patrná a přesvědčíme se o tom do konce léta asi ještě jednou nebo dvakrát, případně pak znovu na jaře během uzávěrky přestupů. Zda-li to byla správná varianta, to se ukáže až s odstupem.

4. V čem je výměna výhodná pro Dallas. Pokud má tento trejd svého vítěze, pak jsou jím jednoznačně Stars. Získali nejlepšího hráče, kterým přes svůj vyšší hokejový věk Sharp nepochybně je, i velmi nadějného obránce. Na soupisce jim navíc útočník podobného typu, střelec a výrazný lídr, tak trochu schází. Johns sice není žádný mladíček, ve 23 letech se úroveň jeho výkonů v AHL posouvá na škále od výjimečné blíže k té, kterou lze označit za samozřejmost, přesto se ale jednalo o jeho první sezonu mezi profesionály a pro texaský klub tak skýtá velký potenciál. Garbutt je pro Dallas nahraditelný, na jeho místo se každý rok tlačí dostatek srovnatelných hráčů. Daley sice nastupoval v první obranné dvojici a po jeho odchodu je na soupisce mezera, kterou by mohl zaplnit třeba právě Johnny Oduya, jehož v Chicagu zřejmě nahradí (o Stars aw mluvilo jako o jednom z velkým zájemců o služby švédského zadáka). Jenže ani největší fanoušek Stars nemůže popřít jeho tragické výsledky v pokročilých statistikách, které měří držení kotouče a obrannou činnost.

Pokud přijmeme optiku, že každý trejd musí mít (dnes nebo ve zpětném ohledu) svého vítěze, je jím určitě Dallas. Jako vhodnější se ale jeví hodnocení, že zatímco Stars výrazně posílili, Blackhawks ze situace vytěžili také hodně, ve svém pohledu na věc určitě maximum možného. Moudřejší budeme poté, co Garbutt s Daleym nastoupí za Chicago poprvé a po nějaké době se ukáže, zda-li skutečně zapadnou do mužstva tak, jak se ze vzájemných zápasů Stars a Blackhawks zdálo, že by mohli.

  • Trevor Daley

    Daley CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Garbutt

    Garbutt CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu: