Trevor Daley a Andrew Shaw
Trevor Daley a Andrew Shaw

Trevor Daley by si mohl v Chicagu rychle zvyknout

Mike Heika, vynikající novinář, který se věnuje Dallasu Stars, napsal v pondělí ve svém článku pro The Dallas Morning News, že by si obránce Trevor Daley mohl po svých zkušenostech z Dallasu v Chicagu rychle zvyknout. Jednatřicetiletý Kanaďan, kterého Blackhawks získali při výměně Patricka Sharpa, strávil v Texasu 12 let své kariéry, v NHL mění dres poprvé a loučení tak pro něj, stejně jako pro dnes jíž bývalého kanonýra Blackhawks, není vůbec jednoduché. Heikův zajímavý příspěvek si můžete přečíst v českém překladu. Doplněno: Blackhawks potvrdili, že Daley bude hrát s číslem #6, tak jako během svého působení v Dallasu.

Překlad článku: Trevor Daley’s preparation in Dallas could have him ready for smooth transition to Chicago (Mike Heika, The Dallas Morning News)

Trevor Daley odehrál jeden z nejlepších zápasů v klubové historii… a jen pár lidí si na to vzpomene. V šestém utkání série proti Anaheimu v roce 2014 strávil na ledě 27 minut a 43 vteřin a připsal si tři body, včetně dvou krásných tref. Při té první (a teprve třetí v kariéře) proměnil brejk z levého křídla, když vyrazil z trestné lavice. Druhý gól vstřelil po úžasném průniku z pravé strany, natlačil se před branku a přesnou střelou zvýšil na 4:2.

Tohle měla být jeho chvíle, navždy zaznamenaná v klubové kronice Stars. Dallas si měl vybojovat rozhodující sedmý zápas a fanoušci měli odcházet domů plní dojmů z ohromující šikovnosti svého oblíbeného hráče, který při nezapomenutelné oslavě svého gólu doklouzal po zádech až k hrazení. Jenže k tomu nedošlo. Naopak, Dallas dvakrát inkasoval v posledních 2 minutách a 10 vteřinách hry, nakonec padl v prodloužení a z tohoto utkání se stala jedna z nejtěžších porážek, kterou fanoušci doma zažili.

A taková by mohla být vzpomínka na Daleyho působení v Dallasu. Vždycky se snažil, často ukázal své špičkové dovednosti, ale stejně to prostě nevyšlo. V pátek byl spolu s Ryanem Garbuttem vyměněn do Chicaga za zkušeného útočníka Patricka Sharpa a 23letého obránce Stephena Johnse.

„Ničeho nelituji,“ řekl Daley v pondělí, když se s rodinou připravoval na cestu do Chicaga, aby si prohlídli nové prostředí. „V Dallasu jsem byl rád a odcházím se spoustou krásných vzpomínek.“

Celkem si sebou Daley bere 12 let a 756 zápasů. Stars si jej vybrali na draftu 2002 a byl tak v týmu nejdéle ze všech. Zároveň byl asistentem kapitána a jedním z těch, kteří se angažovali v charitativních akcích nejvíce. V Dallasu žil po celý rok a v létě byl často k vidění v hale ve Friscu.

„Je to úžasný člověk a opravdu musíte ocenit, co pro náš tým a tohle město udělal,“ pověděl generální manažer Stars Jim Nill. „Je těžké hokejistu jako je on pustit, protože víte, jak moc pro něj tohle mužstvo znamenalo.“

Poslední dva roky Daley slyšel, že se něco chystá, a tak věděl, že by mohlo k výměně dojít. Uvědomoval si, že Stars museli udělat pár změn, aby přeskládali svou obranu, že se nahoru tlačí mladíci z farmy v AHL a že loni neměl dobré statistiky, podle kterých se hodnotí defenzivní činnost. Ale přesto…

„Psychicky jsem se na tuhle chvíli připravoval, ale když zvedáte telefon, nikdy na to nemůžete být úplně nachystaní,“ vyjádřil se. „Bylo to náročné, to nebudu lhát.“

Daley se přátelí se Stevem Ottem, Marcem Turcem a Brendenem Morrowem a každý z nich už si nějakým trejdem prošel. Jednatřicetiletý obránce řekl, že jim všem volal a že mu to hodně pomohlo. Prozradil také, že si to nechal přes víkend rozležet v hlavě a uvědomil si, že má řadu přátel ve všech možných týmech. Ott, Ken Hitchcock a Doug Armstrong jsou v St. Louis, Rick Wilson a Darryl Sydor pracují pro Minnesotu. A teď za sebou v Dallasu nechá partu spoluhráčů, kteří jsou pro něj jako bratři.

„Myslím, že teď už jsem pochopil, že spoluhráči se mění, klub také, ale přátelské vazby se nepřetrhají a to je to nejdůležitější,“ prohlásil Daley. „Tím chci říct, že třeba se Stevem k sobě máme pořád stejně blízko, i když už spolu nehrajeme v jednom mužstvu.“

Hráči se střídají a pro Daleyho tahle změna možná přišla právě vhod. Míří do Chicaga, které právě získalo Stanley Cup, do týmu, kde hodně spoléhají na dvě vytížené obrany. Dostal se do situace, kdy je téměř jisté, že svou sbírku 35 zápasů v playoff rozšíří o další utkání.

„Pokud byste si měli vybrat, kam chcete být vyměněni, tak Chicago je podle mě první volba,“ tvrdí Daley. „Když si uvědomím, kteří hráči tam působí a co dokázali, tak se tam moc těším a rád bych se od nich něco naučil. Chtěl bych si z toho vzít co nejvíc.“

Je vtipné se na to tak dívat, ale Daley je teď zase na začátku. V Dallasu zažil namáhavé období, když nejprve přišel jako rychlý a šikovný obránce, ze kterého pak bývalý asistent trenéra Wilson udělal specialistu na obranné úkoly, a nakonec mu v minulé sezoně Lindy Ruff s Jamesem Patrickem dopřáli zase svobodu při útočení. Daley nastřílel 16 branek, nejvíce ve své kariéře, často se tlačil dopředu a pravidelně projevoval své schopnosti, které byly k vidění ve zmíněném šestém utkání série proti Anaheimu.

„Měl jsem radost, že takhle můžu opět hrát, tak teď jsem zvědavý, jestli v tom bude možné v Chicagu pokračovat,“ uvedl Daley.

Loni měl -177 v hodnocení SAT, statistice, která měří rozdíl v počtu střel na branku, když je hráč na ledě. V tradičním plus mínus měl 13 záporných bodů. To se musí změnit a k tomu teď dostane prostor. Po sezoně byl totiž Daley jedním z hráčů Stars, který byl na operaci s kyčlí, a to dává důvod k optimismu. Nechal si vyčistit kostní výrůstky a lékaři věří, že to jeho bokům do budoucna uleví. V 31 letech má před sebou ještě řadu produktivních sezon a do dalšího ročníku by měl naskočit v perfektním zdravotním stavu.

„Mělo by mi to pomoct v tom, abych mohl hrát déle. Tím, že jsme nepostoupili do playoff, tak někteří z nás měli více času jít na operaci,“ řekl Daley. „Vnímám to jaké dobré rozhodnutí, který by mi mělo určitě prospět.“

Trevor Daley má šanci, aby své druhé angažmá proměnil v něco výjimečného. Připojí se k chicagskému mužstvu ve chvíli, kdy už má dost zkušeností, ale ještě spoustu sil na to, aby rychle zapadl.

„Těším se,“ prohlásil. „Mám smíšené dojmy, protože jsem tady zažil mnoho pěkných věcí, ale zároveň vím, že teď mám příležitost hrát ve skvělém týmu a získat zase spoustu nových zážitků.“

Zážitků, ze kterých nakonec smíšené dojmy třeba ani mít nemusí.

  • Trevor Daley

    Daley CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu: