Johnny Oduya
Johnny Oduya

Johnny Oduya uzavřel dvouletou smlouvu s Dallasem

Třiatřicetiletý obránce Johnny Oduya už má jasno o svém novém působišti, když ve středu uzavřel dvouletou smlouvu s Dallasem s platem údajně 3,75 milionu na rok. Naděje na jeho návrat do Chicaga zřejmě definitivně padla s výměnou Sharpa a Johnse právě do Dallasu za Daleyho a Garbutta. Blackhawks tak získali jiného dobře placeného zadáka, zatímco Stars na tomto místě vznikla velká díra. Oduya prý odmítl lukrativní nabídku Buffala, zájem o něj měl podle zámořských spekulací také Boston. Do Chicaga přišel rodák ze Stockholmu před třemi lety výměnou z Winnipegu a výrazně se podílel na zisku dvou Stanley Cupů. Za Blackhawks nastoupil Oduya celkem do 219 zápasů (9+34), dalších 71 odehrál v playoff (5+18).

„Johnny je spolehlivý a zkušený obránce, který mezi naše mladé zadáky dobře zapadne,“ uvedl na klubovém webu GM Stars Jim Nill. „Dosáhl už řady úspěchů, dvakrát vyhrál Stanley Cup a jeho vítězný přístup bude pro nás jistě velmý cenný.“

V minulé sezoně Oduya nasbíral 10 bodů (2+8) a 26 trestných minut v 76 zápasech, na zisku poháru se pak podílel 5 asistencemi ve 23 utkáních. V Chicagu během více jak tří sezon vytvořil špičkovou dvojici s Hjalmarssonem a trenéři je často nasazovali na nejlepší hráče soupeře. Loni si také zopakoval svou účast na olympiádě a v Sochi vybojoval se švédskou reprezentací stříbro.

Do NHL naskočil v sezoně 2006–2007 v dresu New Jersey Devils, původně jej ale o pět let dříve draftoval v 7. kole Washington. V New Jersey strávil tři a půl roku než se stal součástí velké výměny Ilyi Kovalchuka a putoval do Atlanty. U Thrashers a později ve Winnipegu byl Oduya obráncem do počtu, sice solidním, ale nepříliš výjimečným. GM Bowman za něj v zimě 2012 obětoval volby ve 2. a 3. kole draftu a později s ním prodloužil smlouvu, která Oduyovi před pár dny vypršela. Švédský reprezentant údajně chtěl v mužstvu zůstat (a byl ochotný přijmout nižší plat než by dostal jinde) a čekal, jestli se Blackhawks podaří ušetřit na něj peníze pod stropem, k tomu však nakonec nedošlo.

Celkem dosud v NHL odehrál 664 zápasů, ve kterých vstřelil 31 branek a na 121 přihrál. Vyloučen byl na 296 minut. S nepotvrzeným platem 3,75 milionu na rok si vydělá o 450 tisíc víc než Trevor Daley, který jej v Chicagu nyní nahrazuje.

  • Johnny Oduya

    Oduya SWE

    42 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Trevor Daley

    Daley CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu: