Daniel Paillé rozhodl druhé finále mezi Bostonem a Chicagem v roce 2013
Daniel Paillé rozhodl druhé finále mezi Bostonem a Chicagem v roce 2013

Na zkoušku přichází útočník Daniel Paillé

Jednatřicetiletý útočník Daniel Paillé je druhým zkušeným hokejistou, který se v přípravném kempu pokusí vybojovat si v Chicagu novou smlouvu. Paillé se chystá na svou 11. sezonu v NHL a dosud za Buffalo a Boston odehrál 570 utkání, ve kterých nastřílel 85 branek a přidal 87 asistencí. V roce 2011 s Bruins vybojoval Stanley Cup a o dva roky později neuspěl ve finále proti Blackhawks. Ještě v Buffalu, které si jej vybralo v 1. kole draftu 2002, se zdálo, že by mohl být v nejslavnější hokejové soutěži světa produktivním hráčem, po výměně do Bostonu si však udělal jméno jako specialista na defenzivní práci ve čtvrtém útoku s Gregorym Campbellem. V minulé sezoně zaznamenal Paillé 13 bodů (6+7), 12 trestných minut a -9 v 71 zápasech.

Paillé, který nastupuje pravidelně na levém křídle, si loni vydělal 1,3 milionu dolarů a v létě mu vypršela tříletá smlouva s tímto platem. Podle statistik webu General Fanager je 17. hráčem, který bude v kempech klubů NHL bojovat o smlouvu, zatímco si v předchozí sezoně vydělal alespoň 1 milion dolarů (nejdražší je veterán Sergei Gonchar s platem 5 milionů, který je na zkoušce v Pittsburghu).

Paillé, rodák z Wellandu v kanadském Ontariu, získal po draftu dvě stříbrné medaile na juniorském šampionátu a po dobrých výkonech na farmě v Rochesteru se usadil v sestavě Sabres. Zde prožil v roce 2007–2008 svou první kompletní sezonu, která byla zároveň jeho nejproduktivnější, když v 77 střetnutích nastřílel 19 branek a na 16 dalších přihrál. V Buffalu hrál často ve druhém útoku a solidní výsledky střídal s delšími šňůrami, kdy se mu bodově nedařilo navázat na předcházející úspěchy.

Teprve po výměně do Bostonu dokázal Paillé dokonale využít své přednosti, tedy bojovnost, důraz, velmi dobrý pohyb a herní chytrost, k tomu, aby se z něj stal klíčový článek jedné z nejlepších bránících formací v soutěži. Při cestě Bruins za Pohárem před čtyřmi lety navíc vstřelil několik důležitých branek a bodově se prosazoval také v roce 2013, kdy Boston prohrál ve finále právě s Chicagem.

Stejně jako v případě Jana Hejdy sice neznáme Paillého finanční požadavky, pokud je ale ochotný hrát za plat blížící se ligovému minimu, neměl by mít problém získat v Chicagu své místo. Blackhawks by po jeho příchodu nemuseli spoléhat na tolik mladých hráčů ve svém útoku a kdyby chtěli poslat na farmu Morina, Panarina, Tikhonova nebo Van Riemsdyka, tak zřejmě ještě ušetří, což by se jim hodilo hlavně v případě, že nebude k dispozici Patrick Kane. Podobně jako Ryan Garbutt se Daniel Paillé sice nejlépe cítí na levé straně, kde hrál na jaře velmi úspěšně Andrew Desjardins, ale do třetí nebo čtvrté lajně by určitě dobře zapadl.

  • Andrew Desjardins

    Desjardins CAN

    37 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Ryan Garbutt

    Garbutt CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Jan Hejda

    Hejda CZE

    45 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Daniel Paillé

    Paillé CAN

    39 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí