Michal Rozsíval
Michal Rozsíval

V kempu se poperou o smlouvu i Višňovský, Kopecký a Rozsíval

Chicago dnes zveřejnilo kompletní soupisku 63 hokejistů, kteří se zúčastní přípravného kempu. O smlouvu bude bojovat hned 18 hráčů, které si klub pozval na zkoušku, a mezi nimi jsou kromě dříve zmíněných Jana Hejdy a Daniela Paillého také útočník Tomáš Kopecký a obránci Ľubomír Višňovský, Michal Rozsíval a Kyle Cumiskey. Kopecký (33) s Chicagem získal v roce 2010 svůj druhý Stanley Cup a o rok později zamířil na Floridu. V minulé sezoně zaznamenal v 64 utkáních v dresu Panthers 8 bodů (2+6) a -19, na MS byl pak kapitánem slovenské reprezentace. Višňovský (39) loni nasbíral 20 bodů (5+15) v 53 zápasech za Islanders, kde končí po dvou letech. Přípravného kempu se tak zúčastní hned sedm českých a slovenských hráčů, kromě jmenovaných dále Hossa, Daňo a letos draftovaný útočník Radovan Bondra.

Tomáš Kopecký ještě během svého prvního působení v Chicagu
Tomáš Kopecký ještě během svého prvního působení v Chicagu

Třiatřicetiletý Tomáš Kopecký podepsal s Chicagem v létě 2009 dvouletou smlouvu poté, co odešel z Detroitu. Red Wings si rodáka z Ilavy vybrali ve 2. kole na draftu 2000 a Kopecký pak po čtyřech letech na farmě v Grand Rapids získal místo v hlavním týmu. S Red Wings získal Stanley Cup v roce 2008, ačkoliv do bojů v playoff nezasáhl. O rok později pak neuspěl ve finálové odvetě proti Pittsburghu a stejně jako krajan Marián Hossa zamířil z Detroitu do Chicaga.

Na zisku svého druhého poháru se podílel 6 body (4+2) v 17 zápasech a povedla se mu i druhá sezona ve Windy City, když po průvanu v sestavě dostal trochu víc prostoru a v 81 utkáních nastřílel 15 branek, ke kterým přidal 27 asistencí. Kopecký si tak vysloužil čtyřletou smlouvu na Floridě a během tohoto období pokaždé reprezentoval Slovensko na velké mezinárodní akci, když se třikrát zúčastnil Mistrovství světa a loni v zimě se představil na své druhé olympiádě. V NHL dosud odchovanec Dukly Trenčín odehrál celkem 578 zápasů s bilancí 68 gólů, 106 asistencí, 307 trestných minut a -54.

Letos v létě se Kopecký nechal slyšet v rozhovoru s novináři, že by si návrat do Chicaga dokázal představit, že zde byl spokojený a v klubu je o hráče dobře postaráno. Na Floridě sice v posledních dvou letech moc často nebodoval, stále byl ale užitečný při obranné činnosti a v oslabení. Tato poctivá práce vždy patřila k jeho přednostem a u Blackhawks by tak mohl najít uplatnění ve čtvrté formaci. V početné konkurenci to ale bude mít velice složité, byť by nebylo překvapením, pokud by byl ochotný hrát za plat na hraně ligového minima. Předcházející smlouva s Panthers mu vynesla ročně plat 3 miliony dolarů.

Ľubomír Višňovský
Ľubomír Višňovský

O šest let starší Ľubomír Višňovský je jedním z nejúspěšnějších slovenských hokejistů za poslední dvě desetiletí. Na Mistrovství světa, kterého se zúčastnil desetkrát, získal kompletní sadu medailí a Slovensko reprezentoval také na čtyřech olympiádách a dvou Světových pohárech. Rodák z Topolčan odešel do zámoří v létě 2000 poté, co si jej ve 4. kole draftu vyhlédli zástupci Los Angeles. V té době měl Višňovský za sebou už šest sezon v extralize v dresu Slovanu Bratislava a hromadu zkušeností z národního týmu.

V LA strávil sedm produktivních sezon předtím, než byl vyměněn do Edmontonu. Později se přesunul do Anaheimu, kde se v sezoně 2010–2011 stal nejproduktivnějším obráncem soutěže. V 81 zápasech nasbíral 68 bodů za 18 branek a 50 asistencí a o jediný bod tak pokořil své předchozí pět let staré maximum. Také druhou zámořskou výluku prožil Višňovský ve Slovanu a následně putoval do New Yorku, kde mu nyní vypršela dvouletá smlouva s průměrným platem 4,75 milionu dolarů. Celkem v NHL nastoupil do 883 střetnutí, ve kterých nasbíral 495 bodů (128+367), 373 trestných minut a +40.

Během své bohaté zámořské kariéry si Višňovský zahrál ve druhém kole playoff jen jednou a to hned ve své první sezoně. V 39 letech už může směle pomýšlet na hokejový důchod, v mladé sestavě Islanders se nicméně ani loni neztratil, stále potvrzoval své ofenzivní nadání a jeho přítomnost byla na ledě znát hlavně v přesilových hrách. Pokud bude v kempu dobře připravený kondičně a silově, pro trenéry se tak jeví jako zajímavá alternativa k Hejdovi a Rozsívalovi. V obraně mají Blackhawks nyní určitě jedno, případně dvě nebo tři místa, pokud by odeslali Trevora Van Riemsdyka na farmu nebo pokud by o svou pozici v konfrontaci se jmenovanými veterány přišel David Rundblad.

Michal Rozsíval
Michal Rozsíval

Sedmatřicetiletý Michal Rozsíval v Chicagu loni odehrál 65 zápasů (1+12) a ve druhém kole playoff jej pak vyřadila nepěkná zlomenina kotníku. U Blackhawks strávil tři sezony, během kterých se dvakrát radoval ze zisku Poháru. Těžko soudit, nakolik jeho letní přípravu limitovalo zmíněné zranění, oproti Hejdovi a Višňovskému má však výhodu v tom, že klub dobře zná a trenérský štáb velmi dobře ví, co od rodáka z Vlašimi může čekat. Během základní části byl sice často terčem kritiky, jenže pro playoff výborně načasoval formu a vedle Duncana Keitha dostával hodně prostoru. Po sezoně mu skončila dvouletá smlouva s průměrným platem 2,2 milionu dolarů.

Pokud bude Rozsíval v kempu stále stačit rychlostně, bude to právě on, který bude muset jako pravák svými výkony sebrat post Van Riemsdykovi nebo Rundbladovi, zatímco defenzivně laděný Hejda a tvořivý Višňovský svedou bitvu o poslední volné místo na levé straně obrany.

Kyle Cumiskey
Kyle Cumiskey

Osmadvacetiletý Kyle Cumiskey je stejně jako před rokem záložní variantou pro všechny případy. Loni se vrátil do Ameriky po dvou sezonách v dresu MODO a za Chicago nakonec odehrál 7 utkání v základní části a dalších 9 pak v playoff. V 54 zápasech na farmě nasbíral 20 bodů (2+18). Cumiskey, kterého si v 7. kole draftu 2005 vybralo Colorado, kde se později potkal s koučem Joelem Quennevillem, je výtečný bruslař a ze svého pohybu hodně těží, zatímco proti silnějším útočníkům soupeře má problémy. V silné konkurenci to bude mít v nejbližších dnech složité, stejně jako loni by ale mohl začít sezonu v nižší soutěži a čekat na příležitost. V minulé sezoně si vydělal 600 tisíc dolarů.

Hayden McCool
Hayden McCool

Na zkoušku se přípravného kempu Blackhawks zúčastní 12 dalších hráčů, z nich většina má už jistý kontrakt s farmou v Rockfordu: brankáři Carruth a Visentin, obránci Gotovets, Jardine a Mattson a útočníci Ciampini, DeSousa, Dowell, Labrie, Walters. Gólman Brandon Hope (21) půjde na St. Francis Xavier University do kanadské vysokoškolské soutěže, pokud se v Chicagu neuchytí, a teprve osmnáctiletý silový forvard Hayden McCool by měl zamířit zpátky do juniorky do Windsoru. Oba se o víkendu zúčastnili Turnaje nováčků v Traverse City a vedení Blackhawks svými výkony zřejmě zaujali natolik, že vysloužili pozvánku také do kempu hlavního týmu.

Z juniorských soutěží se do přípravy Blackhawks zapojí jen letos draftovaní útočníci Graham Knott (Niagara), Radovan Bondra (Vancouver) a Roy Radke (Barrie), všichni ostatní působí na univerzitách a podle pravidel se kempu klubů NHL účastnit nemohou. Chybět naopak nebude Dennis Robertson, obránce, kterého Blackhawks získali v pátek při trejdu Versteega a Nordströma do Caroliny.

Program začíná ve čtvrtek tiskovou konferencí, následující tři dny stráví hráči tréninky a modelovými zápasy v areálu University of Notre Dame a v pondělí se představí před vlastními fanoušky na ledě v United Center. První ze šesti přípravných zápasů odehraje Chicago v úterý proti Detroitu.

  • Radovan Bondra

    Bondra SVK

    27 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Roy Radke

    Radke USA

    27 let, Pravé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Kyle Cumiskey

    Cumiskey CAN

    37 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Graham Knott

    Knott CAN

    27 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jan Hejda

    Hejda CZE

    45 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Brandon Hope

    Hope USA

    30 let, Brankář
  • Tomáš Kopecký

    Kopecký SVK

    42 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Hayden McCool

    McCool CAN

    26 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Daniel Paillé

    Paillé CAN

    39 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Ľubomír Višňovský

    Višňovský SVK

    47 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí