Brent Seabrook
Brent Seabrook

Brent Seabrook prodloužil smlouvu o 8 let

Obránce Brent Seabrook, jeden ze základních kamenů sestavy, která pro Chicago vybojovala tři Poháry za posledních šest let, uzavřel s klubem novou smlouvu. Počínaje příští sezonou si vydělá v průměru 6,875 milionu dolarů a za 8 let tak získá celkem 55 milionů. Seabrook, kterého si Blackhawks vybrali v 1. kole silného draftu 2003, nastoupil v NHL celkem do 763 zápasů a do statistik si zapsal 318 bodů (71+247), +108 a 516 trestných minut. Ve 112 utkáních playoff přidal 57 bodů (19+38). V Chicagu za pár dní začne svou 10 sezonu. Stávající smlouva zajišťuje Seabrookovi plat 5,8 milionu a vyprší příští léto.

Třicetiletý hokejista z kanadského Richmondu má ve své sbírce kromě tří Stanley Cupů několik dalších cenných úspěchů. Na Olympiádě doma ve Vancouveru v roce 2010 získal zlatou medaili a stal se mistrem světa jak mezi juniory, tak mezi hráči do 18 let. Na draftu v roce 2003 si Seabrooka Chicago vybralo jako 14. v pořadí, před ním přišli na řadu třeba další obránci Suter, Coburn a Phaneuf. Z hráčů, kteří byli draftovaní v tomto roce v 1. kole, odehráli v NHL všichni kromě dvou hokejistů alespoň 190 zápasů (!).

Seabrook pak strávil ještě dva roky v juniorské WHL, kde byl kapitánem Lethbridge, a po několika zápasech na farmě v Norfolku získal pevné místo v obraně Blackhawks. V minulé sezoně, své deváté v Chicagu, odehrál všech 82 zápasů, ve kterých nasbíral 31 bodů za 8 branek a 23 přihrávek. V playoff zaznamenal 11 bodů (7+4) a +5 ve 23 utkáních.

Brent Seabrook
Brent Seabrook

Seabrook je pro chicagskou sestavu důležitý v několika ohledech: oproti ostatním obráncům Hawks hraje důrazně do těla, má výbornou střelu a čich na góly v klíčových momentech a společně s kapitánem Jonathanem Toewsem je hlavním lídrem mužstva, přestože „áčko“ bude na dresu nosit pravidelně až od letošního podzimu, poté co byl do Dallasu vyměněn Patrick Sharp.

Po konci nového osmiletého kontraktu bude Seabrookovi 39 let a existuje tak riziko, že s ohledem na jeho styl hry (ačkoliv dosud vynechal jen minimum zápasů) bude tou dobou už dávno za zenitem svých schopností. Maximální povolené délka smlouvy však GM Stanu Bowmanovi umožnila se se Seabrookem dohodnout na nižším průměrném platu a trochu, byť možná jen symbolicky, tak ulehčit platovému stropu. Pokud sečteme plat Toewse, Seabrooka, Kanea, Keitha, Hossy a Crawforda pro příští sezonu (a minimálně tři následující), tak za předpokladu, že zůstane platový strop na stejné hranici, utratí Blackhawks hned 63 % na pouhých šest členů sestavy.

Zdálo by se, že si GM Bowman svazuje do budoucna ruce a i když příští rok bude muset řešit nové smlouvy jen pro Krügera se Shawem, léto 2017 může být zase pěkné horké. Nováčkovské kontrakty vyprší Teräväinenovi, Daňovi, Panarinovi a bez smlouvy budou Darling s Daleym. Dnes sice těžko předpokládat, jakou roli budou jmenovaní hráči tou dobou v týmu mít, za případné další úspěchy ale bude muset klub tak jako tak zaplatit daň v podobě dalších zásahů do sestavy.

Dohoda se Seabrookem má i veselejší stránky. Blackhawks tím dávají najevo, že u svých klíčových hráčů oceňují loajalitu a jejich přínos v celém jeho rozsahu. Stejně tak dávají najevo, že je pro ně přítomnost důležitější než výhled do budoucna, že základní kameny jejich úspěchů zůstávají pevně na svém místě a že je klub připraven bojovat o další tituly. Saad, Sharp nebo Oduya budou jistě scházet, jenže Seabrook je duší mužstva a ve své úloze velmi obtížně nahraditelný. Nová osmiletá smlouva se možná na první pohled jeví jako problematická, GM Bowman si ale může odškrtnout jeden důležitý úkol jako splněný. Odchod Seabrooka, který mohl za rok podepsat kontrakt s kýmkoli jako volný hráč bez omezení, by Chicago těžce rozdýchávalo.

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brent Seabrook

    Seabrook CAN

    38 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu: