Jonathan Toews v loňské finále Západní konference proti Anaheimu
Jonathan Toews v loňské finále Západní konference proti Anaheimu

Jonathan Toews vynechá Utkání hvězd NHL

Kapitán Blackhawks Jonathan Toews se kvůli nemoci nezúčastní nadcházejícího Utkání hvězd NHL v Nashvillu. Toews už ze stejného důvodu nezasáhl do třetí třetiny zápasu v Carolině, s nemocí navíc bojovali i někteří jeho spoluhráči a Jiří Sekáč ani k poslednímu střetnutí před přestávkou neodcestoval. Protože však dvojnásobného olympijského vítěze nevyřadilo ze slavnostní akce dřívější zranění, obdržel od vedení soutěže (stejně jako Alex Ovechkin, který se v Nashvillu také nepředstaví) trest na jedno utkání. Toews si tak příští týden v Coloradu nezahraje, do hry naskočí nejdříve až v noci na pátek v Arizoně. V letošní sezoně zatím nastoupil do všech 53 zápasů, ve kterých nastřílel 19 branek a přidal 16 asistencí. Chicago bude v Nashvillu zastupovat jen Patrick Kane, nyní s náskokem 15 bodů nejproduktivnější hráč NHL (30+43). Doplněno: Kapitán Rockfordu Jake Dowell byl dopsán na soupisku pro Utkání hvězd AHL.

„Jonathan se All-Star víkendu v Nashvillu nezúčastní,“ uvedl ve čtvrtek lékař Blackhawks Michael Terry. „V úterním utkání odstoupil ve třetí třetině kvůli nemoci a jeho příznaky přetrvávají ještě dnes. Teď během přestávky potřebuje odpočinek, aby se dal do pořádku a byl zdravý pro zbytek základní části.“

Toewse na akci nahradí James Neal, útočník domácích Predators. Původně dostal nabídku na volné místo na soupisce Centrální divize Blake Wheeler, křídelník Winnipegu měl už ale na víkend jiné plány. Zraněného Ovechkina zastoupí jeho klubový spoluhráč Evgeny Kuznetsov a kapitánem Atlantické divize pak bude John Tavares.

Kapitán IceHogs Jake Dowell je jedním z řady hokejistů, kteří se dodatečně zúčastní Utkání hvězd AHL. Do Syracuse z různých důvodů neodcestuje hned osm hráčů a jména jejich náhradníků byla oznámena již v úterý. Dowell (30) se do chicagského klubu, který jej draftoval v 5. kole v roce 2004, vrátil po čtyřech letech a na farmě se stal kapitánem po povolání Brandona Mashintera do hlavního mužstva. V letošní sezoně dosud nasbíral 24 bodů (7+17) ve 40 utkáních. V NHL odehrál Dowell 157 zápasů za Chicago, Dallas a Minnesotu a připsal si celkem 33 bodů (11+22).

Na podzim se Dowell dozvěděl skvělou zprávu od lékařů, a totiž že netrpí Huntingtonovou nemocí. Šanci, že by toto dědičné degenerativní onemocnění měl, byla 50% a juniorský mistr světa z roku 2004 dlouho nechtěl podstoupit testy, které by mu zprávu potvrdily nebo vyvrátily. Dowellův otec John na komplikace způsobené tímto onemocněním zemřel v roce 2014, jeho bratr Luke s Huntingtonovou nemocí nyní bojuje.

V sestavě Centrální divize má Rockford v tuto chvíli trojnásobné zastoupení, akce se zúčastní také brankář Michael Leighton a útočník Ryan Hartman.

  • Michael Leighton

    Leighton CAN

    42 let, Brankář
  • Brandon Mashinter

    Mashinter CAN

    35 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Jake Dowell

    Dowell USA

    39 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Jiří Sekáč

    Sekáč CZE

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu: