Andrew Ladd v loňském utkání proti Chicagu
Andrew Ladd v loňském utkání proti Chicagu

Ladd se vrací do Chicaga, Hawks obětovali Daňa a 1. kolo

GM Stan Bowman se ve čtvrtek dohodl na velké výměně s Winnipegem, když získal útočníky Andrewa Ladda s Mattem Fraserem a obránce Jaye Harrisona. Jets na oplátku z Chicaga dostali letošní volbu v 1. kole a talentovaného slovenského útočníka Marka Daňa. Ladd strávil u Blackhawks dvě a půl sezony po svém příchodu z Caroliny a přispěl k zisku Stanley Cupu v roce 2010. Poté byl jedním z hokejistů, kteří museli Chicago kvůli platovému stropu opustit a zamířil do Atlanty, odkud se nyní již jako kapitán Jets vrací. V letošní sezoně odehrál 59 zápasů, ve kterých vstřelil 17 branek a na 17 přihrál. Smlouva s platem 4,4 milionu Laddovi po sezoně skončí. Fraser s Harrisonem působili na farmě v Manitobě a zřejmě tak posílí Rockford. Daňo za Chicago odehrál 13 zápasů (1+1), na farmě pak zaznamenal 23 bodů (4+19) ve 34 utkáních. Doplněno: Podle Darrena Dregera z TSN bude 36 % z Laddova platu hradit nadále Winnipeg, Chicagu se tedy do stropu započítá poměrná částka z 2,816 milionu dolarů.

„Naše útoky budou teď s Laddym vyrovnanější, Stan [Bowman] odvedl skvělou práci,“ pověděl novinářům trenér Quenneville. „Je to velká posila, všichni víme, proč k nám Andrew Ladd jde, čeho chce dokázat. Navíc ho dobře známe,“ prohlásil kapitán Jonathan Toews.

„Každý by se těšil na to, že jde do týmu, který má šanci na Stanley Cup,“ řekl Ladd. „Od roku 2010 se moje hra hodně posunula, těším se, že teď ukážu všechno, co umím. Doufám, že to vyjde, že se mi bude dařit a že budou muset přemýšlet o tom, jestli bychom se třeba nedohodli na nové smlouvě. Ale to budeme řešit, až na to přijde čas. Teď vůbec netuším, jak to dopadne, má na to vliv spousta věcí.“

„Tušil jsem, že dojde k výměně ve chvíli, kdy jsem s Chevym [GM Cheveldayoffem] hovořil potom, co podepsal novou smlouvu s Buffem [Byfuglien],“ pokračuje. „Když jsem věděl, jaká je situace, tak Chicago bylo mezi prvními týmy, kde by se mi líbilo. Klub i řadu hráčů znám, bude pro mě jednodušší sem zapadnout.“

„Je to něco za něco s ohledem na budoucnost. Máme zatím dobrou sezonu, ale Andrew a Marcus Krüger, až se uzdraví, jsou dva hráči prověření boji v playoff, to nám doufám pomůže. Uvidíme, teď se mi naše sestava moc líbí,“ vyjádřil se GM Bowman. „Jsme nadšení, získáváme v něm hrozně moc. Ví, jak vyhrávat, získal Pohár v Carolině i tady v Chicagu. Klíčové je, že dobře zná nejen klub, ale i některé hráče, se kterými jsou stále přátelé. Je to člověk, za kterým půjdete do bitvy.“

„Získali jsme talentovaného mladého hráče, který zapadá do našich představ. Zvládá různé úlohy a nebojí se tlačit do branky,“ prohlásil GM Jets Kevin Cheveldayoff o Marku Daňovi. „Stejně jako ostatní mladíci si bude muset místo v sestavě zasloužit, ale loni jsem měl to štěstí jej vidět v několika zápasech, kdy hrál za Columbus, a sledoval jsem, co dokáže. O místo zabojuje, má radost, že jde k nám a těší se, že bude mít příležitost hrát v NHL. V Chicagu je velká konkurence, asi s ním počítali spíš jako s náhradou do budoucna. Volba v 1. kole je pro nás bonus, ale pro to, abychom se domluvili na výměně, byla důležitá.“

Andrew Ladd se Stanley Cupem v roce 2010
Andrew Ladd se Stanley Cupem v roce 2010

Třicetiletý Ladd byl čtyřkou na draftu 2004, kde si jej vybrala Carolina. S Hurricanes vybojoval hned ve své první sezoně v soutěži Stanley Cup a stejný úspěch si zopakoval o čtyři roky později, už jako hráč Blackhawks, kam zamířil výměnou za finského forvarda Tuomo Ruutua. Za Chicago odehrál Ladd celkem 184 utkání, ve kterých nasbíral 99 bodů (37+62). V playoff přidal 36 zápasů (6+4), jeho role ale ve vyřazovacích bojích nebyla výrazná.

V létě 2010 Blackhawks už pro Ladda, a řadu jeho spoluhráčů, neměli dost místa pod platovým stropem a dohodli se na jeho výměně s Atlantou (náhradou Chicago získalo obránce Ivana Vishnevskiye a volbu ve 2. kole). V mužstvu Thrashers se juniorský mistr světa z roku 2005 stal hned kapitánem a v klubu zůstal i po přestěhování do Winnipegu. Smlouva s platem 4,4 milionu dolarů mu po této sezoně vyprší a na jejím prodloužení se s Jets nedohodl. V létě Ladd údajně odmítl nabídku šestiletého kontraktu s gáží 6 milionů dolarů a když se před nedávnem GM Kevin Cheveldayoff domluvil na nové smlouvě s Dustinem Byfuglienem, zdálo se, že Laddovu výměnu před blížící se uzávěrkou přestupů už nic nezastaví.

Ladd měl ve smlouvě podmínku o nevyměnitelnosti, svůj návrat do Chicaga tak musel posvětit. Zájem o zkušené levé křídlo měli údajně také na Floridě, v Pittsburghu nebo mezi trojicí týmů z Kalifornie. Pokud se potvrdí spekulace o jeho finančních požadavcích na plat blížící se 7 milionům, je nereálné, že by Ladd v Chicagu uzavřel novou smlouvu. Jeho druhé angažmá ve Windy City tak bude mít bez ohledu na výsledky klubu krátké trvání. V zámořských médiích se dále mluvilo o tom, že by mohl v létě pokračovat opět ve Winnipegu (tak jako se třeba loni vrátili do Arizony Vermette s Michálkem), na rozluštění této hádanky si ale musíme počkat minimálně do začátku července.

GM Stan Bowman hledal před pondělní uzávěrkou posilu na levé křídlo, kde před sezonou Blackhawks ztratili Saada, Sharpa a Versteega. Nyní bude zajímavé sledovat, na jaké místo v sestavě Ladda trenér Joel Quenneville zařadí. V prvním útoku s Toewsem a momentálně zraněným Hossou nastupuje se střídavými úspěchy Andrew Shaw, jehož pozici by Ladd mohl zaujmout. Stejně tak by mohl posílit třetí útok s Danaultem a Teräväinenem, čemuž by spíš odpovídala jeho letošní ne úplně vysoká výkonnost.

V Laddovi každopádně Blackhawks získali vůdčí osobnost, hokejistu, který má už hodně za sebou, Chicago velmi dobře zná a s výměnou zpátky do svého bývalého působiště souhlasil. Blackhawks se bude hodit jeho důraz a bojovnost a doufejme, že Ladd naváže na svou loňskou formu, kdy prožil svou bodově nejlepší sezonu v NHL (24+38), byť v playoff stejně jako jeho spoluhráči tvrdě narazil v sérii s Anaheimem (0+1 ve čtyřech zápasech).

Matt Fraser ještě v dresu Bostonu
Matt Fraser ještě v dresu Bostonu

Pětadvacetiletý útočník Matt Fraser se dva roky pokoušel prosadit do NHL v dresu Dallasu, následně si zahrál za Boston a Edmonton než loni v létě podepsal roční smlouvu s Winnipegem. V sezoně se mu ale vůbec nedaří, do kádru Jets se neprosadil a na farmě v Manitobě nedokázal navázat na svou dřívější produktivitu, která mu vynesla dvě účasti na Utkání hvězd v AHL. V nižší soutěži nastřílel Fraser na farmě Stars dvakrát přes 30 branek, letos ale ve 44 utkáních za Moose posbíral pouze 14 bodů (5+9). Fraser, rodák z kanadského Red Deeru, by měl zřejmě v Rockfordu zastoupit odcházejícího Daňa a přestože má v NHL odehráno téměř stovku zápasů, nezdá se, že by s ním Blackhawks počítali.

Jay Harrison
Jay Harrison

Jay Harrison (33) je zkušený obránce, který má odehráno kolem 400 zápasů jak v NHL, tak v nižší AHL. Původně jej draftovalo ve 3. kole v roce 2001 Toronto, kde prožil svůj debut v nejslavnějšího hokejové soutěži světa, pevné místo v sestavě však dostal až v Carolině, kde strávil pět a půl roku. Po výměně do Winnipegu dohrál minulou sezonu za Jets, letos ale působil pouze na farmě v Manitobě (3+2 v 18 utkáních).

Harrison je spolehlivý obránce se slušnou střelou, který nedělá mnoho chyb, chybí mu ale rychlost a obecně pohyb. Podle dostupných informací se jedná o dobrého hokejistu do kabiny a na farmě v Rockfordu by tak měl mít na sestavu plnou mladíků dobrý vliv. Smlouva s platem 1,05 milionu dolarů mu vyprší po této sezoně.

Marko Daňo (© Todd Reicher)
Marko Daňo (© Todd Reicher)

Marko Daňo (21) byl součástí velké výměny Saada za Anisimova loni v létě, na výborné výkony z konce sezony v dresu Blue Jackets však v Chicagu nenavázal. Blackhawks jej z přípravy poslali na farmu, následně si Daňo za svůj nový tým v NHL zahrál ve 13 utkáních (1+1) a z Rockfordu už se pak nahoru nevrátil. Za IceHogs odehrál odchovanec Dukly Trenčín celkem 34 střetnutí, ve kterých dal 4 góly a na 19 přihrál.

Přestože se mu v Columbusu povedlo minulé jaro (8+13 v 35 zápasech), v Chicagu nad jeho absencí nevznikl velký poprask. Blackhawks dříve nechávali na farmě vyhrát Teräväinena (nebo Danaulta), jejich zdánlivě trpělivý přístup k Daňovi se tak zdál být snahou dát mladému hokejistovi dost času a prostoru na to, aby si v mužstvu našel svou roli. Vedle Nicka Schmaltze a Villeho Pokky byl Daňo, kterého Blue Jackets draftovali v 1. kole 2013, největší nadějí Hawks pro další sezony. Nyní jej ale klub obětoval pro momentální posílení sestavy.

Kromě mladého šikovného útočníka Blackhawks ve čtvrtek přišli o svou letošní volbu v 1. kole (tak jako v minulém roce) a navíc Winnipegu poskytnou dosud nespecifikovanou volbu volbu ve 3. kole v draftu 2018, pokud vybojují svůj čtvrtý Stanley Cup za posledních 7 sedm sezon. S ohledem na dřívější výměny je pravděpodobné, že hodnota tohoto výběru závisí buď na případném prodloužení smlouvy s Laddem nebo (a to spíše) na postupu Blackhawks do finále playoff Západní konference.

  • Matt Fraser

    Fraser CAN

    33 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Jay Harrison

    Harrison CAN

    41 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Artem Anisimov

    Anisimov RUS

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Dustin Byfuglien

    Byfuglien USA

    39 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Marko Daňo

    Daňo SVK

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Andrew Ladd

    Ladd CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu: