Tomáš Fleischmann a Dale Weise
Tomáš Fleischmann a Dale Weise

Chicago posílili Weise s Fleischmannem, Danault do Montréalu

Trejd Scuderiho za Ehrhoffa nebyl v pátek jedinou změnou, kterou Blackhawks ve své sestavě udělali. GM Bowman provedl před blížící se uzávěrkou přestupů třetí výměnu, s Montréalem se dohodl na příchodu útočníků Dalea Weise a Tomáše Fleischmanna. Canadiens na oplátku získali mladého centra Phillipa Danaulta a volbu ve 2. kole na draftu 2018. Weise (27) letos nastoupil do 56 utkání, ve kterých si připsal 26 bodů (14+12) a 22 trestných minut. V Montréalu strávil dvě sezony, předtím působil ve Vancouveru. Fleischmann (31) letos zaznamenal 20 bodů (10+10) a 38 trestných minut v 57 zápasech. Za Canadiens nastupoval rodák z Kopřivnice prvním rokem, v minulosti hrával dlouhou dobu ve Washingtonu a později na Floridě. Danault (23) se po několika letech na farmě prosadil do prvního týmu a za Blackhawks odehrál 30 utkání (1+4). Chicago jej draftovalo v 1. kole v roce 2011.

„Phillip Danault je mladý a talentovaný hokejista, který se zařadí mezi naše nejdůležitější útočníky na roky dopředu,“ vyjádřil se GM Canadiens Marc Bergevin. „Mám velkou radost, že jde do našeho klubu. Když jsem byl součástí vedení Blackhawks, měl jsem hlavní podíl na tom, že jej Chicago v roce 2011 draftovalo v 1. kole.“

„Dale Weise s Tomášem Fleischmannem byli oba výraznými členy našeho mužstva a rád bych jim popřál jen to nejlepší do jejich nového působiště v Chicagu,“ doplnil Bergevin.

Phillip Danault
Phillip Danault

Danaulta si na draftu před pěti lety Hawks vybrali společně s Markem McNeillem, právě Danault byl ale později považovaný za hráče, který má větší šanci na místo v sestavě Chicaga. Na farmě v Rockfordu odehrál celkem 160 utkání, ve kterých vstřelil 20 branek a na 48 přihrál. Rodák z Victoriaville z kanadského Québecu nebyl nikdy velký střelec, Blackhawks se ale líbila jeho práce v obraně a herní přehled, mnohým tak připomínal Marcuse Krügera.

Před letošní sezonou se konečně prosadil do sestavy a spolu s Desjardinsem a Teräväinenem vytvořil dobrou třetí lajnu, která své soupeře přehrávala, i když to často nedokázala proměnit v branky. O zájmu Montréalu o Danaulta se hovořilo již dlouho, mladého hokejistu, který před pěti lety získal zlato na Hlinkově memoriálu hráčů do 18 let, dobře zná GM Bergevin, v minulosti asistent GM Bowmana. Nováčkovská smlouva s platem 863 333 dolarů Danaultovi vyprší letos po sezoně, kdy bude chráněným volným hráčem.

Weise je urostlé pravé křídlo a měl by tak zapadnout do třetí pětky k Teräväinenovi. Bowman se v minulých dnech nechal slyšet, že se Chicagu líbí hra talentovaného Fina na centru, ale že by k němu chtěli doplnit důraznější hráče po stranách. Přesně tomu odpovídá sedmadvacetiletý rodák z Winnipegu, který má letos v Montréalu velmi dobrou formu. U Canadiens se mu po třech letech paběrkování ve Vancouveru dařilo už loni a užitečný byl také v playoff, kde za poslední dva roky nasbíral celkem 10 bodů (5+5) ve 28 zápasech.

Weise má smlouvu do konce této sezony a 30 % z jeho platu 1,025 milionu budou dále hradit Habs. Chicagu se tedy do stropu započítá 717 500 dolarů. Zajímavostí z jeho kariéry pak třeba je to, že výluku v sezoně 2012–2013 strávil v nizozemském Tilburgu a 48 body (22+26) v 19 zápasech přispěl k zisku holandského poháru.

Dale Weise a Tomáš Fleischmann se radují z gólu (© Minas Panagiotakis, Getty Images)
Dale Weise a Tomáš Fleischmann se radují z gólu (© Minas Panagiotakis, Getty Images)

Pro Fleischmanna bude Chicago šestou zastávkou v NHL. Ve 2. kole v roce 2002 jej draftoval Detroit, za Red Wings však nikdy nenastoupil a do NHL naskočil až jako hráč Washingtonu. Na farmě Capitals v Hershey vybojoval hned ve své nováčkovské sezoně Calder Cup, na titulu se podílel 32 body (11+21) a byl nejproduktivnějším hráčem Bears. Ve Washingtonu strávil Flesichmann celkem pět a půl roku a po krátkém, ale produktivním angažmá v Coloradu zamířil na Floridu.

U Panthers prožil svou nejlepší sezonu (27+34) a dařilo se mu i další rok během zkrácené sezony, po jejímž konci si zopakoval účast na mistrovství světa (Českou republiku reprezentoval také na Olympiádě v roce 2010). Jenže další ročník už Fleischmannovi bodově nevyšel a loni se před uzávěrkou přestupů stěhoval do Anaheimu. V playoff odehrál za Ducks šest utkání (0+1). Před aktuální sezonou se dohodl na roční smlouvě s platem 750 tisíc dolarů s Montréalem, za Canadiens nasbíral 20 bodů a opět na jaře mění dres.

Pokud budou všichni útočníci zdraví, měl by Fleischmann zřejmě bojovat s Pánikem, Mashinterem, Rasmussenem a možná Sekáčem o poslední místo v sestavě, které se nezdá být dané – tedy na levém křídle s Teräväinenem a Weisem, případně ve čtvrté pětce s Krügerem, pokud se do třetí posune Desjardins nebo Shaw. Po příchodu posledních posil se mohou Blackhawks těšit na větší příspěvek od všech svých útočných řad, zatímco většinu sezony táhla klub za úspěšnými výsledky hlavně Anisimova formace.

  • Phillip Danault

    Danault CAN

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Tomáš Fleischmann

    Fleischmann CZE

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Dale Weise

    Weise CAN

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: