Výhled na Draft 2017

Cirkus se nezastavuje, po rozšiřovacím draftu a předávání trofejí se ihned přestěhoval do Chicaga, kde už dnes v noci proběhne 1. kolo vstupního draftu (od 1.00 středoevropského času). Draft následně pokračuje v sobotu od 16.00 druhým až sedmým kolem. Blackhawks v tuto chvíli vlastní celkem 10 voleb a poprvé přijdou na řadu na 26. příčce. Předpokládá se však, že před domácím publikem se budou chtít posunout o něco výš. Pokud by k tomu nedošlo, Chicago zřejmě zvolí některého z obránců, ačkoliv v ročníku, který je obecně považován za jeden z těch slabších, je více prostoru zariskovat. Z českých hokejistů přijde jako první na řadu trojice útočníků: kolem 10. místa Martin Nečas (Brno), na hraně 1. kola je také Filip Chytil (Zlín) a ve 2. kole by mohl být vybrán Ostap Safin (Sparta). Slovensko reprezentuje centr Adam Růžička (Sarnia, OHL), který své jméno uslyší nejspíše v průběhu 3. kola.

Shrnutí článku

  • Chicago bude poprvé vybírat z 26. pozice, ale asi se bude doma snažit získat dřívější příčku.
  • V draftu mají Blackhawks celkem 10 voleb, třikrát vybírají v 5. kole a volbu navíc mají i o kolo později.
  • Chicago by mohlo ukázat na nějakého pohyblivého obránce s dobrou rozehrávkou: Vaakanainena, Brännströma, Timminse, Jokiharjua nebo Josepha.
  • Další variantou jsou brankář Oettinger nebo spolehliví útočníci do nižších útoků: Poehling, Bowers a Thomas.
  • Na prvních dvou místech se objeví útočníci Patrick a Hischier, následováni obránci Heiskanenem a Makarem a útočníky Vilardim s Mittelstadtem.
  • Z českých hokejistů bude v 1. kole draftován Nečas, na hraně je Chytil a ve 2. kole by mohl být vybrán Safin. Růžička, první slovenský hráč, by měl přijít na řadu ve 3. kole.

Draft sice tradičně přináší řadu překvapení a zvratů, kdy jindy než doma v United Center by se ale Chicago mohlo pokusit o posun na vyšší příčky. Výměně dřívějších voleb se nebrání třeba Dallas (3) nebo nováček z Vegas (6, 13 a 15), který se údajně zajímá o Artemiho Panarina. Zajímavý je v tomto směru také Montréal, který bude vybírat o jedno místo dříve než Chicago, a spekuluje se o tom, že má zájem o Artema Anisimova. Právě volby Dallasu a Vegas poutají velkou pozornost. Na špičce draftu jsou totiž dvě jasná jména, následuje čtveřice hokejistů a další hrana se zdá být až kolem 16. místa. Pokud se tedy vytipovaní hráči propadnou až na konec své očekávané skupiny, bude mít Vegas v ruce několik trumfů.

Dlouho předpokládanou jedničkou draftu byl střední útočník Brandonu (WHL) Nolan Patrick, v posledních týdnech jej ale v některých žebříčcích těsně přeskočil švýcarský talent Nico Hischier (Halifax, QMJHL). Ten prožil báječnou první sezonu v zámořské juniorce, zazářil na MS hráčů do 20 let (4+3 v pěti zápasech) a oproti Patrickovi má výhodu v tom, že je o trochu lepší v defenzivní činnosti a hlavně prokazuje větší výbušnost. Ani v Halifaxu, ani ve švýcarské reprezentaci se navíc nemohl opřít o podporu silného týmu.

Patrick, syn bývalého hráče Rangers, Buffala a Québecu Steva Patricka, je šikovnější a za běžných okolností by nevadilo, že kvůli zranění letos stihl jen 33 utkání (20+26), Hischierův skvělý rok mu však může na poslední chvíli pozici jedničky draftu sebrat. Stejně tak může Patrickovi ublížit, že je pod drobnohledem skautů už dlouhou dobu a je tak snazší jeho silné stránky vnímat jako samozřejmost. Týmy na špičce draftu, aktuálně New Jersey a Philadelphia, sice nezískají hráče typu McDavida, Matthewse nebo Laineho, oba se ale mohou těšit na velmi nadané mladíky.

Do 6. místa by se pak měli seřadit obránci Cale Makar a Miro Heiskanen a útočníci Casey Mittelstadt s Gabem Vilardim. Makar je ofenzivní obránce, výtečný bruslař a nic si nedělá z toho, že pro NHL nemá úplně ideální postavu. Upozornil na sebe zejména na Světovém poháru hráčů do 19 let, jinak totiž působí jen v nižší juniorské soutěži a pro Kanaďana volí netradiční cestu, když jde na University of Massachussets Amherst. Heiskanen je chytrý zadák, který si v pohodě poradil s výraznou rolí v HIFK a hraje dobře pod tlakem.

Vilardi je dirigentem, má skvělý přehled a mohl by do NHL naskočit relativně brzy. Letos měl potíže se zraněními a musí zlepšit bruslení, Windsoru však pomohl k zisku Memorial Cupu před domácím publikem hned 7 body za asistence ve 4 zápasech. Mittelstadt byl nejlepším hráčem středoškolské ligy, ačkoliv zde neodehrál celý rok, a brzy nastupuje na University of Minnesota. Jedná se kompletního hokejistu, šikovného a bojovného, který si dokáže poradit proti větším protihráčům i důsledné obraně.

V první polovině úvodního kola pak zřejmě uvidíme většinu z následující desítky: Martin Nečas (střední útočník, mistr ČR s Kometou), Cody Glass (produktivní centr z Portlandu, který vyletěl nahoru až během sezony), Owen Tippett (jednostranný střelec z Mississaugy), Michael Rassmussen (urostlý centr Tri-City), Nick Suzuki (podceňovaný, ale produktivní útočník z Owen Soundu), Elias Pettersson (útočník, který sbíral bod na zápas ve druhé švédské lize, ale chybí mu síla), Eeli Tolvanen (drobný zabiják z USHL, rychlý a výtečný střelec), Lias Andersson (spolehlivý útočník, který se neztratil ve švédské Elitserien), Kristian Vesalainen (mezi dospělými ve Finsku ani Švédsku se mu nedařilo, na MS18 ale nasbíral 13 bodů v 7 zápasech) a jediný obránce, Juuso Välimäki (ofenzivní zadák z Tri-City).

Další obránce na řadě, Timothy Liljegren (Rögle), měl být na špičce letošního ročníku, hodně se ale propadl a těžko tipovat, kde během 1. kola na něj přijde řada. Dalším žolíkem je silový útočník moskveského Dynama Klim Kostin, který ale v sezoně kvůli zranění odehrál jen několik zápasů…

Pokud se Chicago zaměří na obránce, na 26. místě už nejspíš nebudou k dispozici titáni Callan Foote (syn Adama Foota) a Nic Hague. V odhadech se pro Blackhawks nejčastěji objevuje Urho Vaakanainen z JYP. Nejvyšší finskou soutěž hrál pravidelně už loni v Espoo, teprve letos si ale našel svou roli v Jyväskylä. Vaakanainen je pohyblivý a spolehlivý obránce, hraje chytře a i když se umí zapojit do útočení, jeho přednosti jsou jinde. Od příštího roku bude působit v SaiPě.

Další variantou jsou Erik Brännström (menší, ale tvořivý hokejista z HV71), Pierre-Oliver Joseph (Charlottetown, také chytrý a šikovný hráč, který potřebuje nabrat svalovou hmotu), Conor Timmins (Sault Ste. Marie, dobře rozehrává, ale překvapil velmi produktivním rokem) a Henri Jokiharju (Portland, výtečný bruslař, v sezoně střídal dobrá a horší období).

Jestli se domácí rozhodnou jít jiným směrem, mohli by ukázat třeba na brankáře Jakea Oettingera. Nejlepší gólman letošního ročníku by měl přijít na řadu v poslední třetině prvního kola, na 26. pozici tak ještě možná bude k dispozici. Ve svém mladém věku si poradil s pozicí jedničky v týmu Boston University, dobře využívá své urostlé postavy a nenechá se snadno rozhodit.

Mezi útočníky je v této fázi draftu několik spolehlivých možností, tedy hokejistů, kteří by se měli téměř jistě prosadit do NHL (a vcelku brzy), těžko od nich však očekávat velké bodové příspěvky a roli výše než ve třetí nebo čtvrté formaci. Jedním z takových je třeba Ryan Poehling z St. Cloud University (nejmladší hráč NCAA v minulé sezoně), Shane Bowers z Waterloo (USHL) nebo Robert Thomas z Londonu. Jason Robertson (Kingston) reprezentuje kanonýry, kteří mají potíže s bruslením (a že jich už v NHL bylo), Kailer Yamamoto (Spokane) zase vysoce produktivní hokejisty nízkého vzrůstu a Isaac Ratcliffe (Guelph) urostlé a důrazné křídelníky.

Vynikající výsledky ve fyzických testech vystřelily nahoru Joshe Norrise, útočníka americké reprezentace do 18 let, na hraně prvního kola pak najdeme třeba zlínského forvarda Filipa Chytila nebo křídla Kola Linda (Kelowna) a Maxima Comtoise (Victoriaville).

Ve 2. kole vybírají Blackhawks z 57. pozice a zajímat by je mohl třeba urostlý útočník Sparty Ostap Safin, francouzský centr Alexandre Texier (Grenoble) nebo všestranní forvardi Nate Schnarr (Guelph) a Stelio Mattheos (Brandon).

Pokud si Chicago nevezme obránce už v 1. kole, na začátku sobotní části draftu by mělo být k dispozici několik hokejistů, kteří dobře bruslí a umí rozehrát, byť jim do ideální postavy pár centimetrů chybí. Mezi takové můžeme zařadit Filipa Westerlunda (Frölunda), Reillyho Walshe (Chicago) nebo Davida Farrance (USA 18).

Z dalších českých hokejistů se na draftu mohou dočkat třeba obránci Jakub Galvas (Olomouc) a David Kvasnička (Plzeň), útočníci Jan Kern (Sparta), Jan Hladoník (Třinec) a Dominik Lakatoš (Liberec) nebo brankář Jiří Patera (České Budějovice).

Ve 3. kole Chicago vybírá jednou, ale je to trochu složitější. Svou volbu (88) poslalo nejprve do Caroliny, později ji získalo zpátky a následně postoupilo Detroitu při výměně Tomáše Jurča. Na řadu tak přijde o dvě místa později, když z Caroliny dostalo při trejdu Scotta Darlinga volbu, která původě patřila Ottawě. V 5. kole mají Hawks navíc volby z Caroliny a St. Louis a v 6. kole budou navíc vybírat na místě Islanders. V závěru posledního kola pustili svou pozici San José (při trejdu Andrewa Desjardinse), ale budou vybírat místo Anaheimu (po výměně Coreyho Troppa).