Artemi Panarin, Brandon Saad, Niklas Hjalmarsson
Artemi Panarin, Brandon Saad, Niklas Hjalmarsson

Panarin s Hjalmarssonem vyměněni, vrací se Saad

V předvečer draftu připravil GM Stan Bowman chicagským fanouškům šok, když uskutečnil hned dvě velké výměny najednou. Do Columbusu poslal loňského nejlepšího nováčka Artemiho Panarina a do Chicaga se naopak vrací Brandon Saad. Hawks dále získali mladého brankáře Antona Forsberga a volbu v 6. kole příštího draftu, zatímco Jackets dostanou Tylera Motteho a zítřejší volbu v 5. kole. Do Arizony ještě předtím Chicago vyměnilo zkušeného obránce a trojnásobného vítěze Stanley Cupu Niklase Hjalmarssona a Blackhawks na oplátku posílí americký reprezentační obránce Connor Murphy a nadějný útočník Laurent Dauphin. Panarin letos nasbíral 74 bodů (31+43) v 82 zápasech a byl 11. nejproduktivnějším hráčem soutěže, se 17 body pak zářil na MS a pomohl Rusku k zisku bronzové medaile. Hjalmarsson strávil v Chicagu 10 sezon, během kterých nastoupil do 624 utkání a připsal si 143 bodů (23+120). Dalších 128 střetnutí odehrál v playoff. Saad s Chicagem vybojoval dva Stanleyho poháry a v Columbusu následně působil dva roky. Loni zaznamenal 24+29 v 82 zápasech. Doplněno: Vyjádření Bowmana a nových hráčů.

Do médií už brzy po debaklu s Nashvillem prosákly zprávy, že Chicago v létě přichystá několik překvapivých a velkých změn v sestavě. Od chvíle, kdy Hawks získali čtvrtý Pohár v klubové historii, uplynulo už sedm let, a lídrům tak na vrcholu sil již mnoho let nezbývá. Přesto je ještě brzy vrhnout se znovu do totální přestavby kádru. GM Bowman byl znovu pod tlakem s ohledem na našponovaný rozpočet a některý z hráčů s vyšším platem musel být obětován nehledě na neplánovanou absenci nemocného Mariána Hossy.

Dnešní trejdy však přinesly minimální finanční úsporu, přičemž dva hotové hráče nahradila jiná dvojice. Více než cokoliv jiného Blackhawks omladili (Murphy vs. Hjalmarsson), získali finační jistotu (Saad s Murphym mají smlouvy na dlouho dopředu) a zaplatili za to tak, že získali dva o trochu slabší hokejisty s výrazně odlišným herním stylem. Saad je méně produktivní než Panarin, ale všestrannější a měl by pomoci v playoff. Murphy je tvořivější, ale daleko méně jistý a spolehlivý než Hjalmarsson.

Pozitivem je pak příchod dvou slibných hráčů v Dauphinovi s Forsbergem (pokud podepíše novou smlouvu), zatímco Motte není sice zatracený, ale v konkurenci ostatních chicagských nadějí přišel trochu o lesk. Další výměny však zřejmě budou následovat.

„Děkujeme Artemimu za to, že byl pro náš tým ihned po svém příchodu posilou. Během těch dvou let bavil svou hrou diváky a připravil nám řadu vzpomínek. Tyler má před sebou slibnou budoucnost, vážíme si jeho práce, kterou tu odvedl. Oběma přejeme v Columbusu mnoho úspěchů,“ vyjádřil se v tiskové zprávě GM Stan Bowman. „Všichni víme, jak důležitou roli Niklas měl ve chvílích, kdy jsme třikrát získali Stanley Cup. Ale v klubu ho měli všichni rádi hlavně proto, jak je spolehlivý, skromný a jak reprezentoval Blackhawks na veřejnosti. V Chicagu se poprvé představil v roce 2008 a v tichosti se vypracoval v jednoho z největších bojovníků v naší historii. Přejeme mu i jeho rodině, ať se jim daří i nadále.“

„Bylo těžké mu zavolat, že jsme jej vyměnili. Těžko najdete lepšího týmové hráče,“ řekl Bowman novinářům k Hjalmarssonovi a pokračoval. „Máme z těch výměn celkově velkou radost, byť jsou to trochu smíšené pocity. Ne všechny změny jsou snadné, ale byly nezbytné. Nedělali jsme je jen v reakci na jedno kolo playoff, spíš víc s výhledem do budoucnosti. Chtěli jsme omladit a získat trochu jistoty do rozpočtu. Všichni víme, jak dobře do naší sestavy Brandon zapadal a i když se nesnažíme vracet do minulosti, uvědomujeme si, že může rovnou naskočit [k Toewsovi] a bude to fungovat. Vyniká svou bojovností a všestranností a bude na trenérech, kam ho nakonec postaví. Connor na mě udělal velký dojem, je to lídr a vůdčí osobnost. Má teď před sebou ty nejlepší roky. Laurent se právě začíná prosazovat do NHL. Chtěl by si pro příští sezonu vybojovat stále místo v týmu a my doufáme, že se mu to podaří. Anton má velkou budoucnost, hodně se mu dařilo při zisku Calder Cupu.“

„Byl to pro mě ráno šok, ale moc se těším na návrat do Chicaga,“ prohlásil Brandon Saad. „Myslel jsem trochu na to, že bych se mohl jednou vrátit, i když jsem nečekal, že to bude tak brzy. Šlo nám to [s Toewsem], zůstali jsme v kontaktu a doufám, že teď na úspěšnou spolupráci navážeme, pokud nás dají trenéři spolu.“

„Mám velkou radost z toho, že jdu do tak kvalitního klubu,“ vyjádřil se Connor Murphy. „Byl to divoký den. Těší mě, že Stan Bowman věří, že tomuto týmu dokážu pomoct. Vždy bylo těžké je bránit, tak je fajn, že jsme teď už na stejné straně.“

„Mám radost, je to pro mě dobrá příležitost,“ řekl Laurent Dauphin. „Myslím, že umím zaútočit i bránit a nebojím se tvrdé práce.“

Niklas Hjalmarsson slaví se Stanley Cupem v roce 2015
Niklas Hjalmarsson slaví se Stanley Cupem v roce 2015

Hjalmarsson (30) byl draftován ve 4. kole v roce 2005 a v NHL dosud hrál pouze za Chicago. Před sedmi lety, poté kdy slavil zisk prvního Stanleyho poháru, sice podepsal smlouvu se San José, Blackhawks ale nabídku Sharks dorovnali a švédský zadák zůstal ve Windy City. Zde si celkem brzy vybojoval pevnou pozici ve druhé obranné dvojici a vypracoval se v jednoho z nejlepších defenzivních hráčů v soutěži. Dařila se mu zejména souhra s Brianem Campbellem a krajanem Johnnym Oduyou, kterého Hawks přivedli z Winnipegu.

Hjalmarsson působil v Chicagu celkem 10 let, vybojoval třikrát Stanley Cup a k zisku titulu přispěl pokaždé poctivou prací při hře v oslabení a v obtížné úloze proti nejlepším útočníkům soutěže. Ve spolupráci s Oduyou a Marcusem Krügerem nezřídka vytvořili základ formace, která eliminovala největší zbraně soupeře. Se švédskou reprezentací se Hjalmarsson zúčastnil Světového poháru, MS 2012 a Olympiády v Soči, odkud si přivezl stříbro.

S Chicagem se loučí po 624 zápasech, ve kterých vstřelil 23 branek a na 120 přihrál. Ve 128 utkáních playoff přidal 28 bodů (2+26) a Blackhawks bude hodně chybět. Jeho smlouva s platem 4,1 milionu dolarů vyprší v létě 2019 a spekulovalo se o tom, že pro Chicago bude složité najít prostor na jeho očekávané navýšení platu. Z vysoko placených hráčů Hawks byl navíc Hjalmarsson jedním z mála, který nemá žádnou podmínku o nevyměnitelnosti.

Výměnou za Hjalmarssona získali Hawks z Arizony obránce Connora Murphyho a útočníka Laurenta Dauphina. Murphy (24), syn bývalého dlouholetého hráče NHL Gorda Murphyho, je urostlý hokejista s dobrou rozehrávkou a držením hole napravo. Právě na pravé straně hrál v Chicagu Hjalmarsson, byť drží hůl na opačné straně, a říkalo se, že Hawks chtějí praváky v obraně posílit – od té doby přišli Jan Rutta, do Rockfordu Darren Raddysh a nyní Murphy.

Arizona si jej vybrala jako 20. v pořadí na draftu 2011 a přestože se Murphy v NHL uchytil, vždy se od něj asi čekalo trochu víc. Proto Coyotes překvapili, kdy s ním uzavřeli smlouvu s poměrně vysokým platem 3,85 milion dolarů, jenže tento fakt vyváží její nezvyklá délka (kontrakt platí až do léta 2022). Pokud se Murphy bude nadále zlepšovat, mohl by být několik let relativně stejně levný jako třeba Duncan Keith, se kterým se Blackhawks dohodli ještě v době, kdy bylo možné podepisovat smlouvy na 12 let.

V minulé sezoně nasbíral Murphy v 77 utkáních celkem 17 bodů (2+15), 45 trestných minut a -13. V NHL dosud nastoupil do 258 střetnutí (13+36) a bude zajímavé sledovat, jak se mu povede v lepším týmu, než byli v posledních letech Coyotes. USA reprezentoval Murphy na čtyřech světových šampionátech (do playoff se ani jednou v NHL nepodíval) a z MS hráčů do 18 i 20 let má doma zlatou medaili.

Laurent Dauphin (22) byl vybrán ve 2. kole v roce 2013 a ačkoliv o něj Blackhawks údajně stáli, na jejich pozici už nebyl k dispozici. V minulé sezoně navázal na svůj debut v NHL z předcházejícího roku a ve 24 zápasech zaznamenal dvě branky a přihrávku. Na farmě Coyotes v Tucsonu nastoupil Dauphin do 38 duelů, ve kterých nastřílel 17 gólů a přidal 11 asistencí.

S kanadskou reprezentací získal zlato na MS 18 a přestože nepatřil mezi nejvýraznější ve velké skupině ofenzivních talentů Arizony, i tak se jedná o slibného hokejistu. Jeho největší předností je pohyblivost, zároveň hraje chytře a s přehledem a pracuje do obrany. V týmu Coyotes si Dauphin překvapivě získal místo na začátku minulé sezony, dlouho se ale v hlavním týmu neudržel. Je otázkou, zda-li dokáže být produktivní i na vyšší úrovni nebo si zajistí „jen“ roli hráče ve čtvrtém útoku a specialisty na oslabení.

Artemi Panarin se raduje z gólu
Artemi Panarin se raduje z gólu

Artemi Panarin (25) se před dvěma lety stal chicagským klenotem, když s ním Blackhawks podepsali smlouvu jako s volným hráčem. Tehdejší hvězda Petrohradu prožila povedené Mistrovství světa, v Chicagu pak našla společnou řeč s Patrickem Kanem a výsledkem byla báječná spolupráce, která Panarinovi vynesla Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka NHL. Také v letošní sezoně překonal Panarin hranici 30 gólů, v playoff však shořel stejně jako zbytek týmu a při výprasku s Nashvillem si připsal jen bod za asistenci. Na světovém šampionátu pak Panarin opět rozjel své produktivní představení a 17 body (4+13) v 9 zápasech táhl Sbornou za bronzovou medailí.

S Chicagem uzavřel před půl rokem novou dvouletou smlouvu s platem 6 milionů dolarů, zdá se ale pravděpodobné, že v roce 2019 už by si Hawks její další navýšení nemohli dovolit. Nyní však přicházejí o jednoho z nejproduktivnějších hráčů soutěže, Panarin přinášel fanouškům spoustu radosti a Hawks v něm měli pro Kanea perfektní levé křídlo. Jeho slabší defenzivní činnost dobře nahrazoval centr Artem Anisimov, Panarin si však vysloužil kritiku také za to, že se nechá snadno vytlačit na okraj útočného pásma a mimo dobré střelecké pozice. O tom, zda-li ze vzájemné spolupráce profitoval více Kane nebo Panarin, se dozvíme dříve než bychom si přáli…

S Chicagem se Panarin loučí po dvou velmi úspěšných letech s celkovou bilancí 61 branek a 90 asistencí ve 162 zápasech. Během dvou nepovedených sérií playoff zaznamenal celkem 2+6. S ruskou reprezentací hrál na třech MS (stříbro a dvakrát bronz), na Světovém poháru a doma má také zlatou medaili z juniorského šampionátu.

Tyler Motte (22) byl draftován ve 4. kole 2013. Do výraznějšího povědomí fanoušků ho vystřelila vydařená sezona 2015–2016, kdy na University of Michigan vytvořil nebezpečnou formaci s Kylem Connorem (Winnipeg) a JT Compherem (Buffalo/Colorado). V závěru téhož roku pak zaujal na farmě v Rockfordu a s americkou reprezentací se ještě představil na MS.

V Chicagu mu vyšel přípravný kemp, první sezona mezi profesionály už ale příliš slavná nebyla a mezi dalšími slibnými mladíky se u Blackhawks Motte trochu vytratil. V hlavním týmu sehrál celkem 33 zápasů, ve kterých nasbíral 7 bodů (4+3). V Rockfordu nastoupil do 43 utkání a připsal si 10 gólů a 6 přihrávek. Zatímco v Chicagu by se mohl na podzim poprat o místo v hlavním celku, IceHogs očekávají řadu posil do útoku a Motteho ztráta by tak nemusela příliš bolet.

Brandon Saad slaví vstřelený gól na jaře 2015
Brandon Saad slaví vstřelený gól na jaře 2015

Brandon Saad (24) má sice stejný plat jako Panarin, jeho smlouva však platí až do roku 2021. A zatímco Kanův útok přišel o svou výraznou část, Saad by opět mohl vytvořit úspěšnou dvojici s kapitánem Toewsem. Blackhawks si jej původně vybrali ve 2. kole draftu 2011, kdy se rodák z Pittsburghu trochu propadl. Hned následující sezonu ale debutoval v NHL, o rok později se v soutěži otrkal a na jeho konci slavil Stanley Cup.

V Chicagu nakonec získal dva Poháry, v létě 2015 se však zdálo, že má nakročeno k tomu, aby podepsal smlouvu s některým z konkurentů (podobně jako Hjalmarsson v roce 2010) a GM Bowman situaci předešel výměnou s Columbusem. Hovořilo se o tom, že Saad nechtěl z Chicaga odejít a svou situaci překalkuloval, Blackhawks navíc od té doby nemohli najít vhodné levé křídlo k Toewsovi s Hossou. V rámci tohoto trejdu ale přišel užitečný Artem Anisimov, Marko Daňo později posloužil při krátkém angažmá Andrewa Ladda a cestovatel Jeremy Morin zajistil Chicagu příchod Richarda Pánika.

Nyní se Saad do Chicaga vrací s vizitkou hráče, který si v Columbusu úplně neporadil s pozicí hokejisty, na kterém by útok měl stát. V obou sezonách sice nasbíral shodně solidních 53 bodů, příliš si ale nesedl s trenérem Tortorellou, nedostával moc prostoru v přesilovkách a občas hrával jen ve čtvrté formaci. Pokud naváže na své předchozí dobré výsledky v dresu Blackhawks a udrží si stálou výkonnost, Chicagu bude velmi prospěšný. Předchozí návraty Ladda, Campbella, Oduyi, potažmo Versteega však vybízejí k opatrnosti.

Anton Forsberg (24) je vysoký švédský brankář s dobrými čísly na farmě, v NHL ale během několika zápasů nezářil. Blue Jackets jej získali v 7. kole draftu 2011 a v zámoří působí Forsberg už tři roky. V minulé sezoně odchytal v Clevelandu 51 zápasů s průměrem 2,28 branky na zápas a úspěšností zákroků 92,6 procenta. O rok dříve měl v Lake Erie o trochu horší statistiky, v playoff byl ale vynikající (1,34 a 94,9 %) a vybojoval s Monsters Calder Cup.

Bývalý juniorský mistr světa se v Chicagu popere o post dvojky, v tomhle směru je pozice za Coreym Crawfordem otevřená. Dá se však očekávat, že Hawks ještě jednoho (zkušenějšího) brankáře přivedou a ten se spolu s Forsbergem a Glassem rozdělí o zbylá místa.

  • Connor Murphy

    Murphy USA

    31 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 6 asistencí
  • Laurent Dauphin

    Dauphin CAN

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Anton Forsberg

    Forsberg SWE

    31 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Niklas Hjalmarsson

    Hjalmarsson SWE

    36 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Tyler Motte

    Motte USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu: