Výhled na Draft 2018: Přehled

Na nadcházejícím draftu náleží Chicagu 8. příčka a z takto vysoké pozice vybíralo naposledy před 10 lety, když si jako 11. celkově vybralo útočníka Kyla Beache (nyní Villach, EBEL). Na konci 1. kola přijdou Blackhawks na řadu podruhé, když od Nashvillu získali 27. volbu při trejdu Ryana Hartmana. Naopak jim schází výběr ve 2. kole, který před dvěma lety postoupili Montréalu při výměně Fleischmanna s Weisem. Letošní ročník je obecně považován za jeden z těch silnějších, ačkoliv na absolutní špičce nezvykle schází střední útočníci. Zatímco jednička (obránce Rasmus Dahlin z Frölundy) a dvojka (útočník Andrei Svechnikov z Barrie) jsou téměř jisté, pořadí dalších osmi hokejistů lze odhadovat jen těžko. Většina žebříčků se nicméně shoduje na elitní desítce, následně je konsenzus na hráčích do 15. místa a kolem druhé chicagské volby už budou mít Blackhawks hodně na výběr. Talenty, kteří připadají do úvahy na 8. místě, si představíme v příštích dnech a v tomto článku si můžete přečíst obecný přehled, co od draftu z chicagského a československého hlediska očekávat.

Shrnutí článku

  • Chicago bude v 1. kole vybírat z 8. a poté z 27. příčky.
  • Pokud by došlo k výměně, mohli by Hawks použít své volbu z 1. kola k posílení obrany nebo získání několika nižších výběrů.
  • Jedničkou bude Dahlin, dvojkou Svechnikov a zbytek TOP10 je v různém pořadí ve všech žebříčích často totožný.
  • Chicagu by měli být k dispozici tři z této pětice: obránci Boqvist, Bouchard, Dobson, centr Kotkaniemi, křídlo Wahlstrom.
  • Češi mají slibný ročník: na špičce útočník Zadina, brzy by měli přijít na řadu Kaut a Lauko nebo brankáři Dostál se Škarkem.
  • Slovensko reprezentují Roman s Fehérvárym a možná dvojice loni přehlédnutých Buček s Bodákem.
  • Chicago má celkem 8 voleb, dvakrát vybírá v 1. a 3. kole a úplně vynechá 2. kolo.
Filip Zadina (foto © iihf.com)
Filip Zadina (foto © iihf.com)

Pro klub je nejdůležitější otázka, zda-li volby v 1. kole použít s ohledem na nejbližší budoucnost nebo plánovat dlouhodobě. Nejužší jádro Hawks, které se postaralo o trojici Stanleyho pohárů, před sebou už nemá mnoho slibných sezon, nehledě na to, že ta poslední se vůbec nepovedla. Pokud Chicago plánuje rychlý návrat na špičku a útok na další Pohár, mohlo by jednu nebo druhou letošní volbu vyměnit. Základem je však post brankáře a zdravotní stav Coreyho Crawforda…

Pokud Hawks nevymění svou volbu za několik nižších (a mohli by tak získat chybějící výběr ve 2. kole), lze předpokládat, že 8. místo použíjí k tomu, aby přivedli posilu do obrany. V tomto směru se nabízejí dvě jména: Jacob Trouba z Winnipegu a Dougie Hamilton z Calgary, o jejichž výměně se spekuluje a zároveň platí, že Jets ani Flames žádnou svou volbou v 1. kole letos nedisponují. Výměna 27. příčky je pravděpodobnější a v souvislosti s ní je zmiňována Carolina a její kapitán Justin Faulk (a bývalý brankář Hawks Scott Darling).

Jestliže si Chicago své volby ponechá, zdá se pravděpodobné, že jako prvního získá některého z vysoce cenněných obránců. Pojďme ale postupně.

Rasmus Dahlin (foto © iihf.com)
Rasmus Dahlin (foto © iihf.com)

Jedničkou draftu bude všestranný obránce Rasmus Dahlin z Frölundy, který se zúčastnil juniorského šampionátu i olympiády v Pchjongčchangu a vysloužil si srovnání s hvězdným krajanem Nicklasem Lidströmem. Na druhé místo se po loterii posunula Carolina a přestože by souhra Martina Nečase s Filipem Zadinou jistě potěšila české fanoušky, bude si muset pardubický útočník chvilku počkat. Ze 2. místa si totiž Hurricanes nejspíše vyberou Andreie Svechnikova, ruského střelce z Barrie (OHL).

Třetí pozici, ze které vybírá Montréal, nemá Filip Zadina (Halifax, QMJHL) jistou, své jméno ale určitě uslyší v pátek velmi brzy. Canadiens jsou prvním vysoko draftujícím celkem, jehož plány se těžko odhadují. Spekuluje se, že Habs chtějí centra a proto by mohli překvapit s Jesperim Kotkaniemim, jenže do úvahy připadají i další hráči. Z chicagského pohledu z 8. místa je reálné očekávat, že Zadina již k dispozici nebude a to samé platí o křídlu ostrém jak břitva Bradym Tkachukovi (Boston University, NCAA) a drobném kreativním obránci Quinnu Hughesovi (University of Michigan, NCAA), který se podíval i na poslední MS do Dánska. Že se jmenovaní hokejisté poskladají do úvodní pětky, to není pevně dané, jejich propad na 8. místo by však byl překvapením.

Do dříve zmíněné desítky je doplňují obránci Adam Boqvist, Evan Bouchard a Noah Dobson, střední útočník Jesperi Kotkaniemi a střelec z pravého křídla Oliver Wahlstrom. Ty si všechny představíme v pozdějších článcích, společně se zadákem Ty Smithem, centry Joem Velenem a Barrettem Haytonem a křídelníky Joelem Farabeem a Vitalim Kravtsovem.

Hráčům, kteří by mohli Blackhawks zaujmout na 27. místě, se budeme věnovat v závěrečném článku, který můžete očekávat ve čtvrtek.

Martin Kaut (foto © iihf.com)
Martin Kaut (foto © iihf.com)

Nyní se ještě ve stručnosti podíváme na československou stopu pro blížící se draft v Dallasu. Z českého pohledu se můžeme těšit na silný draft, domácí hokej má celou řadu želízech v ohni a kanonýra Filipa Zadinu mezi absolutní špičkou. Do první kola by se mohl protlačit útočník Martin Kaut (Pardubice). Ten na sebe upozornil na juniorském šampionátu a výtečnými jarními výkony, které ho vynesly až k debutu v reprezentačním Áčku. Nedávná drobná operace srdce, kvůli které musel vynechat fyzické testy v Buffalu, snad týmy neodradí…

Ve druhém kole by měl přijít na řadu útočník Jakub Lauko (Chomutov) a evropským brankářům vévodí dvojice Lukáš Dostál (Brno), Jakub Škarek (Jihlava). Ke konci sezony se v žebříčcích vyšvihl forvard Jan Jeník (Benátky nad Jizerou) a v zámoří zaujali útočníci Muskegonu (USHL) Jáchym Kondelík (od podzimu University of Connecticut) s Matějem Pekařem (od podzimu Miami University v Ohiu). Ambice si pro draft mohou dělat i obránci Filip Král (Spokane, WHL) s Liborem Zábranským (Kelowna, WHL) nebo útočník Kristian Reichel (Red Deer, WHL), který však mohl být vybrán už loni. Ve hře jsou dále Kryštof Hrabík (Benátky nad Jizerou), Michal Kvasnica (Frýdek-Místek), Daniel Kurovský (Vítkovice), Ondřej Buchtela (Kadaň) a další.

Martin Fehérváry (foto © iihf.com)
Martin Fehérváry (foto © iihf.com)

Ze slovenského úhlu lze očekávat skromnější ročník. Přibližně v průběhu třetího kola by měl přijít na řadu centr Miloš Roman (Vancouver, WHL) a někde kolem poloviny draftu i obránce Martin Fehérváry (Oskarshamn, druhá švédská liga). Na druhý pokus by mohli uspět Samuel Buček s Martinem Bodákem a na MS hráčů do 18 let se blýskl útočník Oliver Okuliar (juniorský tým Trenčína).

Chicago má aktuálně dohromady 8 voleb. Kromě 8. a 27. celkově a žádné ve druhém kole bude vybírat ve 3. kole místo Toronta (od Washingtonu za Michala Kempného), ve 4. kole místo Nashvillu (za Ryana Hartmana) a v 5. kole místo Columbusu (za Artemiho Panarina). Ve 4. kole bude místo Chicaga vybírat pořadatel z Dallasu (za Johnnyho Oduyu) a v 5. kole Nashville (při výměně Ryana Hartmana).

  • Kyle Beach

    Beach CAN

    34 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: