Výhled na trh s volnými hráči

V neděli se v 18.00 středoevropského času otevře přestupní okno a hokejisté bez smlouvy budou moci oficiálně změnit dres. Během týdenního období, které tomu předchází, už měly týmy možnost cizí volné hráče oslovovat a této příležitosti využili také Blackhawks. Na ročním kontraktu s platem kolem 2,5 milionu se údajně dohodli s brankářem Camem Wardem (Carolina), ačkoliv dříve kontaktovali Cartera Huttona (St. Louis) s Jonathanem Bernierem (Toronto). V následujícím stručném přehledu se podíváme na to, jaké hráče na ostatní pozice by Chicago mohlo získat.

Shrnutí článku

  • Chicago zřejmě hledá posilu do branky, na levé křídlo, na centru 3/4. útoku a jednu nebo dvě do obrany.
  • Blackhawks se údajně dohodli na roční smlouvě (2,5 milionu) s Camem Wardem z Caroliny.
  • Na levém křídle projevili zájem o lepší a/nebo silovější hráče, např. Van Riemsdyka nebo Neala, zřejmě ale budou příliš drazí.
  • Na centru se spekuluje o Bozakovi, reálnější je ale jiná varianta. Možností je dost: Beagle, Ryan, Brodziak, Nash, Winnik aj.
  • Do obrany se mluví o De Haanovi, Hickeym, Mooreovi a Coleovi, zejména o první dva bude velký zájem.
  • Pokud bude potřeba udělat místo, mohli by odejít Anisimov nebo Murphy.
  • Bez smlouvy jsou např. Bouma, Duclair, Jurčo, Franson nebo Svedberg. Kariéru končí Patrick Sharp.

Zatímco u brankářů už je situace poněkud jasnější – Hutton má namířeno do Buffala, Bernier do Detroitu a Ward do Chicaga –, na ostatních pozicích je situace složitější. Největší hvězda na trhu, centr John Tavares (Islanders), se sešla s pěti dalšími kluby (Toronto, San José, Dallas, Tampa Bay a Boston) a na jejím rozhodnutí zřejmě závisí osud dalších hráčů, jak jsou Paul Stastny (Winnipeg), Tyler Bozak, James Van Riemsdyk (oba Toronto), James Neal, David Perron (oba Vegas) nebo Patrick Maroon (New Jersey), potažmo dvojice obránců z Islanders: Calvin De Haan a Thomas Hickey. Vliv mají tyto změny i na případné trejdy, ať už se jedná o Maxe Paciorettyho (Montréal), případně hokejisty z Tampy Bay nebo Caroliny.

Blackhawks potřebují posílit na všech postech a zdá se, že prioritu na postu brankáře (bez ohledu na zdravotní stav Coreyho Crawforda, o kterém nemáme mnoho jiných zpráv než, že dosud nebyl na ledě) vyřešili angažováním vítěze Stanleyho poháru z roku 2006. Ten nicméně dlouhou dobu nevykazuje úplně dobrá čísla a od jeho prvního angažmá mimo Hurricanes nelze očekávat zázraky. Ať už výměnou nebo z trhu s volnými hráči by Chicago chtělo přivést jednoho či dva obránce, levé křídlo a centra do třetí či čtvrté řady. Ve hře jsou pak s ohledem na nové smlouvy případných posil Artem Anisimov nebo Connor Murphy, pro které už by v Chicagu nemuselo být dost místa.

Na levém křídle se v souvislosti s Blackhawks mluví o nejvýraznějších osobnostech, které na trhu jsou. James Van Riemsdyk (29) loni nastřílel 36 branek, ale není důvod proč by měl jeho agent chtít nižší kontrakt, než jaký dostal v San José Evander Kane (7×7 milionů) a to je pro Chicago příliš. Stejně tak bude asi drahý James Neal (30), který si loni připsal 44 bodů (25+19) a pomohl Vegas k postupu do finále Stanleyho poháru. Hawks jej dobře znají z jeho předchozího tříletého působení v Nashvillu. V souvislosti s Davidem Perronem (30), kterého v Chicagu zase znají z angažmá u rivala v St. Louis, Blackhawks zmiňováni nejsou a u Ricka Nashe (34) je situace komplikovaná. Zkušený útočník, který hrál naposledy v Bostonu, patřil mezi hráče, který by mohl Chicago zajímat, nyní ale uvažuje o tom, že ukončí aktivní kariéru a jeho budoucnost je tedy v mlze.

Mezi křídelníky jsou dále k dispozici např. Blake Comeau (Colorado), rychlík Michael Grabner (New Jersey), pracovitý Matt Calvert (Columbus) nebo provokatér Antoine Roussel z Dallasu, který proti Chicagu odehrál řadu vyhecovaných utkání. Hawks se údajně ptali na Waynea Simmondse z Philadelphie a rádi by přidali na důrazu. Právě Roussel by v tomhle směru mohl pomoct a proto není překvapením, že je s Chicagem spojovaný. U ostatních takové zprávy na veřejnost dosud nepronikly.

Na postu středního útočníka zaznívá nejčastěji jméno Tylera Bozaka (Toronto), který si loni připsal 42 bodů (11+31) a pomohl by na vhazování. Svým profilem ale úplně neodpovídá požadavkům na hráče do nižších formací a jeho plat bude asi také pro Chicago příliš vysoký. Lákavých možností se nabízí hned několik: vítěz Stanleyho poháru Jay Beagle (ten by ale mohl podepsat ve Vancouveru), legenda Joe Thornton (San José), veterán Valteri Filppula (Tampa Bay), Derek Ryan (Carolina), který si na MS v Dánsku pěkně rozuměl s Patrickem Kanem, Riley Nash (Boston), Daniel Winnik (Minnesota) nebo Kyle Brodziak (St. Louis).

Mezi útočníky vyprší smlouva sedmi hráčům Blackhawks: Bouma, DiDomenico (jde do Švýcarska), Sharp (konec kariéry), Tootoo (dlouhodobě zraněný), Duclair, Chaput a Jurčo. Naopak by se mohl vrátit Tommy Wingels z Bostonu, poslední dobou však tyto spekulace utichly. Bez smlouvy budou dále třeba Thomas Vanek, Patrick Maroon, Tomáš Plekanec, Leo Komarov, Nail Yakupov, Antoine Vermette, Jimmy Hayes, Kris Versteeg nebo Lee Stempniak.

Obráncům letos kralují útočný veterán Mike Green (Detroit) a defenzivně laděný Calvin De Haan (Islanders). Blackhawks údajně jednali s druhým jmenovaným a další vcelku vysoko ceněnou trojicí Thomas Hickey (Islanders), John Moore (New Jersey), Ian Cole (Columbus). Jack Johnson se již dohodl na pětileté smlouvě s Pittsburghem, jeho statistiky jsou však dlouhodobě špatné. Jinak toho letošní trh do obrany příliš nenabízí, zmínku si zaslouží Dam Hamhuis (Dallas), Dylan DeMelo (San José), Nick Holden (Boston), Brandon Manning (Philadelphia) a zejména Greg Pateryn (Dallas). Ten prožil u Stars povedenou sezonu, jeho plat by neměl být vysoký a Chicago se o něj zajímalo už během jeho předchozího působení v Montréalu.

De Haan (27) stihl letos kvůli zranění jen 33 utkání (1+12), na trhu ale bude o tohoto obránce, kterého před lety draftovali Islanders v 1. kole, velký zájem. Jeho spoluhráč Hickey, v roce 2007 dokonce celková čtyřka draftu, je pro řadu zájemců druhou i třetí volbou, pro výběr svého nového působiště bude mít jistě spoustu možností. Moore (27) nemá úplně dobrá čísla, ale je to excelentní bruslař a navíc rodák z Winnetky ve státu Illinois, což je jedním z důvodů proč je v souvislosti s Chicagem často zmiňován. Cole je všestranný zadák, fanouškům Hawks dobře známý ze svého angažmá v St. Louis. Více na sebě upozornil až po přestupu do Pittsburghu, kterému pomohl k zisku dvou Stanleyho pohárů. Také Moore s Colem byli před lety vybráni v 1. kole draftu.

V Chicagu budou bez smlouvy obránci Cody Franson, Viktor Svedberg a Adam Clendening, všichni důležité postavy úspěšného představení IceHogs v playoff AHL, v obraně Rockfordu bude však i tak trochu přetlak. Bez smlouvy je kromě veteránů Johnnyho Oduyi (Ottawa), Kevina Bieksy (Anaheim), Brookse Orpika (Washington) a Alexeie Emelina (Nashville) česká trojice Jakub Jeřábek (Montréal), Roman Polák (Toronto), Andrej Šustr (Tampa Bay).

GM Stana Bowmana v jeho možnostech omezuje nejasný stav Coreyho Crawforda a smlouva Mariána Hossy, kterého už do hry nepustí alergie. I s těmito limity nejsou Hawks tak blízko pod platovým stropem, jak bylo v minulosti obvyklé, jenže děr v sestavě, které musí zalepit, není málo. Pokud nedojde k domluvě s Van Riemsdykem nebo Nealem, což nelze úplně předpokládat, můžeme naopak očekávat hned v prvních hodinách letního okna podpis smlouvy s jedním ze spolehlivých centrů a snad i s jedním ze čtveřice zmiňovaných zadáků.

  • Lance Bouma

    Bouma CAN

    34 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Michael Chaput

    Chaput CAN

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Adam Clendening

    Clendening USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Chris DiDomenico

    DiDomenico CAN

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Anthony Duclair

    Duclair CAN

    28 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Jeff Glass

    Glass CAN

    38 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Tomáš Jurčo

    Jurčo SVK

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Viktor Svedberg

    Svedberg SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jordin Tootoo

    Tootoo CAN

    41 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Cody Franson

    Franson CAN

    36 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí