Nick Schmaltz v utkání s Rangers
Nick Schmaltz v utkání s Rangers

Nick Schmaltz jde do Arizony výměnou za Stroma a Perliniho

Útočník Nick Schmaltz (22) v Chicagu končí, klub jej vyměnil do Arizony. Mezi Blackhawks a Coyotes došlo v posledních letech k řadě výměn a i tentokrát si oba týmy prohodili hokejisty, jejichž budoucnost byla a je nejistá. Jak Schmaltz, tak útočníci Dylan Strome (21) a Brendan Perlini (22), kteří posílí Chicago, byli vybráni v 1. kole draftu. Schmaltz loni nasbíral 52 bodů (21+31), letos se mu ale nevedlo a připsal si jen dvě branky (2+9) ve 23 utkáních. Perlini je na tom podobně, loni nastřílel 17 branek (17+13), letos se trefil pouze dvakrát (2+4) ve 22 střetnutích. Strome strávil většinu minulé sezony na farmě v Tucsonu a letos zaznamenal 3+3 ve 20 zápasech. Zatímco Perlini je rychlé křídlo s výbornou střelou, Strome je nadaný střední útočník, který by se jednou mohl propracovat do důležité úlohy ve druhé formaci. Zásadní roli při výměně sehrála končící Schmaltzova smlouva (v létě se spekulovalo, že bude chtít plat kolem 6 milionů), Perlinimu také po sezoně kontrakt vyprší a Strome má nováčkovskou smlouvu ještě pro příští rok.

Nick Schmaltz během draftu
Nick Schmaltz během draftu

Arizona s Chicagem mění pravidelně, úspěšnost těchto obchodů je ale různá. V neděli Coyotes po výprasku s Calgary už sáhli do sestavy a ani Chicago nemůže být se začátkem letošní sezony vůbec spokojeno. Schmaltz na produktivitu z loňska nenavázal, na centru se mu nedařilo a vzhledem k tomu, že na křídla mají Hawks Kanea a DeBrincata se Saadem, objevil se mladý Američan ve třetí lajně a krátce i na tribuně. O jeho rychlosti a šikovnosti není pochyb, už od dob, kdy byl draftován, se s ním však táhne kritika, že mu chybí nasazení a zaujetí pro hru. A když nenaplnil naděje, že z něj vyroste druhý centr, bylo jen otázkou času než změní dres. Stejně jako další volby Blackhawks v 1. kole, které se prosadily do NHL, tak bude Schmaltz pokračovat jinde (Teräväinen v Carolině, Danault v Montréalu, Hartman v Nashvillu). Snad s výjimkou Danaulta mají všichni jedno společné: v chicagské sestavě si nikdy nenašli stálé místo a jasnou roli.

Náhradou za Schmaltze, který sice velká očekávání po loňské produktivní sezoně zklamal, ale je již na úrovni NHL prověřeným hokejistou, získali Blackhawks dva hráče, jejichž schopnosti jsou zatím s otazníkem. Perlini má sice odehráno jen o několik málo zápasů méně než Schmaltz, v Arizoně měl však menší úlohu a Strome v soutěži teprve začíná. Pro Chicago se jedná o výrazný risk, který může přinést ovoce: v ideálním případě Strome brzy plnohodnotně nahradí Schmaltze a Perlini bude efektivní v úloze útočníka ve třetí pětce, který umí dát branku, což Hawks dlouhodobě schází.

Stroma Coyotes získali v roce 2015 dokonce ze 3. příčky celkově, jenže jeho cesta do NHL je však trnitá. V Arizoně nedostával příliš prostoru a je kritizován pro slabší bruslení, v AHL nicméně produktivní byl, v mládežnických reprezentacích také a v juniorském celku Erie s DeBrincatem totálně dominovali (v týmu se navíc sešel s Darrenem Raddyshem, který nyní působí v Rockfordu, a za IceHogs loni nastupoval další šikovný forvard z Erie, Kyle Maksimovich). V Chicagu by měl dostal šanci s Kanem nebo DeBrincatem (případně s oběma) a oproti Schmaltzovi, kterému se na centru nedařilo, si od něj Blackhawks slibují, že posílí právě střed útoku. Talent na to má, ovšem talent neschází ani Schmaltzovi. Potíž je u obou hokejistů jinde…

Perlini byl 12. hráčem na draftu 2014, o osm příček dříve než si Chicago vybralo Schmaltze. Je sice urostlý a nebojí se hrát tělem, nový Milan Lucic z něj ale zřejmě nevyroste. Jeho největší předností je totiž výborná střela a dobré bruslení, víc než Lucice tedy typologicky připomíná Saada. V juniorské lize, kde hrával za Barrie a Niagaru, Perlini střídal dobré chvíle se slabšími a úplně mu nevyšla poslední sezona. Vstup do NHL se mu však povedl, střelecké dovednosti prokázal i během krátkého působení na farmě v Tucsonu. Teď je zřejmě na rozcestí ve své kariéře a ukáže se, zdali udělá krok kupředu k důležitější a stálé roli v týmu nebo bude v sestavě jen lepit díry. V Chicagu dostane Perlini příležitost a jeho výhodou je, že umí zahrát na levém i pravém křídle.

Místo v sestavě uvolnil nově příchozím(u) Luke Johnson a hned se v neděli trefil v utkání Rockfordu s Wolves.

  • Luke Johnson

    Johnson USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brendan Perlini

    Perlini CAN

    27 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Nick Schmaltz

    Schmaltz USA

    28 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Dylan Strome

    Strome CAN

    27 let, Střední útočník
    Členem klubu: