Dillon Fournier v souboji s ruskou hvězdou Ivanem Barbashevem
Dillon Fournier v souboji s ruskou hvězdou Ivanem Barbashevem

Dillon Fournier nastoupil za QMJHL v Superseries proti Rusku

Devatenáctiletý obránce Dillon Fournier se zúčastnil CHL Subway Superseries a ve dvou zápasech nastoupil za svou QMJHL proti juniorům Ruska. Kanadští hokejisté oba duely těsně vyhráli 3:2 a 4:3, Fournier si připsal +1 do statistiky +/- a 2 trestné minuty. Hráč, kterého si Blackhawks vybrali ve 2. kole na draftu 2012, byl asistentem kapitána Drouina a v Superseries se představil už loni. Ruská dvacítka nyní pokračuje zápasy proti OHL.

Fournier je aktuálně na 14. místě v bodování obránců soutěže, když ve 22 utkáních posbíral 17 bodů za 7 branek a 10 přihrávek. Vyloučen byl na 40 minut. Jeden bod nyní ztrácí na úspěšného českého zadáka Jana Košťálka, kterého si na posledním draftu vybral Winnipeg. Momentálně nejproduktivnější obránce QMJHL Guillaume Gélinas má ale v 25 zápasech už dvakrát tolik bodů než Fournier (13+21).

Rodák z Dorvalu v Québecu hraje v QMJHL čtvrtým rokem, když do soutěže naskočil už v 16 letech poté, co si jej jako jedničku draftu vybral Lewiston. Jeden ze dvou amerických klubů v lize se ale před několika lety přestěhoval zpět do Sherbrooke a Fournier od té doby nastupuje za Rouyn-Noradnu, kde je v letošním roce asistentem kapitána. Blackhawks na draftu 2012 zaujal zejména svým bruslením a útočnými schopnostmi a do herního stylu Chicaga tak ideálně zapadá. V QMJHL zanedlouho odehraje svůj 200. zápas.

V minulém roce junioři Ruska zaznamenali proti QMJHL jednu výhry a jednu prohru, Fournier si tehdy připsal -3 body. Letos sice opět nebodoval, ke dvěma vyhrám ale přispěl jako člen zahajovací pětky. První zápas rozhodl úderný útok Drouin–Hudon–Mantha, když nejprve získal kanaďanům dvoubrankový náskok a poslední jmenovaný pak vstřelil v 56. minutě vítězný gól. Druhý duel QMJHL svého soupěře výrazně přestřílela, Rusové ale třikrát dokázali srovnat. Na trefu Daniela Audetta ve třetí třetině už ale odpověď nenašli.

Fournier je jediným zástupcem Blackhawks, který se účastní letošní Superseries. Jeho spoluhráči ve výběru QMJHL bylo mimo Drouina a Manthy i několik dalších hráčů, kteří byli draftováni letos v 1. kole; Gauthier, Poirier nebo Morin. Teprve příští rok pak budou moci být draftováni obránce Alexis Vanier a a útočník Audette, syn dlouholetého hráče NHL Donalda Audetta. V týmu Ruska jsou pak jen čtyři hráči draftovaní do NHL, nechybí ale jeden z nejtalentovanějších evropských hokejistů pro nadcházející výběr, Ivan Barbashev. Za zmínku pak ještě stojí trenérská dvojice pro tým WHL, jak Brent Sutter, tak Ryan McGill totiž v minulosti nastupovali za Blackhawks.

  • Dillon Fournier

    Fournier CAN

    29 let, Obránce
    Členem klubu: