Jamal Mayers se svými dcerami po zisku Stanley Cupu
Jamal Mayers se svými dcerami po zisku Stanley Cupu

Jamal Mayers oznámil konec kariéry v NHL

Bývalý hráč Chicaga Blackhawks Jamal Mayers oznámil, že po 14 sezonách končí v NHL. Tato zpráva byla oznámena prostřednictvím serveru NHLPA.com. Devětatřicetiletý útočník strávil v Chicagu poslední 2 sezony své kariéry a loni se mohl radovat s týmem Blackhawks ze zisku Stanley Cupu. Doplněno: V nejbližší době se můžete těšit na překlad rozhovoru s Mayersem z počátku prosince (původní článek).

Mayers zahájil svou pouť NHL v barvách St. Louis Blues, kteří ho draftovali v roce 1993 ve 4. kole. V NHL poprvé nastoupil 3. listopadu 1996, ale naplno se do kádru Blues prosadil až v sezoně 1999-2000. V St. Louis odehrál 10 sezon až byl v létě 2008 vyměněn do Toronta. V polovině sezony 2009-2010 byl vyměněn do Calgary a pro sezonu 2010-2011 se upsal jako volný hráč San Jose. V létě 2011 podepsal smlouvu s Blackhawks a poslední 2 sezony strávil v Chicagu, kde celkem odehrál 100 zápasů a nasbíral 17 bodů (6+11) a 107 trestných minut. Během celé kariéry v NHL má pak na kontě 915 zápasů s 219 body (90+129) a 1200 TM. V playoff přidal dalších 63 zápasů s 13 body (5+8) a 32 TM.

V týmu Blackhawks Mayers působil jako zkušený hráč, který přišel, aby pomohl s vývojem mladých hráčů Blackhawks. V týmu byl oblíbený mezi spoluhráči a pomáhal mladým hráčům jak na ledě, tak hlavně mimo něj. V poslední sezoně odehrál jen 19 zápasů základní části a v playoff nenastoupil ani k jednomu zápasu, takže nesplňoval podmínky pro napsání jeho jména na Stanley Cup. Blackhawks však pro něj vyžádali výjimku, neboť byl důležitou součástí vítězného týmu.

"Byla to opravdu zajímavá zkušenost mít možnost odehrát 14 sezon v NHL a vše zakončit minulou sezonou jako součást týmu Chicaga Blackhawks při vítězství ve Stanley Cupu," řekl Mayers. "Děkuju mé matce Doreen, která mi dala každou příležitost hrát tuhle hru, zatím co musela hodně pracovat, jako jediný rodič 2 dětí v Torontu, svému bratru Allanovi za vše co pro mně udělal a čeho se pro mně musel vzdát a nevlastnímu otci Alanu Crosswellovi."

V současné době žije Mayers v St. Louis, kde žije se svou manželkou Natalií a jejich 3 dětmi. Užívá si "odchod do důchodu" a s hokejem zůstává stále spojený, neboť se podílí na vysílání NHL Network a také bývá hostem v rádiu.