Jason LaBarbera v utkání Phoenixu s Chicagem
Jason LaBarbera v utkání Phoenixu s Chicagem

Blackhawks získali z Edmontonu brankáře Jasona LaBarberu

Chicago dnes oznámilo, že se s Edmontonem dohodlo na přestupu 33letého brankáře Jasona LaBarbery. Kanadský hokejista letos za Oilers nastoupil do 7 zápasů s průměrem 3,28 a úspěšností zásahů 87 %. Celkem se v NHL objevil ve 182 utkáních a během své kariéry obdržel dvakrát Baz Bastein Trophy pro nejlepšího gólmana v AHL. Edmonton dostane z Chicaga v budoucnu nespecifikovanou protihodnotu. LaBarbera se připojí k rezervnímu mužstvu v Rockfordu, Kent Simpson tak prozatím zůstává v NHL.

Kromě Edmontonu letos LaBarbera odchytal také dva zápasy na farmě v Oklahoma City a přestože kryl 95,3 % střeleckých pokusů soupeře, ani v jednou utkání neskončil vítězně. V minulosti působil v New Yorku Rangers, kteří jej v roce 1998 draftovali ve 3. kole, Los Angeles, Vancouveru a Phoenixu.

Celkem v kariéře v NHL vychytal 60 výher, z toho šestkrát udržel čisté konto. Nejlépe se mu dařilo v sezonách 2006–2007, kdy byl podruhé v kariéře nejlepším brankářem AHL, a 2007–2008, kdy byl poprvé a naposledy jedničkou v NHL. Za Los Angeles nastoupil do 45 zápasů, pro příští sezonu už mu ale pozice prvního gólmana nezůstala, když ho z branky vytlačil Jonathan Quick.

V ročníku 2003–2004 získal na farmě Rangers v Hartfordu svou první trofej pro nejlepšího brankáře AHL a zároveň byl oceněn jako nejužitečnější hráč soutěže. LaBarbera má platnou smlouvu do léta 2014, vydělá si 1 milion dolarů. S Edmontonem se na kontraktu domluvil před touto sezonou, do kanadského klubu odešel po čtyřech letech ve Phoenixu.

  • Jason LaBarbera

    LaBarbera CAN

    44 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Kent Simpson

    Simpson CAN

    32 let, Brankář
    Členem klubu: