Jamal Mayers v utkání proti Montréalu
Jamal Mayers v utkání proti Montréalu

Rozhovor s Jamalem Mayersem

Bývalý hráč Chicaga Blackhawks Jamal Mayers mluvil v neděli [1. 12., pozn. př.] s ESPNChicago.com o nové roli analytika u NHL Network, o tom, jak se jeho jméno dostalo na Stanley Cup, o svém úctě k Jonathanu Toewsovi aj.

Překlad článku: Q&A with Jamal Mayers (Scott Powers, ESPNChicago.com)

Jak se vám líbí být v televizi?

Teprve se učím, to je jasné. V uchu pořád slyším producenta, nejsem už sám na ledě, musím si hodně zvykat. Ale baví mě to.

Umíte si teď představit, že byste v tom mohl mít dlouhou budoucnost?

Minulých šest let jsem přemýšlel o tom, co bych chtěl dělat až skončím. Vždycky jsem věděl, že chci zůstat u hokeje. Trénování pro mne ale moc není, hlavně kvůli času. Trenéři své práci musí věnovat víc hodin než hráči. Podívejte se na nějakého úspěšného trenéra, třeba [Kirka] Mullera v Carolině. Za posledních 10 let se kvůli trénování musel sedmkrát stěhovat. Mám rodinu a malé děti, tohle pro ně nechci. V televizi mám také možnost zůstat u hokeje. Možná se dám někdy na dráhu skauta nebo něco v managementu, uvidíme. Teď se ale plně soustředím na televizi.

Všiml jsem si, že jste založil účet na Twitteru [twitter.com/jamalmayers, pozn. př.], kde sdílíte každý týden nějaký hokejový tip. Je to pro Vás způsob, jak předat dál své zkušenosti?

Myslím si, že existují určité detaily, drobnosti, kterým jsem musel věnovat pozornost, abych se udržel v NHL. A nevidím důvod, proč se o ně teď nepodělit. Malé rady pro menší hokejisty, ale možná to pomůže i některých starším hokejistům. Je to zábavný způsob, jak předat dál to, co mi hokej dal.

Vnímáte teď hokej jinak jako analytik než dříve jako aktivní hráč?

Je to o dost jednodušší, když to člověk jen sleduje na obrazovce. Mám pro hráče ale víc pochopení, uvědomuji si, co museli obětovat tomu, aby byli připravení hrát každý druhý večer, třikrát nebo čtyřikrát do týdne, cestovat po Severní Americe.

V tom jsem se musel přizpůsobit nejvíce, změnil se mi životní rytmus. Když jste hráč, tak jde všechno rychle po sobě: trénujete, odehrajete zápas, vyspíte se, přeletíte do jiného města a tak se to celé opakuje. Běžný život takhle nevypadá, je to pomalejší. Nebudu lhát, musím si na to zvykat. Pokud počítáte univerzitu, tak jsem takhle fungoval 21 let.

Čas s rodinou si užívám. Je příjemné, když se můžu zúčastnit školních akcí a být denně součástí života svých dětí. Považuji to za velké štěstí, že jsem mohl tak dlouho hrát, a stejně tak si myslím, že mám velké štěstí, že teď mohu pracovat v televizi. Uvědomuji si, kolik je za tím práce, toho se nebojím a věnuji tomu své úsilí. Pokaždé se snažím být lepší než minule, ale to máte jako se vším, bez práce to nejde.

Zvažoval jste, jestli budete letos hrát?

Ano, naprosto. Abych byl upřímný, myslím, že bych to zvládl. Pořád jsem na bruslích rychlý, pořád chci vyhrávat, to ze mne nevyprchalo. To rozhodnutí bylo víc o mé rodině než o mně samotném. Musel jsem si vybrat. Popravdě, ta možnost vrhnout se teď na televizi by tu příští rok už nemusela být. Stálo by za to, abychom se opět stěhovali? Podle mne ne. Nepříliš hráčů může říct, že skončili na vrcholu. Mám velké štěstí, že to takto dopadlo.

Co pro Vás znamenalo, když spoluhráči sepsali petici, aby Vaše jméno bylo na Stanley Cupu?

To je vzpomínka, kterou budu vyprávět svým vnoučatům. Když jsem vyrůstal, tak absolutní hokejový lídr byl Mark Messier. Myslím si, že Tazer [Jonathan Toews] je na cestě k tomu, aby se o jeho vůdčích schopnostech mluvilo ve stejném ohledu. Za nějaký čas podle mého názoru nebude rozdíl v tom, jestli o skutečném vůdci mluvíte jako o Messierovi nebo o Jonathanu Toewsovi. Tazer toho má ještě hodně před sebou. V několika posledních letech udělal obrovský pokrok. Je úžasné, co všechno už má za sebou v 25 letech. Já jsem si uvědomil až někdy po třicítce, že je třeba přemýšlet v širším kontextu než jen sám o sobě a příštím utkání. Přejete svým spoluhráčům, aby se jim dařilo, ale soustředíte se na sebe. Hráčům trvá delší dobu, než si uvědomí, že je nutné, aby věci vnímali vcelku. On ale už teď dobře ví, že nemůže vyhrát jen sám se sebou a s [Patrickem Kanem]. Chápe, že potřebuje svůj tým.

Máme stejného agenta. Doslechl jsem se, že Tazer šel za [GM] Stanem [Bowmanem] a pověděl mu, že nemusí na pohár vyrýt slovo Kapitán, pokud by to pomohlo, aby se tam dostal Jammer [Jamal Mayers]. Že pokud se tím udělá místo, tak s tím souhlasí. Předpokládám, že Stan mu odpověděl, že to dělat nemusí, že moje jméno na poháru bude. Ale pointa je v tom, že tohle budu vyprávět vnoučatům. Můžete věřit tomu, jak nesobecký a jaký lídr v něm je? Je to ohromné.

Myslíte si, že by měl být Toews kapitánem kanadské reprezentace?

Proč ne? Nemůžete se splést, ať už vyberete jeho nebo Sidneyho Crosbyho. Podle mne by měl být kapitánem on.

Jamal Mayers s dcerkami po zisku Stanley Cupu
Jamal Mayers s dcerkami po zisku Stanley Cupu

Vadilo Vám někdy, že trenér Blackhawks Joel Quenneville dal ve finále přednost Benu Smithovi před Vámi?

Rád bych si myslel, že by mi to dali najevo jinak, kdyby měli šanci to udělat znovu. Ale tyhle pocity blednou v porovnání s tím, že jsme vyhráli Stanley Cup a že jsem byl součástí týmu, který to dokázal. Mám celkem dost jasný pohled na to, jaký jsem byl hráč a jaká byla moje kariéra. Kdybych sezonu dohrál v Coloradu Avalanche, nikoho by nezajímalo, co dělá Jamal Mayers po konci kariéry. Skončil jsem tak, že jsem hrál za nejlepší tým na světě. Soustředím se na to, že jsem byl užitečný, že jsem byl dobrým spoluhráčem. Na to se zpětně ohlížím spíš než abych přemýšlel o tom, co mohlo a mělo být.

Kromě zisku poháru, je něco na co budete z minulé sezony už navždy vzpomínat?

Ta šňůra. Ta série zápasů na začátku sezony, to bylo neskutečné. Z mého pohledu to výjimečné hlavně tím, že jsme nikdy nebyli spokojení. Mysleli jsme si, že pokud se nezlepšíme, ostatní nás brzy dotáhnou. To bude jedna z těch nejzásadnějších vzpomínek. Ta šňůra byla úžasná, obrat proti Detroitu a celá ta sezona, na to nezapomenu.

Doufáte, že budete mít teď po konci kariéry víc času na Champagne and Caviar Bespoke [módní značka, pozn. př.]?

Mohl jsem tomu teď věnovat víc energie a času. Dostali jsme pozvánku, abychom se zúčastnili módní přehlídky Rush Women`s Board. Bylo tam asi 700 lidí, měli jsme radost, že jsme u toho mohli být. Několik hráčů z týmu nosí naše věci, celkem asi 18 až 20 hráčů z NHL. Chtěli bychom se dostat do světa, mezi lidi z bysnysu tady v Chicagu a v Torontu. Tak bychom měli získat prostor se dále rozvíjet.

Co Vás zaujalo na týmu v letošní sezoně?

Nejvíc asi to, že jsou pořád hladoví po úspěchu. Podle mne byl geniální tah, když získali [Krise] Versteega, mohou tak rozdělit ofenzivní úkoly mezi víc hráčů, a [Marián Hossa], Kane a Toews nemusí být tak často na ledě. Chcete, aby byli čerství. Z týmu o nikoho nepřišli a získali Versteega, který hrál na Floridě první lajnu, a tady bude ve třetím útoku s Andrew Shawem a Bryanem Bickellem. To je neskutečná třetí lajna. Obranu mají asi nejlepší v lize. Často o tom mluvím, že z vlastní třetiny se dostávají přímou přihrávkou, útočníci nemusí o puky bojovat na mantinelu. [Corey Crawford] je lepší než dříve, zařadil se svými výkony mezi kandidáty na místo v národním týmu Kanady. Podle mne tam patří. Všechno se jim teď daří. Pro vítěze Stanley Cupu to není jednoduché, všichni se na vás chtějí vytáhnout, ale oni jsou pořád na špičce.

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Jamal Mayers

    Mayers CAN

    49 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Andrew Shaw

    Shaw CAN

    32 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Ben Smith

    Smith USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: