Patrick Kane a Jonathan Toews na snímku pro EPSN The Magazine (© Gregg Segal)
Patrick Kane a Jonathan Toews na snímku pro EPSN The Magazine (© Gregg Segal)

Patrick Kane vs. Jonathan Toews

Na webu ESPN se na začátku prosince objevila rozšířená verze dvojrozhovoru s Patrickem Kanem a Jonathanem Toewsem. Speciální vydání tištěného magazínu ESPN zaměřeného na rozhovory obsahovalo interview např. s lyžařkou Lindsey Vonn, cyklistou Lancem Armstrongem nebo rozhovor quaterbacka Peytona Manninga s fiktivní filmovou postavou novináře Rona Burgundyho. Překlad interview s dvojicí chicagských útočníků si můžete přečíst v tomto článku.

Překlad článku: Kane and Toews face off (Craig Custance, ESPN The Magazine)

Silné spojení tahounů Blackhawks Patricka Kanea a Jonathana Toewse už Chicagu dvakrát přineslo Stanley Cup a oba teprve 25letí hráči už získali Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff. Mimo led pro ně neexistuje žádné střední pásmo a dřívější spolubydlící jsou hokejovou verzí The Odd Couple (narážka na známý zámořský sitcom). Toews, ve 20 nejmladší kapitán v historii klubu, je přemýšlivý Kanaďan. Kane, první americký útočník, který kdy získal Conn Smythe Trophy, je drzý kluk z Buffala. Jejich spolupráce očividně funguje, ale jak dlouho to tak může zůstat? Předali jsme jim mikrofon, ať se sami vyzpovídají.

Kane: Jonny, naposledy když jsme hráli proti sobě, na Olympiádě v roce 2010, tak jsme se do sebe docela pustili. Nevím, jestli si vzpomínáš.

Toews: To víš, že si vzpomínám. U modré čáry naproti střídačce? Jen jsme se trochu poškádlili nebo ne?

Kane: Myslel jsem, že je to docela vážně.

Toews: Byl jsi nastartovaný.

Kane: To proto, že jsi mi tam něco řekl. Už si to přesně nepamatuji, proč jsme na sebe pokřikovali, ale ruply mi pak nervy. Dokážeš si představit, že se něco takového stane znovu, až se naše týmy potkají na Olympiádě (v Soči) znovu?

Toews: Nejspíš je menší pravděpodobnost, že se něco přihodí, než když spolu hrajeme v útoku nebo když vedle sebe sedíme na střídačce.

Kane: Ve Vancouveru ve finále jsme sice byli naštvaní, že jsme prohráli a máme stříbro, ale i tak to byl skvělý hokej. Na zápas se dívalo asi 30 milionů lidí. I v USA tohle může pomoci k tomu, aby se hokej posunul zase o kus dál.

Toews: Museli jsme se (po finále) ve městě skrývat. S rodinou, Brentem Seabrookem a několika dalšími spoluhráči jsme šli do (klubu) The Roxy. Kolem baru jsme se protáhli na schody do suterénu a tam jsme potkali (herce) Vince Vaughna a pár lidí z Chicaga. Když jsme chtěli jít nahoru, tak to vůbec nešlo, bylo to úplně šílené, nikde k hnutí. Někdo objednal rundu 50 panáků a začal slavit s cizími kanadskými fanoušky, kteří byli okolo. Bylo to úžasné. Když budeme mít možnost odjet hrát do Soči, nevím, co mám čekat. Slyšel jsem dost příběhů o tom, jak moc je to jiné hrát hokej v Rusku. Nevím, jestli jsi tam někdy byl, Kanere, ale v roce 2007 jsem dostal šanci jet na Mistrovství světa do Moskvy. Byl to úplně jiný zážitek. Nikdy nevíš, jestli to teď bude stejné nebo jestli sportovce nějak od těch běžných věcí odstíní. Ale Soči vypadá krásně.

Kane: Slyšel jsem, že je tam pěkně, ale příbuzní budou bydlet asi hodinu a půl od místa, kde mají přebývat hráči. Nejspíš to bude výrazně jiné než ve Vancouveru. Člověk si pak na Vancouver vzpomene, poprvé je na Olympiádě a skoro jako by ho tam rozmazlovali. Všechno bylo dokonalé, moc pěkné. Za rodinou jsi mohl dojít skoro pěšky. Vždy je příjemné cestovat a prohlédnout si svět, bylo by skvělé, kdybychom měli tu možnost.

Toews: Kdo vypil víc piva nebo šampaňského dohromady z poháru v roce 2010 a 2013, ty nebo já?

Kane: Chceš abych vypadal líp nebo hůř?

Toews: To řekni ty mně.

Kane: No, jako kapitán jsi měl pohár dva dny.

Toews: Jo, měl jsem ho o pár hodin déle a využil toho. Dobře, tak jinak, kdo s pohárem udělal víc pro charitu a zulíbal víc dětí? Snažím se vylepšit tvůj mediální obraz.

Kane: To je dobře. S pohárem jsem pořád jezdil za charitou. Co jiného jsi dělal přes léto?

Toews: Byl jsem rybařit, plavil jsem se na lodi a trávil čas na chatě u jezera. Moji kamarádi viděli fotky tvých vodních lyží a lodí a teď se mě pořád ptají, jestli jsou ty moje taky tak hezké. Radši by šli slavit s tebou, protože máš velkou chatu a bazén, kde není nikde hluboko.

Toews: Kterému spoluhráči bys dovolil, aby chodil s jednou z tvých sester?

Kane: Před pár lety bych asi řekl, že ty.

Toews: A teď už ne?

Kane: Už ne. Jsou určití lidé, se kterými bys nechtěl aby tvoje sestra chodila ven, obzvlášť hokejisté. Ale asi bych jmenoval Nicka Leddyho, to je ten nejhodnější kluk na světě.

Toews: Úplně nejmilejší.

Kane: Je to opravdu hodný, tichý kluk.

Toews: Ale je v utajení, tak pozor.

Kane: Lidé se mě někdy ptají, jestli jsme se někdy mimo led prali.

Toews: Děláš si legraci?

Kane: Pět let jsme spolu bydleli. Určitě jsme si prošli obdobím, kdy jsme se moc nemuseli, ale to je myslím normální. Když s někým trávíte hodně času, tak se občas nepohodnete.

Toews: Můžu říct tu historku z Toronta?

Kane: (směje se) Tak tu zrovna radši ne.

Toews: No tak! Je to vtipné. Teda teď s odstupem času. Zrovna jsme se začali trochu víc poznávat. Bylo to večer před jedním z našich prvních zápasů v Kanadě, kdy jsme byli nováčci. Byli jsme v Torontu a zápas se měl vysílat na Hockey Night in Canada, takže jsem šel brzo do postele. Asi kolem desáté. Byl jsem nervózní a přemýšlel o tom utkání, ale tys byl venku na pozdní večeři nebo co. Když jsi přišel, tak jsi dělal docela hluk, práskly dveře a tak. Za pět minut jsi si lehl, okamžitě usnul a začal chrápat. Já byl ale najednou vzhůru, úplně rozčilený a nemohl jsem spát. Byla asi 1 hodina ráno a ty pořád chrápeš. Vstal jsem a začal ti třískat do postele. Ty jsi se probudil a začal mě mlátit polštářem. Nevím, jestli si vzpomínáš.

Kane: Ale jo, to víš, že vzpomínám.

Toews: Byli jsme na sebe tak naštvaní, že jsme se chystali porvat přímo tam uprostřed noci.

Kane: Ráno jsi byl hodně naštvaný, úplně jsi vystřelil z pokoje.

Toews: Po probděné noci jsem se cítil strašně.

Kane: Pamatuješ si na ten zápas? Prohrávali jsme 3:1 nebo tak, ale otočili to a vyhráli 6:4. Po utkání jsi byl pořád naštvaný a řekl jsi mi: Díky, že jsi mi zkazil Hockey Night in Canada.

Toews: To jsem určitě neřekl.

Kane: Jen jsem ti na to řekl: Ale no tak.

Toews: Nikdy jsem nic takového neřekl.

Kane: Ale jo, bez pochyby.

Toews: Ani náhodou. Měl jsi dva body, proboha. Vystřílel to a dirigoval ten obrat. Já jen seděl rozzuřený na střídačce.

Kane: Pořád naštvaný z té předchozí noci.

Bavíte se někdy spolu o nové smlouvě? Oběma vám stávající kontrakty vyprší po sezoně 2014/2015, ale jednání mohou začít už teď v létě.

Kane: Je vtipný, že o tom lidé mluví, vždyť jsme se sotva dostali za polovinu těch pěti let. Ještě máme dva roky před sebou a tím chci říct, že nikdo neví, co se za tu dobu může stát. Jsem si jistý, že u chceš zůstat, Jonny. Já bych si to také přál.

Toews: Narážíte na to, kdo si zaslouží větší plat?

Kane: Půjdu pryč, jestli budeš vydělávat víc (směje se).

Toews: Oba budeme předstírat, že je nám to jedno (pokud ten druhý vydělává víc). Podívejte se na Corey Perryho a Ryana Getzlafa, oba mají jak dlouhé smlouvy, na osm let? O tom se můžeme bavit pořád dokola, který z nich je pro svůj tým větším přínosem? Dá se na to dívat různě, problém z toho ale vzniká jen ve chvíli, kdy nepotlačíte své ego. Nasbíral jsi více bodů a dokázal určité věci během své kariéry, já zase přispěl mužstvu v jiném směru. Nemyslím si, že bychom si nakonec kvůli tomu měli stěžovat. Oba budeme hodně šťastní, pokud dostaneme možnost pokračovat v tomhle klubu.

Kane: Není to tak, že bych ti nepřihrál, pokud bys bral větší plat než já. (Evgeni) Malkin vydělává víc než Sidney Crosby, že ano? Myslím, že má kratší smlouvu, zatímco Crosby podepsal dlouhodobou. Ale záleží ti na tom vlastně vůbec? Já nevím. Jaký je v tom rozdíl? Dostáváš o pár stovek tisíc víc než někdo jiný.

Toews: Budeš někdy hrát (doma) za Buffalo?

Kane: Teď jsem velice šťastný tady. Lepší otázka je, jestli budeš někdy ty hrát (doma) za Winnipeg? Když jsme tam hráli, tak na tebe bučeli.

Toews: Jo, doma na mě bučeli. Takže v nejbližší době tam hrát nepůjdu. Někteří lidé mi říkali, že mi budou fanoušci přát, protože tak se zachovali k některým bývalým hráčům Jets, ale já jsem za Jets nikdy nehrál, tak jsem nevěděl, co mám skutečně čekat. Fanoušci Winnipegu Jets, hlavně ti v horních patrech haly, jsou blázni. Nevylučoval jsem tedy možnost, že se přidají a budou na mě bučet. Lidé, kteří s tím bučením začali, to byli nejspíš moji kamarádi.

Kane: Ve Winnipegu to bylo fajn. Slyšeli jsme, že na nejlepší hráče soupeře tam fanoušci bučí, tak jsem občas podržel puk trochu déle, abych je slyšel hlasitěji. Chodíval jsem na zápasy v Buffalu a jednou, když přijel (Eric) Lindros, tak na něj celý zápas fanoušci pokřikovali. V první třetině byl vyloučený do konce utkání a zbytek zápasu už nebyla žádná zábava, protože nebyl na ledě. Pokud něco, tak je bučení pro hráče kompliment.

V NHL dosud po zavedení platových stropů žádný tým neobhájil titul, proč si myslíte, že by se to mělo podařit právě Blackhawks?

Toews: Až na pár hráčů máme v podstatě stejný tým. Když dojdete do finále Stanley Cupu, řada hráčů vystupňuje své výkony. Bryan Bickell, Andrew Shaw, Corey Crawford, ti všichni si udělali jméno. Samozřejmě, že si zaslouží polepšit finančně. Pak je ale pro manažery a majitele těžké udržet mužstvo pohromadě, tím spíš, pokud máme platový strop.

Kane: Když se podíváte na naši sestavu, lepší otázka by byla, proč bychom neměli dál vyhrávat a mít jednu dobrou sezonu za druhou? Hodně hráčů má dlouhodobé smlouvy. Stejně jako loni by bylo těžké nás porazit v sérii na 7 zápasů, když proti nám musí soupeř vyhrát čtyřikrát. Dokud na nás nepadne uspokojení nebo dokud si nebudeme myslet, že nám to jde samo, tak bychom tu mohli mít nějakou dobu vítězného ducha.

Toews: Pamatuješ si, když jsme spolu hráli poprvé v jednom týmu, za Junior Flyers?

Kane: Jo, když nám bylo kolik, 13?

Toews: To byly časy. Tvůj dobrý kamarád, jeden z nejukecanějších lidí, jaké jsem kdy poznal, byl v brance. Pořád mluvil, zatímco ty, Kanere, jsi byl jeho úplný opak. Stejně jako teď, na první pohled tichý, ale přesto sebevědomý. Prostě jsi přišel v žabkách do šatny, položil tašku na zem a oblékl si výstroj. Já byl zvyklý na to, že všude sbírám nejvíc bodů, ale pak jsi vyjel na led ty a porážel mě v bodech v každém zápase. Říkal jsem si, jak to sakra ten prcek dělá?

Kane: O rok nebo dva dříve jsme hráli proti tvému týmu z Winnipegu. Porazili jsme vás o několik gólů, ale všichni se jen ptali na to, kdo je to ten Toews? Musíme ho získat, aby hrál za nás. Můj klub se snažil přitáhnout všechny nejlepší hráče z oblasti Detroitu, Buffala, Toronta. Chtěli jsme rozhodit sítě trochu dál a proto jste se zúčastnili toho turnaje. Všichni byli ohromení. Hrál jsi v podstatě stejně jako teď, stejné bruslení, všestranný centr s nízkým těžištěm.

Toews: Jedna z otázek, na které se mne lidé často ptají, je, jak víš, že Kaner dospěl? Mimo led se mi zdá vyrovnanější a je to znát na jeho výkonech. Vždycky mě to zarazí.

Kane: Když čtu článek o sobě, pokaždé se musejí vracet k tomu, co se stalo mimo led. Novináři se mě rádi ptají, jestli se víc soustředím na hokej, jestli jsem vyspělejší. Ten dotaz mě rozhodí, protože mně už to připadá strašně dávno. Už takový nejsem. Je mi jasné, že některé věci jsem změnil, ale pořád se cítím stejně, jsem to stále já.

Toews: Jsou to titulky do novin, pohádky.

Kane: Ale dospělý nejsem, to je fakt (směje se).

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Nick Leddy

    Leddy USA

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brent Seabrook

    Seabrook CAN

    38 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Andrew Shaw

    Shaw CAN

    32 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: