David Rundblad
David Rundblad

David Rundblad posílil Chicago, Mathieu Brisebois Rockford

Blackhawks dnes výměnou za volbu ve 2. kole získali z Phoenixu obránce Davida Rundblada a Mathieu Briseboise. Třiadvacetiletého Rundblada draftovalo St. Louis před pěti lety v 1. kole, během své krátké kariéry v NHL (1+8 v 50 zápasech) ale mění dres už potřetí. V roce 2011 byl nejlepším obráncem v Elitserien a na MS pak získal stříbrnou medaili. Letos zatím nastoupil do 12 zápasu za Coyotes (0+1), 6 dalších utkání pak odehrál za jejich farmu v Portlandu. Jednadvacetiletý Brisebois nebyl draftován a v této sezoně hraje poprvé mezi profesionály. V Portlandu nasbíral 6 bodů (1+5) v 28 střetnutích a loni byl tento hokejista menší postavy nejproduktivnějším obráncem QMJHL. Zatímco Rundblad se připojí k Blackhawks, Brisebois zamířil na farmu do Rockfordu.

Rundblad je šikovný hráč s vynikajícím přehledem a snahou tvořit hru. Dobře bruslí a má solidní postavu na to, aby se mohl prosadit v NHL přesto, že jeho obranná činnost vykazuje rezervy. Jako každý ofenzivní obránce se dostává do potíží, když si rozehrávku příliš komplikuje a snaží se něco vymyslet i ve chvíli, kdy je třeba zahrát jednoduše a na jistotu. Herním stylem by ale do obranným řad Blackhawks měl dobře zapadnout a navíc pomůže při přesilových hrách.

Přes svůj mladý věk bude Chicago už jeho čtvrtým klubem v NHL a pochybnosti nad jeho schopnostmi vyvolává i fakt, že v 50 zápasech v NHL má ve statistice +/- hned 20 záporných bodů. St. Louis si Rundblada vybralo na draftu 2009 jako 17. v pořadí poté, co odehrál svou první celou sezonu za Skellefteå (jako 16. celkově si Minnesota vybrala Nicka Leddyho). O dva roky později byl s 39 asistencemi nejlepším nahravačem v soutěži a získal cenu pro nejlepšího obránce Elitserien, když ve 55 zápasech nasbíral 50 kanadských bodů (11+39).

Tou dobou už však jeho zámořská práva vlastnila Ottawa, která na draftu 2010 přenechala svou volbu v 1. kole (16. celkem) Coyotes. „Chtěli jsme svůj výběr vyměnit za nižší a získat nějaký navíc, ale to je vždycky riziko. David se vrátí do Švédska a za rok může hrát v NHL. Je chytrý a tvoří hru, právě takový hráč, který je pro moderní hokej potřeba,“ řekl tehdy GM Senators Bryan Murray. V Ottawě Rundblad odehrál jen 24 zápasů (1+3), poměrně často se ale mluvilo o jeho dalším trejdu, s ohledem na to, že Sens měli dostatek nadějných obránců s podobným herním stylem.

Na konci roku 2011 se tak Rundblad stěhoval spolu s výběrem v draftu do Phoenixu a Ottawa za něj získala Kylea Turrise, hokejistu, o kterém mnozí mluvili jako hlavním rivalovi Patricka Kanea na post jedničky draftu v roce 2007 (Coyotes si jej nakonec vybrali jako třetího celkově). V Arizoně stihl Rundblad během necelých tří sezon dohromady 26 zápasů (0+5), dalších 86 (16+43) pak zvládl na farmě v Portlandu. „Máme velkou radost, že jsme Davida získali, je to obrovsky šikovný hráč. Těšíme se, že bude v budoucnu důležitým článkem naší sestavy,“ řekl tehdy GM Phoenixu Don Maloney.

Rundblad reprezentoval Švédsko ve všech věkových kategoriích. Dvakrát se zúčastnil juniorského šampionátu (stříbro a bronz), jednou nastoupil na MS dospělých (stříbro) a pokaždé si přivezl domů medaili. V létě 2008 vyhrál Memoriál Ivana Hlinky s reprezentací Švédska do 18 let. V Chicagu bude hrát s číslem 5.

Mathieu Brisebois
Mathieu Brisebois

Mathieu Brisebois nebyl nikdy draftován, v posledních dvou sezonách v juniorech ale prokázal, že je to talentovaný ofenzivní obránce. V sezoně 2011/2012, své třetí v QMJHL, nasbíral 56 bodů (17+39) a 106 trestných minut v 68 střetnutích. V následujícím ročníku se zlepšil na 73 kanadských bodů za 19 branek a 54 přihrávek, stal se nejproduktivnějším obránce soutěže a byl vybrán do 2. All-Stars týmu QMJHL. Trofej pro nejlepšího zadáka mu sice utekla (byl mezi třemi nominovanými), +15 bodů ve statistice +/- je ale o 32 více než měl v předchozí sezoně a naznačuje tak zlepšení i ve hře dozadu.

Po povedeném konci juniorské kariéry se loni na jaře dohodl na smlouvě s Phoenixem, na jehož farmě v Portlandu zahájil svou profesionální kariéru. V dresu Pirates dosud odehrál 28 zápasů s bilancí 1 gól, 5 přihrávek a 28 trestných minut. Díky své menší postavě má před sebou dlouhou cestu, pokud by se měl prosadit v NHL, jeho šance ale nejsou výrazné. Blackhawks jej nicméně dobře znají, dva roky byl jeho spoluhráčem v Rouyn-Norandě Dillon Fournier, obránce, kterého si Chicago vybralo ve 2. kole na draftu 2012.

  • Mathieu Brisebois

    Brisebois CAN

    32 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Dillon Fournier

    Fournier CAN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Nick Leddy

    Leddy USA

    33 let, Obránce
    Členem klubu: