Michal Handzuš dnes může odehrát 1000. zápas v NHL
Michal Handzuš dnes může odehrát 1000. zápas v NHL

Chicago se chystá na nejlepší tým NHL ze St. Louis

Blackhawks se dnes střetnou na domácím ledě se St. Louis, lídrem tabulky a prvním týmem, který si výhrou může zajistit účast v playoff. Chicago letos ve třech zápasech proti Blues ani jednou neuspělo a zatímco na konci prosince měli na svého soupeře náskok 5 bodů, nyní ztrácejí 8 a dělí se s Coloradem o 2. a 3. místo v Centrální divizi. Pokud Chicago vyhraje, stane se trenér Joel Quenneville teprve třetím v historii NHL, který dosáhne na hranici 700 vítězství. Michal Handzuš může dnes odehrát 1000. zápas v soutěži. Oba jmenovaní shodou okolností strávili společně čas na začátku Handzušovy kariéry v St. Louis.

Blackhawks dnes na vlastním ledě přivítají St. Louis, aktuálně nejlepší tým NHL. Blues dosud nasbírali 101 bodů a pokud v tomto utkání vyhrají, budou prvním mužstvem, které si zajistí místo v playoff. St. Louis vyhrálo nad Chicagem všechny tři zápasy v letošní sezoně, kromě dnešního duelu pak oba soupeře čeká ještě utkání 7. dubna v United Center. Blackhawks ztrácejí na Blues 8 bodů a své protivníka už zřejmě v tabulce nepředstihnou, mají ale stejně bodů jako Colorado, se kterým se pravděpodobně utkají v 1. kole playoff a před koncem základní části tak na dálku bojují o výhodu domácího prostředí.

Kromě dvou zápasů proti St. Louis zbývá Chicagu ještě 13 zápasů, z toho 4 proti soupeřům z Centrální divize (2× Nashville, Dallas a Minnesota). Dnešním duelem zahájí Hawks krátkou sérii 4 zápasů na domácím ledě během jednoto týdne. Pokud Blackhawks vyhrají, může se trenér Joel Quenneville radovat ze své 700. výhry v NHL a jako teprve třetí muž v historii soutěže by pokořil tuto hranici. První pokus se mu v noci na středu ve Philadelphii nevyvedl. Pokud do utkání nastoupí veterán Michal Handzuš, bude to jeho 1000. zápas v NHL. Slovenský olympionik, který před pár dny oslavil 37. narozeniny, byl draftovaný v roce 1995 ve 4. kole právě Blues a v St. Louis odehrál 184 zápasů pod vedením tehdejšího kouče Quennevilla. Svůj debut v NHL zažil 10. října a Quenneville právě ten večer oslavil svou teprve 64. výhru. Před Handzušem se podařilo zdolat metu 1000 zápasů v NHL jen pětici slovenských hokejistů, už v dresu Hawks to před nedávnem dokázal Marián Hossa, dalšími jsou pak jeden z nejlepších hráčů klubové historie Stan Mikita, Zdeno Chára, Miroslav Šatan a Peter Bondra, kanonýr, který také krátce působil v Chicagu.

Patrick Kane a TJ Oshie, spoluhráči na ZOH v Soči
Patrick Kane a TJ Oshie, spoluhráči na ZOH v Soči

Do sestavy Blackhawks by se po menším zranění mohl vrátit Brandon Saad, místo mu zřejmě uvolní Peter Regin nebo právě Handzuš. S drobným zraněním je podle NHL.com mimo hru obránce Michal Rozsíval a dá se tak předpokládám, že před Davidem Rundbladem opět dostane přednost Sheldon Brookbank. V brance určitě nastoupí Corey Crawford, jehož proti Flyers zaskočil náhradník Antti Raanta. Na druhé straně se v brankovišti představí hvězdná posila Blues Ryan Miller, chybět naopak bude ofenzivní eso Vladimír Tarasenko, kterého do zápasu nepustí zranění ruky.

St. Louis zvítězilo ve třech zápasech v řadě a v 8 z posledních 9 utkáních. Blackhawks měli na svého dnešního soupeře na přelomu roku náskok 5 bodů, od té doby ale je ale jejich forma přinejlepším kolísavá.

„Nejlepší by bylo, kdyby playoff začalo hned zítra a my byli na 1. místě,“ řekl obránce Duncan Keith. „Čím víc se to blíží, tím víc je znát to napětí. Musíme si uvědomit, že hrajeme o výhodu domácího prostředí a to je důležité. Loni jsme viděli, jak moc nám to pomohlo k úspěchu. To je teď náš cíl.“

„Teď jsou nejlepším týmem v soutěži,“ vyjadřuje se Keith k dnešnímu zápasu. „Bude to zábava a pro nás dobrá výzva. Mají široký kádr, hodně dobrých hráčů a vypadá to, že budují mužstvo na tři čtyři roky dopředu. Víme, že jsou a budou hlavoví po úspěchu.“

„Víme, že se jim daří, jako tým hrají výborně,“ pověděl kapitán Jonathan Toews. „Záleží na tom, jak se dokážeme připravit a jak moc chceme vyhrát. Nic jiného v tom není. Pokud nám to [v úterý] připadalo náročné a se spoustou osobních soubojů, tak teď to bude úplně jiný příběh. Musíme obrátit list a být přichystaní hrát jak nejlépe dovedeme.“

  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Sheldon Brookbank

    Brookbank CAN

    43 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Michal Handzuš

    Handzuš SVK

    47 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Antti Raanta

    Raanta FIN

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Peter Regin

    Regin DEN

    37 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu: