Matt Carey
Matt Carey

Útočník Matt Carey ze St. Lawrence College posílil Chicago

Útočník Matt Carey se rozhodl po jedné odehrané sezoně na St. Lawrence College svou univerzitu opustit a jako volný hráč si nakonec z řady zájemců vybral Chicago, se kterým podepsal dvouletou smlouvu. Do města by měl 22letý Kanaďan přicestoval v pátek, z hlediště bude sledovat zápas proti Hurricanes a v sobotu se pak zúčastní prvního tréninku s mužstvem. Do konce sezony zřejmě prožije svůj debut v NHL, dá se ale očekávat, že příští sezonu minimálně začne na farmě v Rockfordu. Carey ve své jediné sezoně na St. Lawrence odehrál 38 zápasů, ve kterých nasbíral 37 bodů (18+19) a 47 trestných miunut.

Před příchodem na universitu hrál Carey za Hamilton Red Wings v OJHL, v polovině sezony 2011–2012 pak přestoupil do Toronta Jr. Canadiens. V OJHL nastoupil celkem do 93 zápasů, během kterých vstřelil 58 branek a u 95 asistoval. Ve 20 letech, což je v USA poměrně neobvyklé nastoupil na St. Lawrence College, kde už tou dobou působil jeho starší bratr Greg. První ročník však kvůli akademickým nesrovnalostem nemohl vůbec nastoupil a na univerzitě tak stihl jedinou sezonu.

Greg Carey během své poslední sezony na universitě nasbíral 57 bodů, když vstřelil stejně jako Matt 18 gólů, k nim ale přidal 39 přihrávek. Později byl vybrán do All-Stars týmu ECAC, All-Stars týmu východní části NCAA a je jedním z 10 nominovaných hráčů na Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče univerzitních soutěží. Dalším z nominovaných je Kevin Hayes, o tom ale víc v samostatném článku. Loni toto ocenění získal Drew LeBlanc, který poté podepsal jako volný hráč smlouvu s Blackhawks. Starší z bratrů podepsal ve středu kontrakt s Phoenixem a svou profesionální kariéru začne na farmě v Portlandu v AHL. Jak Greg, tak Matt ve stejnou chvíli oznámili, že na universitě končí a v zápětí dostali hromadu nabídek z NHL.

Na Matta Careyho se údajně minulý týden vypravila podívat velká skupina zástupců Blackhawks, zájemců o jeho podpis ale bylo na začátku týdne hned 10. V jednu chvíli se zdálo, že oba bratři podepíší s Minnesotou, Matt se pak rozhodoval ještě mezi Chicagem, Ottawou, Philadelphií, Rangers a Phoenixem, když zjistil, že se Greg domluvil s Coyotes. Nakonec vybíral mezi Chicagem a Rangers, přičemž ve prospěch Blackhawks hovořil mj. i fakt, že se připojí rovnou k hlavnímu týmu a ještě letos tak zřejmě bude v NHL debutovat.

Matt Carey při podpisu smlouvy s Chicagem
Matt Carey při podpisu smlouvy s Chicagem

„Posledních pár dní se nedá vůbec popsat, je to zážitek na celý život,“ řekl Matt Carey doma pro deník The Hamilton Spectator a uvedl, že v poslední fázi rozhodování dostal radu, aby zavřel oči a představil si sám sebe v dresu jednotlivých zájemců. „Viděl jsem se v dresu Chicaga a v tu chvíli to zajiskřilo,“ povídá. V tomto týdnu toho moc nenaspal a nervy pracovaly i během podepisování smlouvy. „Musíte vzít tu nejlepší příležitost, jakou dostanete. Potil jsem se u toho [podpisu smlouvy] a jen doufal, že jsem se rozhodl správně,“ říká Carey.

Blackhawks mu hned přidělili dres s číslem 25, což svědčí o tom, že s ním pro závěr sezony počítají. Tak jako loni Drew LeBlanc, který po konci své sezony na St. Cloud University odehrál za Chicago dvě utkání. Příští ročník by ale měl hrát na farmě v Rockfordu, s čímž podle svého trenéra na St. Lawrence počítá a proto si také Chicago zvolil.

„Nepočítal jsem s tím, ale těším se až se budu moci zařadit do sestavy. Vzrušující věc jsem zatím v životě nezažil,“ řekl Matt Carey deníku Watertown Daily Times. „Těším se, protože budu mít příležitost hrát s jedním z nejlepších kapitánů na světě v Jonathanu Toewsovi. Myslím, že pro mě může být vzorem, tak jako je asi vzorem celému týmu. Moc se líbí jakým hrají stylem, s důrazem na to, aby hráli hodně s pukem.“

„Potřebuje na sobě ještě dost pracovat, ale řekl mi, že k tomu bude mít lepší možnosti na vyšší úrovni,“ pověděl trenér St. Lawrence Greg Carvel Scottu Powersovi z ESPN Chicago. „Předpokládá, že bude nějakou dobu hrát v AHL a zlepšovat svou výkonnost. Poté, co mluvil s Chicagem, tak je přesvědčený o tom, že mají zázemí k tomu, aby mu v tom pomohli, a že mají při práci s mladými hráči dobré výsledky. Řekl bych, že proto si Chicago vybral.“

„Je vynikající v útočné činnost a skvěle střílí,“ popisuje Carvel herní styl Matta Careyho. „Každý se je s bratrem snaží vidět jako rozdílné hráče, ale popravdě řečeno, oba střílí hodně podobným způsobem. Greg je skutečný kanonýr a ostatní by v Mattovi rádi viděli tvůrce hry. Ale já si myslím, že Matt je spíš také střelec. Skauty letos nejvíce zaujalo asi to, že je schopný dělat všechno v obrovské rychlosti. To a jeho střelba. Většina jeho gólů padla tak, že prostě propálil brankáře.“

„Podle mě měl ještě zůstat, aby se zesílil,“ pokračuje Carvel. „Musí se naučit vyhrávat osobní souboje, pracovat ve vlastní třetině a hrát bez kotouče, zlepšit se na vhazování. Je to skutečně ofenzivní typ hráče. Potřebuje se teď opravdu zlepšovat v ostatních aspektech hry.“

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Matt Carey

    Carey CAN

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Drew LeBlanc

    LeBlanc USA

    34 let, Střední útočník
    Členem klubu: