Dan Carcillo se raduje ze zisku Stanley Cupu v roce 2013
Dan Carcillo se raduje ze zisku Stanley Cupu v roce 2013

Chicagská stopa v letošním finále mezi Kings a Rangers

Během letošního finálového souboje o Stanley Cup budou mít Blackhawks zastoupení na obou stranách. V týmu Rangers hraje útočník Dan Carcillo, který se s Chicagem loni radoval z titulu, do širšího kádru Kings pak patří útočník Colin Fraser, který v Chicagu vybojoval pohár před čtyřmi lety a předloni jej v LA obhájil. V Chicagu dříve hrávali také hlavní trenér Kings Darryl Sutter, ředitel hráčského vývoje Nelson Emerson a hlavní evropský skaut Christian Ruutu. Dres New Yorku obléká obránce John Moore z Winnetky, bohatého předměstí na severu Chicaga, a v Chicagu se narodil také obránce Conor Allen, loni jeden z nejžádanějších volných hráčů v univerzitní soutěži, který letos za Rangers ve 3 zápasech debutoval v NHL.

Dan Carcillo
Dan Carcillo

Devětadvacetiletý křídelník Dan Carcillo je rozporuplným hokejistou. V NHL je znám hlavně jako nepříjemný provokatér a hráč, který je sice dostatečně rychlý a šikovný, aby se prosadil v soutěži, často ale neudrží své emoce na uzdě a oslabuje svůj tým. V roce 2003 jej ve 3. kole draftoval Pittsburgh, do NHL ale naskočil až jako hráč Phoenixu, kde si vysloužil jak pochvalu od Wayna Gretzkyho za své schopnosti v zakončení, tak dvě ocenění pro nejvylučovanějšího hráče soutěže. Dvě a půl sezony odehrál ve Philadelphii, se kterou v roce 2010, neúspěšně bojoval ve finále o Stanley Cup, a v létě 2011 se dohodl na smlouvě s Chicagem. Celkem za Blackhawks nastoupil do 51 zápasů, ve kterých nasbíral 14 bodů (4+10), 93 trestných minut a +11. Polovinu své první sezony v Chicagu zmeškal kvůli zraněnému koleni, dalších 11 utkání byl postupně třikrát v trestu. Na začátku loňské zkrácené sezony si zranil druhé koleno a vynechal 15 střetnutí. V playoff odehrál 4 zápasy (0+1) a podílel se tak na zisku Stanley Cupu.

V létě už pro něj Hawks neměli místo a Carcilla tak za podmíněnou volbu v draftu poslali právě do Los Angeles. Za Krále odehrál 26 zápasů a na začátku ledna se stěhoval opět výměnou za volbu v draftu na druhý konec USA, do New Yorku. Za Rangers stihl 31 utkání a 8 dalších v playoff. Ve třetím duelu série proti Montréalu dvakrát udeřil čárového rozhodčího Scotta Driscolla, který se ho snažil udržet mimo bitku jiných hráčů, a Carcillo dostal trest na 10 zápasů. Tím by nemohl do finálové série zasáhnout vůbec, později mu ale byl trest snížen na 6 utkání a Carcillo tak může nastoupit do 4. zápasu, který Rangers sehrají doma v Madison Square Garden.

Colin Fraser
Colin Fraser

Devětadvacetiletý centr Colin Fraser byl prvním hráčem z mistrovské sestavy v roce 2010, který dokázal pohár obhájit. Do NHL jej draftovala v roce 2003 na začátku třetího kola (o 4 místa před Carcillem) Philadelphia, ani Fraser ale ve svém prvním týmu do NHL nenakoukl. O rok později získalo juniorského mistra světa Chicago v rámci výměny zkušeného ruského útočníka Alexeie Zhamnova a Fraser odehrál za Blackhawks během čtyř sezon 157 zápasů, přičemž víc jak 200 dalších nastupoval na farmách Chicaga v Norfolku a Rockfordu. V dresu Hawks nastřílel celkem 13 branek a na 23 přihrál. Vyloučen byl na 108 minut a připsal si +6. V playoff 2010 se na zisku Stanley Cupu podílel ve třech zápasech a v létě se pak zařadil mezi řadu hráčů, kteří Chicago opustili. Blackhawks jej vyměnili za volbu v šestém kole draftu (Mirko Höfflin), v Kanadě ale rodák ze Sicamous (BC) zůstal jen jeden rok než se v rámci komplikovaného trejdu Ryana Smytha stěhoval do LA. Kings pomohl v cestě za pohárem 2 body (1+1) v 18 zápasech playoff. Letos ale hraje za poslední roky nejméně, více jak polovinu zápasů strávil na tribuně a poprvé od sezony 2007/2008 si zahrál i na farmě v Manchesteru.

John  Moore při návštěvě svého bývalého týmu Chicago Steel
John Moore při návštěvě svého bývalého týmu Chicago Steel

Třiadvacetiletý John Moore byl do NHL draftován jako 21. celkově v roce 2009 Columbusem, za který odehrál během tří let 86 zápasů. Loni byl součástí velké výměny Mariána Gáboríka, který dnes shodou okolností nastoupí právě proti svému bývalému týmu, za který odehrál přes 250 střetnutí a dvakrát překonal hranici 40 vstřelených branek. Moore, šikovný útočně laděný obránce, pochází z Winnetky, severního předměstí asi 25 kilometrů od Chicaga a před draftem hrál několik sezon za mladežnické týmy ve Windy City: dorostenecký Chicago Mission a později Chicago Steel v USHL. V týmu Steel tou dobou hrávali třeba Drew LeBlanc (dnes Chicago), Andy Miele (Phoenix), Jamie Oleksiak (Dallas) nebo Philip Samuelsson (Pittsburgh).

Darryl Sutter
Darryl Sutter

Trenér LA Darryl Sutter strávil celou svou hráčskou kariéru v NHL v Chicagu, kde odehrál 406 zápasů s bilancí 161 zásahů, 118 asistencí a 288 trestných minut. Po třech letech se stal kapitánem mužstva a tím byl až do roku 1987, než v 29 letech s hraním skončil. Blackhawks, kteří jej draftovali v roce 1978 v 11. kole, pak hned posílil jako asistent trenéra, dva roky pak vedl farmářské týmy Hawks v Saginaw a Indianapolis než se vrátil do Chicaga. V roce 1992 se s týmem podíval do finále, kde byl úspěšnější Pittsburgh, o tři roky později pak už jako hlavní trenér dovedl Chicago do finále západní konference. Z NHL poté na chvíli zmizel, brzy se ale postavil na lavičku San José a po šesti sezonách pak i Calgary, kde následně působil jako generální manažer Flames. Hned ve své první celé sezoně v Calgary došel s týmem do finále, znovu byl ale lepší soupeř, tentokrát Tampa Bay. Na pohár si sáhl až v roce 2012, během své první sezony v LA. O rok později Kings prohráli ve finále Západní konference s Chicagem a nyní svému protivníkovi porážku v souboji dvou posledních vítězů vrátili.

Christian Ruutu
Christian Ruutu

Christian Ruutu odehrál za Chicago v letech 1992–1995 celkem 158 utkání, během kterých zaznamenal 90 bodů za 28 branek a 62 finálních přihrávek. Většinu své kariéry v NHL strávil s velice dobrými statistikami v Buffalu, Chicagu se mu podařila první sezona (57 bodů), druhá už méně a moc se mu nevedlo ani po výluce 1994–1995. V létě se pak dvojnásobný stříbrný medailista z mistrovství světa vrátil nadobro do Evropy a na závěr kariéry si ještě udělal radost titulem s Hämeenlinnou než převzal jako generální manažer Blues Espoo. Řadu let pak působil jako (evropský) skaut Phoenixu (draftoval mj. Alexandera Ruutua ve 2. kole 2011), poslední tři sezony se pak na stejné pozici, letos jako vedoucí, věnuje vyhledávání talentů pro LA.

Nelson Emerson v dresu již neexistujícího klubu Hartford Whalers
Nelson Emerson v dresu již neexistujícího klubu Hartford Whalers

Nelson Emerson nastupoval v Chicagu jen krátce během sezony 1998–1999, kdy oblékl dres Blackhawks v 27 zápasech (4+10). Šikovný křídelník byl do NHL draftován ve 3. kole v roce 1985 St. Louis a pak prožil fantastickou kariéru v univerzitní soutěži, kde hrál za Bowling State (294 bodů ve 178 zápasech, třikrát finalista Hobey Baker Award, nováček roku a několik nominací do All-Stars týmu soutěže). V NHL hrál postupně za Blues, Winnipeg, Hartford, Carolinu, Chicago, Ottawu, Atlantu a naposledy LA, kde v roce 2002 uzavřel svou hráčskou kariéru. Do klubu se pak po pěti letech vrátil jako asistent trenéra a později jako ředitel pro hráčský vývoj, což je pozice, kterou zastává dodnes.

  • Daniel Carcillo

    Carcillo CAN

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Colin Fraser

    Fraser CAN

    39 let, Střední útočník
    Členem klubu: