Erik Rasmussen v dresu Tre Kronor
Erik Rasmussen v dresu Tre Kronor

Blackhawks podepsali roční smlouvu s Dennisem Rasmussenem

Vedení Blackhawks v úterý oznámilo, že klub podepsal roční dvoucestný kontrakt se švédským reprezentantem Dennisem Rasmussenem. Třiadvacetiletý útočník by měl mít podle zatím neověřených informací roční plat 792 500 dolarů a pokud by dosáhl všech výkonnostních bonusů, tak by mu Blackhawks měli vyplatit celkem 925 000 dolarů.

Rasmussen má letos za sebou velmi podařenou sezonu ve švédské nejvyšší lize a již v květnu se objevily spekulace, že o jeho služby se zajímají Philadelphia a Vancouver. Za Växjö letos nasbíral 40 bodů (16+24) v 52 zápasech a byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu a 10. nejproduktivnějším hráčem ligy. V playoff přidal 6 bodů (2+4) ve 12 zápasech.

Podle charakteristiky na eliteprospects.com je Rasmussen urostlý centr (192 cm, 93 kg) s dobrým bruslením a také velmi dobrou defenzivní hrou. Často chodí do soubojů před brankou i u mantinelů. Disponuje tvrdou střelou zápěstím, kterou umí velmi rychle použít. Užitečný je při hře v oslabení a v případě potřeby může hrát i na křídle.

Erik Rasmussen ve Vaxjö Lakers
Erik Rasmussen ve Vaxjö Lakers

Celkem má na kontě již 3 sezony v nejvyšší švédské soutěži a každým rokem se jeho produktivita zlepšovala (2011-12 17 bodů (8+9) v 55 zápasech, 2012-13 28 bodů (16+12) ve 42 zápasech), takže celkem v SHL odehrál 149 zápasů s 85 body (40+45) a 58 TM. Než přišel do hrál Växjö za Västerås ve 2. nejvyšší lize, kde během 3 let odehrál 107 zápasů a nasbíral 53 bodů (16+37) a 40 TM.

Kromě ligového hokeje také reprezentoval na několika akcích Švédsko. Z letošního Mistrovství světa v Bělorusku má bronzovou medaili, když v souboji o 3. místo porazilo Švédsko Českou republiku. Bronzovou medaili má také z roku 2010 z Mistrovství světa juniorů.

V červenci se pravděpodobně zúčastní kempu nadějí Blackhawks, kde bude mít možnost se poprvé představit vedení týmu a zajímavé bude především ho sledovat v průběhu přípravného kempu Blackhawks v září. Zde bude bojovat o místo v sestavě a tento boj pro něj rozhodně nebude bez šance na úspěch.

Zatímco ve Vaxjö byl lídrem prvního útoku a sbíral hodně bodů, pro NHL se profiluje spíše jako hráč do třetí nebo čtvrté formace. Pokud v kempu neuspěje, dá se předpokládat, že zamíří na farmu do Rockfordu, v tuto chvíli ale nelze vyloučit ani jeho případný návrat do Švédska. V týmu Lakers se Rasmussen letos sešel s několika hráči, kteří prošli NHL, přičemž podle nejzkušenějšího z nich, Colbyho Armstronga (odehrál téměř 500 zápasů za Pittsburgh, Atlantu, Toronto a Montréal), má všechny předpoklady k tomu, aby se za oceánem prosadil.

  • Dennis Rasmussen

    Rasmussen SWE

    33 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí