Ryan Kesler na olympiádě v Soči
Ryan Kesler na olympiádě v Soči

Kteří hráči by mohli do Chicaga přijít výměnou?

Pokud chce GM Stan Bowman přivést konečně pořádného centra do druhého útoku k Patricku Kaneovi, právě teď k tomu má nejlepší příležitost. Na trhu s volnými hráči sice moc špičkových hokejistů nebude, i přesto by mohli Blackhawks zvolit tuto cestu. Dnes se ale zaměříme na jiné možnosti: hráče, kteří jsou pod smlouvou v jiných týmech a mohli by do Chicaga zamířit na výměnu. V posledních týdnech se v souvislosti s Blackhawks hovořilo zejména o Ryanu Keslerovi a klub údajně jednal třeba s Tampou nebo kanadskými celky z Winnipegu, Toronta a Montréalu.

Shrnutí článku

  • V souvislosti s Chicagem se mluví o Keslerovi, možností je ale více, zejména Spezza, Thornton, Lecavalier.
  • Za Keslera a Spezzu asi Canucks a Senators dostanou lepší nabídku jinde. Thornton nebo Eric Staal mají příliš vysoký plat.
  • Chicago údajně jedná s Montréalem (zajímat by je mohl třeba Plekanec nebo Eller), Tampou (Filppula, Purcell, Thompson), Torontem (Kadri) a Winnipegem (Kane, Ladd).
  • Prvního nebo druhého centra hledá řada týmů, Chicago by mohli zajímat i Bäcklund, Gagner, Schenn, Sutter, Vermette…
  • Z dalších hráčů třeba Greening nebo Zack Smith. Pokud budou Hawks potřebovat obránce, tak Boychuk nebo Tanev.
  • GM Bowman je ve výměnách spíš konzervativní, omezuje ho navíc platový strop a vysoké požadavky u konkurence.

GM Stan Bowman není znám svými velkými trejdy, ty nejlepší hráče se do týmu snaží získat častěji až ve chvíli, kdy jsou bez smlouvy, a soustředí se víc na draft a menší výměny, které posilní kádr v celé jeho šířce. Při dřívějších velkých výměnách po zisku Stanley Cupu v roce 2010 Bowmana omezovala nepříjemná finanční situace a jeho konkurenti si této nevýhody byli vědomi. I dnes je mezera na místě druhého centra v Chicagu veřejnosti dobře známa, na druhou stranu ale nutno podotknout, že Hawks byli v posledních letech úspěšní i s řadou dočasných řešení na tomto postu a letošní situace jejich snaze nahrává. Možností je totiž mnoho, což by ve výsledku mohlo srazit požadovanou cenu všech hokejistů, kteří jsou pro výměnu k dispozici.

Ryan Kesler reprezentoval USA spolu s Patrickem Kanem na olympiádě v Soči a chicagský útočník údajně žádal vedení klubu, aby jeho spoluhráče z národního týmu získalo. Kesler sám ve Vancouveru pokračovat nechce a měl již předložit novému vedení Canucks seznam 6 mužstev, kam by s výměnou souhlasil. Chicago je údajně mezi nimi, stejně jako prý Anaheim, Detroit, Pittsburgh, Philadelphia a St. Louis . Kesler je všestranný hráč, který v roce 2011 obdržel cenu pro nejlépe bránícího útočníka a zároveň ve stejné sezoně poprvé v kariéře nastřílel více jak 40 branek. V NHL dosud působil jen ve Vancouveru, který jej v roce 2003 draftoval v 1. kole, a za Canucks odehrál přes 650 zápasů. Ve své kariéře si už prožil mnoho úspěchů: má olympijské stříbro, zlato z MS hráčů do 18 i 20 let a během své nejlepší sezony přispěl 19 body v 25 zápasech k postupu Vancouveru do finále Stanley Cupu. Letos nasbíral v 75 utkáních 43 bodů za 25 zásahů a 18 asistencí.

Pro Chicago by byl Kesler v mnoha směrech ideální. Dobře se zná s Kanem, k němuž by se jako schopný střelec a výtečný při hře do obrany skvěle hodil. Stejně jako Toews nebo Krüger může hrát proti nejlepším na druhé straně a Blackhawks by v něm získali další užitečnou zbraň. Vcelku vhodná je i jeho smlouva na 5 milionů dolarů ročně, která mu vyprší v roce 2016. Tou dobou už budou v platnosti očekávané smlouvy pro Toewse s Kanem a pro podpis nového kontraktu s Keslerem by měl být dostatek prostředků, které Hawks musí uvolnit již dříve. Na druhou stranu jsou zde neověřené pochybnosti o Keslerově vlivu na dění v kabině. Ve Vancouveru měl údajně osobní problémy s některými spoluhráči a chicagští fanoušci si jistě dobře pamatují na řadu jeho soubojů s Andrew Laddem.

Podle zpráv ze zámoří má o Keslera největší zájem asi Anaheim, pro Vancouver by ale bylo těžké vyměnit takto kvalitního hráče v rámci své divize a Canucks by asi preferovali trejd s některým z týmů na východě. Situaci navíc komplikují značné požadavky nového GM Canucks Jima Benninga, který by zpět rád získal mladého hráče, nejlépe centra, který může naskočit hned do sestavy, a navíc pár voleb v draftu nebo nadějných juniorů. Hawks by zřejmě chtěli případný trejd postavit kolem Nicka Leddyho a i tak by museli nějak vyřešit nedostatek finančních prostředků pod stropem. Těžko lze očekávat, že by GM Bowman pustil Brandona Saada, jak jsme ale poznamenali v minulém článku, zařazení Andrewa Shawa vyloučit nelze.

Jason Spezza
Jason Spezza

Pokud se Hawks o Keslera nezajímají nebo bude jeho cena pro ně příliš vysoká, má GM Bowman řadu dalších možností. V Ottawě končí kapitán Jason Spezza, San José by mohlo vyměnit Joea Thorntona a Philadelphia Vincenta Lecavaliera. Jednatřicetiletý Spezza, dvojka draftu 2001, je nesmírně šikovný tvůrce hry. Celou svou kariéru strávil s průměrem bodu na zápas v hlavním městě Kanady, dvakrát si zahrál Utkání hvězd a přivezl si dvě medaile ze světového šampionátu. Někdy je kritizován pro svou slabší činnost při hře dozadu nebo nedostatečné zaujetí pro hru, v Chicagu by ale ve dvojici s Kanem nebo Hossou vytvořil údernou dvojici. Stejně jako Kesler pobírá plat 5 milionů dolarů, ale smlouva mu vyprší už příští rok. Nezdá se tak pravděpodobné, že by na něj Chicago mělo peníze, a jako posila na jeden rok je příliš drahý. Ottawa údajně nastavila vysokou cenu, a to přesto, že Spezza sám o výměnu požádal, kontrakt mu brzy vyprší a hned do 10 týmů (včetně všech kanadských) by trejd zablokoval. V tuto chvíli se jako nejreálnější jeví jeho odchod do Anaheimu nebo St. Louis.

Joe Thornton
Joe Thornton

O Thorntonovi, urostlém a ostříleném útočníkovi San José, kterého si v roce 1997 jako prvního v pořadí vybral Boston, se nejčastěji mluví v souvislosti s Torontem. Zanedlouho 35letý hokejista je zřejmě na odchodu ze San José, které opět v playoff zklamalo a v klubu se očekávají větší než jen kosmetické změny. GM Doug Wilson, bývalý vynikající obránce Chicaga, dostal dál důvěru a sám podržel trenéra Todda McLellana, logicky se tak předpokládají zásahy do hráčského kádru. Joe Pavelski by v útoku s Kanem jistě zazářil, stejně jako Logan Couture ale bude na roky dopředu základní kamenem sestavy kalifornského mužstva. V týmu už nepokračuje Dan Boyle a nové angažmá si bude hledat také bývalý hráč Blackhawks Martin Havlát. Nejblíže výměně tak jsou zkušení hráči Thornton a Patrick Marleau.

Proti Thorntonovi hovoří v Chicagu hlavně jeho vysoká smlouva, která mu ještě tři roky zaručuje plat 6,75 milionů dolarů. Přes svůj pokročilejší hokejový věk je to ale stále vynikající tvůrce hry a přestože by v Chicagu mohl být problém s jeho pomalejším pohybem, vše by mužstvu vynahradil důrazem, který naopak Blackhawks často zoufale schází. Podle zpráv ze San José by klub byl ochotný svého kapitána pustit výměnou za volby v draftu a mladé talenty. Pokud by Chicago získalo dostatek místa pod stropem jinou výměnou nebo by ušetřilo jiným způsobem v tomto trejdu (třeba Kris Versteeg nebo by Sharks mohli část Thorntonova platu hradit ze svého rozpočtu), byla by to pro GM Bowmana ideální varianta jak zesílit kádr pro další výpravy za Stanley Cupem. Sharks se sice možná chystají svou soupisku přebudovat, v Blackhawks ale jistě vidí svého soupeře na krátkou i dlouhou dobu dopředu a raději by asi zvolili trejd do východní konference. Své si k tomu nepochybně řekne sám Thornton, olympijský vítěz z Vancouveru v roce 2010, který prý sám o výměnu příliš nestojí.

Z týmů, se kterými údajně Chicago vyjednává, připadá do úvahy na pozici centra do druhé řady pět hráčů: Tomáš Plekanec a Lars Eller z Montréalu, Nazem Kadri a Tyler Bozak z Toronta a Valteri Filppula z Tampy Bay. Toronto je pro chicagské fanoušky zajímavé hlavně tím, že se údajně zajímá o Patricka Sharpa. Leafs asi těžko pustí svého nejlepšího centra Bozaka, jako reálnější se jeví 23letý Kadri. Sedmý hráč na draftu 2009 zářil ve zkrácené sezoně, kdy nasbíral 44 bodů ve 48 zápasech, letos si pak v 78 utkáních připsal rovných 50 bodů (20+30). V Torontu je pod velkým tlakem, očekávání jsou vysoká a v Chicagu by tak asi trochu pookřál. Kadri je šikovný hráč, ve svých výkonech je ale nevyrovnaný a měl by se zlepšit při práci ve vlastní třetině. Vedle Kanea by se určitě neztratil, navíc má prostor na sobě dál pracovat. Je však otázkou, jestli by dokázal získat dostatek důvěry od trenér Joela Quennevilla, a zejména kolik by chtěl přidat, až mu v roce 2016 vyprší současná smlouva na 2,9 milionu ročně.

Tomáš Plekanec
Tomáš Plekanec

Jednatřicetiletý Plekanec je s Chicagem spojován už delší dobu. Do kádru Blackhawks by se hodil svou všestrannou a zodpovědnou hrou, s Kanem nebo Hossou na křídlech by mohl být i hodně produktivní. GM Bowman již prokázal, že rád domlouvá obchody s týmy, kde ve vedení působí jeho známí, tak jako je tomu třeba právě v Montréalu, kde je GM jeho bývalý asistent Marc Bergevin. Plekanec je nicméně pro Habs klíčovým hokejistou, i když letos měl bodově jednu ze svých nejslabších sezon. Při výměně kolem Sharpa a Plekance by sice Hawks vyřešili jednu palčivou otázku, v sestavě by jim ale mohla mezitím vzniknout díra jiná. Plekanec má platný kontrakt do roku 2016 a ročně vydělává 5 milionů dolarů. Druhou a možná reálnější variantou z týmu Canadiens je dánský útočník Lars Eller. Lépe by mu asi seděla pozice ve třetí formaci, s ohledem na výkony Shawa v posledních zápasech letošního playoff by to ale bylo pro Hawks schůdné řešení. Eller v základní části úplně nenavázal na výtečný minulý ročník, v playoff ale nabral formu a podával velmi dobré výkony. Smlouva na 1,325 milionu dolarů mu za pár dní vyprší a bude chráněným volným hráčem. Těžko soudit, jak moc na něm hodlá Montréal stavět a jak blízko jsou si obě strany v představách o novém kontraktu.

Valtteri Filppula
Valtteri Filppula

Valtteri Filppula loni v Tampě podepsal lukrativní pětiletou smlouvu, podle které si vydělá ročně 5 milionů dolarů. V týmu Lightning odehrál dobrý ročník a těžko říct, proč by se ho Tampa chtěla zbavit, ačkoliv má na soupisce řadu slibných mladých hráčů, kteří si řekli o větší prostor. Filppula ale dokonale splňuje nároky Blackhawks, skvěle bruslí, hraje chytře a zodpovědně po celém kluzišti. Klub a zejména Scotty Bowman jej dobře znají z let, která strávil v Detroitu. Finský reprezentant letos nasbíral 58 bodů v 75 utkáních, ve 4 duelech série playoff proti Montréalu ale přidal jen jednu asistenci a -4. Ve vyřazovacích bojích byl v minulosti s Red Wings úspěšný, v roce 2008 vybojoval Stanley Cup a doma má i medaile z olympiády nebo juniorského šampionátu.

Mezi další hráče, kteří by mohli zaujmout místo druhého centra v sestavě Chicaga a Blackhawks by je mohli získat výměnou v nejbližších dnech nebo týdnech, patří třeba Sam Gagner (Edmonton), bývalý Kaneův spoluhráč z juniorské ligy, výše zmíněný Lecavalier, Frans Nielsen (Islanders), Brandon Sutter (Pittsburgh) nebo Antoine Vermette (Phoenix). Philadelphia podle zpráv ze zámoří opět spřádá divoké plány jak zamíchat se svým kádrem a k dispozici by mohli být mladíci Sean Couturier nebo Brayden Schenn. Ideální pro Hawks by byli Nick Spaling (Nashville) nebo Derek Stepan (Rangers), oba jsou ale pro své týmy příliš cenní (to stejné ostatně platí i o Nielsenovi nebo Vermettovi). Eric Staal by se mohl stěhovat z Caroliny, jeho plat 8,25 milionu dolarů ale vyřazuje Chicago ze seznamu možných zájemců o jeho služby.

Variant pro GM Bowmana je dostatek, některé další z trhu s volnými hráči si pak rozebereme později. Hawks mohou také znovu vsadit spíš na vlastní zdroje (Shaw, Teräväinen, Krüger), řadu experimentů už ale v minulosti neúspěšně vyzkoušeli (Saad, Kane, LeBlanc) a pokud chtějí situaci ve druhé pětce vyřešit, letos je k tomu vhodná doba ať už v krátkodobém nebo dlouhodobém horizontu. S výhledem na několik nejbližších sezon patří Chicago mezi pět nebo šest největších favoritů na titul, a když konkurence posiluje, není vhodné příliš riskovat s neprověřenými hráči.

Na závěr k této kapitole je ještě vhodné zmínit, že letos nejsou Blackhawks zdaleka sami, kdo má zájem o centra do druhé (nebo první) řady. GM Bowman na dálku bojuje třeba s Anaheimem, Dallasem, Nashvillem, St. Louis a možná i s Rangers, Torontem nebo Washingtonem.

Z týmů zmíněných na začátku by Chicago mohli zajímat někteří další hráči. Z Winnipegu třeba Andrew Ladd, kapitán Jets, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a bývalý hráč Hawks. Ten by údajně rád změnil prostředí a Blackhawks hráče jeho kvalit a s jeho herním stylem zoufale potřebují. Chicago patří mezi možné zájemce také o jeho spoluhráče Evandera Kanea. Ten se ve spekulacích o přestupech objevuje už delší dobu a zdá se, že GM Kevin Cheveldayoff, bývalý asistent GM Bowmana v Chicagu, by svou mladou hvězdou za adekvátní náhradu pustil. Aktuálně se ale nezdá, že by právě tu Chicago mělo… Mezi lákavé a nepravděpodobné cíle můžeme zařadit též Jamese Van Riemsdyka z Toronta, hokejistu, o kterého měli Hawks zájem už na draftu 2007, když z 1. místa vybírali Patricka Kanea. Van Riemsdyk je talentovaný, důrazný křídelník, který má za sebou výtečný rok a Maple Leafs na něm mohou do budoucna stavět. Blackhawks se na jaře domluvili na smlouvě s jeho bratrem Trevorem, který skončil na University of New Hampshire. Nejmladší z trojice bratří, Brendan, bude na draftu letos.

Nate Thompson (#44)
Nate Thompson (#44)

V sestavě Tampy jsou zajímaví třeba Teddy Purcell, pro jehož plat 4,5 milionu ale Hawks asi místo nemají, a Nate Thompson, který by jistě vylepšil konkurenci ve třetí a čtvrté formaci, ale s Lightning se domluvil na nové čtyřleté smlouvě teprve loni. V rámci nějaké větší výměny s Montréalem bychom mohli v Chicagu vidět třeba jednoho z dvojice mladých obránců Jarred Tinordi, Nathan Beaulieu. Po letech by se do Chicaga mohl vrátit i zkušený křídelník Travis Moen, který v roce 2003 svou kariéru v NHL začínal právě v dresu Blackhawks.

Znovu se objevují zprávy o zájmu Chicaga o centra Zacka Smitha z Ottawy, odkud by mohl přijít třeba i Colin Greening. V Calgary možná nebude pokračovat centr Mikael Bäcklund, který by se Blackhawks náramně hodil, posilou pro spodní útočné řady by byl i jeho zkušený spoluhráč Curtis Glencross. V San José by mohl vedení Hawks zaujmout Tommy Wingels, v Bostonu pak třeba Daniel Paillé, na kterého si dobře pamatujeme z loňského finále. Pokud by Hawks chtěli nebo potřebovali nahradit v sestavě Brent Seabrooka nebo jiného z obránců, kteří by mohli kádr opustit, nabízí se v první řadě Johnny Boychuk, o kterém se proslýchá, že by mohl z Bostonu zamířit třeba do Edmontonu. Právě Oilers se ostatně prý zajímají i o některé hráče Hawks jako je třeba zrovna Seabrook nebo Hjalmarsson s Bickellem a Sharpem… Další možností do obrany je pak i Chris Tanev, kterému končí smlouva ve Vancouveru a bude chráněným volným hráčem.

Stan Bowman je spíš konzervativním generálním manažerem, letos má ale ideální podmínky pro to, aby ulovil skutečnou posilu do druhé řady. Některé možnosti jsou i mezi volnými hráči, spousta dalších je ale k dispozici na výměnu za odpovídající protihodnotu. Chicago v živějším přestupovém jednání limituje ale jak málo prostoru pod platovým stropem (a zatím nejasno ohledně nových smluv pro Toewse a Kanea), tak nedostatek mladých hráčů, kteří jsou už alespoň částečně prověření NHL a Blackhawks si mohou dovolit je postrádat. Za Keslera, Spezzu a další se zřejmě najdou zájemci ochotní zaplatit vyšší cenu, na Thorntona, Staala a jiné zase nejsou peníze. Nakonec se zdá, že v období kolem draftu uvidíme některé ze zde jmenovaných hráčů v nových dresech jiných barev než jsou ty Blackhawks, a GM Bowman nanejvýš pustí Johnnyho Oduyu za volbu draftu. Pokud tedy vůbec chce Oduyu vyměnit, což si já osobně nemyslím. Jakákoli větší výměna by byla překvapením, a jen doufejme, že příjemným.

  • Johnny Oduya

    Oduya SWE

    42 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Niklas Hjalmarsson

    Hjalmarsson SWE

    36 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Andrew Ladd

    Ladd CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Drew LeBlanc

    LeBlanc USA

    34 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Nick Leddy

    Leddy USA

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brent Seabrook

    Seabrook CAN

    38 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Andrew Shaw

    Shaw CAN

    32 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: