Nick Schmaltz na pódiu
Nick Schmaltz na pódiu

Blackhawks si vybrali Nicka Schmaltze

Chicago se po výměně se San José posunulo ze 27. místa na 20. příčku a ukázalo na středního útočníka Nicka Schmaltze. Šikovný hokejista z Green Bay v poslední sezoně odehrál v USHL 55 utkání, ve kterých nasbíral 63 bodů za 18 branek a 45 asistencí. Výrazně na sebe upozornil v reprezentačním dresu, na Hlinkově memoriálu byl před rokem nejlepším střelcem s 5 góly v 5 zápasech a jasně nejproduktivnějším hráčem (5+3) USA. Na World Junior A Challenge hráčů do 19 let nasbíral za USA 12 bodů (4+8) ve 4 střetnutích a byl nejproduktivnějším hráčem turnaje. Schmaltz na podzim nastupuje na University of North Dakota, kde se znovu sejde se svým bratrem Jordanem, kterého draftovalo předloni v 1. kole St. Louis. Doplněno: Chicago poslalo do San José své volby v 1. (27) a na začátku 3. kola (62) a získalo volbu v 1. (20) a na konci 6. kola (179).

Schmaltz má výtečný přehled, dobře čte hru a umí si poradit v útočné třetině. Má velice šikovné ruce, hraje s nasazením, ale potřebuje zesílit a pracovat na vyrovnanosti svých výkonů. Díky své kreativitě a hokejovému myšlení umí perfektně vytvářet střelecké příležitosti pro své spoluhráče a těžit z jejich předností. Je to tradiční tvůrce hry a umí si poradit ve vysoké rychlosti.

„Myslím si, že moje hra přesně zapadá do herního stylu Blackhawks. Nemůžu být šťastnější, vyrůstal jsem jako fanoušek Blackhawks a snil o tom, že si mě na draftu vyberou. Je to pro mě velká čest,“ řekl Schmaltz krátce poté, kdy si poprvé oficiálně navlékl chicagský dres. Během letošního playoff byl na dvou domácích zápasech Hawks a v roce 2010 byl u toho, když domů do Wisconsinu přivezl ukázat Stanley Cup tehdější hráč Hawks Adam Burish.

Předtím než na konci roku 2011 posílil Green Bay, nastupoval Schmaltz několik let v žákovském a dorosteneckém týmu Chicago Mission, kde sbíral v průměru dva body na zápas. Ve stejném mužstvu působil také jeho bratr Jordan, jehož si před dvěma lety vybrali jako 25. v pořadí St. Louis Blues. Oba se teď na podzim sejdou v jednom dresu na University of North Dakota, kde Jordan právě dohrál svou druhou sezonu. Podle vlastních slov by Nick Schmaltz chtěl před přestupem mezi profesionály strávil v univerzitní soutěži dvě nebo tři sezony.

Nick Schmaltz
Nick Schmaltz

V letošní sezoně byl s 63 body v 55 utkáních nejproduktivnějším hráčem Green Bay a 11 ze svých branek nastřílel v přesilovce. V lize skončil Schmaltz na děleném 7. místě tabulky kanadského bodování. O rok dříve si připsal 52 bodů (18+34) a byl nominován do All-Stars týmu nováčků. 12 bodů, které nasbíral na World Junior A Challenge hráčů do 19 let, mu vyneslo ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje a zároveň se mohl radost z překonání stávajícího rekordu 11 bodů, o který se dělil Kyle Turris (2006) a Mike Connolly (2007).

Schmaltz byl v souhrnném žebříčku Boba McKenzieho z TSN na 26. místě celkově. V hodnocení Central Scouting Service mu patřila 19. příčka mezi hokejisty do pole hrajícími v zámoří. ISS ho zařadilo na 24. místo, stejně jako skaut TSN a bývalý GM Calgary Craig Button. Podle The Hockey News byl letos na draftu 31. nejlepším hráčem, McKeen's Hockey jej posunul ještě o příčku výše.

Mezi své oblíbené uvedl v dotazníku pro NHL.com klub Chicago Blackhawks, hráče Patricka Kanea, jiného sportovce nehokejistu LeBrona Jamese, herce Marka Wahlberga, film Čtyři bratři, televizní seriál Zákon & Pořádek, hru Call of Duty nebo twitterový účet Craiga Buttona.

  • Nick Schmaltz

    Schmaltz USA

    28 let, Střední útočník
    Členem klubu: