Ville Leino
Ville Leino

Kteří hokejisté by mohli přijít z trhu s volnými hráči?

S novou hladinou platového stropu na 69 milionech dolarů a po podpisech smlouvy s Morinem, Raantou a Smithem má při jednání s volnými hráči GM Stan Bowman poněkud svázané ruce. Pokud žádného dalšího hokejistu nevymění, tak jako v sobotu Bolliga do Calgary, nemá v rozpočtu žádné peníze, za které by mohl posily přivést. Bez ohledu na finanční limity je letos na trhu s volnými hráči několik kvalitních centrů do druhé pětky (Grabovski, Ribeiro, Stastny) nebo pár dalších hráčů, kteří by Chicago mohli zajímat: centři Boyle, Fiddler, Goc, Legwand, McClement, Moore, Ott a Richards, křídla Iginla, Leino, Moss, Stempniak nebo obránce Stoner.

Shrnutí článku

  • Pokud chce GM Bowman podepsat nějakého volného hráče, musí si nejprve udělat místo v rozpočtu nějakou výměnou.
  • Mezi špičkovými centry jsou k dispozici Paul Stastny, Mikhail Grabovski, Mike Ribeiro.
  • Mezi ostatními středními útočníky by Chicago mohli zajímat hlavně spolehliví obranáři Vern Fiddler a Jay McClement, všestranní Marcel Goc a David Legwand nebo dvojice z Rangers Brian Boyle a Dominic Moore.
  • Křídlo Blackhawks moc nepotřebují, byli ale spojováni s Villem Leinem nebo dříve s Davidem Mossem.
  • Bez smlouvy jsou střelec Jarome Iginla, postrach Blackhawks Lee Stempniak nebo obránce Clayton Stoner, který proti Chicagu zahrál velmi dobře v sérii 2. kola playoff

Výměnám ven z kádru Blackhawks jsme se věnovali na jiném místě, situace se ale s ohledem na výši platového stropu celkově vyjasnila. Po trejdu Brandona Bolliga nemusí GM Bowman dělat žádné další změny, na avizovanou posilu do druhého útoku ale v tom případě nedojde a o místo se poperou Andrew Shaw a Teuvo Teräväinen. Na veřejnost sice nadále prosakují zprávy o možném odchodu Patricka Sharpa a Johnnyho Oduyi, v obou případech by se ale jednalo o výrazný zásah do sestavy. Chicago by stejně v jejich výměnách muselo dostat zpátky nějak rozumně placeného hráče a výsledek by při srovnání herní kvality/úspor v rozpočtu nestál příliš za řeč.

Jako schůdnější se tedy jeví přestup lépe placených hokejistů, kteří v týmu mají menší roli: Krise Versteega (2,2 milionu), Nicka Leddyho (2,7 milionu) a Michala Rozsívala (2,2 milionu). Výměna mladého, stále nadějného, ale již prověřeného Leddyho by jistě byla snazší než v případě zkušenějších Versteega a Rozsívala. Český obránce po loňské povedené sezoně podepsal novou dvouletou smlouvu, letos se mu ale tolik nevedlo a je nyní ve stejné pozici jako Bollig – Chicago by si ho v ideální situaci radši nechalo, s ohledem na jeho plat a roli v týmu je ale nejlépe nahraditelný. Versteeg má za sebou špatný rok, GM Bowman sice svému útočníkovi věří, ale v krajním případě by mu asi nezbylo nic jiného než ušetřit v rozpočtu a vítěze Stanley Cupu z roku 2010 uklidit na farmu do Rockfordu.

Pokud by se Hawks chtěli svých hráčů zbavit za každou cenu bez toho, aby je museli platit v AHL nebo úplně vyplatit ze smlouvy, jedna možnost se nabízí sama. Buffalo je hluboko pod minimálním akceptovatelných rozpočtem a nabídlo ostatním týmům, že při výměně svého horšího výběru na draftu za cizí lepší převezme kontrakty, o které konkurenti nemají zájem. K tomu mělo Chicago možnost už asi teď o víkendu, hlavně s ohledem na to, že letošní draft je považován za jednoznačně slabší než ten v roce 2015. Ponechme však nyní omezující okolnosti stranou a podívejme se na to, kteří hráči by za běžné situace mohli Chicago posílit.

Paul Stastny
Paul Stastny

Chicago nutně potřebuje vylepšit své možnosti ve středu útoku, kde má momentálně k dispozici Toewse, Shawa, Krügera, Nordströma, Teräväinena a Rasmussena. V souvislosti s Blackhawks se hovořilo dosud spíš o Ryanu Keslerovi z Vancouveru a Jasonu Spezzovi z Ottawy. První už ale zamířil do Anaheimu a druhý zatím stále zůstává v hlavním městě Kanady. Chicago údajně patří mezi zájemce o Paula Stastnyho z Colorada, o kterého se uchází mj. St. Louis a Avalanche by jej ztratili jen neradi. Osmadvacetiletý Američan podepsal od roku 2009 novou smlouvu, která mu vylepšila plat z 643 tisíc rovnou na 6,6 milionu dolarů za rok. Pětiletý kontrakt mu už zítra vyprší a Stastny možná poprvé v NHL změní dres. V poslední sezoně odehrál za Avalanche 71 zápasů, ve kterých nasbíral 60 bodů (25+35), a 10 dalších (5+5) přidal v 7 duelech úvodního kola playoff proti Minnesotě. Celkem v NHL zaznamenal 458 bodů v 538 utkáních a v roce 2010 získal v týmu s Patrickem Kanem stříbro na olympiádě ve Vancouveru.

Pro Blackhawks by byl perfektní posilou, jenže pokud nedojde k výraznější výměně, která by na jeho služby uvolnila potřebné finanční prostředky, musel by Stastny s vidinou dobré šance na boj o Stanley Cup podepsat roční smlouvu s co nejmenším platem. Podobný krok udělal v roce 2008 Marián Hossa, když se dohodl na roční smlouvě s Detroitem a příští léto pak podepsal dlouhodobý kontrakt s Chicagem. Stastny si ale bude moci vybírat z řady nabídek a tak se tento scénář rovná spíš utopii.

Mike Ribeiro podepsal loni s Phoenixem čtyřletou smlouvu s platem 5,5 milionu a přestože neměl slabou produktivitu, v týmu s novým názvem Arizona Coyotes už pokračovat nebude. Klub jej vyplatil ze smlouvy kvůli neakceptovatelnému přístupu a kázeňských prohřeškům, pokud by mu ale Chicago nabídlo druhou (nebo další) šanci, mohl by být ochotný hrát za menší plat s ohledem na to, že mu stále přicházejí peníze z kontraktu s Coyotes. Ribeiro v minulé sezoně nastřílel 16 branek a na 31 přihrál a přestože 47 bodů není špatným výkonem, méně nasbíral naposledy v sezoně 2002–2003, kdy ještě cestoval mezi Montréalem a jeho farmou v Hamiltonu. O rok dříve podruhé v kariéře sbíral víc jak bod na zápas, v playoff ale pomohl Washingtonu jen dvěma body v 7 zápasech prvního kola. V playoff hrál Ribeiro předtím naposledy ve své nejpovedenější sezoně 2007–2008 a v Dallasu pak zaznamenal 17 bodů (3+14) v 18 střetnutích. Proti jeho angažmá v Chicagu zásadně hovoří loňské tragické výsledky na vhazování, když vyhrál jen 40,3  % svých pokusů.

V podobné situaci jako Ribeiro je také Brad Richards, naposledy útočník finalisty Stanley Cupu z New Yorku. Richards loni odehrál všech 82 zápasů a připsal si 51 bodů (20+31), v playoff pak přispěl k postupu do finále 12 body (5+7). V Rangers končí už po třech letech, přestože v létě 2011 podepsal devítiletou smlouvu. Vítěz poháru s Tampou Bay má tak po vyplacení ze smlouvu jistý plat na dlouho dopředu a může to zohlednit při hledání nového angažmá. Zkušený 34letý hokejista sice už není hráčem do druhé pětky, na jeho výkony se delší dobu snáší hodně kritiky, jako krizové řešení by ale mohl v Chicagu svou roli naplnit dobře.

Mikhail Grabovski
Mikhail Grabovski

O čtyři roky mladší běloruský centr Mikhail Grabovski byl vykoupen ze smlouvy minulé léto a na ročním kontraktu za 3 miliony dolarů se pak dohodl s Washingtonem. Capitals o jeho služby stojí i nadále, k dohodě však zatím nedošlo a o plánech Grabovskiho do budoucna toho moc známo není (mluvilo se také o velkém zájmu z KHL). Za Capitals odehrál 58 zápasů a připsal si 35 kanadských bodů (13+22). Po sezoně odcestoval na domácí mistrovství světa, které se mu povedlo, v 7 utkáních nastřádal hned 8 bodů za 4 góly a 4 asistence. Otazník visí nad jeho přínosem ve vyřazovacích bojích. Během své kariéry se playoff zúčastnil 6×, jen jednou ale postoupil jeho tým přes první kolo. V roce 2007 nicméně dokráčel až k titulu, Hamiltonu pomohl k zisku Calder Cupu za vítězství v playoff AHL 11 body (4+7) ve 20 utkáních.

U středních útočníků do třetí nebo čtvrté řady se můžeme vrátit rovnou k Richardsovi a poslední vítězům Východní konference. Devětadvacetiletý Brian Boyle je obrovitý hokejista s hodně nevyrovnanou výkonností. Pokud hraje ve formě, je ve svém týmu ale výraznou osobností. Za Rangers, kde letos dokončil svou pátou sezonu, nasbíral v tomto roce 18 bodů (6+12) a 56 trestných minut v 82 zápasech, v playoff pak přidal dalších 8 bodů. V minulosti už hráč draftovaný LA jednou překonal hranici 20 branek za sezonu, jeho přínos je ale spíš ve fyzické hře, dobrém napadání a hře v oslabení. Jeho stávající kontrakt zajišťoval Boylovi plat 1,7 milionu dolarů, podle některých odhadů by si mohl polepšit až na dvojnásobek, jako hráč do čtvrté formace ale asi dost pocítí vcelku nižší nárůst platového stropu.

Jeho spoluhráč Dominic Moore má za sebou těžké životní zkoušky. Jeho starší bratr Steve Moore skončil svou hráčskou kariéru v roce 2004 po zákeřném zásahu Todda Bertuzziho v utkání s Detroitem. Během výluky Dominic Moore aktivní kariéru přerušil a ztratil svou ženu, která podlehla rakovině. Třiatřicetiletý hokejista, draftovaný Rangers ve 3. kole v roce 2000, se do New Yorku vrátil oklikou přes 8 dalších mužstev a dokázal svou kariéru znovu nastartovat. V Rangers odváděl spolehlivé výkony a ukázal, že v menší roli je pro tým velmi užitečný. V 78 utkáních zaznamenal 18 bodů (6+12) a 8 bodů pak nasbíral v playoff. Po sezoně si podle očekávání odnesl trofej Billa Mastertona za oddanost hokeji. V New Yorku hrál s roční smlouvu za 1 milion dolarů.

Se Stevem Ottem byli Hawks v minulosti často spojováni. Známý provokatér a bývalý kapitán Sabres dohrál letošní jaro v St. Louis, v sérii proti Blackhawks na sebe ale upozornil jen dvěma chytrými přihrávkami, a o své případné angažmá v Chicagu si nejspíše neřekl. Zítra mu vyprší čtyřletá smlouva s platem těsně pod 3 miliony dolarů, kterou podepsal ještě jako hráč Dallasu. Jednatřicetiletý Ott v minulé sezoně nastoupil za Buffalo a St. Louis do 82 zápasů a připsal si 23 bodů (9+12) a 92 trestných minut.

Vern Fiddler
Vern Fiddler

Vern Fiddler z Dallasu a Jay McClement z Toronta jsou naopak dva hráči, jejichž jméno padalo ve spojitosti s Blackhawks až po konci sezony. Čtyřiatřicetiletý Fiddler už v Chicagu dříve působil, byť jen krátce na tehdejší farmě v Norfolku. Delší dobu se pak snažil pořádně prorazit v NHL v Nashvillu a nakonec se mu to podařilo. Loni odehrál za Stars 76 zápasů, ve kterých vstřelil 6 branek a na 17 přihrál. Vyloučen byl na 37 minut a v 6 zápasech prvního kola playoff nasbíral 3 body (1+2) a 24 trestných minut. Fiddler je typickým hráčem na hraně třetí a čtvrté formace, zkušený, zodpovědný, nic neošidí a dobrý na vhazování. V Dallasu mu končí tříletá smlouva s platem 1,8 milionu, kterou podepsal po odchodu z Phoenixu v létě 2011.

Zatímco Fiddler se v NHL nakonec usadil po boji a poněkud překvapivě, o tři roky mladší Jay McClement měl kariéru nalajnovanou přímočařeji. V roce 2001 jej na konci druhého kola draftovalo St. Louis a útočník Bramptonu v OHL pak s kanadskou reprezentací vybojoval dvakrát stříbro na juniorském šampionátu. Za Blues hrál později pět a půl roku než byl vyměněn do Colorada a v roce 2012 podepsal dvouletou smlouvu s Torontem. Za Maple Leafs v minulé sezoně naskočil do 81 zápasů a nasbíral 10 bodů (4+6) a 32 trestných minut. Z hlediska produktivity má za sebou svou jasně nejhorší sezonu, ani jeho nejlepší výsledky (8+28 v sezoně 2006–2007, po které navíc vyhrál s Kanadou mistrovství světa) ale nejsou nijak oslnivé. McClement je typický pes-obranář. Velmi dobře bruslí, hraje dobře pozičně, skvělý v oslabení a úspěšný při vhazování. S ohledem na jeho roli v týmu tak nelze přeceňovat ani fakt, že dosud jen jednou během své devítileté kariéry v NHL skončil s kladným hodnocením +/-. Na povedené playoff ale vyjma úspěchů za národní tým Kanady stále čeká. V NHL zatím jen dvakrát vypadl v prvním kole (0+0, -8 v 11 zápasech), v juniorech a AHL je jeho maximem dvakrát postup do druhého kola. V Torontu si tuto sezonu vydělal 1,5 milionu.

David Legwand
David Legwand

Třiatřicetiletý David Legwand odehrál téměř celou svou kariéru v Nashvillu, který jej draftoval jako prvního hráče v historii klubu v roce 1998 ze druhého místa celkově. Pro hráče, funkcionáře a fanoušky Blackhawks se tak jedná o důvěrné známého soupeře, jenž se z původně nadaného tvořivého centra proměnil ve spolehlivého a všestranného hokejistu. Také on na výraznější cestu v playoff čeká, s Predators vypadl pětkrát v prvním kole a dvakrát ve druhém, letos Detroit, který posílil před uzávěrkou výměn, nestačil v úvodním kole na favorizovaný Boston. V minulé sezoně odehrál celkem 83 zápasů, ve kterých vstřelil 14 branek a přidal 37 asistencí. Vyloučen byl na 61 minut. Celkem nastoupil v NHL do 977 utkání a připsal si 577 bodů za 214 tref a  363 přihrávek. Legwand, čtyřnásobný účastník MS s reprezentací USA, by v Chicagu jistě dobře zapadl díky své chytrosti a hernímu myšlení. Šestiletý kontrakt, který mu teď končí, mu zajišťoval příjem 4,5 milionu dolarů.

Marcel Goc
Marcel Goc

Třicetiletý mnohonásobný německý reprezentant Marcel Goc se sice pravidelně účastní playoff NHL, ani on ale nikdy neprošel se svým týmem do třetího kola. Několik let bojoval za San José a Nashville, než v létě 2011 podepsal vcelku výhodnou smlouvu s Floridou s platem 1,7 milionu. Svou nejlepší sezonu prožil u Predators před čtyřmi lety, kdy nasbíral 30 bodů. Letos se k těmto číslům znovu přiblížil, když si během 82 zápasů za Floridu a Pittsburgh, kam přestoupil před uzávěrkou výměn, připsal 25 bodů za 11 zásahů a 14 finálních přihrávek. Vyloučen byl na 35 minut. V 9 střetnutích playoff už získal jen jeden bod za asistenci. Herním stylem se podobá Legwandovi, také se jedná o výtečného bruslaře, šikovného hráče s velmi dobrým citem pro hru a pracovitého v defenzivní činnosti.

Křídelní útočníky Chicago tolik nepotřebuje, v poslední době ale prosákly informace, že se zajímají o Villeho Leina z Buffala a Davida Mosse z Arizony. Leino, který patřil k nejlepším hráčům Philadelphie při postupu do finále Stanley Cupu 2010 proti Chicagu, kdy vytvořil nezastavitelný útok s Brierem a Hartnellem, podepsal v létě 2011 šílenou šestiletou smlouvu s Buffalem a zvedl si tak plat z 800 tisíc na 4,5 milionu. V týmu Sabres byl velkým zklamáním a v 58 zápasech posledního ročníku dokonce nevstřelil ani branku (15 bodů za asistence). Třicetiletého Fina zná vedení Hawks z jeho působení v konkurenčním Detroitu a za minimální plat (Leina ostatně dál platí Buffalo, které jej vyplatilo ze smlouvy) by mu mohlo dát druhou šanci ukázat, že je to schopný hokejista, použitelný na všech útočných postech.

O dva roky starší Moss patřil mezi terče Blackhawks už před dvěma lety, kdy opustil po 6 letech Calgary a dohodl se na smlouvě s Phoenixem (plat 2,1 milionu). Urostlé pravé křídlo se rádo tlačí do branky a je užitečné při obranné činnosti a hře v oslabení. Moss v minulé sezoně nastoupil do 79 zápasů, ve kterých vstřelil 8 branek a na 14 přihrál. Během své nejlepší sezony 2008–2009 nasázel 20 branek a k tomuto počinu se přiblížil i o dva roky později, kdy nastřádal 17 zásahů v 58 utkáních. Také on si zahrál playoff NHL jen třikrát a pokaždé se jeho Calgary loučilo s vidinou poháru už po prvním kole.

V pondělí sedmatřicetiletého Jarome Iginlu asi netřeba více představovat. Legenda Calgary Flames se se svým klubem rozloučila na jaře 2013 a vydala se bojovat o Stanley Cup do Pittsburghu. Po sezoně se Iginla domluvil na ročním kontraktu s Bostonem, kam měl původně namířeno už o pár měsíců dříve. Za Bruins odehrál 78 zápasů, podvanácté pokořil hranici 30 branek a celkem nasbíral 61 bodů (30+31). Ve 12 zápasech playoff přispěl 7 body (5+2). Boston má nejspíš zájem o prodloužení spolupráce s dvojnásobným olympijským vítězem a nejproduktivnějším hráčem NHL ze sezony 2001–2002, ten ale se svým souhlasem otálí. Jak poznamenal Craig Button z TSN, pokud chce Iginla získat svůj první Stanley Cup, těžko říct, zda-li bude mít větší šanci jinde než právě v Bostonu. Jednou z takových destinací by ale jistě mohlo být Chicago, které o Iginlu stálo už dříve. V poslední sezoně hrál za plat 1,8 milionu, předchozích 8 let pobíral výrazně vyšší gáži – 7 milionů.

Lee Stempniak v tradiční momentce: s rukama nahoře po gólu v síti Chicaga
Lee Stempniak v tradiční momentce: s rukama nahoře po gólu v síti Chicaga

Jednatřicetiletého Lee Stempniaka zmiňujeme spíš jen jako Easter-Egg pro fanoušky Blackhawks. Během necelých devíti sezon za St. Louis, které jej v roce 2003 draftovalo v 5. kole, a Calgary pravidelně střílel v zápasech proti Chicagu branky s až neochvějnou jistotou. Hranici 20 zásahů za sezonu ale zdolal jen jednou, během své nejlepší sezony 2006/2007, kdy nasbíral hned 52 bodů. V minulém ročníku nastupoval za Calgary a Pittsburgh a v 73 zápasech si připsal celkem 34 bodů (12+22) a 32 trestných minut. Podobně jako další jarní posila Penguins Marcel Goc se v playoff do statistik zapsal jen minimálně, ve 13 zápasech vstřelil 2 branky a na jednu přihrál. Končící dvouletá smlouva mu zajišťovala plat 2,5 milionu.

Mezi obránci není pro Chicago příliš mnoho zajímavého. Z vlastních zdrojů by mohli povýšit Klase Dahlbecka nebo Adama Clendeninga a větší prostor možná dostane David Rundblad, který přišel na jaře z Phoenixu. Jistý neurčitý zájem panuje také o prodloužení spolupráce s Sheldonem Brookbankem, 33letým obráncem, který Blackhawks posílil před dvěma lety z Anaheimu. Jestli přesto budou mít Hawks potřebu získat na trhu s volnými hráči posilu do zadních řad, jedno jméno se vyloženě nabízí.

Clayton Stoner
Clayton Stoner

Pokud Steve Ott v sérii prvního kola proti St. Louis nezahrál dost dobře na to, aby o něj Chicago v létě projevilo opětovný zájem, Clayton Stoner ve druhém kole minimálně fanoušky Hawks zaujal svou nesmlouvavou a spolehlivou hrou. Přestože mu končící dvouletá smlouva zajišťovala plat jen 1 milion a 50 tisíc navrch, v Minnesotě, která ho draftovala ve 3. kole v roce 2004, zřejmě pokračovat nebude. Zajímá se o něj několik týmů, zatím ale není jasné jméno ani jednoho z nich. V minulém ročníku odehrál tento urostlý Kanaďan za Wild 63 zápasů, ve kterých si připsal 5 bodů (1+4) a 84 trestných minut. Ve 13 duelech playoff nasbíral 3 body (1+2) a 26 trestných minut. V Minnesotě se prosadil do NHL před pěti lety, jako jeden z nejméně vytěžovaných obránců v týmu ale letos odehrál v průměru jen 13:33. Za slušné peníze by Stoner mohl v zadních řad Blackhawks zvýšit konkurenci, přinést potřebný důraz a být pojistkou pro všechny případy. Slovenští fanoušci Chicaga si jej mohou pamatovat také z jeho krátkého působení v Banské Bystrici během výluky (1+4 a 16 trestných minut v 8 střetnutích).

Mimo Khabibulina, Brookbanka, Handzuše, Regina a zmíněného Fiddlera čeká na novou smlouvu řada dalších bývalých hráčů Blackhawks: brankář Ray Emery (Philadelphia), obránci Mike Kostka (Tampa Bay) a Stéphane Robidas (Anaheim) a útočníci Dave Bolland (Toronto), Dan Carcillo (Rangers), Dan Cleary (Detroit), Ben Eager (Edmonton), Colin Fraser (Los Angeles), Martin Havlát (San José), John Scott (Buffalo), Jack Skille (Columbus), Shawn Thornton (Boston) a Radim Vrbata (Arizona).

  • David Bolland

    Bolland CAN

    37 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Sheldon Brookbank

    Brookbank CAN

    43 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Daniel Carcillo

    Carcillo CAN

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Ben Eager

    Eager CAN

    40 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Ray Emery

    Emery CAN

    41 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Colin Fraser

    Fraser CAN

    39 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michal Handzuš

    Handzuš SVK

    47 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Martin Havlát

    Havlát CZE

    42 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Nikolai Khabibulin

    Khabibulin RUS

    51 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Michael Kostka

    Kostka CAN

    38 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Peter Regin

    Regin DEN

    38 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • John Scott

    Scott CAN

    41 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jack Skille

    Skille USA

    36 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: