Trevor Van Riemsdyk
Trevor Van Riemsdyk

Trevor van Riemsdyk se těší na začátek úspěšné kariéry

Na konci druhého dne kempu nadějí Blackhawks se obránce Trevor van Riemsdyk setkal s chicagoblackhawks.com a pohovořil o začátku kempu, svém herním stylu a své budoucnosti v týmu.

Překlad článku: Trevor van Riemsdyk setting high expectations for pro career (Daniel Bettenhausen)

Van Riemsdyk podepsal s Blackhawks dvouletý nováčkovský kontrakt letos v březnu a na podzim zahájí svou profesionální kariéru, nejspíš jako hráč farmy v Rockfordu. Trevor je druhý ze tří bratrů, který se bude snažit prosadit do NHL – jeho starší bratr James momentálně hraje za Toronto Maple Leafs.

Před příchodem do Chicaga hrál 22letý van Riemsdyk tři roky v obraně University of New Hampshire Wildcats. Během první a druhé sezony nasbíral rodák z Middletownu v New Jersey dohromady 52 bodů, po dvou třetinách třetího ročníku si ale zranil kotník a sezona pro něj skončila předčasně. I tak si ale připsal 23 bodů.

Takže, Trevore, jak probíhaly minulé dva dny a na co se ve zbytku týdne nejvíc těšíte?

„Bylo to dobré. Dneska jsme byli v posilovně před tím, než jsme šli na led. Je fajn, když vidím jak jsem na tom já a jak ostatní nováčci. V průběhu týdne se podle toho můžeme srovnávat.”

Vzhledem k tomu, že s některými kluky budete nastupovat společně v Rockfordu, snažíte se svými budoucími spoluhráči trochu poznat a sehrát?

„Na ledě to bylo nejdřív docela složité. Ale tím, že je nás tu tak málo, tak si zahrajete každý s každým a rychle přijdete na to, jakým kdo hraje stylem. Mimo led je příjemné, že spolu můžeme strávit trochu času, když nemáme žádný naplánovaný program. Věřím tomu, že když jsme se spoluhráči zároveň kamarádi, tak nám to na ledě pomůže a při hře se to projeví.”

Věnujme se teď vašemu hernímu stylu. Jak byste popsal sám sebe jako hokejistu, v čem můžete být jako obránce pro Blackhawks přínosem?

„Určitě bych se označil za útočně laděného obránce – to byla moje role na vysoké škole. Řídil jsem přesilovky a rád se zapojoval do rozehrávky. Myslím, že jsem schopný dostat puk rychle z obrany útočníkům na hůl a založit tak útok bez toho, abychom jej hned ve vlastní třetině ztratili.”

Trevor Van Riemsdyk v dresu UNH
Trevor Van Riemsdyk v dresu UNH

V jakém stavu je teď váš kotník, který jste nedávno doléčil?

„Už se cítím úplně zdravý. Čas od času ještě sice trochu zatuhne, ale s tím se člověk musí poprat. Bruslení tomu hodně pomáhá, kotník se u toho rozhýbe. Pokud chci být v daný den co nejlépe připravený, musím si dát pozor na to, abych se vždy důkladně protáhl.”

Snažíte se přizpůsobit svou hru tomu, jak hraje některý ze současných hráčů v NHL?

„Některé hráče sleduji rád, třeba Erika Karlssona (z Ottawy). To je jednoznačně hráč světové extratřídy a snažím se od něj něco odkoukat. Z hráčů Blackhawks bych vybral Duncana Keitha. Pokouším se poučit v tom, jakými způsoby si získává čas, aby se uvolnil kolem napadajících protihráčů.”

Když už mluvíme o NHL, změnila se nějak vaše bratrská rivalita, když jste teď blízko počátku své profesionální kariéry?

„Vlastně to ani není rivalita. Oba děláme všechno proto, abychom druhému pomohli, pokud to zrovna potřebuje. Přiznám se, že on pro mne dělá trochu víc, s ohledem na na to, že v lize působí už delší dobu. Je skvělé, že mám tu možnost, aby mi poradil, ale i tak nechává rozhodnutí o mé hokejové kariéře na mně. Jsem vděčný, že ho mám. Zažil už veselé i horší chvíle, takže je příjemné, že mi dokáže pomoct a poradit, až si budu procházet stejným obdobím.”

Na draftu po vás nikdo nesáhl, jaké to tedy bylo, když se o vás začali Blackhawks zajímat?

„Hodně vzrušující. Už od malička bylo mým snem se hokejem živit. Blackhawks jsou jedním z mužstev, která jsem dříve často sledoval, tím spíš, že se jim poslední dobou hodně dařilo. Byl jsem nadšený a teď se těším, kde na podzim zakotvím. Podpis smlouvy byl pro mě ohromným zážitkem.”

Závěrem, jaké na sebe máte nároky a co mohou čekat fanoušci, až posbíráte zkušenosti?

„Pokud jde o mne, chci se zlepšovat každý den, co jsem tady a pracovat na tom, abych se dokázal zbavit svých slabin. A pokud jde o ostatní, můžou očekávat, že na ledě budu vždy jezdit naplno a snad se i trochu zapojím do útočení.”

  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu: