Robin Norell na posledním juniorském šampionátu
Robin Norell na posledním juniorském šampionátu

Probíhá přípravný kemp juniorské reprezentace USA

V těchto dnech probíhá přípravný kemp juniorského národního týmu USA, kterého se účastní hned čtyři útočníci draftovaní Chicagem: letošní jednička Hawks Nick Schmaltz a loni vybraná trojice John Hayden, Anthony Louis a Tyler Motte. Američané si do Lake Placid pozvali stejně staré hráče Finska, Švédska a nakonec i České republiky a v průběhu týdne postupně hrají několik zápasů. Ve švédské sestavě pro zájezd do USA nescházejí další Chicagem draftovaní hokejisté – obránci Robin Norell, který nastupuje v první dvojici, a Carl Dahlström.

Američané se v první části kempu rozdělili na dvě mužstva, Modré (Hayden, Motte) a Bílé (Louis, Schmaltz), a úvodní přípravný zápas sehráli proti sobě v noci na neděli. Modří si v první části vypracovali čtyřbrankové vedení a nakonec zvítězili 5:2. Tyler Motte zvyšoval v 5. minutě na 2:0, když jeho střela překvapila brankáře mezi betony, a osm minut později pak jeho přihrávku zužitkoval v přesilovce pohlednou střelou bekhendem John Hayden.

Nick Schmaltz na draftu poprvé před novináři jako hráč Blackhawks
Nick Schmaltz na draftu poprvé před novináři jako hráč Blackhawks

Následující den přinesl první měření sil mezi výběr USA a jejich hosty ze Skandinávie. Z výhry se radoval Modrý tým, který porazil Finsko zásluhou dvou branek z 55. a 59. minuty. Motte si připsal asistenci u vítězné trefy Dylana Larkina. Bílý tým nestačil na Švédy 4:3 a stejně jako o den dříve prohrával v jednu chvíli už 4:0. Louis skóroval po přihrávce Schmaltze na začátku třetí části a snížil tak na 4:2, na vyrovnání už ale Američané nedosáhli.

V noci na úterý si výběry USA své soupeře prohodily, ani jeden z nich se ale z výhry neradoval. Modří sice Švédsko přestříleli, ve třetí části ale vypálili jen pět pokusů a ztrátu 4:2 už nezlikvidovali. Hráči Tre Kronor naopak ještě v posledních minutách navýšili své vedení na 6:2. U první trefy USA si připsal bod za asistenci John Hayden. Bílé mužstvo proti Finsku také celý zápas tahalo za kratší konec provazu a přes značnou střeleckou převahu prohrálo 4:3. Finům stačily ve druhé dvacetiminutovce pouhé tři střely na dvě branky. Také v tomto duelu se zástupce Blackhawks zapsal do statistik, Anthony Louis se asistencí podílel na poslední brance utkání, když ve 45. minutě snížil na konečných 4:3 v přesilovce Will Butcher.

V programu přípravného turnaje je dnes volný den, americké týmy se pak spojí v jeden a znovu se střetnou se Švédskem, Finskem a nakonec v noci na neděli také s Českou Republikou. O den dříve si to rozdají severské celky mezi sebou. Všichni čtyři domácí útočníci Blackhawks se dostali do zúžené nominace USA a turnaj tak pro ně ve své polovině ještě nekončí.

  • Carl Dahlström

    Dahlström SWE

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • John Hayden

    Hayden USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Anthony Louis

    Louis USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Tyler Motte

    Motte USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Robin Norell

    Norell SWE

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Nick Schmaltz

    Schmaltz USA

    28 let, Střední útočník
    Členem klubu: