Wade Brookbank v dresu IceHogs
Wade Brookbank v dresu IceHogs

Brookbank, Grier a Mottau mezi novými skauty Blackhawks

Chicago před novou sezonou rozšířilo svůj tým skautů pro profesionální soutěže na 9, nově se budou této činnosti věnovat bývalí hráči NHL Wade Brookbank, Mike Grier a Mike Mottau i další bývalý hokejista Derek Booth. Mezi trenéry se pak nově zařadil Mark Eaton, tak sám bývalý obránce několika týmů NHL. Klub naopak na konci května opustil trenér a skaut Keith Carney, který se s rodinou vydal na sedmiměsíční cestování po USA.

Šestatřicetiletý Wade Brookbank ukončil svou hráčskou kariéru po čtyřech letech, kdy příležitostně nastupoval na farmě v Rockfordu. Celkem za IceHogs odehrál 108 zápasů s bilancí 3+6, -22 a 317 trestných minut. Poprvé pověsil brusle na hřebík už v létě 2011, po své první sezoně v Rockfordu, a věnoval se pro skautingu ve Vancouveru, v průběhu ročníku se ale k IceHogs vrátil. Brookbank se usadil na předměstí Chicaga a předpokládalo se, že mu Blackhawks nabídnou nějakou navazující roli v klubu. Celkem v NHL odehrál 127 utkání za Nashville, Vancouver, Boston a Carolinu, více jak 450 střetnutí pak zažil v AHL. Jeho bratr Sheldon strávil v Chicagu dvě sezony a před rokem se podílel na zisku Stanley Cupu, letos s ním ale Hawks neprodloužili smlouvu a o další angažmá se bude ucházet na zkoušku v přípravném kempu Calgary Flames.

Mike Grier v dresu Buffala
Mike Grier v dresu Buffala

Devětatřicetiletý Mike Grier je bývalým útočníkem, který v NHL odehrál přes 1000 zápasů za Edmonton, Washington, Buffalo, San José a znovu Buffalo. Griera sice draftovalo v 9. kole 1993 St. Louis, o dva roky později ale jeho práva poskytlo v rámci výměny Curtise Josepha Edmontonu. Do sestavy Oilers se bývalý hráč Boston University prosadil okamžitě a svou kariéru vybudoval na image typického křídelníka do třetího útoku. Do statistik si zapsal celkem 383 bodů (162+221), -9 a 510 trestných minut. V roce 2004 pomohl Grier reprezentaci USA k zisku bronzových medailí na světovém šampionátu. Svou aktivní kariéru uzavřel před třemi lety a věnoval se trénování mládeže. V minulé sezoně se podílel na trénování národního týmu USA do 17 let. Na konci září bude rodák z Detroitu trenérem jednoho z týmů na Utkání nadějí USA pro příští draft NHL. Hlavním koučem druhého mužstva bude Eddie Olczyk, komentátor zápasů Blackhawks a hlavní hokejový expert televizní stanice NBC.

Mike Mottau v dresu Bostonu
Mike Mottau v dresu Bostonu

Šestatřicetiletý Mike Mottau je bývalý americký obránce, který odehrál v NHL 321 zápasů za New York Rangers, Calgary Flames, New Jersey, New York Islanders, Boston a Floridu. Mottau prožil báječnou kariéru na Boston College, kde dvakrát vyhrál Hockey East a posbíral řadu individuálních trofejí včetně Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hráče v sezoně 1999–2000. Na farmě Rangers, kteří jej draftovali v 7. kole 1997, se mu sice dařilo, do NHL se ale prosazoval složitě. Nechytil se ani v Calgary, angažmá na farmách Anaheimu a St. Louis mu nevyneslo žádný další zápas v NHL, až v New Jersey se mu to však podařilo. V 29 letech se Mottau na tři roky stal pevnou součástí sestavy Devils a později ještě vystřídal několik mužstev než letos v létě svou aktivní kariéru ukončil. Třikrát reprezentoval USA na mistrovství světa (1999, 2000 a 2003).

Derek Booth se jako jediný ze čtveřice nových skautů do NHL nikdy neprosadil, nějakou dobu se ale protloukal po nižších soutěžích a druhou polovinu 90. let strávil v rakouské nebo druhé německé lize. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Niagara Falls v Ontariu v Kanadě patřil mezi ofenzivní obránce a svou nejlepší sezonu zažil v letech 1992 a 1992 v Toledu Storm v ECHL. V 57 zápasech nasbíral 64 bodů (18+46), +41 a 198 trestných minut. Dalších 21 bodů (7+14) a 65 trestných minut přidal v 16 duelech playoff a po sezoně získal ocenění pro nejlepšího obránce soutěže. Hráčskou kariéru ukončil Booth v létě 2004, čtyři roky byl pak hlavním trenérem v Fayetteville a Bloomingtonu. V roce 2005 byl vyhlášen nejlepším trenérem SPHL. Dva roky hrál profesionálně hokej na kolečkových bruslích.

Vedoucím skautingu profesionálních soutěží je v Chicagu Ryan Stewart, zbývajícími skauty jsou pak Dennis Bonvie (bitkař, který většinu své kariéry strávil v AHL; v sezoně 1998–1999 odehrál 11 zápasů za Chicago), Alex Brooks (bývalý obránce s více než 400 zápasy v AHL a zkušenostmi z Jokeritu Helsinky), David Cowan a Don Lever (bývalý útočník, odehrál v NHL přes 1000 zápasů a působil jako hlavní trenér v AHL nebo řadu let jako asistent v Buffalu).

Mark Eaton při zisku Stanley Cupu s Pittsburghem
Mark Eaton při zisku Stanley Cupu s Pittsburghem

Sedmatřicetiletý Mark Eaton je bývalým obráncem Philadelphie, Nashvillu, Pittsburghu a New Yorku Islanders. V NHL odehrál celkem 650 utkání (24+61, +9, 242 trestných minut), nejčastěji ve třetí obranné dvojici. V roce 2009 získal s Penguins Stanley Cup a na úspěchu se podílel 7 body (4+3) ve 24 zápasech. Eaton se do NHL prosadil po roce stráveném na University of Notre Dame přes farmu Philadelphie, během svého působení u Predators si pak dvakrát zahrál na mistrovství světa. Rodák z Wilmingtonu je jediným hráčem v historii NHL, který pochází ze státu Delaware. Svou aktivní kariéru ukončil Eaton před rokem, kdy ještě nastoupil za Penguins do 8 utkání playoff. Jako vývojový trenér se v Chicagu přidá k Yanicu Perreaultovi a Adrianu Aucoinovi.

V klubu naopak skončil svoje působení vývojový trenér a skaut Keith Carney, bývalý hráč Buffala, Chicaga, Phoenixu, Anaheimu, Vancouveru a Minnesoty. Ten se s manželkou a čtyřmi dětmi (Carneyovi jsou rodiči trojčat) na konci května vydal ze svého domova v Arizoně na sedmiměsíční putování pro USA. O jejich cestování si můžete přečíst na webu We are the Carneys!

  • Wade Brookbank

    Brookbank CAN

    46 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí