Daniel Carcillo
Daniel Carcillo

Daniel Carcillo podepsal s Blackhawks roční smlouvu

Chicago se podle informací kanadské televizní stanice Sportsnet dohodlo na roční jednocestné smlouvě s devětadvacetiletým útočníkem Danielem Carcillem, který se zapojil do kempu teprve včera a hned naskočil do posledního přípravného utkání proti svému bývalému klubu. Carcillo bude pobírat minimální ligový plat, 550 tisíc dolarů. „Nestává se každý den, aby se hráč jako já mohl vrátit do týmu, kde chce působit. Je fajn, že můžu být zpátky,“ pověděl Carcillo novinářům. V Chicagu nastoupil v letech 2011–2013 do 51 zápasů, ve kterých nasbíral 14 bodů (4+1) a 93 trestných minut.

Carcillo dosud v NHL odehrál 390 utkání s bilancí 44+48 a 1179 trestných minut. Postupně hrál za Phoenix, Philadelphii, Chicago, Los Angeles a naposledy New York Rangers. V roce 2010 pomohl Flyers k postupu do finále Stanley Cupu proti Chicagu, pohár ale zvedl nad hlavu až o tři roky později během svého působení u Blackhawks. Loni si zahrál za oba pozdější finalisty, když byl v průběhu sezony vyměněn z LA do New Yorku. V minulé sezoně nastoupil dohromady do 57 utkání, ve kterých zaznamenal 5 bodů (4+1) a 100 trestných minut. Další dvě branky a 20 minut přidal ve vyřazovacích bojích.

Daniel Carcillo
Daniel Carcillo

Carcillo přišel do Chicaga v létě 2011 jako volný hráč a prožil vcelku povedený začátek svého angažmá ve Windy City. Brzy jej ale na dlouhou dobu vyřadilo zraněné koleno. Blackhawks s ním přesto podepsali novou dvouletou smlouvu a Carcillo se později podílel na zisku Stanley Cupu. Krátce poté jej však Chicago vyměnilo do Los Angeles za volbu v draftu.

Po letošní sezoně mu kontrakt, který podepsal ještě s Blackhawks, vypršel a Carcillo se zařadil do přípravného kempu Pittsburghu, který jej před 11 lety draftoval ve 3. kole. Za Penguins ale nikdy nenastoupil, jen dvě sezony nastupoval v dobré formě na jejich farmě ve Wilkes-Barre. V kempu novou smlouvu nezískal, jenže ještě v den jeho vyřazení z kádru Pittsburghu jej na soupisku doplnilo Chicago, se kterým pak po utkání proti Rangers uzavřel roční kontrakt.

„Večer [v pátek] nastoupí a zvážíme, jestli s ním podepsat smlouvu. Uvidíme, co se stane příštích pár dní,“ pověděl včera trenér Joel Quenneville. „Líbil se nám jeho přínos během zkrácené sezony. Umí nás nastartovat, hraje vždy naplno a je to jeden z těch hráčů, kteří dokáží soupeře rozhodit. Najednou nastupoval s Hossou a Toewsem, můžeme ho využít v různých situacích. Mohl by nastupovat v útoku, kde od něj očekáváme, že bude hrát důrazně do těla. Také trochu zhubnul. Loni měl myslím povedenou sezonu, když hrál za Rangers a na konci sezony byl pro ten tým užitečný. Nepochybně má radost, že dostal tuhle šanci. Jsme rádi, že ho tu máme.“

„Poslední rok v Chicagu jsem měl za sebou 16 měsíců bez hokeje kvůli přetrženým vazům v koleni a hned v prvním utkání zpátky jsem se zase zranil,“ řekl Carcillo. „Ale teď jsem v lepší formě. Shodil jsem 7, 8, možná 9 kilo, mám lepší pohyb a vím, že můžu tomuhle týmu pomoci v roli, která mu trochu chybí. Některým hráčům musíte vytvořit prostor a podmínky pro jejich kombinační hru, aby si na ně soupeř nedovoloval a nerozhodil je. Když se rozhlédnete, tak tu nikdo takový, kdo by tuhle roli delší dobu plnil, není. Do toho teď tak trochu vstupuji já a oni samozřejmě chtějí, abych přidal i něco navíc. Myslím si, že to zvládnu a už se na to těším.“

Daniel Carcillo v dresu Los Angeles
Daniel Carcillo v dresu Los Angeles

„Jak už jsem řekl, znám to tady, znám řadu spoluhráčů, cítím se tu dobře,“ dodává Carcillo. „Odcházel jsem odtud v přátelské atmosféře, všichni se ke mně chovali skvěle, takže se vracím rád. Mám tu rodinu i svůj domov.“

„Loni jsme tu měli Bolliga a Brookbanka, kteří uměli přitvrdit, ale zároveň mohli být užiteční i jinak. Nejen, že se dokázali postavit soupeři, zároveň hráli v důležitých chvílích a byli na ledě častěji,“ prohlásil Quenneville.

„Hráči tohoto typu už tu prakticky žádní nejsou,“ vyjádřil se k tradičním bitkařům Carcillo. „Podívejte se kolem, právě tihle hráči přicházejí o místo. Pokud neumíte nic jiného, tak máte problém. Určitě musíte dobře bruslit a umět hrát. Někteří hráči jako já ale navíc umí být nepředvídatelní. Pokud si někdo bude dovolovat na spoluhráče, tak bude vědět, že přijde odpověď. Je důležité, aby se kluci cítili dobře a mohli se soustředit jen na svou hru.“

O místo na levém křídle čtvrtého útoku s Krügerem a Smithem bojoval jiný bývalý hráč Rangers, Brandon Mashinter, jenže ten v minulém přípravném utkání utrpěl nespecifikované zranění a jeho absence uvolnila prostor pro Carcillovo angažmá.

  • Brandon Mashinter

    Mashinter CAN

    35 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Daniel Carcillo

    Carcillo CAN

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu: