Adam Clendening
Adam Clendening

Adam Clendening vyměněn do Vancouveru

Vedení Chicaga Blackhawks oznámilo, že vyměnilo obránce Adama Clendeninga do Vancouveru za práva na švédského obránce Gustava Forslinga. Tento trejd vypadá pro obě strany výhodně, neboť zatím co Canucks potřebují okamžitou pomoc, Blackhawks získali nadějného hráče, který bude mít dostatek času na rozvoj.

"Jsme nadšení, že přidáváme Gustava do silné skupiny mladých talentů v naší organizaci," řekl GM Stan Bowman. "Byl jedním z nejlepších hráčů na letošním MSJ a v této sezoně si vydobyl pravidelné místo v nejvyšší švédské soutěži. Je to ofenzivní obránce, který umí hrát dobře při přesilových hrách a má dobrou střelu.

Osmnáctiletý Forsling byl draftován Vancouverem v roce 2014 v 5. kole (126. hráč celkově). V letošní sezoně doposud odehrál za Linkoping v SHL 35 zápasů s 5 body (3+2). Na MSJ 2015 byl nejproduktivnějším obráncem turnaje s 8 body (3+5) v 7 zápasech. Švédsko sice skončilo 4., ale Forsling byl zařazen do All-Star týmu turnaje.

Adam Clendening (22) patřil dlouho k nejlepším nadějím Blackhawks mezi obránci, ale v posledních 2 letech jej předstihli v pomyslném žebříčku jiní obránci a Clendening se tak stal pro organizaci Blackhawks postradatelným, což vyústilo v jeho výměnu. Hlavním důvodem, proč neprorazil byla zřejmě jeho defenzivní hra, která se dle mínění Blackhawks nezlepšovala natolik, aby mohl dostat šanci u hlavního týmu.

Loni byl Clendening nejproduktivnějším obráncem IceHogs s 59 body (12+47) a vytvořil nové klubové rekordy IceHogs pro AHL. Rovněž byl zařazen do AHL All-Star týmu. V přípravném kempu před touto sezonou si ovšem místo v sestavě nevybojoval a byl poslán zpět do AHL. Ke konci listopadu byl povolán k Blackhawks s ve svém prvním utkání 20. listopadu v Calgary vstřelil svůj první gól v NHL. Celkem odehrál 4 zápasy se 2 body (1+1) a pak byl poslán zpět do Rockdordu, kde zůstal až do výměny.

V letošní sezoně se mu již tolik nedařilo, když nasbíral jen 13 bodů (1+12) v 38 zápasech a ve statistice +/- měl -4 body. Na poklesu produktivity se zřejmě podílelo i to, že Clendening po příchodu obránců T.J. Brennana a Villeho Pokky nedostával tolik prostoru na ledě jako v předchozích sezonách.

Výměna pomůže Clendeningovi zřejmě alespoň krátkodobě prorazit do NHL, neboť se zraněním obránce Bieksy se u Canucks uvolnilo místo, které by měl zaujmout právě Clendening. U Blackhawks měl v současné době minimální šanci se do hlavního týmu prosadit. Pro Blackhawks je naopak dobré, že výměnou získali mladého obránce, jehož vývoj, než bude připraven hrát NHL, bude trvat 3-4 roky, což může znamenat, že v té době Blackhawks budou potřebovat ofenzivního obránce do sestavy.

  • T.J. Brennan

    Brennan USA

    34 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Adam Clendening

    Clendening USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Gustav Forsling

    Forsling SWE

    27 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ville Pokka

    Pokka FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu: