Kimmo Timonen
Kimmo Timonen

Blackhawks získali Timonena, hledají ještě útočníka

GM Stan Bowman získal zkušeného obránce v Kimmo Timonenovi a v následujících dnech se bude poohlížet ještě po útočníkovi, který by pomohl zacelit mezeru po zraněném Patricku Kaneovi. Timonen přichází z Philadelphie výměnou za 2. kolo draftu 2015 a podmíněnou 4. volbu draftu 2016. Za 2 týdny čtyřicetiletý obránce v letošní sezoně ještě nenastoupil k jedinému utkání kvůli krevním sraženinám, které mu lékaři před více než půl rokem nalezli v pravé noze a obou plících. Poslední 2 týdny ale trénoval s Flyers a kdyby nedošlo k výměně dnes v noci měl nastoupil k prvnímu utkání sezony. Takto by měl poprvé v sezoně nastoupit v pondělí, když Blackhawks budou hostit doma Carolinu.

Blackhawks potřebovali získat zkušeného obránce, zvláště nyní, když je zraněný Johnny Oduya, Michal Rozsíval není úplně ve formě, Trevor Van Reimsdyk se ještě nezotavil ze zranění a David Rundblad a Tim Erixon nemají zřejmě takovou důvěru trenéra Quennevilla, aby hráli v zápasech větší porce minut než 10–15 za zápas.

Podmíněná volba v draftu v roce 2016 závisí na tom, kolik sérií v playoff Blackhawks vyhrají a kolik zápasů při tom Timonen odehraje. Pokud Chicago postoupí do finále konference a on nastoupí do 50 % utkání, dostanou Flyers místo 4. kola výběr ve třetím kole. V případě, že Hawks postoupí až do finále Stanley Cupu a Timonen sehraje polovinu zápasů v sérii třetího kola playoff, posune se volna ze 4., respektive 3. kola do 2. kola.

Timonen je zkušený a dobrý obránce, ale otázkou zůstává, jak dlouho mu ve 40 letech bude trvat než se rozehraje, když poslední utkání odehrál loni 30. dubna. Jelikož přichází především jako posila na playoff, má na rozehrání ještě následujících 19 zápasů základní části. V těch se může ukázat, že 2. kolo draftu není až zas tak vysoká cena za kvalitního hráče, i když mu po sezoně končí smlouva a plánuje ukončit kariéru.

Timonen je 3. nejproduktivnějším aktivním obráncem NHL s 571 body (117+454) v 1092 zápasech, které nasbíral v průběhu 15 sezon v NHL za Nashville (1998–2007) a Philadelphii (2007–2014). V minulé sezoně nasbíral 35 bodů (6+29) v 77 zápasech a v playoff přidal asistenci v 7 utkáních. Během kariéry si 4× zahrál NHL All-Star Game a také reprezentoval Finsko na 5 olympijských hrách, ze kterých má 4 medaile – stříbro (2006) a 3× bronz (1998, 2010, 2014).

Timonen říká, že jediným důvodem, proč se ještě chtěl vrátit k hokeji, je, že mu stále ve sbírce chybí vítězství ve Stanley Cupu a toho v letošní sezoně ve Philadeplhii dosáhnout nemohl, i když si moc přál, aby ukončil kariéru právě tam. „Loni v létě, když jsem onemocněl a byl doma ve Finsku v nemocnici, tak mi řekli, že musím čekat 6 měsíců a pak se uvidí,“ řekl Timonen. „Jelikož se mi tu malou šanci, že se budu moct vrátit dokázalo naplnit, jediné co mi v mé hokejové kariéře chybí je Stanley Cup. To byl jediný důvod, proč jsem se vrátil k hokeji. Nebyly to peníze a nebylo to nic jiného.“

Nejblíže poháru byl na jaře 2010, když s Philadelphií postoupil do finále proti Chicagu. Blackhawks zvítězili v šesti zápasech a Timonen byl shodou okolností u rozhodující branky, kdy se kolem něj v prodloužení uvolil Patrick Kane a prostřelil z úhlu Michaela Leightona. Jak Leighton, tak Timonen tedy nyní působí v organizaci Blackhawks.

Ke svému návratu na led Timonen v pátek řekl: „Když můžete bruslit a trénovat, můžete už všechno. Ale až s opravdovými zápasy se vám vrátí zpět správné načasování a instinkty se zlepší. To není možné nasimulovat během tréninků. Bude to trvat několik zápasů. Nemohu hrát žádné přípravné zápasy, aby mi to návrat ulehčilo, takže musím být dobrý hned od prvního momentu na ledě. Cítím se opravdu dobře a jsem si jistý, že týmu mohu pomoci, jakmile se dostanu do té správné formy. Možná to nebude hned, ale jsem si jistý, že týmu pomůžu.“

GM Stan Bowman k jeho výměně řekl: „Pracovali jsme na tomto trejdu docela dlouho. On je obráncem, kterého jsme opravdu chtěli získat. Necháme-li stranou, že letos ještě nehrál, je to skvělý hráč. Byl elitním obráncem po mnoho let… Vím, že je starší, ale nevrací se po zranění. Vlastně jen odpočíval. Neměl zraněné koleno nebo rameno. Samozřejmě měl problémy s krví, ale ty už překonal. Je odpočatý a připravený naskočit. Už nějakou dobu bruslí, takže si myslím, že je připraven odehrát nějaké zápasy. Chvíli to bude trvat než dosáhne vrcholné formy, ale máme 6 týdnů než začne playoff, takže na tom můžeme stavět.“

Po páteční prohře s Tampou dále Bowman prohlásil, že aktivně shání útočníka, který by týmu pomohl během zranění Patricka Kanea. „Ještě jsme neskončili s telefonováním,“ řekl. „Dnes to byl dlouhý den a jsem si jistý, že i zítřek a následující dny budou stejné… Hledáme útočníka. Snad se nám to podaří, ale pokud ne, půjdeme do playoff s tím, co máme nyní.“

Podle spekulací se Blackhawks zajímají o útočníka Columbusu Cama Atkinsona a jednají také s Washingtonem o Joelovi Wardovi. Výměna by mohla zahrnovat některé hráče ze současné soupisky Blackhawks a nejčastěji se mluví o Patricku Sharpovi, který v poslední době není zrovna ve formě, a dalším hráčem je pak Bryan Bickell.

  • Michael Leighton

    Leighton CAN

    42 let, Brankář
  • Johnny Oduya

    Oduya SWE

    42 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Tim Erixon

    Erixon SWE

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Kimmo Timonen

    Timonen FIN

    49 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu: