Antoine Vermette
Antoine Vermette

Antoine Vermette posílí Chicago

GM Stan Bowman dnes opět rozvířil přestupové vody a do svého týmu získal výraznou posilu, když se dohodl s Arizonou na příchodu zkušeného středního útočníka Antoina Vermetta. Ten patří mezi nejlepší hráče na vhazování v soutěži a před pondělní uzávěrkou přestupů se řadil mezi nejlepší hokejisty, kteří byli k dispozici. Ještě v sobotu Vermette nastoupil v utkání proti Bostonu, který se údajně o jeho služby zajímal spolu s Chicagem nejvíce, a po skončení duelu se dojemně rozloučil s kapitánem Doanem. V letošní sezoně, po jejímž konci mu vyprší smlouva, dosud nasbíral 35 bodů (13+22) v 62 zápasech. Arizona obdržela od Blackhawks volbu v 1. kole draftu a nadějného obránce Klase Dahlbecka, který byl na poslední chvíli vyškrtnutý ze sestavy pro sobotní zápas IceHogs s Texasem.

Antoine Vermette v utkání proti Chicagu
Antoine Vermette v utkání proti Chicagu

Dvaatřicetiletý Vermette byl draftován ve 2. kole v roce 2000 Ottawou a v hlavním městě Kanady pak také o pár let později svou kariéru v NHL započal. Před šesti lety se krátce před uzávěrkou přestupů stěhoval do Columbusu, v jehož dresu pravidelně nastupoval v rámci Centrální divize proti Chicagu, než byl na jaře 2012 vyměněn do Arizony. Celkem Vermette v NHL odehrál 814 utkání, ve kterých nastřílel 194 branek a připsal si 236 asistencí a 447 trestných minut. Dalších 58 zápasů (9+9) odehrál v playoff. Často je chválen pro svou práci v obraně, hodně se mu daří na vhazování a v Chicagu by měl být výraznou posilou na postu, kde mužstvu schází větší konkurence.

Vermette aktuálně pobírá plat 3,75 milionu dolarů a smlouva mu po sezoně vyprší. Dá se očekávat, že se ho budou Blackhawks snažit udržet, s ohledem na nové kontrakty pro Jonathana Toewse a Patricka Kanea to ale bude velice obtížný úkol. Už tak se zdálo jisté, že kádr bude muset opustit některý z důležitých hráčů a pro Vermetta, který údajně předpokládá navýšení platu na 5–6 milionů, se zřejmě peníze v rozpočtu nenajdou.

Antoine Vermette
Antoine Vermette

Podle posledních zpráv byl Vermette jedním z nejlepších hráčů, kteří měli nebo mají téměř jistotu, že před uzávěrkou přestupů změní dres. Arizona za něj údajně chtěl volbu v 1. kole, jednoho nadějného hokejistu a jednoho hráče, který jej může nahradit v sestavě Coyotes ihned. Na poslední chvíli měli prý největší zájem Blackhawks a Bruins, proti kterým shodou okolností Vermette odehrál svůj poslední zápas za Arizonu. Podle GM Arizony Dona Maloneyho měli Yotes na stole konkrétní nabídku podobné té, kterou nakonec přijali, od dvou dalších klubů.

„Musíte se k tomu postavit jako chlap,“ pověděl Vermette po utkání v Bostonu. „Máme tady výjimečnou partu, udělal jsem si tu hodně přátel. Uvidíme co se stane teď.“

Blackhawks za něj obětovali volbu v 1. kole letošního draftu a to jen den poté, kdy svůj výběr ve 2. kole poslali do Philadelphie. Coyotes zároveň posílí třiadvacetiletý švédský obránce Klas Dahlbeck, kterého Chicago draftovalo ve 3. kole 2011. Dahlbeck letos debutoval ve 4 zápasech v NHL, jinak působil třetím rokem na farmě v Rockfordu. Před sezonou se předpokládalo, že bude mít blízko do sestavy hlavního týmu, když loni táhl společně s Adamem Clendeningem obranu IceHogs, nicméně brzy jej přeskočili Trevor Van Riemsdyk a David Rundblad, případně i nově příchozí Tim Erixon a Ville Pokka.

Klas Dahlbeck
Klas Dahlbeck

V Rockfordu odehrál Dahlbeck dohromady 194 střenutí, ve kterých si připsal 51 bodů (15+36) a +34. V minulém ročníku se mu dařilo při hře dopředu, jinak byl známý spíš svou spolehlivostí ve vlastní třetině, kde uplatňoval svůj přehled a chytrost při výběru místa. V sobotním duelu s Texasem na poslední chvíli vypadl ze sestavy, což v těchto dnech signalizuje možnou výměnu a to se nakonec potvrdilo. Už před pár dny proběhla švédským tiskem zpráva, že Dahlbeck společně s útočníkem Dennisem Rasmussenem předčasně odešel z tréninku a chystá se jejich trejd.

V tuto chvíli není jasné, zda-li se Dahlbeck připojí k hlavnímu týmu Coyotes nebo jestli zamíří na farmu do Portlandu. „Je to nadějný hráč. Je dobrá možnost, že po svém příjezdu do Arizony zůstane u prvního týmu. To se ještě musíme rozhodnout,“ vyjádřil se GM Coyotes Maloney. Také Dahlbeckovi končí po sezoně smlouva, narozdíl od Vermetta ale bude volným hráčem s omezením.

Po odchodu Dahlbecka lze nyní říct, že farma v Rockfordu přišla za posledních pár týdnů o tři své nejlepší obránce, když nejprve zamířil Clendening do Vancouveru a před pár dny se do Toronta vrátil TJ Brennan.

  • T.J. Brennan

    Brennan USA

    34 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Adam Clendening

    Clendening USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Klas Dahlbeck

    Dahlbeck SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Tim Erixon

    Erixon SWE

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Antoine Vermette

    Vermette CAN

    41 let, Střední útočník
    Členem klubu: