Andrew Desjardins
Andrew Desjardins

Uzávěrka přestupů: přišel Desjardins za Smitha

GM Stan Bowman uskutečnil jen dvě hodiny před uzávěrkou přestupů další trejd, když ze San José získal výměnou za Bena Smitha útočníka Andrewa Desjardinse. Osmadvacetiletý Desjardins hrál za Sharks pátou sezonu a letos si připsal 8 bodů (5+3) a 50 trestných minut v 55 zápasech. Celkem v NHL nastoupil do 271 utkání (15+33). Desjardins je hráčem do čtvrté formace, dobrý na vhazování a nebojí se přitvrdit. Po sezoně mu končí smlouva s platem 750000 dolarů, jehož polovinu budou Sharks platit i nadále. O dva roky mladšího Smitha si Hawks vybrali v 6. kole na draftu 2008 a také on letos zažíval v NHL pátou sezonu. Celkem sehrál za Chicago 155 zápasů (23+16). V 60 letošních duelech měl bilanci 5+4. Smlouva s platem 1,5 milionu Smithovi vyprší v létě 2016, Blackhawks tak výměnou dvou podobných hokejistů ušetřili poměrně dost finančních prostředků.

Ben Smith v loňském utkání proti Washingtonu
Ben Smith v loňském utkání proti Washingtonu

Smith se prosadil do sestavy Blackhawks nastálo teprve před minulou sezonou, když nahradil vedle Marcuse Krügera Michaela Frolíka a vytvořil se švédským spoluhráčem vynikající dvojici na oslabení. V týmu měl na starost hlavně bránění největších hvězd soupeře a přestože mu trochu chybí síla a výška, svým nasazením často převyšoval řadu spoluhráčů. Loni Smith nastřílel 14 branek a přidal 12 asistencí a vysloužil si tak vylepšenou smlouvu, která mu nyní, kdy se jeho role zmenšila, zajistila přestup do Kalifornie. Smith si vydělá i v příští sezoně 1,5 milionu dolarů a pro Blackhawks se tak stal postradatelným.

Desjardins, rodák z Lively v kanadském Ontariu, nebyl nikdy draftovaný a po čtyřech sezonách v juniorské OHL v Sault Ste. Marie zamířil do nižších soutěží. Povedená sezona v Laredu v CHL mu zajistila smlouvu na farmě San José ve Worcesteru, kde po dalších dvou vydařených letech získal kontrakt i od prvního týmu Sharks. Zajímavostí pak je, že Desjardins posledních 10 let vždy postoupil se svým týmem do playoff, ať už to bylo v NHL, AHL nebo mezi juniory, nikdy se ale neradoval z titulu.

Andrew Desjardins
Andrew Desjardins

Blackhawks by měl Desjardins pomoci v důrazu, při napadání a na vhazování, kde má letos úspěšnost 50 %, což je o trochu méně než tradiční výsledky z minulých ročníků. V San José patřil mezi hráče často nasazované na oslabení, podobně jako Smith v Chicagu. Přestože Desjardins nastupoval převážně ve středu čtvrté formace, v případě potřeby se neztratí ani ve třetím útoku. Poté, kdy by do čtvrté lajny zařazený Tomáš Hertl, ale Desjardins musel své místo v sestavě těžce bojovat a jeho přestup tak není překvapením.

San José získalo od Blackhawks navíc podmíněnou volbu v 7. kole draftu 2017. Konkrétní podmínky zatím zveřejněny nebyly.

  • Andrew Desjardins

    Desjardins CAN

    37 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Ben Smith

    Smith USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: