Kyle Baun
Kyle Baun

Chicago posílí útočník Kyle Baun

Blackhawks dnes podepsali smlouvu s 22letým útočníkem Kylem Baunem, který dosud působil na Colgate University. Poté, co jeho tým prohrál finále ECAC, vybíral si Baun údajně z 18 nabídek, přičemž Blackhawks prý získali výhodu když souhlasili s tím, aby nastoupil ještě před koncem sezony ke svému debutu v NHL. Kontrakt je dvouletý a Baunovi, který se tedy bude hlásit rovnou v hlavním týmu, tak skončí už v létě 2016. V letošní sezoně nastoupil za Colgate do 38 zápasů, ve kterých nasbíral 29 bodů (14+15) a 68 trestných minut, celkem během tří let v NCAA nastřílel 39 branek a přidal 40 asistencí.

Největší zájem o něj mělo prý Calgary, případně Detroit a další kanadské kluby jako je Vancouver, Edmonton nebo Winnipeg. Podle vyjádření agenta měl Baun, který oslaví na začátku května 23. narozeniny, 16 nabídek, informace od novinářů ale hovoří až o 18 klubech, které mu měly předložit konkretní nabídku. Loni se Baun zúčastnil kempu nadějí v Bostonu a v Detroitu.

„Blackhawks Kyla sledovali poslední tři nebo čtyři roky a dobře si uvědomují, o jaký typ hráče se jedná, jaké jsou jeho silné a slabé stránky,“ tvrdí Baunův agent Brian Bartlett (SCG) pro ESPN Chicago. „Nezajímali se o něj jen proto, že zájem projevily některé ostatní kluby. I takové nabídky jsme měli na stole. Samozřejmě, že ne každý se dokáže prosadit až do NHL, ale Blackhawks pravidelně dokazují, že umí hráče připravit. Navíc, když se podíváte na smlouvy pro Kanea, Toewse, Hossu, Saada a jiné, tak je jasné, že budou potřebovat levnější hokejisty, zejména do třetí a čtvrté pětky. Kyle si to uvědomuje a ví, že v tom je jeho budoucnost v NHL.“

Baun je vnukem bývalého vynikajícího obránce Boba Bauna, který odehrál v NHL za Toronto a Detroit téměř tisícovku utkání a získal 4 Stanley Cupy, a je přesně tím typem hráče, který Chicagu momentálně schází. Je silný a výborně dokáže svých dispozic využívat. Těžko se odstavuje od puku, tlačí se do branky a umí dělat rozruch na brankovišti. Dobře bruslí, je rychlý a dobrý v zakončení, když se dokáže prosadit i v obtížnějších situacích.

V Colgate byl rodák z Toronta druhým nejproduktivnějším hráčem, když v této sezoně nastupoval na pravém křídle prvního útoku s dvojčaty Tysonem a Tylorem Spinkem. Na univerzitě strávil Baun tři roky, mohl tedy ještě jednu sezonu pokračovat. Velký zájem týmů NHL jej ale přiměl k tomu, aby se posunul mezi profesionály.

Baun je po Vincentu Hinostrozovi druhým hráčem, který do klubu letos přišel z univerzitní soutěže, Hinostrozu si ale Chicagu zajistilo už na draftu. V nejbližší době se očekává, že Hawks podepíší kontrakt s obráncem Mikem Paliottou, kterému ve Vermontu už také skončila sezona a po své univerzitní kariéře by měl pokračovat v Chicagu. V minulých letech Hawks získali tři žádané volné hráče z NCAA: útočníky Drewa LeBlanca a Matta Careyho a obránce Trevora Van Riemsdyka. První dva jmenovaní sice dnes působí v Rockfordu a jejich budoucnost v klubu je nejistá (Leblanc zůstává často mimo sestavu), stejně jako Baun ale krátce po podpisu smlouvy debutovali v NHL už na jaře. Tehdy 23letý Leblanc nastoupil za Chicago v roce 2013 do dvou zápasů a zahrál si pak i na Mistrovství světa, Carey loni ve stejném počtu utkání dokonce vstřelil svou první branku. Van Riemsdyk byl loni na jaře zranění, hned v přípravném kempu si ale vybojoval místo v hlavním týmu.

  • Kyle Baun

    Baun CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Matt Carey

    Carey CAN

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Vincent Hinostroza

    Hinostroza USA

    30 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Drew LeBlanc

    LeBlanc USA

    34 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michael Paliotta

    Paliotta USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu: