Michael Paliotta
Michael Paliotta

K Blackhawks přichází také obránce Michael Paliotta

Blackhawks se dnes dohodli na dvouleté smlouvě také s obráncem Michaelem Paliottou, kterého draftovali ve 3. kole v roce 2011. Paliotta, rodák z West Portu v Connecticutu v USA, letos odehrál za Universitu ve Vermontu 41 zápasů, ve kterých si připsal 36 bodů (9+27) a 40 trestných minut a získal ocenění pro nejlepšího defenzivního obránce Hockey East. Během čtyř sezon v NCAA zaznamenal 83 bodů a 185 trestných minut a už loni se vyšvihl mezi nejlepší zadáky univerzitní soutěže. Stejně jako Kyle Baun se Paliotta připojí zítra nebo v sobotu k Blackhawks a brzy jej čeká debut v NHL. Jeho smlouva tak vyprší už v létě 2016.

Zanedlouho 22letý Paliotta, kapitán mužstva z Vermontu, byl v této sezoně šestým nejproduktivnějším obráncem v NCAA a v rámci Hockey East byl vybrán do 2. All-Stars týmu. Před draftem reprezentoval USA na MS hráčů do 18 let, ze kterého si přivezl zlatou medaili. Titul získal také o rok dříve na World Hockey Challenge hokejistů do 17 let.

Paliotta původně nepatřil mezi největší naděje v Chicagu, v průběhu minulé sezony ale výrazně přidal na produktivitě a v kombinaci se svou urostlou postavou si tak rázem začal říkat o místo v budoucí sestavě Blackhawks. Má dobrý výběr místa a hra do těla mu není cizí, v poslední době se nicméně z hráče, který by se do NHL mohl jednou prosadit, vypracoval na někoho, kdo by mohl mít v nejslavnější soutěži světa poněkud výraznější roli.

Podobně jako loni Kevin Hayes mohl Paliotta počkat do poloviny srpna, kdy by měl jako volný hráč bez omezení možnost podepsat smlouvu s kterýmkoli týmem NHL. Chicago mu ale nabídlo již nyní debut v NHL a kontrakt mu tedy skončí o rok dříve, což je pro mladého hokejistu výhodnější. Těžko soudit, nakolik se v jednání o smlouvě promítly změny v obranných řadách Hawks: klub v krátké době opustili Leddy, Brennan, Clendening, Dahlbeck a Erixon a v létě budou bez smlouvy Oduya, Rozsíval, Rundblad i Timonen. Paliotta tak stejně jako Trevor Van Riemsdyk velkou šanci získat místo v NHL už pro příští ročník.

Zatímco Baun podepsal smlouvu jako volný hráč a v playoff tedy nastoupit nemůže, Paliotta byl draftovaný Chicagem a Hawks jej tedy mohou využít i ve vyřazovacích bojích.

„Po víkendu, kdy Vermont prohrál, jsme jednali několikrát,“ řekl pro ESPN Chicago Jordan Neumann, Paliottův agent. „Nakonec určitě nešlo o podmínky smlouvy, bylo to hlavně o tom, jestli tady Michael dostane prostor vybojovat si místo v NHL a v soutěži pak zůstat. Pomalu ale jistě jej Stan [Bowman] přesvědčil a když se Michael rozhodl, tak nebylo na co čekat. Můžete se dívat na soupisku jak dlouho chcete, ale stejně musíte ve výsledku dát na svůj dojem, jestli věříte klubu jako je Chicago Blackhawks a člověku jako je Stan Bowman.“

„Měl radost jako každý jiný mladý muž na jeho místě,“ pokračuje Neumann. „Je o krok blíž tomu, aby si splnil svůj sen. A asi by řekl, že je to trochu úleva. Bylo to náročné. Je velmi pečlivý a chtěl se na vyjednávání podílet jak jen to je možné.“

„Možná nevypadá jako někdo, kdo bude v NHL sbírat spousty bodů, ale je toho schopný,“ říkal GM Bowman o Paliottovi v lednu tohoto roku. „Je fajn vidět, že se zlepšuje i v tomhle směru. Je typově hodně podobný Stephenu Johnsovi. Je velký, důrazný a nebojí se ostřejší hry. Ale zapracoval na svých dovednostech, což je něco o čem jsme spolu mluvili. Je třeba využít prostoru, který máte, dokud jste na universitě. Dostává čas na přesilovce a daří se mu. Určitě budeme chtít, aby šel mezi profesionály hned jak mu skončí sezona.“

  • Kyle Baun

    Baun CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Kevin Hayes

    Hayes USA

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Michael Paliotta

    Paliotta USA

    30 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu: