Jonathan Toews na snímku z loňského utkání proti Minnesotě
Jonathan Toews na snímku z loňského utkání proti Minnesotě

Kapitán Toews mezi nominovanými na Selke Trophy

Kapitán Jonathan Toews byl počtvrté za posledních pět sezon nominován na trofej Franka Selkeho pro nejlépe bránícího útočníka soutěže. Toews cenu získal v roce 2013, o rok dříve a loni byl oceněn Patrice Bergeron (Boston), který nyní spolu s Toewsem a Anže Kopitarem (Los Angeles) tvoří trojici finalistů. Chicagský kapitán byl nejlepší v Západní konferenci ve statistice +/-, když dosáhl na osobní rekord +30, a šestý nejlepší v soutěži v úspěšnosti na vhazování (56,5 %). Mezi útočníky Blackhawks odehrál největší porci minut, v průměru strávil na ledě 19:33, a pomohl mužstvu k nejmenšímu počtu inkasovaných branek v lize (spolu s Montréalem). Selke Trophy se uděluje od roku 1977 a o letošním vítězi bude jasno 24. června během slavnostního vyhlášení v Las Vegas.

Patrice Bergeron, obhájce trofeje, je nominován počtvrté v řadě. Letos byl nejlepším hráčem na vhazování, když zvítězil v 60,2 % případů, a patřil mezi nejúspěšnější hráče v řadě podrobnějších statistik, které naznačují lepší výsledky při držení puku (rozdíl mezi střelami na branku a střelami soupeře, rozdíl mezi střelami vlastního týmu, když je a není na ledě aj.).

Anže Kopitar byl v této sezoně nejvytíženějším útočníkem Kings a zároveň nejlepším hráčem svého týmu na vhazování. Los Angeles sice patřilo mezi mužstva s nejlepší obranou (průměrně inkasovalo 2,40 gólu na zápas, což je čtvrtý nejlepší výsledek) a Kopitar vedl statistiku v rozdílu mezi počtem střel na branku a počtem střel soupeře, do +/- si ale zapsal jen dva záporné body a Kings se nakonec do playoff neprobojovali. Slovinský hokejista byl v této sezoně nominovaný už na druhou trofej, mezi poslední trojicí je také v hlasování o Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče NHL.

Stejná trojice jako letos se o Selke Trophy ucházela i loni, což se naposledy podařilo v sezoně 1996–1997, kdy byli podruhé za sebou nominováni na Lady Byng Trophy Paul Kariya, Teemu Selänne a Adam Oates. Toews se předloni stal třetím hráčem Blackhawks, který Selkeho trofej získal, před ním uspěli v roce 1986 Troy Murray a o pět let později Dirk Graham.

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí