Artemi Panarin se raduje ze zisku Gagarinova poháru 2015
Artemi Panarin se raduje ze zisku Gagarinova poháru 2015

Do Chicaga míří útočník Petrohradu Artemi Panarin

Třiadvacetiletý útočník Artemi Panarin údajně podepsal smlouvu s Chicagem. Zprávu o tom, že jednání se blíží k dohodě, přinesl včera Elliotte Friedman z kanadské veřejnoprávní televizní stanice CBC a informaci dnes potvrdil Roman Rotenberg, vicepresident petrohradského klubu. Panarin letos za SKA odehrál 54 zápasů a s 62 body (26+36) byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu a pátým v celé KHL. V playoff přidal 20 bodů (5+15) ve 20 zápasech a výrazně tak přispěl k zisku Gagarinova poháru ve finále proti Kazani, za kterou chytá švédský gólman Anders Nilsson, jehož práva pro NHL patří právě Chicagu. Jak Panarin, tak Nilsson se zúčastní nadcházejícího Mistrovství světa v Praze a Ostravě. Panarin, který debutoval v KHL už v sezoně 2008/2009 a v Petrohradu strávil poslední dvě sezony, má doma už zlato z juniorského šampionátu 2011. Doplněno: Příchod Panarina do Chicaga potvrdila také Veritas Hockey, agentura, která jej v zámoří zastupuje.

„Panarin se rozhodl jít do Chicaga, a my jeho volbu plně podporujeme,“ řekl ruskému R-Sportu po telefonu Rotenberg. „Jsme dohodnutí, že pokud se neprosadí do prvního týmu, tak se vrátí zpátky do SKA.“

Podle Friedmana se o Panarina ucházely hlavně kanadské celky z Calgary, Toronta a Montréalu, hráč ale prý cítí, že by mu Blackhawks mohli vyhovovat nejlépe. V Chicagu od dob GM Mikea Smitha ruským hokejistům pšenka příliš nekvetla, na draftu je Blackhawks často nevyhledávájí. Panarin je velice šikovný hokejista a vysloužil si srovnání s Patrickem Kanem. O jeho odchodu do zámoří se spekulovalo už v průběhu sezony a zprávu pak v února potvrdil nejmenovaný zdroj ruské tiskové agentuře TASS.

„Panarin to chce v Americe zkusit, chce se dál zlepšovat,“ pověděl tehdy neznámý zdroj TASS. „Kontaktovalo jej už víc jak 10 týmů. Je pravděpodobné, že do NHL nakonec odejde a vedení Petrohradu si to uvědomuje.“

Panarin je menšího vzrůstu a typově se jedná o šikovného hráče do první nebo druhé formace. Výborně přihrává, má dobrou střelu a cit pro hru. Chicago má podobné hráče nejen v Kaneovi, ale i v Teuvo Teräväinenovi a dá se předpokládat, že Panarin dostane ve své první sezoně za mořem podobný prostor jako finský talent. Právě v tom případě se ale dá podle slov vicepresidenta SKA očekávat, že se raději vrátí do Ruska než aby si zvykal na odlišný styl hokeje na farmě v Rockfordu.

V KHL odehrál Panarin jednu fantastickou sezonu a ze soutěže odchází s celkovou bilancí 76 branek a 107 asistencí ve 263 zápasech. V Petrohradu nastupoval ve formaci se Shipachyovem a Dadonovem a v základní části nasbíral víc bodů než hvězdný Ilya Kovalchuk. V playoff pak tato trojice zaznamenala ve 22 střetnutích celkem 61 bodů. Před příchodem do města nad Něvou hrál rodák z Korkina (nedalo Čeljabinsku u hranic s Kazachstánem) za Podolsk a krátce také v dresu letošního finálové soupeře v Kazani.

Výrazně na sebe upozornil na juniorském šampionátu v roce 2011 v Buffalu. Rusko ve finále prohrávalo s Kanadou po dvou třetinách 0:3, pěti zásahy pak ale otočilo zápas a senzačně získalo zlaté medaile. Kanadu tehdy reprezentovali třeba Dylan Olsen, Ryan Ellis, Ryan Johansen, Sean Couturier, Erik Gudbranson, Tyson Barrie nebo Brayden Schenn. Panarin nejprve svou druhou trefou na turnaji ve 43. minutě snížil a Rusové vzápětí přidali další branku. Po vyrovnání z hole kapitána Tarasenka vstřelil pět minut před koncem Panarin vítězný gól. Na turnaji nasbíral celkem 5 bodů (3+2) v 7 utkáních. Do mužské reprezentace pronikl poprvé už v minulé sezoně, letos zatím ve třech zápasech za Sbornou nastřílel 4 branky a nechybí v nominaci pro Mistrovství světa v ČR.

Jeden z nejbohatších klubů v KHL (a na světě) přijde možná kromě Panarina také o Viktora Tikhonova, vnuka slavného trenéra Viktora Tikhovnova staršího. Útočník, kterého si před sedmi lety vybral v 1. kole Phoenix, odehrál v NHL za Coyotes jednu sezonu a nyní by se měl za oceán vypravit zpátky.

Podrobnosti Panarinova kontraktu zatím nejsou známy a dohodu ještě klub oficiálně nezveřejnil. Pro GM Stana Bowmana se jedná už o pátou posilu v průběhu letošního jara. Před Panarinem se dohodl na smlouvě s draftovanými hráči Vincentem Hinostrozou a Michaelem Paliottou. Zatímco první jmenovaný mohl ještě zůstat v univerzitní soutěži, Paliotta mohl stejně jako loni Kevin Hayes podepsat ve druhé polovině léta kontrakt s klubem NHL podle svého výběru. Z Colgate University pak Bowman přivedl Kylea Bauna a z Michigan Tech přišel do Chicaga Tanner Kero. Ten končí sezonu na farmě v Rockfordu zatím výborně, v 8 zápasech včetně playoff už nastřílel 6 branek.

  • Kyle Baun

    Baun CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Vincent Hinostroza

    Hinostroza USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Tanner Kero

    Kero USA

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Anders Nilsson

    Nilsson SWE

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Michael Paliotta

    Paliotta USA

    30 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu: