Patrick Kane v loňském utkání s Anaheimem
Patrick Kane v loňském utkání s Anaheimem

Finále Západní konference: Blackhawks vyzvou Anaheim

Blackhawks se v neděli po deseti dnech znovu postaví do ostrého zápasu, když ve finále Západní konference nastoupí proti Anaheimu Ducks. Opět po roce tak cestují v této fázi do Kalifornie, loni podlehli pozdějšímu vítězi z Los Angeles v prodloužení sedmého zápasu vyrovnané série. Také letos se očekává napínavý průběh, Blackhawks jsou díky svým zkušenostem z podobně vypjatých soubojů favoritem mnoha odborníků, jiní upozorňují na to, že Anaheim má vynikající statistiky a ne nadarmo se stal nejlepším celkem Západní konference po základní části. V prvních dvou kolech měli Ducks, v jejichž kádru jsou tři hokejisté, kteří pamatují zisk Stanley Cupu v roce 2007, papírově snazší soupeře než Chicago, jenže lehkost, s jakou si poradili i přes mnohdy nepříznivý vývoj skóre v jednotlivých zápasech, naznačuje, že Anaheim si jde za svým cílem, může se spolehnout na široký kádr a skvěle načasoval svou formu.

V základní části se Chicago s Anaheimem střetlo třikrát. Naposledy na konci ledna zvítězili Blackhawks v Kalifornii 4:1, když dvě branky vstřelil Patrick Kane a u všech asistoval Patrick Sharp. O dva měsíce dříve uspělo Chicago na stejném místě stejným výsledkem, dvakrát se střelecky prosadil opět Kane. Utkání na konci října v United Center rozhodl jediný gól, v 52. minutě skóroval Devante Smith-Pelly, kterého Ducks před uzávěrkou přestupů poslali do Montréalu výměnou za Jiřího Sekáče. Anaheim se s Chicagem v playoff dosud nesetkal a v klubové historii již jednou Stanley Cup získal. Ze sestavy, která pohár vybojovala v roce 2007 proti Ottawě, jsou dosud v kádru tři hráči: kanadští reprezentanti Corey Perry a Ryan Getzlaf a obránce Francois Beauchemin, který se však mezitím odskočil na dva roky do Toronta.

Ducks se v prvních dvou kolech příliš nenadřeli. Winnipeg měl sice sympatie zámořských odborníků, kteří často očekávali, že dokáže svou formu z konce základní části prodat i proti nejlepšímu celku Západní konference, Anaheim ale postoupil lehce 4:0. V každém utkání této série však Jets po dvou třetinách vedli, Ducks pak pokaždé skóre otočili ve svůj prospěch. Hokejisté Calgary měli podle předsezónních předpokladů dávno čerpat dovolenou, jenže svůj pohádkový rok si protáhl až do druhého kola v playoff. Anaheim si nicméně s Flames poradil vcelku lehce a teprve Blackhawks by pro ně měli znamenat větší nebezpečí v cestě za titulem.

Michal Rozsíval v prvním letošním utkání s Anaheimem
Michal Rozsíval v prvním letošním utkání s Anaheimem

Chicago mělo v prvních dvou kolech náročnější program, pro výhry nad Nashvillem a Minnesotou se muselo víc nadřít. Ve finále konference by to ale nemělo hrát výraznější roli. Malou výhodu budou mít možná Ducks, kteří začínají na domácím ledě, v tom, že od posledního utkání odpočívali 7 dní, zatímco jejich soupeř 10. Pro načerpání energie a doléčení šrámů je to bezpředmětný rozdíl, hokejistům Chicaga by ale mohla delší pauza narušit herní praxi o trochu víc než Anaheimu. Blackhawks se budou muset poprvé v letošním playoff obejít bez Michala Rozsívala, kterému po zlomenině kotníku předčasně skončila sezona. V sestavě měl sice pozici pátého obránce, po slabší základní části se ale ve vyřazovacích bojích rozehrál do dobré formy a týmu bude určitě scházet. Šestý zadák Kimmo Timonen nedostával moc prostoru a náhrada za Rozsívala, ať už to bude David Rundblad, Kyle Cumiskey nebo někdo jiný, bude jistě krokem zpátky.

Podobně jako v předchozích sériích je horší výkonnost dvou obránců pro Chicago rizikem a je tak otázkou, jak moc bude elitní čtyřka přetěžována. Opět je pro mužstvo klíčové, aby dokázalo překonat napadání soupeře, rychle rozehrát a nedělal chyby ve vlastním pásmu. Kromě bezprostředního nebezpečí, které z těchto ztrát hrozí, tím obráncům dále ubývají síly, které jim v tomto podle očekávání vyrovnaném boji s Anaheimem budou rychle scházet. Potěšující je, že ani obrana Ducks není skálopevná. Sami Vatanen, Cam Fowler a Hampus Lindhölm jsou talentovaní, ale mladí hráči, kteří teprve získávají zkušenosti. Velice dobře se zapojují do rozehrávky, ostřílení útočníci Hawks by si s nimi ale měli poradit. Nejvíce práce proti lídrům Blackhawks bude mít v tomto směru Francois Beauchemin, jeden z hráčů, kteří pro Anaheim vybojovali Stanley Cup před osmi lety. Během playoff se zatím do sestavy nedostal James Wisniewski, bývalý hráč Blackhawks, kterého Ducks přivedli na jaře z Columbusu. Velice dobře se loni v dresu Minnesoty jevil v sérii s Chicagem Clayton Stoner, důrazný hokejista pak v létě podepsal s Anaheimem smlouvu jako volný hráč a dá se očekávat, že se mu bude dařit i letos.

Corey Crawford v loňském duelu s Corey Perrym
Corey Crawford v loňském duelu s Corey Perrym

V brance se Anaheim může spolehnout na dánského gólmana Fredrika Andersena. Ten podává v playoff výtečné výkony a i když měl během základní části někdy výpadky, svému týmu byl proti Winnipegu a Calgary oporou. Pokud by se mu nedařilo, mohou se Ducks obrátit na Johna Gibsona, jednoho z nejslibnějších brankářů USA v soutěži. První dvě kola však Blackhawks odehráli proti brankářům nominovaným na Vezinovu trofej a jak Pekku Rinneho, tak Devana Dubnyka překonávali vcelku snadno. Rozhodně se nedá říct, že by chytali špatně, na výkony Mikea Smitha z prvního kola playoff 2012 ale fanoušci Chicaga vzpomínat nemuseli. Pokud však chtěli vidět v brankovišti Ducks slabinu, je třeba si připomenout, že Corey Crawford proti Nashvillu vůbec nenačasoval svou formu a i když si proti Minnesotě zachoval tvář, statistiky má zatím celkově horší než spolehlivý Andersen.

Ducks se delší dobu potýkali s pověstí týmu, který má jen jeden nebezpečný útok. Letos se ale situace změnila a klub se může spolehnout na příspěvek větší počtu hráčů. Anaheim v létě vyhrál bitvu o Ryana Keslera, kterého získal z Vancouveru, a položil tak základní stavební kámen kvalitní druhé formace. V playoff dosud nasbíral 9 bodů (4+5) a velmi se vedle něho daří Jakobu Silfverbergovi (3+8). Matt Beleskey, kterému po sezoně vyprší smlouva, zazářil proti Calgary, když v každém z pěti utkání série skóroval. Za Getzlafem a Kesler mají dva Ducks dva schopné centry v Rickardu Rakellovi a Natu Thompsonovi, ve středu útoku může hrát také Andrew Cogliano, výtečný bruslař, který chodí často na oslabení. Rychlík Emerson Etem a český forvard Tomáš Fleischmann, jarní posila z Floridy, se zatím v sestavě prostřídali, na šanci pak čeká třeba další český hokejista v kádru Ducks Jiří Sekáč.

Přestože má druhá lajna Anaheimu skvělou formu, klíčem k úspěchu Blackhawks je samozřejmě ubránit Getzlafa (2+10) a Perryho (7+8). Perry sice rozhodl poslední utkání série proti Calgary, z duelu ale nakrátko odstoupil s poraněným kolenem. Vynechal nyní několik tréninků, kouč Bruce Boudreau ale neočekává, že by měl jeho nejlepší střelec zůstat v neděli mimo hru. Vedle produktivní dvojice, která už ví, jak těžké je Stanley Cup vybojovat, momentálně nastupuje Patrick Maroon (4+3) a svým spoluhráčem umí dělat prostor podobně jako před lety třeba Dustin Penner.

V dosavadním průběhu playoff jsme viděli, jak důležitá je úspěšnost na vhazování. Ducks mají ve svém středu hráče, kteří patří v této herní disciplíně ke špičce, Kesler s Thompsonem mají úspěšnost přes 60 procent a nad 50% hranicí je také Getzlaf. Pokud budou Hawks spokojení s tím, že budou Getzlafova a Toewsova řada nastupovat proti sobě, právě vhazování pak budou výhodou Ducks při střetech Keslerova útoku s Krügerovou formací. Antoine Vermette, který se po počáteční absenci prosadil do chicagské sestavy, částečně tuto hrozbu eliminuje a bude zajímavé tyto minisouboje na pozicích centra sledovat.

Marián Hossa v loňském zápasu proti Anaheimu
Marián Hossa v loňském zápasu proti Anaheimu

Chicago věří velká část zámořských novinářů i sázkových kanceláří. Pro Blackhawks hovoří zkušenosti, dojmy z náročných sérií s Nashvillem a Minnesotou nebo skvělá forma lídru Patricka Kanea a Duncana Keitha. Tahouni Blackhawks vždy dokáží přidat ve chvílích, kdy se láme chleba, a hodně vidět by měl být třeba Patrick Sharp. Kouč Joel Quenneville mistrně nasazuje své formace na jednotlivé útoky soupeře a v tomto směru by měli být Hawks o krok napřed oproti svému soupeři.

Anaheim je ale nejlepším celkem Západní konfence po základní části. S Winnipegem i Calgary zametl a ačkoliv se jedná o papírově slabší mužstva, před souboji s Ducks měla dobrou formu a nějaké, byť menší, očekávané zaváhání se nekonalo. Mimo ultranebezpečné první pětky je velmi produktivní i druhá lajna a ve zbývajících dvou útocích mají Ducks několik vynikajících bruslařů, kteří umí hrát do těla. Šířka kádru v případě zranění také hovoří pro tým z Kalifornie, obzvlášť pokud jde o obranu. V té mají slavnější jména Blackhawks, někteří draví zadáci Ducks ale mohou brzy dorůst do podobných kvalit. Brankář Andersen má zatím výborná čísla a těžko se tak hledá v sestavě Ducks slabina.

Finále Západní konference slibuje napínavou podívanou, podobné té z loňska, kdy Los Angeles vyřadilo Chicago až v prodloužení sedmého zápasu. Ducks mají výhodu domácího prostředí, Chicagu se sice v Honda Center dařilo, ale možná tohle bude tím rozhodujícím faktorem. Na druhou stranu, Anaheim letos často otáčí nepříznivé skóre až ve třetí třetině. Pokud se tohoto trendu nevyvaruje, do finále se zřejmě nepodívá. Blackhawks totiž v součtu základní části a playoff vyhráli všech 30 střetnutí, ve kterých po dvou třetinách měli náskok.

  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brad Richards

    Richards CAN

    43 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Kimmo Timonen

    Timonen FIN

    49 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Antoine Vermette

    Vermette CAN

    41 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • James Wisniewski

    Wisniewski USA

    40 let, Obránce
    Členem klubu: