Kyle Cumiskey
Kyle Cumiskey

Hawks povolali čtyři hráče, do sestavy naskočí Cumiskey

Obránce Kyle Cumiskey si po pěti letech zahraje playoff, ve druhém utkání proti Anaheimu by měl nahradit v sestavě Davida Rundblada. Na tréninku se Cumiskey objevil napravo ve dvojici s Oduyou a přestože je menší postavy, Hawks si od něj slibují zlepšení v obranné fázi, kde by měl využít svou rychlost a pohotovost. Na začátku sezony odehrál za Chicago sedm zápasů, zbytek roku pak strávil na farmě v Rockfordu (2+18 a 10 trestných minut v 54 utkáních). Poté, co IceHogs vypadli ve 2. kole playoff AHL s Grand Rapids, povolali Hawks do hlavního týmu útočníky Hartmana a Danaulta a obránce Pokku se Svedbergem. Johns si v posledním utkání sezony zlomil předloktí a stejně jako ostatní hráči Rockfordu už by měl odcestovat domů.

„Bude mít radost, že je v sestavě,“ řekl v pondělí kouč Quenneville o Cumiskeym, kterého zná již ze společného působení v Coloradu. „Je rychlý a toho využívá při bránění, dokáže pohotově vyrazit po puku. Dopředu taky umí zrychlit hru. Bude to pro něj dobrá příležitost, aby nám pomohl.“

„Pokud dostanu šanci, budu se snažit hrát jednoduše, rychle dostat puk ze třetiny,“ řekl Cumiskey. „Budu si na to muset trochu zvykat, v playoff je to fofr. Snad se tomu přizpůsobit co nejdříve. Když se dostanu na led, určitě budu trochu pod tlakem. To je jasné, je to důležitý zápas a nikdo nechce udělat chybu. Nemůžete tomu podlehnout, spíš se snažit být v klidu a hrát svou hru. Určitě budu trochu nervózní, ale moc se těším.“

„Nehrál jsem tak dobře, jak umím a jak jsem musel. Byl to složitý zápas,“ tvrdí David Rundblad. „Snažil jsem se hrát svou hru, jenže jsem nebyl dost rychlý a dost důrazný. Na těchto dvou věcech musím zapracovat, pokud se chci vrátit do sestavy.“

Osmadvacetiletý Cumiskey přišel do Chicaga v létě po dvou letech v MODO, s klubem uzavřel roční kontrakt. V NHL dosud nastoupil do 139 utkání (9+26), kromě letošních sedmi za Chicago odehrál všechny v Coloradu. Rodák z kanadského Abbotsfordu je fantastický bruslař s dobrou rozehrávkou, v NHL se ale výrazně neprosadil kvůli své subtilní postavě. Blackhawks jej do hlavního týmu povolali před startem playoff spolu s brankářem Anttim Raantou.

Dvaadvacetiletého Phillipa Danaulta Chicago draftovalo v 1. kole v roce 2011 a v Rockfordu odehrál svou druhou celou sezonu. V NHL letos ve dvou zápasech nebodoval, dalších 70 duelů odehrál za IceHogs. Celkem nastřílel 13 branek a na 25 přihrál. V playoff posbíral 5 bodů (3+2), +9 a 20 trestných minut v 7 utkáních. V Chicagu by měl Danault v budoucnu nastupovat na pozici defenzivního centra ve třetí nebo čtvrté pětce.

Dvacetiletý Ryan Hartman je chicagskou jedničkou z roku 2013, kdy si jej klub na draftu vybral jako 30. v pořadí. Také on letos v NHL debutoval, za Blackhawks naskočil do pěti duelů. V Rockfordu strávil svou první celou sezonu mezi profesionály a v 69 zápasech nasbíral 37 bodů (13+24) a 120 trestných minut. V 7 utkáních playoff Hartman zaznamenal 3 body (2+1), -4 a 8 trestných minut. V NHL by měl být křídelním útočníkem pro třetí nebo čtvrtou formaci, jehož hlavním úkolem je nabudit své spoluhráče a provokovat soupeře.

Dvacetiletý Ville Pokka posílil Chicago před sezonou při výměně Nicka Leddyho do New Yorku Islanders. V předchozím roce vybojoval spolu s Teuvem Teräväinenem zlato na juniorském šampionátu a později pomohl Kärpätu k finskému titulu. V zámoří hraje svou první sezonu a v 68 zápasech za IceHogs nastřádal 30 bodů (8+22). V playoff přidal tři asistence a zapsal si -4 v 7 zápasech. Pokka je šikovný pravák, před třemi lety draftovaný Islanders ve druhém kole. Finsko reprezentoval na všech úrovních, loni debutoval ve třech duelech za reprezentační A-tým Suomi. Po základní části AHL byl Pokka vybrán do All-Stars týmu nováčků.

Třiadvacetiletý Viktor Svedberg podepsal v Chicagu smlouvu před dvěma lety a obě sezony pak strávil na farmě v Rockfordu. V týmu si sice vybojoval stálou pozici až letos na jaře, rozehrál se ale ke slušným výkonům. Letos nasbíral 14 bodů, +14 a 41 trestných minut ve 49 zápasech, v playoff pak zaznamenal čtyři asistence, +6 a 8 trestných minut v 7 utkáních. Svedberg je dovumetrový hokejista s dobrou prací hokejkou při defenzivě, na svou postavu navíc dobře bruslí a umí se zapojit do útoku. Rodák z Göteborgu odehrál před odchodem do zámoří dva roky ve švédské nejvyšší soutěži za Frölundu. V létě mu v Chicagu jeho stávající smlouva vyprší.

  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Kyle Cumiskey

    Cumiskey CAN

    37 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Phillip Danault

    Danault CAN

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Nick Leddy

    Leddy USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ville Pokka

    Pokka FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Antti Raanta

    Raanta FIN

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Viktor Svedberg

    Svedberg SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu: