Bryan Bickell s pohárem
Bryan Bickell s pohárem

Blackhawks projeli městem a oslavili titul s fanoušky

Tak jako v letech 2010 a 2013 uspořádal nyní klub ve spolupráci s městem slavnostní průjezd spojený s oslavou zisku Stanley Cupu na Soldier Field, stánku fotbalových Bears, kde Blackhawks odehráli zápas pod otevřeným nebem proti Pittsburghu. Hráči, trenéři a ostatní členové klubu se ve čtvrtek dopoledne společně se svými rodinami vypravili 26 autobusy od United Center a za jásotu zaplněných ulic zamířili na stadion. Zde nejprve komentátor Pat Foley představil důležité členy vedení, fanoušci pak shlédli dlouhý sestřih vítězných zápasů z playoff (video viz dále) a nakonec byli postupně pozváni na pódium jednotliví hráči Blackhawks. Někteří hokejisté zvedli pohár nad hlavu, jiní měli krátký proslov a na závěr si opět předávali Stanley Cup tak jako v pondělí na ledě.

Chicago stále trápí přívalové deště a symbolicky také kvůli bouřce byl začátek průvodu o něco odložen. Počasí se ale nakonec umoudřilo, otevřené autobusy byly vysušeny a mohlo se vyrazit. Někteří hráči již čerstvě oholení, jiní třeba ani po náročných oslavách nesundali sluneční brýle. S týmem cestoval s berlemi také obránce Michal Rozsíval, který přebírání poháru v pondělí na ledě kvůli nepřízni počasí zmeškal a Stanley Cup zvedl v United Center nad hlavu až sám o den později.

Fanoušci v ulicích při průjezdu kolony 26 autobusů s hráči a jejich rodinami
Fanoušci v ulicích při průjezdu kolony 26 autobusů s hráči a jejich rodinami

Průvod tentokrát nesměřoval na obvyklé místo monstrózních akcí do Grant Parku, který byl s ohledem na promáčenou půdu nezpůsobilý k tomu, aby uvítal statisíce návštěvníků tak jako předloni. V Chicagu se kvůli tomu strhl povyk, na Soldier Field se vydávaly vstupenky přes internet sice zdarma, servery ale obrovský zájem neustály a situace tak pro fanoušky nebyla vůbec přívětivá. Nakonec ale snad všechno dobře dopadlo, stadion i ulice na trase průvodu byly zaplněné a všichni si očividně nevšední zážitek užívali.

Na začátku akce zazněla v podání tradičního interpreta Jima Cornelisona státní hymna USA, a komentátor televizních zápasů Hawks Pat Foley představil členy užšího vedení, kteří již stáli na pódiu spolu se starostou Chicaga Emanuelem Rahmem. K fanouškům krátce promluvil vicepresident John McDonough a také majitel Rocky Wirtz, který přítomné pobavil připraveným vtípkem: „V pondělí sice pořádně pršelo… ale žádných blesků jsem si nevšiml.“ Na velkoplošné obrazce se pak promítal delší, ale povedený sestřih ze všech vítězných zápasů v playoff průběžně střídaný se záběry přebírání Stanley Cupu.

Niklas Hjalmarsson s pohárem
Niklas Hjalmarsson s pohárem

Foley poté na pódiu přivítal klubové legendy Pilota, Esposita, Savarda a Hulla, zatímco vážně nemocný Mikita se již nemohl dostavit. Následně už vyjmenovával jednotlivé členy trenérského štábu, přičemž kouč Joel Quenneville si krátce vzal slovo. „Při každé výhře jsou momenty, na které člověk nezapomene, se kterými si vždycky úspěch ve finále spojíte. V roce 2010 to byl první pohár a Kanerův gól v prodloužení. V roce 2013 to bylo 17 vteřin. A letos, letos to byl prostě Tým.“

Hráči pak chodili na pódium jednotlivě podle čísla dresu. Jako první se fanouškům ukázal Duncan Keith, který přinesl Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff. Svůj krátký proslov zakončil zvoláním, že čtyři jsou lepší než tři a že tento pohár je pro Riefera, v prosinci zesnulého kustoda Blackhawks. Brent Seabrook pak zvedl pohár nad hlavu a Patrick Sharp po něm přinesl Clarence Campbell Bowl pro vítěze Západní konference.

Kris Versteeg přišel na pódium se CJem Reifem, synem zmíněného kustoda. Po výhře v pátém finálovém utkání dostal boxerský pás, který hráči předávají vždy tomu, kdo byl v posledním vítězném utkání nejlepší. Předloni takto pás putoval během oslav v Grant Parku od Patricka Kanea ke Coreymu Crawfordovi. Versteeg pověděl, že sice pás nemá u sebe (Blackhawks dostali nový jako dárek od WWE), ale že si jej zaslouží rodina Clinta Reifa a v emotivním momentu pak zvedal malého CJe do vzduchu. O chvíli později se s pohárem potěšil Bryan Bickell, jeden z hráčů, který Chicago pravděpodobně v létě opustí.

Michal Rozsíval přišel na pódium s berlemi, ze kterých vykouzlil symbol srdce. S pohárem nad hlavou si pak vysloužil ovace veterán Kimmo Timonen. Hned po něm přinesl Corey Crawford William M. Jennings Trophy pro tým s nejmenším počtem inkasovaných gólů v základní části a udělal radost všem přítomným, když do mikrofonu v přímém přenosu zaklel stejně jako o dva roky dříve. Velké ovace publika pak čekaly také na slovenského útočníka Mariána Hossu.

Kapitán Jonathan Toews na pódiu
Kapitán Jonathan Toews na pódiu

Patrick Kane zvedl pohár nad hlavu a jen rychle odpověděl na mikrofon na slova Pata Foleyho při představování: „Možná jsem dospěl, ale nepřejte si mě vidět příští týden“. Hned po něm přišel na řadu Brad Richards, který se s Kanem během sezony hodně skamarádil a prohlásil, že ho snad bude rodák z Buffala chtít příští rok zpátky vedle sebe. Jako poslední přišel na pódium kapitán Jonathan Toews. „Minule jsem nevěděl, co říct, to se nedá popsat. Nejlepší na tom je, že to děláme pro vás, bez vás by to bylo o ničem. Lepší to bude snad jen až vyhrajeme čtyři,“ hledal těžko slova, aby popsal báječnou atmosféru na stadionu.

Kris Versteeg pak dal vzpomenout na své rapové vystoupení z léta roku 2010 a společně s Joakimem Nordströmem na závěr zazpívali. S reproduktorů se pak ozvala hudba, do vzduchu vystřelily konfety a hráči si jeden po druhém předávali stříbrný pohár tak jako před několika dny po rozhodujícím šestém utkání na ledě United Center. Malému Reifovi pomohli Kane se Shawem a s pohárem se radovali také ostatní členové klubu.

Povedená akce přinesla řadu dojemných momentů a další fantastický zážitek na celý život.

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Niklas Hjalmarsson

    Hjalmarsson SWE

    36 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Joakim Nordström

    Nordström SWE

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brad Richards

    Richards CAN

    43 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brent Seabrook

    Seabrook CAN

    38 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Kimmo Timonen

    Timonen FIN

    49 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: