Johnny Oduya
Johnny Oduya

Kteří hráči by mohli z Chicaga odejít?

Podobně jako v létě 2010 čeká GM Stana Bowmana těžká práce, před příští sezonou musí kádr výrazně pročistit, aby se vešel do platového stropu. Do těžké pozice se Chicago dostalo po nových smlouvách pro hvězdy Toewse a Kanea a nové kontrakty nyní potřebují také Saad s Krügerem. Zadarmo mohou odejít třeba Richards, Vermette, Desjardins, Oduya nebo Rozsíval. Zejména Oduyu by Blackhawks těžko nahrazovali a zůstat by mohl také Richards, který dobře zapadl ke Kaneovi, a částečně jej stále budou vyplácet Rangers. Blackhawks se téměř jistě rozloučí s dvojicí Sharp a Bickell, která je díky svým platům 5,9 a 4 miliony dolarů postradatelná. Za určitých okolností by mohl odejít také brankář Crawford a jistotu nemají ani Versteeg, Shaw a Seabrook. Více o možných ztrátách v sestavě si můžete přečíst v následujícím článku.

Shrnutí článku

  • Osm hráčů včetně Oduyi, Rozsívala, Richardse, Vermetta a Desjardinse bude bez smlouvy a je možné, že nezůstanou peníze ani na jednoho z nich, i když o Oduyu a Richardse bude v Chicagu stále velký zájem. Vermette a Desjardins dostanou jinde víc, Rozsíval by mohl zůstat, jen pokud bude souhlasit s nízkým platem a menším vytížením.
  • Smlouva končí také Saadovi s Krügerem, oba jsou ale chránění volní hráči a Blackhawks tak mají nad jejich situací větší kontrolu. Kolem obou krouží ostatní týmy, nabídku pro Saada ale Chicago určitě vyrovná. GM Bowman se bude snažit uzavřít s oběma kratší smlouvy, tak aby se mohli dohodnout na co nejnižším platu.
  • V rámci úspor mužstvo pravděpodobně opustí Sharp s Bickellem a možná i Versteeg.
  • Seabrook a Shaw nemají jistotu, ale měli by zůstat. V podobné situaci je také skvěle placený brankář Crawford.
  • Kariéru ukončil finský veterán Timonen.

Z hokejistů, kteří za Chicago nastoupili v minulé sezoně, skončí za pár dní smlouva 12 z nich. Osm hráčů se stane volnými bez omezení a mohou tak podepsat kdekoli. Čtyři další budou chráněnými volnými hráči a pokud podepíší smlouvu s jiným klubem, Blackhawks mají právo kontrakt převzít. Oduya, Rozsíval, Richards i Vermette už se vyjádřili v tom smyslu, že by v Chicagu chtěli pokračovat, je ale velmi nepravděpodobné, že by se v rozpočtu našly prostředky na všechny jmenované.

Brad Richards
Brad Richards

Pětatřicetiletý Brad Richards podepsal s Blackhawks loni roční smlouvu na 2 miliony dolarů poté, co jej vyplatili Rangers. Svými výkony určitě nezklamal, ve formaci s Kanem se mu celkem dařilo a oba hráči, kteří našli v Chicagu bydlení v jedné budově, by si spolupráci rádi zopakovali. Richardsovi zástupci již údajně zahájili jednání o nové smlouvě a i s ohledem na to, že vítěz Conn Smythe Trophy z roku 2004 s klubem minulé léto uzavřel kontrakt s nižším platem než by dostal jinde, lze očekávat, že obě strany dospějí k dohodě.

V případě, že by Richards mužstvo opustil, museli by Blackhawks znovu hledat hráče na post centra ve druhé formaci, zatímco Teräväinenovi, Krügerovi i Shawovi sluší spíše jiná pozice. Pokud je Richards ochoten přistoupit opět na finanční podmínky, které více vyhovují Chicagu (a smlouva by mohla být i dvouletá), v klubu bude pokračovat.

Antoine Vermette
Antoine Vermette

Dvaatřicetiletý Antoine Vermette má za sebou několik hektických dnů. Krátce po zisku svého prvního Stanley Cupu se stal podruhé otcem a nyní jej čeká přemýšlení o své budoucnosti. Novinářům řekl, že by v Chicagu chtěl pokračovat, je ale téměř jisté, že k tomu nedojde.

Stejně jako Richards by musel přistoupit na nižší plat a zároveň menší roli v týmu, na kterou si těžce zvykal už v posledních týdnech po svém příchodu z Arizony. U Blackhawks nechodil na led tak často jako v dresu Coyotes, nezahrál si přesilovky a nespoléhalo se na něj jako lídra produktivity. Přesto Vermette patřil mezi platné hráče a nabídek bude mít víc než dost. V jeho věku se zdá, že dostane svůj poslední velký kontrakt a v Chicagu se takového nedočká. Už v březnu prohlásil, že byl v Arizoně spokojený, a spekulovalo se o tom, že by se mohl ke Coyotes v létě vrátit. Stejně vydatnou roli s odpovídající gáží ale dostane asi i v nějakém ambicióznějším týmu. Aktuálně Vermette pobíral plat 3,75 milionu dolarů.

Osmadvacetiletý Andrew Desjardins překvapil v Chicagu všechny tím, jak rychle zapadl po svém přestupu ze San José do sestavy. Ve spolupráci s Krügerem se mu dařilo a prokázal svou užitečnost. S platem jen 750 tisíc dolarů by mohl v Chicagu zůstat a trenér Quenneville by měl jistě rád k dispozici o jednoho prověřeného hráče navíc. Jenže nové smlouvy pro Adam Burishe (1,15M před pěti lety), Bena Smitha (1,5M loni) nebo Brandona Bolliga (1,25M loni) v posledních letech naznačují, že by Desjardinsovi museli Blackhawks nabídnout znatelně víc. Dá se tak očekávat, že důrazného útočníka některý z konkurentů ocení lépe a Desjardins změní dres.

Mez útočníky pak budou volnými hráči bez omezení také Dan Carcillo a na farmě Cody Bass a Drew Leblanc. Ani jeden z nich asi v Chicagu pokračovat nebude, přestože Carcillo v sezoně odehrál téměř 40 utkání a mužstvo posílil údajně až poté, co si hráči u vedení vyžádali příchod nějakého ostřejšího ranaře. S helsinským Jokeritem už podepsal smlouvu dánský forvard Peter Regin a ve Frölundě se dohodl Spencer Abbott. Pierre-Cédric Labrie uzavřel nový kontrakt s Rockfordem.

Třiatřicetiletý švédský obránce Johnny Oduya podepsal v Chicagu v létě 2012 tříletou smlouvu, která mu zajistila průměrný plat 3,383 milionu dolarů, tedy o něco málo méně než dostával ještě podle kontraktu, který uzavřel o tři roky dříve v New Jersey. Oduya sice před touto sezonou údajně prohlašoval, že aby zůstal v Chicagu, tak své finanční požadavky rád trochu sníží, s ohledem na svou solidní výkonnost ale jinde dostane určitě o dost víc. Jistě, ve 33 letech už není nejmladší, ale do NHL pronikl až jako pětadvacetiletý a ještě jeden výhodný kontrakt před koncem kariéry by si zasloužil.

Johnny Oduya v souboji s JT Brownem
Johnny Oduya v souboji s JT Brownem

V Chicagu je Oduya čtvrtým obráncem, jak jsme ale viděli v právě skončeném playoff, jeho role je velmi důležitá. Pro Blackhawks má větší přínos trojice Keith, Seabrook a Hjalmarsson, jenže postavit k nim hned tři nováčky (Johns, Pokka, Paliotta, případně Reilly), méně zkušené hráče (Van Riemsdyk) nebo méně schopné hokejisty (Rundblad, Cumiskey) se nezdá jako recept na úspěch. Pokud by GM Stan Bowman hledal na pozici čtyřky někoho s podobnými zkušenostmi a dovednostmi, jaké má Oduya, je pravděpodobné, že někoho zásadně levnějšího stejně nesežene. Obě strany si jistě dokáži představit, že rodák ze Stockholmu v Chicagu zůstane, a aby se tak stalo, je jisté, že bude muset Oduya nechat na stole lukrativnější nabídky od jiných týmů.

O tři roky starší Michal Rozsíval sezonu skončil kvůli zlomenině kotníku na tribuně, novinářům ale řekl, že by v kariéře rád pokračoval, nejlépe stále v Chicagu. Blackhawks posílil jako volný hráč před třemi lety a po zisku Stanley Cupu 2013 podepsal nový dvouletý kontrakt. Rozsíval je v Chicagu hráčem do počtu, ne vždy je v sestavě, rychlostně příliš nestíhá a letos dělal řadu chyb při rozehrávce. Přesto je ve třetí dvojici stabilizujícím článkem, jeho výkonnost v průběhu sezony měla pokaždé vzestupnou tendenci a v playoff měl dostatek důvěry trenérů.

Michal Rozsíval
Michal Rozsíval

Fanoušci jej v sezoně hlasitě kritizovali, poté, co se v sérii s Minnesotou zranil, ale teprve docenili jeho přínos. Rozsíval v této fázi své kariéry nemá příliš důvod řešit výši svého platu, pokud by mu vyhovoval ještě menší čas na ledě, než měl dosud (a pravděpodobně trochu větší role v playoff, pokud se tam Blackhawks dostanou) mohl by tak ve Windy City pokračovat i nadále. Pokud by si představoval větší prostor, tak s Chicagem jen těžko najde společnou řeč.

Bez smlouvy je také obránce Kyle Cumiskey, který sezonu v Chicagu zahájil a později si zahrál i ve vyřazovacích bojích. Stejně jako v případě Rozsívala platí, že Blackhawks někoho takového, ne nutně Cumiskeyho, budou potřebovat, aby nemuseli příliš spoléhat na nováčky. TVR, Johns a možná někteří další nicméně dostanou svou šanci a na Rozsívala a Cumiskeyho zůstane role pojistek. Pokud bude Cumiskey ochotný hrát znovu za minimální plat 600 tisíc, také on by mohl v Chicagu pokračovat, přestože se do hry dostane jen sporadicky.

Brandon Saad
Brandon Saad

Nejdůležitější úkol, pokud jde o nové smlouvy, má GM Bowman před sebou v podobě Brandona Saad a Marcuse Krügera. Oba jsou volnými hráči s omezením a pokud podepíší smlouvu s jiným týmem, Blackhawks ji mohou dorovnat anebo získají tabulkou protihodnotu ve formě voleb v draftu.

Brandon Saad pronikl do sestavy Blackhawks hned po draftu a stal se důležitým článkem sestavy. Blackhawks by s ním jistě rádi uzavřeli přechodnou smlouvu na dva nebo tři roky, podle které si rodák z Pittsburghu vydělá ročně mezi 3 a 4 miliony. Teprve poté by přišlo na řadu vyjednávání o dlouhodobém kontraktu, který by tento plat mohl až zdvojnásobit. Pokud by došlo na jednání o dlouhodobé smlouvě již letos, sváže si Bowman ruce pro balancování na hraně platové stropu ještě více než nyní. Saad nepochybně zůstane, Bowman prohlásil, že určitě bude v Chicagu působit i nadále. Blackhawks velmi pravděpodobně dorovnají jakoukoli rozumnou nabídku, nejistota ohledně výšky Saadova nového platu je však nyní tou největší překážkou pro odhady, jakou podobu bude mít sestava na začátku nové sezony.

Marcus Krüger
Marcus Krüger

Marcus Krüger je pro Chicago také důležitým hráčem, přestože je jeho role na první pohled malá. Hráči se kolem něho ve čtvrté formaci mění, ale každým rokem patří jeho lajna k trumfům trenéra Quennevilla. Jenže soupeři jsou si toho vědomi a nabídkou v okolí 3 milionů dolarů (Krüger nyní pobírá 1,325 milionu) dostanou Bowmana do úzkých. Blackhawks si nemohou dovolit platit tolik hráči čtvrtého útoku, bez ohledu na jeho dovednosti. Pokud Krüger nedostane větší prostor, těžko si představit, že je taková gáže opodstatněná. Jenže náhradou je v tomto případě jen volba ve 2. kole. Pokud se Bowmanovi nepodaří domluvit se se švédským reprezentantem na smlouvě s platem kolem 2 milionů (zřejmě krátkodobě na dva roky), jeho výměna do jiného celku se výrazně přiblíží.

Chráněnými volnými hráči jsou dále útočník Joakim Nordström, obránce David Rundblad a hráči z farmy: Matt Carey, Dennis Rasmussen a Viktor Svedberg. Nordström, kapitán farmy v Rockfordu, sbíral v AHL body, v Chicagu ale dostal jen defenzivní úkoly a nic nenaznačovalo, že by mohl přispět i před brankou soupeře. Letní průvan v sestavě by mu ale měl dopřát jistější místo v sestavě a mohl by tak podepsat novou smlouvu s platem méně než 1 milion dolarů. Rundblad je na tom podobně, důvěru trenérů si dosud nezískal, přes všechny své neduhy však dokázal, že v NHL místo asi má. Nová smlouva s minimálním navýšením je u něj kolem 1 milionu, což by si Hawks mohli dovolit. Proti v jeho případě hovoří fakt, že obránců s holí doprava má Chicago hodně (a bude jich víc).

O Rasmussenově návratu do Evropy už se ve švédském tisku spekuluje, hráč prý ale chce ještě zabojovat o NHL. Chicago jej letos jednou povolalo do hlavního týmu, na svůj debut v nejslavnější soutěži světa si ale musí ještě počkat. Pokud zůstane v Americe, v kádru Blackhawks to nejspíše nebude. Matt Carey odehrál na farmě dobré zápasy, jenže často byl neviditelný a těžko odsud z České republiky odhadovat, jestli s ním klub počítá i dále. Spíš asi ne. Viktor Svedberg trénoval v playoff s Chicagem a po šestém finále zvedl na ledě pohár nad hlavu, v NHL však dosud nestartoval. V Rockfordu po několika výměnách ostatních obránců dostal hodně prostoru a po rozpačitém začátku své zámořské kariéry se zdá, že by z něj mohl vyrůst slušný hokejista. Pokud má trpělivost a další rok (přinejmenším z větší části) na farmě mu nevadí, tak by měl pokračovat.

Čtyřicetiletý veterán Kimmo Timonen během finálové série potvrdil svá předchozí prohlášení o konci kariéry a v dresu Blackhawks ho tak na podzim už v bruslích neuvidíme. S GM Flyers Ronem Hextallem by měl Timonen jednat o možné pozici ve Philadelphii, svou hráčskou kariéru ale rodák z Kuopia již uzavřel.

Odchody hráčů bez smlouvy nicméně nebudou stačit k tomu, aby se Blackhawks pro příští rok dostali pod platový strop. Nové smlouvy Toewse s Kanem znamenají další devítimilionovou zátěž a nové kontrakty Saad s Krügerem přidají dejme tomu čtyři miliony navíc. Výška platového stropu pro ročník 2015–2016 bude oznámena v nejbližších dnech, dosud se jen spekuluje o nepotvrzené hranici 71 milionů. GM Bowman prohlásil, že si s tím poradí, ať už to bude 69,5 nebo 71,5, Chicago je ale v situaci, kdy rozhodují každé statisíce. Zejména na konečné hodnotě platové stropu a nové smlouvě Brandona Saada tak závisí osud Krise Versteega a Coreyho Crawforda. Patrick Sharp a Bryan Bickell mají o svém odchodu již téměř jasno.

Patrick Sharp
Patrick Sharp

Třiatřicetiletý Patrick Sharp je v Chicagu desátou sezonu a na zisku tří Stanley Cupů se podílel jako jeden z lídrů. O jeho přestupu se spekuluje už delší dobu, útočník z Thunder Bay v kanadském Ontariu už nestřílí tolik gólů jako dřív, přesto je stále v mnoha ohledech platným hráčem. S platem 5,9 milionu dolarů je však postradatelný a v Chicagu už pro něj není místo. GM Bowman za něj údajně požaduje volbu v 1. kole nadcházejícího draftu, nadějného juniora a mladého levného útočníka, který může naskočit rovnou do NHL. O takto vysoké ceně si může nechat zdát, uvadající Sharpova výkonnost a fakt, že všichni vědí, že musí učinit několik výměn, Bowmanovi nedává do rukou moc trumfů.

Už trejdy po výhře poháru v roce 2010, která poslala Chicago do podobného průšvihu s platovým stropem, nepřinesly předpokládanou protináhradu. O tom, jakou má Sharp hodnotu, se přesvědčíme snad v nejbližších dnech. Blackhawks údajně hodlají maximálně respektovat Sharpovo přání ohledně jeho nového působiště (smlouva mu zaručuje, že musí s výměnou souhlasit, pokud nebude do jednoho ze 6–8 mužstev, které si vybere) a s ohledem na jeho pozici v týmu by neměla momentální situace trvat dlouho. Možných zájemců je více, dříve se mluvilo o Washingtonu, Montréalu, Winnipegu, Floridě, v posledních dnech jsou zmiňovány Pittsburgh, Islanders, Boston, Philadelphia nebo Calgary.

Přestože jeho role byla v posledních měsících stále menší a objevilo se hodně spekulací o osobních rozbrojích, stále je Sharp pro fanoušky důležitým členem kádru a jedním z mála, který zažil několik let před ziskem Stanley Cupu 2010. Pokud skutečně bude brzy vyměněn, bude to smutná chvíle a tak trochu konec jedné éry.

Bryan Bickell
Bryan Bickell

Když Bryan Bickell podepsal před dvěma roky čtyřletou smlouvu s platem 4 miliony dolarů, zdálo se to sice dost, ale zřejmě méně než kolik by dostal na otevřeném trhu. Od té doby jen výjimečně svou roli naplnil beze zbytku, loni se mu celkem povedlo playoff, v letošní sezoně však opět zaostal za očekáváním. Chicagu bude důrazné křídlo jeho typu scházet, za 4 miliony ale pořídí GM Bowman hodně muziky jiným způsobem. Těžko soudit, nakolik si hokejisty, kterého Blackhawks draftovali ve 2. kole 2004, váží ostatní týmy, tím spíš, když je Chicago v situaci, kdy se Bickella potřebuje zbavit téměř za každou cenu. Pokud se jej nepodaří vyměnit, nelze vyloučit, že Bowman sáhne po nepopulárním vykoupení ze smlouvy.

Kris Versteeg bude obětí čistky možná už podruhé. Také v roce 2010 se musel stěhovat, tentokrát má sice menší plat (Blackhawks mu platí jen polovinu z jeho gáže 4,4 milionu dolarů, o zbytek se stará ještě Florida), ale podobně upozaděnou roli. Na podzim měl vedle Kanea a Richardse dobrou formu, jenže jinak podává tradičně nevyrovnané výkony. Pro Chicago se jedná o zkušenějšího hráče, kterého trenéři znají, a mezi očekávanou plejádou nováčků a méně ostřílených hokejistů by tak mohl mít (stejně jako výše zmíněný Desjardins) užitečnou roli. Pokud bude GM Bowmanovi scházet pár stovek tisíc, aby se se svou sestavou vešel do rozpočtu, bude Versteeg tím posledním článkem, který zamíří o dům dál.

V případě, že by nové smlouvy pro Saada a ostatní znamenaly větší zářez do rozpočtu, a Blackhawks budou muset obětovat nějakého dalšího lépe placeného hokejistu, přijde řada nejspíš na brankáře Coreyho Crawforda. Brent Seabrook je pro mužstvo důležitějším hráčem a je asi jen na něm, jestli bude chtít v Chicagu pokračovat i poté, co mu za rok vyprší smlouva. V případě, že by se začátek jednání o prodloužení kontraktu nevyvíjel vůbec dobrým směrem, mohli by Hawks na trejdu Seabrooka letos vydělat, zatímco po sezoně by odešel zadarmo. Těžko si ale představit, že by se jeho cesta s Chicagem rozešla. Podobně je na tom Andrew Shaw, útočník, který má v Chicagu své místo, odvádí kus dobré práce i v přesilovkách, ale s platem 2 miliony není nenahraditelný. Pokud by došlo na jeho výměnu, rozpočet by musel být těžce našponovaný třeba právě novou smlouvu s Johnnym Oduyou.

Corey Crawford
Corey Crawford

V poněkud choulostivější situaci je gólman Crawford. Sice už vyhrál svůj druhý pohár, ale stále má mezi experty, novináři a fanoušky spoustu kritiků. Scotty Bowman, zvláštní poradce u Blackhawks a otec GM Stana Bowmana, v Detroitu razil teorii, že do brankáře není nutné investovat přehnaně vysoké prostředky a že je lepší postavit kvalitní obranu. Crawford je se svým platem 6 milionů dolarů velmi dobře placený, Chicago ale bylo letos spokojené s krátkým vystoupením urostlého (a místního rodáka) Darlinga, který pobírá jen desetinu toho, co Crawford. Dobré výkony předváděl také Fin Antti Raanta.

GM Bowman pověděl ihned po finále, že Crawforda v žádném případě nevymění, omezení v podobě platového stropu ať už letos nebo o rok později však naznačuje, že by trejd třicetiletého rodáka z Québecu byl logickou volnou. Novináři spekulují také o tom, že v klubu nepanuje zrovna nadšení z Crawfordova chování, že si příliš užívá nočního života. Jenže jsou trenéři připraveni vsadit všechno na málo prověřeného brankáře, který má za sebou vážné problémy s alkoholem? Anebo má Bowman v záloze plán B, třeba gólmana Antti Niemiho, který končí v San José a v Chicagu vybojoval pohár před pěti lety?Pokud jsou si v Chicagu jistí, že Crawford bude muset kvůli nové smlouvě Seabrooka odejít příští rok, není lepší jej vyměnit hned, když má vyšší cenu a v nové sezoně se můžeme těšit na obranu plnou méně zkušených hokejistů?

Jistá je nyní jedna věc, pokud Crawford zůstane, do jiného týmu zamíří Raanta, nyní brankář číslo tři, který by musel cestou na farmu projít přes waivers a z této listiny volných hráčů by si jej jistě některý z ostatních klubů vytáhl zadarmo. V Rockfordu je jinak brankářská otázka také zamlžená, veterán Michael Leighton je bez smlouvy a to samé platí o náhradníkovi Macu Carruthovi, který ale bude chráněným volným hráčem a Blackhawks s ním mohou počítat, pokud o něj mají další zájem. Chicago dále drží práva na Anderse Nilssona, švédského reprezentanta, který neprodloužil smlouvu s Kazaní a NHL už si vyzkoušel v dresu New Yorku Islanders.

  • Andrew Desjardins

    Desjardins CAN

    37 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Johnny Oduya

    Oduya SWE

    42 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Daniel Carcillo

    Carcillo CAN

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Kyle Cumiskey

    Cumiskey CAN

    37 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Joakim Nordström

    Nordström SWE

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Antti Raanta

    Raanta FIN

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Brad Richards

    Richards CAN

    43 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brent Seabrook

    Seabrook CAN

    38 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Andrew Shaw

    Shaw CAN

    32 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Kimmo Timonen

    Timonen FIN

    49 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Antoine Vermette

    Vermette CAN

    41 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: