Pavel Zacha (foto Pavel Mazáč, cslh.cz)
Pavel Zacha (foto Pavel Mazáč, cslh.cz)

Výhled na Draft 2015

Letošní draft je podle odborníků nejlepší za poslední roky. Kromě supertalentu Connora McDavida a další budoucí hvězdy Jacka Eichela je k dispozici celá řada hokejistů, kteří by se měli probojovat do NHL, i když to třeba bude na pozicích ve třetí a čtvrté pětce. Na draftu bude také dostatek šikovných hráčů, ze kterých by se mohli stát lídři, ať už se jedná o ofenzivní obránce nebo talentované kanonýry. Úspěšný draft snad čeká také Čechoslováky, Čechů by si mohly týmy NHL rozebrat 10–12, Slováci přijdou na řadu snad určitě alespoň čtyři. Blackhawks aktuálně nemají svou volbu v 1. (Arizona), ani 2. kole (Philadelphia), do druhého kola ale dostali jeden výběr (54. celkem) od vedení soutěže za to, že Kevin Hayes podepsal smlouvu s Rangers. Pokud tedy Chicago nezíská volbu v 1. kole výměnou, zapojí se do draftu až v sobotu od 16 hodin našeho času.

Shrnutí článku

  • Chicago vyměnilo svou volbu v 1. i 2. kole, poprvé přijde na řadu na 54. příčce (2. kolo za přestup K. Hayese).
  • Celkem mají Blackhawks sedm voleb, dvakrát vybírají v 6. kole (místo LA po výměně Carcilla).
  • Do půlky třetího kola by mohlo přijít na řadu hned sedm Čechů a Slováků (Zacha, Zbořil, Chlapík, Vladař, Špaček, Tomek, Černák).
  • Chicago by mohli na 54. příčce zajímat třeba útočníci Fisher, Senyshyn, Stephens, Roslovic, obránci Brisebois a Lauzon nebo brankáři Vladař s Montembeaultem.
  • Po McDavidovi a Eichelovi by se měli v první pětce seřadit Hanifin, Marner a Strome, další skupiny jsou pak někde ke 13., 26. a 50. místu.

Jako první z Čechů by měl přijít na řadu útočník Pavel Zacha. Rodák z Brna odehrál jako šestnáctiletý předminulou sezonu v extralize za Liberec a zdálo se, že u Bílých Tygrů bude pokračovat, v létě ale zamířil do OHL poté, co si jej v Import Draftu CHL vybrala Sarnia. První zámořská sezona mu příliš nevyšla, v 37 zápasech sice nasbíral 34 bodů, jenže v nevhodnou chvíli přišlo zranění a někteří skauti očekávali i tak lepší produktivitu. Zacha byl nějakou dobu hráčem pro první pětku tohoto silného ročníku, nyní se zdá, že by se na něj mělo dostat v další skupině mezi 5. a 15. místem. Pokud by nedokázal přenést své ofenzivní nadání do NHL, přesto by z něj měl být užitečný hráč do třetího útoku. Jeho možnosti jsou ale výrazně výše a v pátek by tak mohl najít svůj nový tým brzy, třeba New Jersey na 6. příčce, San José na 9. nebo pořádající Florida o další dvě dále.

Další původem brněnský hokejista Jakub Zbořil má za sebou také svou první sezonu v zámořské juniorské soutěži a ani on neodehrál všechny zápasy, když jej na nějakou dobu vyřadilo zranění i disciplinární tresty. V českém národním týmu do 18 let na sebe upozornil čtyřmi góly v pěti zápasech na Hlinkově memoriálu, odkud si odvezl stříbrnou medaili. V Saint John v QMJHL pak zaujal poněkud drsnou hrou, kterou v klubu od českého obránce nečekali, a přestože mu skauti divokost někdy vyčítají, na draftu mu to spíše pomůže k lepšímu umístění. V průměru to vypadá, že je Zbořil čtvrtým nejlepším zadákem k dispozici a na řadu by měl přijít někde mezi volbou LA na 13. místě a cca 22. příčkou, ze které si vybírá Washington.

Na hraně prvního a druhého kola se nachází útočník Filip Chlapík, se 33 zásahy nejúspěšnější kanonýr mezi nováčky v této sezoně QMJHL. Před odchodem za oceán prošel Letňany, Libercem a naposledy juniorským týmem Sparty. V Charlottetownu se mu dařilo, velmi rychle si zvykl na nové mužstvo, jenže podle The Hockey News existují obavy, že bude mít se svým bruslením mezi profesionály problém. Vcelku brzy by měl v sobotu přijít na řadu vysoký kladenský brankář Daniel Vladař, který v minulé sezoně debutoval v 8 zápasech za A-tým Rytířů. Pro příští rok je jedním z trojice nadějných českých gólmanů, kteří našli angažmá v juniorské USHL (do kanadské juniorky mají evropští brankáři zapovězený přístup), jeho novým týmem bude Chicago Steel. Vladař je za Samsonovem a Blackwoodem možná třetím nejlepším brankářem na draftu a 2. kolo by ho nemělo minout.

Na přelomu druhého a třetího kola pak najdeme pardubického útočníka Michaela Špačka. O něj se (stejně jako o Vladaře) Blackhawks podle neoficiálních informací na jaře zajímali a Špaček, který už má za sebou menší operaci srdce, by měl být jedním z lepších hráčů k dispozici na 54. pozici. V minulé sezoně nasbíral v pardubickém A-týmu 12 bodů (5+7) ve 40 zápasech, vyšlo mu mistrovství světa hráčů do 18 let a stejně jako Zacha, Vladař a David Kaše se zúčastnil také juniorského šampionátu. Právě David Kaše, mladší bratr Ondřeje Kašeho, kterého si loni zamluvil Anaheim, by měl být dalším českým hráčem v pořadí. Šikovný chomutovský útočník zaznamenal ve své první sezoně mezi dospělými 14 bodů (7+7) ve 30 zápasech a draftovaný by měl být někde mezi třetím a pátým kolem.

Na draftu tentokrát zřejmě uspěje i dvacetiletý Dominik Simon. Po přestupu ze Sparty do Plzně mu sice chvíli trvalo než si v novém působišti našel svou roli, postupně se ale zlepšoval, sbíral body a sezonu zakončil vynikajícím výkonem na domácím mistrovství světa. Loni mu povedené vystoupení na juniorském šampionátu místo na draftu nezajistilo, letos, kdy je na draftu naposledy, už se na něj asi štěstí usměje. V Plzni nasbíral 30 bodů (18+12) v 50 utkáních a mezi dospělými debutoval na Spartě už v sezoně 2012–2013. Pokud draftován nebude, je možné, že stejně v zámoří později podepíše smlouvu jako volný hráč. Pokud by neodešel do Ameriky, může Simon pokračovat buď v Plzni nebo se stěhovat do Jaroslavle, která jej draftovala v rámci KHL. Podle neoficiálních informací z jiného zdroje patří Blackhawks mezi kluby, které o tohoto šikovného hokejistu projevily v posledních týdnech svůj zájem.

Bez šancí nejsou pro draft dále kapitán juniorské reprezentace ČR David Kämpf z Chomutova, třinecký střelec Lukáš Jašek, útočník Tomáš Šoustal, kterému s Kelownou těsně unikl Memorial Cup, a možná se dostane i na liberecké Jana Ordoše a Aleše Stezku, Jiřího Fronka z Cedar Rapids nebo Jana Dufka z Komety.

Slovensko má na draftu dva hráče, kteří by měli přijít na řadu někdy kolem druhého nebo třetího kola. Obránce Košic Erik Černák musí být před draftem ve velké nejistotě. Ve slovenské extralize debutovat už loni, má urostlou postavu a výtečně brání. Jenže podle zpráv z několika různých zdrojů si jej evropští skauti pro NHL vůbec neoblíbili, zatímco pro ty zámořské se jeví velmi slibně. Pravděpodobně alespoň v jednom z klubů zvítězí názor těch zámořských a Černák najde svůj nový celek už během druhého kola. Vysoký brankář Matej Tomek měl skvostnou základní část v Topece v NAHL, v playoff už se mu tolik nedařilo. Přesto patří mezi sedm nebo osm nejlepších brankářů na draftu.

Dalšími slovenskými nadějemi pro draft jsou košický forvard Radovan Bondra a obránce Luleå Christián Jaroš. Bondra, jmenovec slavného střelce Washingtonu Petera Bondry, který svou 500. trefu v NHL zaznamenal v dresu Chicaga, je obrovitý křídelník, který si umí poradit v zakončení a dobře pokrýt puk, a pro skauty zámořských celků se tak jedná o velmi zajímavého hráče. Jaroš na draftu loni neuspěl, tentokrát už by ale mělo jeho jméno zaznít. V 25 zápasech debutoval ve švédské SHL a v přípravě na MS si připsal i své první starty za A-tým Slovenska. Ostatní slovenští hokejisté na draftu už tak velké šance nemají, ať už se jedná o útočníka z Banské Bystrice Petera Valenta, obránce Red Deeru Mária Grmana nebo gólmany Adam Húsku a Denise Godlu, který už na draftu dvakrát neuspěl, ale tentokrát by mu mohlo pomoci povedené vystoupení na juniorském mistrovství světa.

Letošní draft by se dal nahoře rozdělit do skupin zhruba takto: McDavid, Eichel, do 5., 13., 26. a 50. místa. Podle zámořských odborníků se jedná hned v několika ohledech o nejsilnější ročník za poslední roky a skaut televizní stanice TSN Craig Button také proto očekává v 1. kole více výměn než je obvyklé. Velmi pravděpodobně změní majitele 16. volba Edmontonu, o svém výběru na 3. příčce už otevřeně vyjednává Arizona. Dvakrát v první kole volí nyní zástupci Edmontonu, Buffala, Arizony, Toronta, Philadelphie a Winnipegu. Naopak v pátek mají zatím volno symbolické volno skauti Chicaga, Nashvillu, Pittsburghu, St. Louis a obou klubů z New Yorku.

O Connoru McDavidovi těžko napsat něco objevného, podle mnohých se jedná o nejdominantnějšího hokejistu od doby Erica Lindrose. V OHL sbíral body po hrstech a podle Boba McKenzieho z TSN ještě překonal nerealistická očekávání, která na něj kladli kanadští fanoušci a média před začátkem poslední sezony. McDavid má fantastický přehled, neskutečně šikovné ruce a nadpozemské zrychlení. Na hodnocení jeho kariéry do této chvíle je těžké hledat stále nové superlativy, reálně se o útočníku Erie Otters hovoří jako o talentovanějším hráči než je superhvězda Sidney Crosby.

Druhý v pořadí Jack Eichel není žádnou cenou útěchy, je to také velmi šikovný hokejista, lídr a silný na puku. Podle Buttona by byl v kterémkoli draftu po Crosbym jedničkou. Zatímco první volby Edmontonu a Buffala jsou jednoznačné, na dalších místech už je to trochu zamotanější. Následující trojice se asi podělí o místa mezi 3. a 5. příčkou, jen těžko říct v jakém pořadí. Útočník Dylan Strome je spoluhráčem McDavida v Erie, při jeho zranění ale prokázal, že dokáže sbírat hromadu bodů i bez něho a to i přesto, že podle skautů nezaujme zrovna vytříbenou technikou. Mladší bratr Ryana Stromea z New Yorku Islanders možná nezíská body za styl, výsledky má však nesporné. Mitch Marner navazuje v Londonu na Patricka Kanea, také to není největší hráč na ledě, s pukem ale dokáže kouzlit a sbírá spousty bodů. Noah Hanifin z Boston College je nejlepším obráncem na draftu, skvělý bruslař, který je prototypem moderního zadáka pro NHL.

Letošní ročník je silný zejména v tom, že zde najdeme kromě dvou supertalentů celou sbírku hokejistů, kteří jsou silní, pracovití a zodpovědní při bránění a černé práci. A pokud nechcete sázet na mladíky, kteří si téměř jistě zahrají NHL, ale jen jako solidní hráči do počtu, máte na výběr nespočet talentů, u nichž je sice značné riziko, že z nich nakonec nic nebude, jenže v opačném případě dostanete hodně muziky. Ve skupině, která by se měla vyskládat mezi šestým a třináctým místem tak najdeme důrazného křídelníka Lawsona Crouse, který ale v NHL asi nebude patřit mezi lídry produktivity, všestranného forvarda Kylea Connora, obránce Michiganu Zacha Werenskiho, českou naději Pavla Zachu nebo na druhou stranu ofenzivního obránce Ivana Provorova, šikovného centra Mata Barzala, který se letos potýkal se zraněním, švýcarského kanonýra Tima Meiera nebo finského křídelníka Mikka Rantanena.

Tak jako každý rok najdeme hráče, kteří v průběhu sezony vystřelili nahoru (Rusové Provorov, Ilya Samsonov, nejlepší brankář na draftu, nebo útočník Denis Guryanov, obránci Thomas Chabot s Jerémy Royem nebo střelec Jake DeBrusk), případně hodně klesli (útočník Adam Musil nebo švédský obránce Oliver Kylington, který skvěle bruslí a nějakou dobu se zdálo, že přijde na řadu do pátého místa, ale celou sezonu byl na ledě ztracený a nyní nemá jistotu prvního kola). Opět najdeme urostlé hokejisty, kterým vysoká postava dává na draftu větší naděje (třeba americký obránce Brandon Carlo by měl být vybraný na hraně 1. kola, má ale své kritiky, kteří na jeho hře nevidí nic výjimečného), zatímco nadaní hráči menšího vzrůstu padají v odhadech hluboko do průměru (produktivní Jeremy Bracco z americké reprezentace do 18 let nebo Anthony Beauvillier). Hokejovou tradici pro letošek zastupují třeba obránce Casey Fitzgerald (syn Toma Fitzgeralda a bratranec Keitha Tkachuka a Jimmyho a Kevina Hayese), Adam Musil (syn Františka Musila a synovec Bobbyho Holíka), Jake DeBrusk (syn bitkaře Louie DeBruska), Ryan Pilon (synovec obránce Riche Pilona) nebo mladší bratři nashvillského dua Caleb Jones a Fredrik Forsberg.

Chicago vybírá v prvních dvou kolech pouze z 54. místa, kde má volbu, kterou dostalo jako náhradu za odchod Kevina Hayese do New Yorku Rangers. Svůj výběr na konci prvního kola vyměnilo do Arizony za Antoina Vermetta, druhé kolo pak místo Hawks díky trejdu Kimma Timonena uzavře Philadelphia. Blackhawks by zde mohl zajímat třeba Christian Fisher, silový útočník dobrý u hrazení a po rozích, který míří na University of Notre Dame, forvard Zach Senyshyn, trochu skrytý talent ze Sault Ste. Marie, Mitchell Stephens ze Saginaw, kterému se parádně vyvedlo mistrovství světa do 18 let, nebo Jack Roslovic, pravé křídlo, které skvěle zapadlo do elitní formace amerického národního týmu do 18 let s Matthewsem a Tkachukem (oba přijdou na draft příští rok). Pokud by chtěli Blackhawks po několika letech sáhnout nejdříve po obránci, zřejmě by je mohl zaujmout jeden z dvojice výborně bruslících a všestranných zadáků z QMHJL: Guillaume Brisebois, kapitán Acadie-Bathurst a mladší bratr obránce Rockfordu, nebo Jérémy Lauzon, bývalý spoluhráč letošního nováčka IceHogs Dillona Fourniera v Rouyn-Norandě. Další obránci Nick Boka (University of Michigan), Brendan Guhle (Prince Albert) a John Marino (South Shore, spoluhráč Beau Starretta, kterého Hawks draftovali loni) by mohli Chicago zajímat na konci dalšího kola.

Blackhawks brankáře brzy na draftu často nevybírají a většinou si maskované muže berou až v pozdějších kolech, na 54. příčce je ale reálné, že nejlepším hráčem k dispozici bude právě gólman. Nezapomeňme, že Coreyho Crawforda si Hawks vybrali před 12 lety právě ve 2. kole (52. celkově). Ilya Samsonov a Mackenzie Blackwood už k dispozici nebudou, stále volní by ale mohli být Vladař nebo Samuel Montembeault, další vysoký a pohybově nadaný brankář z Blainville (QMJHL).

Pokud se Chicagu podaří výměnou získat volbu v pátečním 1. kole (zřejmě v rámci přestupu Patricka Sharpa), lze očekávat, že se dostanou někam na pozici mezi 20. a 30. místem. Z 19. příčky volí Detroit, o dvě místa později Buffalo, pak Washington, na 24. pozici přijde podruhé na řadu Toronto, na 26. Montréal a 1. kolo uzavřou Philadelphia s Arizonou. Pro Blackhawks by mohli být v této situaci zajímaví třeba zodpovědný centr americké reprezentace Colin White, Zbořilův kolega z obrany Saint John Thomas Chabot, zadák ze Sherbrooke Jérémy Roy, nebo dvojice Švédů: defenzivní centr Färjestadu Joel Eriksson Ek a hubený obránce Frölundy Jacob Larsson.

Doufejme, že v pozdějších kolech si chicagští skauti vzpomenou také na české a slovenské hráče, kterých bude letos na draftu dostatek. Z rozhovorů Radovana Bondry a Christiána Jaroše pro slovenský tisk, víme, že se oba zúčastnili testů, které Blackhawks pro vybrané naděje připravili v průběhu finálové série proti Tampě Bay. Vlastní soustředění mimo tradiční NHL Draft Combine pro cca stovku největších nadějí, které se letos konalo v Buffalu, pořádá také několik dalších klubů a bližší podrobnosti (třeba o celkovém počtu účastníků) nejsou známy. Těžko tak usuzovat, jestli Bondrovi a Jarošovi samotná pozvánka a/nebo účast zvyšuje naděje, že si je vybere právě Chicago. Nejen oni, ale i Erik Černák a Dominik Simon v posledních týdnech prohlásili, že Blackhawks jsou jejich oblíbeným klubem a bylo by tak o to příjemnější je brzy vidět v červeném chicagském dresu.

  • Mathieu Brisebois

    Brisebois CAN

    32 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Kevin Hayes

    Hayes USA

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: