Dickinson vstřelil svůj 20. gól a Hawks porazili Calgary 3:1

Když Chicago nabralo v utkání v San José čtyřgólovou ztrátu, zdálo se, že se z třízápasového výjezdu do Kalifornie vrátí bez bodu. Nakonec sice Blackhawks zvládli duel parádně otočit a zvítězit po prodloužení 5:4, jenže přes radost z výsledku nebyli ani trenéři, ani hráči samotní s výkonem vůbec spokojení. Na náročnějším tréninku se to odrazilo a na Calgary pak hokejisté Hawks v úterý v United Center vletěli na plný plyn. Dvě rychlá vyloučení Flames vyústila v přesilovku proti třem, kterou sice domácí neproměnili hned, v pokračující početní výhodě ale tečovanou ranou otevřel skóre obránce Seth Jones, který v předchozím utkání v San José pomohl k výhře dvěma zásahy a celkem má letos na kontě sedm branek.

Během povedené první třetiny mělo Chicago znatelnou převahu, kterou promítlo ještě do gólu Dickinsona, při kterém si svůj první bod v NHL připsal nováček Landon Slaggert. Ten skvěle zapadl do útoku s Dickinsonem a Andersonem, později přidal ještě jednu asistenci a krátce se radoval také ze svého premiérového zásahu, jenže pohlednou kombinaci zakončil střelou do břevna a po zásahu videa se neprokázalo, že by byl puk za čárou. „Má spoustu energie a dobrý pohyb. Hraje chytře, tak jako při prvním gólu Dickinsona, a je úspěšný při napadání, z čehož potom pramenila ta další trefa. Vypadá jako jeden z těch, kterým můžete dát do utkání libovolnou roli a zvládne to, ale je fakt, že v téhle lajně si to sedlo dokonale,“ pochvaloval si Slaggerta kouč Richardson.

Jason Dickinson zvýšil na 3:0 svou 20. brankou v sezoně a protože spolehlivého Mrázka (38 zákroků) překonal pouze v 53. minutě obránce Weegar, zvítězili Hawks podruhé v řadě, což se jim podařilo letos teprve potřetí, a zároveň mají na kontě šestou výhru z posledních 10 zápasů. „Upřímně, když nemám ani bod a v utkání vyhrajeme, stejně z toho mám dobrý pocit. Je to určitě lepší než když člověk neboduje a prohrává se, to se pak trápíte tím, že pro výhru neděláte dost, že je to vaše vina. Ještě nikdy jsem v NHL nedal ani 10 gólů za sezonu a letos jich mám 20, to je skvělý úspěch, moc si toho cením. Asi není nikdo, kdo by si něčeho takového nevážil,“ řekl novinářům spokojený Dickinson, který fanoušky potěšil také několika ostřejšími hity. „V posledních zápasech jsem nehrál tolik do těla, určitě jsem v tom chtěl přidat. Víc se tím dostanu do hry a hraju pak celkově líp,“ doplnil 28letý kanadský centr.

Rockford IceHogs vyřadili dres #29 brankáře Crawforda

V sobotu 10. února se bývalý brankář Blackhawks Corey Crawford dočkal výrazného ocenění. Farma Chicaga v Rockfordu vyřadila před utkáním s Chicagem Wolves jeho dres #29 a Crawford se tak stal prvním bývalým hokejistou IceHogs, kterému se této pocty dostalo. V Rockfordu strávil tři roky předtím než se naplno prosadil do NHL (a dříve ještě nastupoval za předchozí rezervu v Norfolku) a stále drží řadu klubových brankářských rekordů. Blackhawks si jej vybrali ve 2. kole draftu 2003 a Crawford pak v Chicagu strávil celou svou kariéru. Dvakrát získal Stanleyho pohár, v roce 2017 pomohl Kanadě vybojovat zlatou medaili na Světovém poháru a dvakrát obdržel Jenningsovu trofej pro brankáře s nejnižším průměrem obdržených branek v sezoně. V létě 2020 se dohodl na smlouvě s New Jersey, během přípravného kempu však pověsil brusle na hřebík a v NHL tak nastoupil pouze za Blackhawks. Celkem v NHL odchytal 488 utkání a dalších 96 přidal v playoff, v obou případech shodně se skvělou úspěšností zákroků 91,8 %. Před vyvěšením dresu poskytl Crawford rozhovor novináři Scottu Powersovi z The Athletic, jehož překlad si můžete přečíst zde. ➜ Více

Brankář Jaxson Stauber skóroval v AHL

Jaxson Stauber (24) se v pátek stal prvním brankářem v historii AHL, který vstřelil gól v utkání, ve kterém zároveň vychytal čisté konto. Na výhře Rockfordu proti Grand Rapids 4:0 se kromě přesné střely přes celé hřiště podílel 24 úspěšnými zákroky. Mladý Američan přišel do Chicaga před dvěma lety z univerzitní soutěže, kde chytal za Providence College, a v minulé sezoně hned v šesti zápasech debutoval v NHL. Letos se v Chicagu zatím do hry nedostal a v dresu IceHogs zasáhl do 16 utkání, v nichž vychytal sedm výher, v průměru inkasoval 3,16 gólu a pochytal 89,4 % střel. Vstřelený gól brankáře není v AHL raritou, od roku 1987 k této situaci došlo už více než 20×. Naposledy se trefil loni v listopadu Alex Nedeljkovic, kterému se to podařilo už podruhé a shodou okolností vychytal před několik dny výhru Penguins 4:1 v Chicagu. V březnu 2022 se ze vstřeleného gólu těšil také český brankář Lukáš Dostál. Poprvé se však teď povedlo úspěšnému střelci vychytat nulu a Stauber má ještě jeden zvláštní důvod k radosti. V říjnu 1992 totiž ve stejné soutěži vstřelil branku také jeho otec Robb, tehdy gólman Rochesteru. ➜ Více

Blackhawks škrtli patnáct hráčů z přípravného kempu

Celkem 15 hráčů skončilo v přípravném kempu před a po utkání v Detroitu, které Blackhawks prohráli 1:6. Chicago odehrálo dva zápasy ve dvou dnech a oproti úvodnímu střetnutí nastoupilo v obou případech v dosti kombinované sestavě. V neděli klub oznámil, že na farmu do Rockfordu míří kromě brankáře Mitchella Weekse, který byl v týmu na zkoušku, také česká dvojice Michal Teplý a Marcel Marcel i útočník Antti Saarela s obráncem Nolanem Allanem. Po porážce s Red Wings je do AHL následují útočník Ryder Rolston, brankář Drew Commesso a obránci Filip Roos, Ethan Del Mastro a Louis Crevier, který v Detroitu povedenou ranou vstřelil čestný gól Hawks. Do juniorské soutěže OHL se vrací forvardi Paul Ludwinski (Kingston) s Gavinem Hayesem (Flint). Na listinu volných hráčů pak byli zapsáni tři další útočníci Brett Seney, David Gust a Mike Hardman a pokud si je nikdo nevezme, zapojí se do přípravy IceHogs. Mezi zmiňovanými hokejisty není žádné překvapení – největší šanci na místo v sestavě měl asi zadák Filip Roos, který loni v 17 zápasech v NHL debutoval, také on ale v konkurenci tahal za kratší konec. Na soupisce mají Blackhawks nyní 20 útočníků (včetně zraněného Samuela Savoie), 8 obránců (včetně Korchinského a Phillipse) a 3 brankáře Mrázka, Söderbloma a Staubera.

Andreas Athanasiou (© https://www.youtube.com/@NHL)
Andreas Athanasiou (© https://www.youtube.com/@NHL)

Athanasiou zůstává, s klubem podepsal smlouvu na dva roky

Útočník Andreas Athanasiou (28) zůstává v Chicagu, když ve čtvrtek podepsal novou dvouletou smlouvu s platem 4,25 milionu dolarů. O tom, že mimořádně rychlý křídelník bude u Blackhawks pokračovat, se hovořilo delší dobu a nyní se očekávání potvrdila. Athanasiou posílil Chicago loni s tím, že by jej klub mohl před uzávěrkou přestupů výhodně vyměnit, to se však přes jeho solidní výkony nepodařilo. Celkem si v 81 zápasech připsal 40 bodů za dvacet branek a stejný počet asistencí a roční kontrakt s platem 3 miliony dolarů tak v Chicagu přetavil v delší spolupráci. Do týmu rodák z Londonu v Ontariu údajně dobře zapadl, o jeho setrvání byl zájem z obou stran a lehce nadsazený plat tomu nasvědčuje – zatímco jiná mužstva mají starosti s platovým stropem, po odchodu Kanea s Toewsem budou Hawks muset některým hráčům připlatit, aby se vůbec dostali na platového dno. Athanasiou odváděl letos slušné výkony, dokázal pobavit fanoušky a sezoně plné porážek nedokázal zabránit. Pro Chicago je tedy v tuto chvíli vhodným hokejistou na soupisce a může se těšit na to, že metu 500 zápasů v NHL, do které mu schází 41 utkání, pokoří práve v dresu Blackhawks. Pět let jinak působil v Detroitu, dvě sezony nastupoval za Los Angeles a krátce se představil také v Edmontonu. Dohromady dosud Athanasiou nasbíral 236 bodů (125+111) a 182 trestných minut. K několika pohybům na soupisce došlo v poslední době také na farmě v Rockfordu: IceHogs prodloužili smlouvy s obráncem Andrew Perrottem a útočníkem Kylem Howarthem, kteří v minulém roce strávili hodně času v nižší ECHL, a z juniorského týmu Oshawy přivedli produktivního útočníka Ryana Gagniera. Dva obránci se s Rockfordem loučí a jdou do Evropy: Jakub Galvas se dohodl s Malmö a Cliff Watson se Stavangerem. V neposlední řadě pak Chicago oznámilo jeden velký návrat, když se do komentování zápasů Hawks zapojí oblíbený Darren Pang. Bývalý chicagský brankář komentoval dlouhou dobu utkání rivalů ze St. Louis a diváci televizních přenosů jej znají také z celostátního vysílání. ➜ Více

Hawks prodloužili s brankářem Söderblomem

Švédský brankář Arvid Söderblom (23) uzavřel s Chicagem novou dvouletou smlouvu, během které si vydělá v průměru 962 500 dolarů. Blackhawks posílil před dvěma lety po zdařilé sezoně ve Skellefteå a většinu času pak strávil v Rockfordu. Přestože nemá zrovna skvělá čísla, klub si od Söderbloma do budoucna hodně slibuje a předpokládá se, že v příští sezoně utvoří stabilní dvojici s českým kolegou Petrem Mrázkem. V letošní sezoně navázal v 15 zápasech na tři utkání, kterými o rok dříve v NHL debutoval, pouze dvakrát se však radoval z výhry a zaznamenal úspěšnost zákroků 89,4 %. V Rockfordu nastoupil Söderblom letos do 33 utkání, ve kterých chytal s s úspěšností zásahů 90,5 %, a IceHogs pomohl do playoff 15 výhrami. Brankář Alex Stalock (35) patřil mezi lepší hráče Blackhawks v letošní sezoně a jeho výkony nezůstaly opomenuty. Po problémech se srdcem, způsobených následky covidového onemocnění, vynechal Stalock skoro celé dvě sezony, a také v Chicagu se tento rok musel potýkat se zdravotními potížemi. Přesto to nikdy nezabalil, s úspěšností zákroků 90,8 % vychytal svému týmu 9 výher v 27 zápasech a nyní je ve finální trojici nominovaných hráčů na cenu Billa Mastertona za oddanost hokeji. Spolu se s Stalockem byli vybráni obránce Pittsburghu Kris Letang a útočník Arizony Clayton Keller. Roční smlouva Stalockovi brzy vyprší a s ohledem na výše zmíněné angažmá Söderbloma se neočekává, že by měl v Chicagu pokračovat. U Blackhawks však zanechal pěkný dojem.

Jakub Galvas se vrací do Evropy a bude hrát v Malmö

Český obránce Jakub Galvas se vrací po dvou letech do Evropy. O jeho návratu se hovořilo již dříve, v úterý ale jeho příchod oficiálně oznámil švédský klub Malmö Redhawks, se kterým Galvas podepsal dvouletou smlouvu. Pro bývalého hokejistu Olomouce, kterého si Chicago vybralo v 5. kole draftu 2017, to bude už druhé severské angažmá, když dva roky strávil také ve finském Jukuritu. V letošní sezoně odehrál Galvas v Rockfordu 64 zápasů, v nichž nasbíral 29 bodů (3+26), 22 trestných minut a +1. V pěti utkáních playoff pak přidal tři body za asistence. Zatímco o rok dříve v 6 zápasech debutovat v NHL a zanechal povedený dojem, další příležitost už v prvním týmu Blackhawks nedostal a na jeho místo se tlačí mnoho jiných nadějných obránců, od kterých si klub zřejmě slibuje víc. „Je to opravdu dobrý pocit! SHL je pravděpodobně nejlepší liga v Evropě, takže hrát v ní je pro mě velká výzva. Malmö bylo jedním z prvních týmů, které mě kontaktovaly, po rozhovoru se sportovním ředitelem jsem cítil, že chci být součástí tohoto týmu a dotáhnout ho do playoff. Doufám, že se co nejdřív seznámím se všemi. Už teď se těším se na začátek sezony,“ uvedl Galvas pro oficiální web klubu z Malmö (překlad hokej.cz)

Rockford čeká v předkole playoff AHL Iowa

Poslední den základní části AHL měly naději na dvě zbývající místa v playoff AHL tři celky Centrální divize. Chicago nejprve porazilo v prodloužení Manitobu, jenže pak zvítězili také hokejisté Rockfordu a Iowy a právě tato dvojice, kterou na závěr v tabulce dělí pouze skóre, se střetně v předkole, zatímco Wolves mají po sezoně. Rockford měl skvělý začátek, podpořený výbornými výkony nových posil Gusta, Seneyho a Philpa, desetizápasová série v lednu, kdy si Hogs připsali pouze jedno vítězství v prodloužení, ale zapříčinila, že museli bojovat o playoff až do poslední chvíle. Zápas s Milwaukee však Rockfordu vyšel dokonale, když už ve 3. minutě střelou z voleje zařídil vedení Lynch a po gólech Philpa v přesilovce a Seneyho po pěkné kombinaci získali IceHogs rozhodující náskok ještě před koncem první třetiny. Celkem 27 zákroky se na důležité výhře 4:1 podílel brankář Söderblom. Nejproduktivnějším hráčem Rockfordu v základní části byl Rocco Grimaldi, který přišel do týmu krátce před uzávěrkou přestupů ze San Diega a celkem nasbíral 73 bodů (33+40) v 70 zápasech. Pokud počítáme pouze zápasy za IceHogs, byl s 59 body (26+33) nejproduktivnějším hráčem David Gust a s 29 góly nejlepším střelcem Luke Philp. Za zmínku stojí také 51 bodů (20+31) Lukase Reichela a nebo 30 bodů (16+14) v Colea Guttmana, kteří by oba měli od příští sezony nastupovat pravidelně za Blackhawks, tak jako obránce Alex Vlasić. Pro playoff, které Rockford zahájí sérií na dvě výhry s Iowou (farma Minnesoty) v noci na čtvrtek, se do AHL z Chicaga vrací útočník Joey Anderson.

Blackhawks se dohodli s Tinordim a brankářem Commessem

Zatímco hokejisté Blackhawks zkomplikovali úterní výhrou 5:2 cestu Pittsburghu do playoff a letošní sezonu uzavřou už v noci na pátek zápasem proti Philadelphii, vedení mezitím nezahálí a v týdnu podepsalo smlouvu s dalším nováčkem, talentovaným brankářem Boston University Drewem Commessem (20), a zároveň prodloužilo kontrakt s obráncem Jarredem Tinordim (31) o další rok. Commesso patří mezi velké chicagské naděje a přestože v dohledné době by se měl jedničkou stát Arvid Söderblom, v delším časovém měřítku si klub slibuje, že by tuto roli mohl převzít právě americký gólman. Na Boston University strávil tři sezony, přičemž v té poslední chytal ve 34 zápasech s úspěšností zákroků 91,3 % a průměrem 2,46 obdrženého gólu. V závěrečném turnaji Frozen Four skončila Boston University v semifinále porážkou s Minnesotou 2:6, Commesso však opět předvedl několik parádních zákroků a také v posledním utkání své univerzitní kariéry zanechal solidní dojem. Účastník loňské olympiády v Pekingu podepsal s klubem tříletou nováčkovskou smlouvu s platem 925 tisíc dolarů a v závěru sezony se ještě připojí k Rockfordu, ačkoliv mají IceHogs mezi brankáři přetlak: kromě Söderbloma se Stauberem jsou víceméně k dispozici i Khudobin a Weeks. Tinordi přišel do Chicaga na začátku sezony z waivers New Yorku Rangers a přestože si stálé místo v sestavě vyloženě nevybojoval, svou roli plní velmi dobře. Kromě 8 bodů (2+6) ve 44 zápasech přináší urostlý obránce hlavě důraznou hru na brankovišti a zkušenosti hráče, který se o svou pozici musí celou kariéru v NHL stále rvát. I v nadcházející sezoně by měl být Tinordi užitečný na hraně sestavy a v této úloze si vydělá 1,25 milionu dolarů.

Další dva mladí hokejisté jsou pod smlouvou

V tomto týdnu se Blackhawks dohodli na smlouvě s dalšími dvěma nedávno draftovanými hráči. Po obránci Kaiserovi, který už stihl svou premiéru v NHL, a útočníku Rolstonovi přišli na řadu jiní dva forvardi: Paul Ludwinski z Kingstonu (OHL) a Antti Saarela z Raumy (Liiga). Ludwinského (18) si Chicago vybralo na draftu loni ve 2. kole a rodák z Toronta si v letošní sezoně připsal 34 bodů (9+25) ve 47 zápasech. Během roku měl pohyblivý centr starosti se zraněními a z tohoto důvodu také scházel svému týmu v závěru sezony. Obvyklá tříletá nováčkovská smlouva platí od léta, ačkoliv se Ludwinski ještě může vrátit zpátky do juniorské soutěže. Pokud se stihne uzdravit a nabrat kondici ještě před koncem základní části AHL, mohl by se nicméně těšit na svůj debut v dresu IceHogs – s Rockfordem totiž ve středu uzavřel krátkodobou zkušební smlouvu. Saarela (21) s Chicagem podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt, který začne platit od příští sezony. Ve finské nejvyšší soutěži má přes svůj mladý věk odehráno už čtyři a půl roku a ve 190 zápasech nasbíral celkem 73 bodů (32+41) a 117 trestných minut. Hawks si Saarelu vybrali ve 4. kole na draftu v roce 2019 a ve stejném období se v klubu krátce mihl také jeho starší bratr Aleksi.

Chicago podepsalo Rolstona a Kaisera z univerzitní ligy

Blackhawks se v týdnu dohodli na nováčkovských kontraktech s dvojicí svých nadějí v univerzitní soutěži. Nejprve podepsali smlouvu s útočníkem Ryderem Rolstonem (895 tisíc dolarů) a o dva dny později také s obráncem Wyattem Kaiserem (916 667 dolarů). Rolston (21) odehrál na University of Notre Dame tři sezony, během kterých nasbíral 53 bodů (18+35) v 93 zápasech, a přestože je nyní mimo hru kvůli zlomenině klíční kosti, očekává se, že stihne ještě několik posledních utkání Rockfordu v základní části AHL. Chicago získalo rodáka z Bostonu před dvěma lety výměnou z Colorada za Carla Söderberga a největší předností hokejisty, jehož si Avalanche vybrali v 5. kole Draftu 2020, je vynikající bruslení a napadání. „Nepochybně, rychlost především. Ale kromě toho hraje Ryder s velkým nasazením a bojovností a přesně takové hráče hledáme, na takových chceme stavět. Nemyslím, že bychom chtěli hráče svazovat nějakým očekáváním, ale Ryder má dovednosti na to, aby se z něho stal přinejmenším útočník do třetí nebo čtvrté lajny, na oslabení a nepříjemný při napadání. U hokejistů z univerzity je to složité, teprve mezi profesionály se často ukáže, že mají na to, aby zvládli větší roli. A myslím, že on by to v sobě mohl mít taky,“ řekl novinářům z The Athletic Mark Eaton, asistent generálního manažera pro hráčský vývoj. Kaiser (20), kterého Chicago draftovalo ve 3. kole také v roce 2020, posílí Blackhawks z University of Minnesota-Duluth, kde nastoupil do necelé stovky utkání a připsal si 52 bodů (7+45), 120 trestných minut a +5. USA loni reprezentoval na juniorském šampionátu a také jeho předností je bruslení a skvělý pohyb. Kaiser se v Nashvillu připojil rovnou k hlavnímu týmu, brzy se zřejmě dočká své premiéry v NHL a nováčkovská smlouva mu proto vyprší už v létě 2025, zatímco Rolstonovi až v roce 2026. „Během sezony jsem s lidmi z Chicaga mluvil často a myslím, že (odejít z univerzity o rok dříve) bylo správné rozhodnutí. V Duluthu jsem pracoval na tom, abych se postupně zlepšoval celkově, jak při hře dopředu, tak do obrany,“ uvedl Kaiser pro webové stránky Blackhawks.

Max Domi se stěhuje do Dallasu za volbu 2. kole

Útočník Max Domi oslavil ve čtvrtek své 28. narozeniny a od Chicaga dostal pěkný dárek – výměnu do Dallasu, nejlepšího týmu Centrální divize. Stars se právě chystali na zápas v United Center, s ohledem na platový strop a soupisku hostujícího týmu však Domi večer neoblékl dres soupeře. K výměně mohlo oficiálně dojít až po utkání a proto rodák z Winnipegu vynechal střetnutí úplně. S Chicagem podepsal v létě roční smlouvu s platem 3 miliony dolarů a brzy se zařadil mezi nejdůležitější hráče ofenzívy Blackhawks. Po 60 zápasech byl Domi nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem týmu, když nastřílel 18 branek a na 31 přihrával. Dařilo se mu zejména ve formaci s Patrickem Kanem, nyní se ale bude muset Chicago obejít bez obou jmenovaných hokejistů. Domi si tak zopakoval situaci z minulého roku, kdy ho krátce před uzávěrkou přestupů poslal Columbus do Caroliny. Spolu s ním Stars získali brankáře Dylana Wellse (25), který působil prvním rokem v Rockfordu a v jednom utkání letos debutoval za Chicago v NHL. Blackhawks obdrželi volbu ve 2. kole draftu 2025 a brankářského veterána Antona Khudobina (36), který strávil celou letošní sezonu v AHL v Texasu. V létě mu končí smlouva s platem 3,333 milionu.

Chicago získalo z Buffala útočníka Anderse Bjorka

Ve čtvrtek se Chicago dohodlo na dvou souvisejících výměnách s Buffalem. Zatímco k Blackhawks přichází útočník Anders Bjork, farmu Sabres v Rochesteru posílí Carson Gicewicz. Oba hráči byli oficiálně vyměněni za budoucí vyrovnání a nikoliv jeden za druhého, protože Gicewicz má smlouvu pouze s Rockfordem a Blackhawks jeho práva nepatří. Jak Bjork, kterému po sezoně končí smlouva s platem 1,6 milionu dolarů, tak Gicewicz letos působili v AHL. Bjork (26) si ve 42 zápasech připsal 25 bodů (8+17), v týmu, kde válí čeští útočníci Rousek s Kulichem však nepatřil mezi nejdůležitější hráče a jistě bude rád za novou příležitost. Loni se totiž poprvé naplno prosadil do NHL a od roku 2017, kdy v soutěži debutoval, odehrál v každé sezoně víc zápasů v NHL než na farmě. Letošní sezonu proto musí hokejista americké reprezentace, která na MS hráčů do 18 let před devíti lety vybojovala zlaté medaile, považovat za krok zpátky. Celkem Bjork v NHL za Boston a Buffalo nastoupil do více než dvou stovek utkání, v nichž nastřílel 24 branek a na 29 přihrál. Nyní by se měl připojit k Blackhawks a pro závěr sezony se očekává, že posílí IceHogs. Gicewicz (25) podepsal s Rockfordem smlouvu před dvěma lety po konci své univerzitní kariéry, kterou strávil na St. Lawrence a UMass, a přestože měl v sestavě IceHogs epizodní úlohu, jen málokdy na soupisce chyběl. Za Rockford odehrál celkem 114 zápasů, v nichž nasbíral 22 bodů (9+13), 95 trestných minut a -15. Pro Gicewicze, který pochází z předměstí Buffala, je to návrat domů, Rochester je nedaleko. Doplněno: O chvíli později se na podobném trejdu Chicago dohodlo s Anaheimem, se kterým si už před několika dny prohodilo útočníky Slavina s Drewem. Blackhawks poslali do Kalifornie útočníka Dylana Sikuru a výměnou získali útočníka Maxima Goloda (22). Z farmy Ducks v San Diegu posílí Rockford v samostatném trejdu za budoucí vyrovnání útočníci Rocco Grimaldi s Loganem Nijhoffem (21). Grimaldi (30) je s 56 body (27+29) v 54 zápasech nejproduktivnějším hráčem Gulls a Golod z Nijhoffem nastupovali převážně v nižší ECHL za Tulsu, odkud se nyní přesunou v rámci stejné ligy do Indy. Sikura (27) během svého druhého působení v Chicagu, které si ho kdysi vybralo v 6. kole draftu, odehrál v Rockfordu 52 zápasů s bilancí 14+18.

Patrick Kane s Pohárem v roce 2015
Patrick Kane s Pohárem v roce 2015

Patrick Kane v Chicagu končí a bude hrát za Rangers

Po 16 letech a 1161 zápasech je mimořádně úspěšné působení Patricka Kanea v Chicagu u konce. V úterý se definitivně potvrdila očekávání o jeho přestupu do New Yorku Rangers a pro Blackhawks tak symbolicky končí nejúspěšnější období v klubové historii. Z týmu, který v letech 2010–2015 třikrát vybojoval Stanleyho pohár, zůstává na soupisce už pouze kapitán Jonathan Toews, jenže ten nyní nehraje kvůli následkům dřívějšího onemocnění covidem a po sezoně mu i tak vyprší smlouva. Kane letos v oslabené sestavě, ze které se v létě vytratili třeba DeBrincat a Strome, nepodával úplně přesvědčivé výkony a často se mluvilo o tom, že ho vedle nedostatku klubových ambicí omezuje zranění boku. S Chicagem se však patrně nejlepší hokejista, který kdy oblékl dres Blackhawks, rozloučil 10 body (7+3) v posledních čtyřech utkáních, kdy byl k nezastavení, a všem kritikům poslal jasnou zprávu, že ještě zdaleka nepatří do starého železa. Dlouhé rozhodování, zdali z Chicaga odejde až v létě nebo ještě před uzávěrkou přestupů, a podmínka o nevyměnitelnosti, kterou má Kane ve smlouvě a kterou byl ochoten odvolat pouze při trejdu s Rangers, svázaly GM Davidsonovi ruce, pokud jde o přijatelnou náhradu. Nebylo pochyb o tom, že Chicago vyjde své legendě vstříc, ať už se situace před páteční uzávěrkou vyvine jakkoli, a přestože se zdálo, že klub z Manhattanu nebude mít po příchodu Tarasenka dost místa ani pod platovým stropem, ani v sestavě, nakonec se v Rangers podařilo najít řešení. Do New Yorku odchází kromě Kanea také obránce z nižší soutěže Cooper Zech a Chicago získalo volby ve 2. kole letošního draftu (pokud Rangers postoupí do finále Východní konference, tak se změní na 1. kolo v roce 2024) a ve 4. kole draftu v roce 2025, obránce z farmy Andyho Welinskiho a obránce Viliho Saarijärviho, který působí ve Švýcarsku. Širší součástí trejdu je také volba ve 3. kole, kterou z New Yorku dostala Arizona proto, aby Rangers ve výsledku platili pouze čtvrtinu Kaneova platu 10,5 milionu dolarů, a výměna dvou dalších hráčů z nižších soutěží: na farmu Rangers jde z Rockfordu obránce Clendening a IceHogs posílí křídelník Jordan. ➜ Více

Patrick Kane nastřílel hattrick do sítě Toronta

V neděli potěšil Patrick Kane domácí fanoušky v United Center skvělým výkonem a pokud byl zápas proti Maple Leafs jedním z jeho skutečně posledních za Blackhawks na domácím ledě, těžko mohl někdo odcházet nespokojen. V polovině utkání Chicago vedlo po hattricku Kanea 3:1 a přestože Toronto dokázalo ve třetí třetině srovnat, vítěznou branku dal z brejku dva na jednoho nováček Cole Guttman, pro kterého to byl první gól v teprve třetím střetnutí v NHL. Kane se nejprve prosadil povedenou ranou přes obránce z levého křídla, při druhé brance zakončil trpělivou akci chytře po ledě a lišácky překonal Samsonova i o chvíli později, když puk skončil jen těsně za čárou po odrazu od zad brankáře Maple Leafs. Na brankovišti se sice dobře zorientovala nová posila Toronta Acciari a vynikající souhra Riellyho s šikovným Marnerem přinesla hostujícímu celku vyrovnání, jenže krátce poté ujeli Guttman s Tylerem Johnsonem a Chicago potom ustálo i závěr zápasu, při kterém pečetil vítězství svou 15. brankou v sezoně Max Domi. Ten asistoval i u všech tří gólů Kanea a nasbíral tak celkem čtyři body. „Bylo to úžasné, celý život jsem o tom snil a teď se mi to splnilo. Dát takový gól byl skvělý pocit,“ radoval se Cole Guttman ze své premiérové trefy v NHL. „Necouvli jsme, vždycky když dali gól, tak jsme na ně zase vletěli a měli jsme tam dobrá střídání, kdy jsme hráli v rychlosti. Dva tři zápasy zpátky jsme trochu zamíchali sestavou a teď si to sedá,“ zhodnotil trenér Luke Richardson. „S Domim a Kurashevem nám to posledních pár zápasů jde, vytváříme si šance a je fajn, když se je daří proměnit. A vždycky potěší, když se takový zápas povede právě doma,“ pověděl spokojeně Patrick Kane. „Od začátku jsme byli hodně unavení a z toho pramenily naše chyby. Když nemáte dost energie, tak musíte hrát chytře, jinak z toho bude mít soupeř hodně dobrých šancí. Věděli jsme, že dneska to bude v tomhle směru náročné utkání,“ řekl Sheldon Keefe, kouč Toronta, které o den dříve doma porazilo v kanadském derby Montréal 5:1.