Patrick Kane v dresu USA
Patrick Kane v dresu USA

Kane s Jonesem se představí na Olympiádě v Pekingu

Hokejové reprezentace pro blížící se olympijské hry v Pekingu v posledních dnech uveřejňují první nominované trojice hráčů a Blackhawks budou mít hned dvojnásobné zastoupení v národním týmu USA. Prvními jmenovanými hráči americké reprezentace jsou vedle útočníka Toronta Austona Matthewse také dva hokejisté Blackhawks: útočník Patrick Kane a obránce Seth Jones. Kane (32) se může těšit na svou třetí Olympiádu a doma má už jednu stříbrnou medaili. USA reprezentoval také na Světovém poháru, třikrát na MS (dvakrát jako kapitán) a z šampionátu hráčů do 18 let si před 15 lety přivezl zlato. V NHL má Kane na kontě přes tisícovku zápasů (všechny za Blackhawks), ve kterých nasbíral 1088 bodů (404+684). Ve 12 utkáních na dvou olympijských turnajích si připsal celkem 9 bodů (3+6). Jones (27) posílil Chicago v létě z Columbusu, přičemž v dresu Blue Jackets a předtím v Nashvillu odehrál v NHL celkem 580 střetnutí (65+221). Na Olympiádě se představí poprvé, USA však reprezentoval na Světovém poháru, dvakrát na MS a ze šampionátu hráčů do 18 a 20 let má doma hned tři zlaté medaile.

GM Stan Bowman
GM Stan Bowman

Stan Bowman povede reprezentaci USA na Olympiádě v Pekingu

Hokejisté z NHL se sice nezúčastnili olympijského turnaje v roce 2018 v Pchjongčchangu, pro nadcházející hry v Pekingu a o čtyři roky později v Miláně bychom se však měli opět dočkat těch nejlepších. Ve středu americký hokejový svaz oficiálně potvrdil spekulace médií a jmenoval generálním manažerem reprezentace USA pro turnaj v Pekingu Stana Bowmana, vicepresidenta a generálního manažera Blackhawks, který s Chicagem získal třikrát Stanleyho pohár. Jeho asistentem bude Bill Guerin, bývalý vynikající útočník je aktuálně GM Minnesoty. Bowman s národním týmem USA spolupracoval již dříve na světových šampionátech a na Světovém poháru v roce 2016 patřil k širšímu vedení Týmu Severní Ameriky do 23 let. USA obsadily v Pchjongčchangu 7. místo (ve finále porazili Rusové překvapení turnaje z Německa, Česko prohrálo zápas o bronz s Kanadou), v Soči byly předtím čtvrté a z Vancouveru si američtí hráči přivezli stříbro, stejně jako z domácího turnaje v Salt Lake City v roce 2002. Slavné jsou oproti tomu úspěchy USA na olympiádě 1980 v Lake Placid (v Chicagu pak působili obránce Jack O’Callahan a později útočník Dave Christian) či vítězství Světového poháru v roce 1996 (v sestavě byli Tony Amonte, Chris Chelios a Gary Suter). Lídrem reprezentace USA by měl být v Pekingu Patrick Kane a v Bowmanově výběru jistě nebudou chybět další hvězdy NHL, namátkou třeba Matthews, Eichel, Wheeler, Connor, Carlson, McAvoy či brankář Hellebuyck. Právě v reprezentaci si Bowman všiml obránce Connora Murphyho, kterého později vyměnil z Arizony, ten se však do Pekingu téměř jistě nepodívá. Pro přesnost naopak dodejme, že v široké konkurenci rozhodně není bez šance na olympijskou účast útočník Alex DeBrincat, který prožívá parádní sezonu a je nyní třetím nejproduktivnějším Američanem v NHL.

V Kanadě se odehrál turnaj World Junior Showcase

Juniorské reprezentace Kanady, USA, Švédska a Finska se střetly na letním turnaji World Junior Showcase v Kamloops (B.C.) a Blackhawks měli ve hře hned sedm zástupců. Zámořské celky vstoupily do turnaje na začátku týdne s rozdělenými výběry (Kanada bílý a červený, USA bílý a modrý), od čtvrtka do soboty už se ale představily s plnohodnotnými týmy. Kanada zvítězila ve všech třech svých posledních zápasech, přičemž Mackenzie Entwistle přispěl jedním gólem k výhře nad Švédskem 4:1 a trefil se i v divokém utkání s USA. Na výhře Kanady 6:5 se v tomto duelu asistencí podílel také obránce Ian Mitchell, který si připsal dva body (1+1) už během porážky červeného celku Kanady s bílým výběrem USA. Při střetnutí druhých dvou půlených zámořských týmů bodoval Jake Wise, který se už spolu s obráncem Joshem Essem po zúžení do sestavy USA nevešel. To se naopak podařilo Evanu Barrattovi, kanadský dres oblékal na turnaji také Nicolas Beaudin a za Švédsko nastupovala letošní jednička Blackhawks na draftu Adam Boqvist. Talentovaný obránce bodoval v prvním skandinávském derby, které Švédsko prohrálo po nájezdech 3:4, v posledním utkání turnaje však svému soupeři porážku vrátilo a uspělo 5:3.

Olympiády se zúčastní 10 bývalých hráčů Blackhawks

Hokejový turnaj na Olympijských hrách v PyeongChangu začne v úterý zápasy Slovenska s Ruskem (hrajícím pod hlavičkou MOV) a USA proti Slovinsku. Turnaje se účastní celkem 12 mužstev, na jejichž soupiskách najdeme dohromady 10 hokejistů, kteří v minulosti působili v Chicagu. V české reprezentaci by měl hrát důležitou roli útočník Jiří Sekáč (25), který nastoupil za Blackhawks před dvěma lety k 6 utkáních (0+1) a nyní září v Kazani v KHL. Stanleyho pohár v roce 2013 získal švédský útočník Viktor Stålberg, dlouho v Chicagu působil také americký obránce James Wisniewski. Tři olympijské medaile už má doma finský kapitán Lasse Kukkonen, německý reprezentant Christian Ehrhoff si zase s výběrem Evropy zahrál finále na loňském Světovém poháru. Desítku doplňují další Finové Lepistö s Kontiolou a kanadská trojice Bourque, Ebbett a Klinkhammer. ➜ Více

Michal Kempný
Michal Kempný

Michal Kempný bude hrát za českou reprezentaci na MS

Obránce Michal Kempný (26) se zúčastní šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Český hokejista posílil Chicago loni z Omsku a ve své první zámořské sezoně odehrál 50 utkání. Do statistik si připsal 8 bodů (2+6), 22 trestných minut a +1. Ačkoliv nenastupoval do každého zápasu, v sestavě si Kempný vypracoval vcelku solidní pozici ve dvojici se Seabrookem, nicméně po návratu Johnnyho Oduyi zůstal na tribuně. Do playoff naskočil jen v posledním duelu a to pouze na 9 minut. Roční smlouva mu sice končí, Kempný by ale v Chicagu měl pokračovat. Ve své nováčkovské sezoně prokázal výborné bruslení a dobrou podporu útoku, a přestože se nevyvaroval chyb, jistě nezklamal. Českou republiku reprezentoval rodák z Hodonína i na loňském mistrovství, v 8 utkáních zaznamenal dvě asistence a byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů národního týmu. „Mluvil jsem s ním v sobotu, letí zpátky domů do Česka. Nemá sice smlouvu, ale je zdravý a má také chuť, takže se k nám připojí už v úterý v Českých Budějovicích,“ uvedl manažer reprezentace Martin Ručinský.

Tomáš Fleischmann a Michal Rozsíval
Tomáš Fleischmann a Michal Rozsíval

Fleischmann s Rozsívalem se MS nezúčastní, nejede ani Pánik

Čeští hokejisté Tomáš Fleischmann a Michal Rozsíval se omluvili z účasti na světovém šampionátu v Rusku. „Fleischmann se necítí na první dvě lajny. Sezonu měl všelijakou, velice férově říkal, že do třetího a čtvrtého útoku není typově dobrý hráč. Váží si pozvánky. Toho, že na něj trenér myslel,“ pověděl novinářům generální manažer Slavomír Lener a k Rozsívalovi dodal: „U něj je jedním důvodem to, že nemá smlouvu. A druhým pak rodina. Říkal, že v sedmatřiceti letech nebyl ještě u žádné rodinné události. Jeho syn má v době mistrovství světa slavnost absolvování školy, Michal by to chtěl zažít. Také se rozhoduje, co bude dál. Dnes by měl mít sezení s generálním manažerem Chicaga.“ Fleischmann přišel do Chicaga před uzávěrkou přestupů z Montréalu a v 19 zápasech nasbíral 5 bodů (4+1). Ve čtyřech utkání playoff nebodoval. Rozsíval, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, letos zaznamenal 13 bodů (1+12) v 51 utkáních a ve 4 střetnutích playoff rovněž nebodoval. Oběma nyní končí smlouva a stanou se nechráněnými volnými hráči. Doplněno: „Oslovili sme ho, musel absolvovať nejaké vyšetrenie. Išiel na magnetickú rezonanciu a potom prišlo potvrdenie, že nepríde, neodporúča mu to ani klub,“ uvedl k absenci Richarda Pánika trenér slovenské reprezentace Zdeno Cíger.Více

Ryan Hartman v loňském utkání s Milwaukee
Ryan Hartman v loňském utkání s Milwaukee

Ryan Hartman v trestu, Paillé pojede na Spengler Cup

Útočník Ryan Hartman (21) byl potrestán zákazem startu ve třech utkáních poté, co v minulém střetnutí s Milwaukee trefil do hlavy Trevora Murphyho. IceHogs následně v oslabení inkasovali a nakonec prohráli s Admirals 2:6. Hartman nasbíral v 27 zápasech už 69 trestných minut a s 22 menšími tresty je nejhorší v soutěži. Zároveň je však s 10 góly nejlepším střelcem Rockfordu. „Určitě dostane stopku a doufám, že se poučí. Nesmí být vylučovaný tak často, jinak se do NHL nedostane,“ říká kouč Ted Dent. „Hrát na začátku zápasu pět minut v oslabení, to jsme nechtěli. Je to má chyba a musím za to nést odpovědnost. Vyloučení k hokeji patří, některá mě ale mrzí a musím na tom zapracovat,“ tvrdí Hartman. Proti Milwaukee v sestavě chyběl Marko Daňo, který si sám odpykával jednozápasový trest za faul z předchozího duelu s Chicagem. Útočník Dan Paillé (31) je v nominaci kanadské reprezentace pro tradiční švýcarský turnaj Spengler Cup. Letos za IceHogs nastoupil do 25 zápasů (1+2). Jeho spoluhráči budou mj. Matt Ellison, Chris DiDomenico nebo Aaron Johnson.

Robin Norell zaznamenal před rokem 1 gól v 7 zápasech a získal stříbrnou medaili
Robin Norell zaznamenal před rokem 1 gól v 7 zápasech a získal stříbrnou medaili

Pětice nadějí Blackhawks se zúčastní juniorského šampionátu

Hned čtyři útočníci draftovaní Chicagem se vešli na konečnou soupisku americké juniorské reprezentace pro šampionát. Za USA bude hrát letošní jednička Blackhawks Nick Schmaltz a tři hokejisté vybraní o rok dříve: John Hayden (3. kolo), Tyler Motte (4. kolo) a Anthony Louis (6. kolo). Schmaltz letos při své první sezoně za University of North Dakota nasbíral 15 bodů (3+12) v 15 zápasech. Hayden zaznamenal na Yale 10 bodů (3+7) v 10 duelech, Motte v 15 utkáních v Michiganu posbíral 14 bodů (5+9) a Louis v Miami-Ohio také 14 bodů (3+11) v 16 zápasech. Mistrovství světa ze zúčastní též švédský obránce Robin Norell, který se na turnaji představil už loni a domů si odvezl stříbrnou medaili. V této sezoně má v Djurgårdenu na kontě zatím 30 utkání a 5 bodů za asistence. Američané vstoupí do turnaje v pátek v 21 hodin proti Finsku, Švédové o dvě hodiny později proti ČR (utkání přenáší živě ČT4).

Robin Norell na posledním juniorském šampionátu
Robin Norell na posledním juniorském šampionátu

Probíhá přípravný kemp juniorské reprezentace USA

V těchto dnech probíhá přípravný kemp juniorského národního týmu USA, kterého se účastní hned čtyři útočníci draftovaní Chicagem: letošní jednička Hawks Nick Schmaltz a loni vybraná trojice John Hayden, Anthony Louis a Tyler Motte. Američané si do Lake Placid pozvali stejně staré hráče Finska, Švédska a nakonec i České republiky a v průběhu týdne postupně hrají několik zápasů. Ve švédské sestavě pro zájezd do USA nescházejí další Chicagem draftovaní hokejisté – obránci Robin Norell, který nastupuje v první dvojici, a Carl Dahlström. ➜ Více

Tři naděje Blackhawks se zúčastní kempu juniorů USA

Tři naděje Blackhawks, které si klub vybral na loňském draftu, útočníci Antony Louis, Tyler Motte a John Hayden byli pozváni na přípravný kemp americké juniorské reprezentace v Lake Placid, který se bude konat v srpnu. Hráči budou mít možnost bojovat o místo v sestavě pro juniorské Mistrovství světa 2015. USA se během kempu postupně utkají se Švédskem, Finskem a Českem. Jedním z trenérů USA na tomto kempu bude Mark Osiecki, který v současné době působí jako asistent trenéra v Rockfordu.

Kevin Hayes
Kevin Hayes

Kevin Hayes v nominaci USA pro MS, Teuvo Teräväinen nejede

Devatenáctiletý útočník Teuvo Teräväinen se do finské nominace na MS v Minsku nevešel. Kapitán zlatého výběru Finska na letošním juniorském šampionátu odešel poté, co Jokeritu skončila sezona, do zámoří, ve třech zápasech za Blackhawks nebodoval a klub ho poslal na farmu do Rockfordu. V 5 duelech za IceHogs vstřelil dvě branky, jenže Rockford do playoff nepostoupil. Na rozdíl od většiny dalších hráčů Hogs se Teräväinen nevrátil do Chicaga, ale vydal se do přípravy finské reprezentace, kde nakonec neuspěl. Do Minsku se naopak podívá o dva roky starší Kevin Hayes, který letos uzavřel své působení na Boston College (132 bodů ve 142 zápasech, titul v NCAA v roce 2012). Pokud s ním Hawks nepodepíší smlouvu do poloviny srpna, může se Hayes domluvit na kontraktu s kterýmkoli týmem NHL. Chicago jej draftovalo v 1. kole v roce 2010. ➜ Více

Jason LaBarbera
Jason LaBarbera

Blackhawks povolali 13 hráčů z Rockfordu, Teräväinen na MS

IceHogs uzavřeli sezonu v AHL už po základní části a řada hráčů se tak přesunula k Blackhawks. Chicago v pondělí nejprve povolalo zkušeného brankáře Jasona LaBarberu a obránce Klase Dahlbecka, později je pak následovalo dalších 13 hokejistů: brankář Simpson, obránci Brisebois, Clendening a Connelly a útočníci A. Broadhurst, T. Broadhurst, Danault, Hartman, LeBlanc, Mashinter, McNeill, Mills, Ross. V seznamu chybí třeba Teuvo Teräväinen, který se zapojí do přípravy Finska pro světový šampionát, a Stephen Johns, který stejně jako Matt Carey do playoff kvůli smlouvě zasáhnout nemůže. ➜ Více

Mark Osiecki jde trénovat reprezentaci USA do 20 let

Mark Osiecki končí po jedné sezoně na pozici asistenta trenéra Teda Denta v Rockfordu a stal se hlavním trenérem americké juniorské reprezentace. Osiecki v minulosti působil na různých pozicích u národních týmů USA, třeba v letech 1999 a 2000 získal jako asistent trenéra a hlavní trenér dvě stříbrné medaile na letním Memoriálu Ivana Hlinky hráčů do 18 let. Před příchodem k IceHogs byl hlavním trenérem Ohio State University. Během své hráčské kariéry strávil Osiecki dvě sezony v NHL a zúčastnil se i Mistrovství světa v Praze v roce 1992. Novým trenérem brankářů juniorské reprezentace bude Mike Ayers, bývalý hokejista draftovaný Chicagem v roce 2000, video pak bude mít na starost Adam Nightingale, starší bratr kapitána Rockfordu Jareda Nightingalea. ➜ Více

Jonathan Toews, Duncan Keith a Patrick Sharp
Jonathan Toews, Duncan Keith a Patrick Sharp

Kanada nominovala Toewse, Sharpa a Keitha

Kanadský národní tým má ve své nominaci trojici hráčů Blackhawks: kapitána Jonathana Toewse, útočníka Patricka Sharpa a obránce Duncana Keitha. Svou účast na minulé olympiádě si tak nezopakuje obránce Brent Seabrook, který společně s Keithem a Toewsem získal ve Vancouveru před 4 lety zlato, a do nominace se nevešel ani brankář Corey Crawford. 32letý Sharp nastoupil na dvou šampionátech a v roce 2008 získal stříbro. Blackhawks jej získal při výměně z Philadelphii v prosinci 2005. 25letý Toews má ve své úctyhodné sbírce zlato a stříbro z MS, dvě zlata z juniorského šampionátu a na minulé olympiádě byl nejlepšém útočníkem turnaje. 30letý Keith, držitel Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL v roce 2010, stejně jako Sharp a Toews vybojoval stříbro na MS 2008.

Marcus Krüger se raduje ze švédského gólu v utkání proti ČR
Marcus Krüger se raduje ze švédského gólu v utkání proti ČR

Hjalmarsson, Krüger a Oduya pojedou do Soči

Švédsko bude reprezentovat na ZOH v Soči trojice hráčů Blackhawks: obránci Niklas Hjalmarsson a Johnny Oduya a útočník Marcus Krüger, který bude podle trenérů Tre Kronor nastupovat jako střední útočník ve čtvrté lajně. 32letý Oduya, který posílil Chicago na jaře 2012 z Winnipegu, se zúčastní své druhé olympiády a doma má bronz MS 2009. 26letý Hjalmarsson byl draftovaný Chicagem ve 4. kole 2005, v zámoří hraje už 7. sezonu a výrazně se podílel na zisku obou posledních Stanley Cupů. 23letého Krügera si Hawks vybrali v 5. kole na draftu 2009, v Chicagu hraje třetí celou sezonu a v roce 2011 pomohl Švédsku k zisku stříbra na světovém šampionátu.