Frank Nazar posílí Chicago ještě v této sezoně

Útočník Frank Nazar (20), kterého si Chicago vybralo jako 13. celkově na draftu 2022, s klubem podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu. Ta vstupuje v platnost okamžitě a tři zápasy před koncem sezony se tak Nazar může chystat na svůj debut v NHL. Velkou většinu minulé sezony, své první na University of Michigan, vynechal kvůli zranění, letos se ale zařadil mezi důležité postavy v útoku Wolverines, když v 41 utkáních nasbíral stejný počet bodů za 17 gólů a 24 asistencí. Na posledním juniorském šampionátu přispěl Nazar reprezentaci USA k zisku zlatých medailí osmi přihrávkami v sedmi zápasech. Není překvapením, že se s univerzitní soutěží loučí už po dvou letech, přesto nebylo jisté, že se tak mladý hokejista rozhodne. V Chicagu, které teprve začíná budovat svůj kádr pro nadcházející roky, by ale měl brzy dostat hodně prostoru, přestože je možné, že alespoň část příštího ročníku stráví ještě na farmě v Rockfordu.

Zatímco Nazar doplní Landona Slaggerta v Chicagu, u IceHogs se teď na konci sezony také objevilo pár nových jmen. Ze Švýcarska dorazil útočník Jiří Felcman, který už by ale měl být zase zpátky v Evropě, neboť s českou reprezentací hráčů do 20 let pojede na Turnaj pěti do Popradu, z Kingstonu (OHL) přišel útočník Paul Ludwinski, který v sobotu proti Milwaukee v AHL debutoval, a čerstvě se s Rockfordem dohodl na zkoušce také útočník Martin Mišiak z Erie (OHL). Ludwinski letos v juniorské lize nasbíral 69 bodů (23+46) v 60 utkáních a s Chicagem uzavřel nováčkovský kontrakt, který začne platit v létě. Mišiak, draftovaný loni ve druhém kole, ve své první sezoně v OHL zaznamenal 47 bodů (23+24) v 60 střetnutích. Zatím není jasné, jestli se v létě vrátí do Erie nebo bude působit v Rockfordu. „V příštích pár týdnech to prodiskutujeme. Když hrajete v lize, kde vyloženě nedominujete, vždycky má svá pozitiva, pokud tam zůstanete o něco déle. Ale je potřeba to zvážit, jestli jsou tahle pozitiva cennější než pozitiva, která plynou z přechodu mezi profesionály. Teď to probereme a uvidíme,“ řekl nedávno novinářům asistent GM Blackhawks Mark Eaton.

V semifinále závěrečného turnaje NCAA Frozen Four prohrál Nazarův Michigan s Boston College 0:4, ve finále však zvítězila po výhře 2:0 Denver University. Historický desátý titul pomohl svému týmu vybojovat také centr Aidan Thompson, kterého si Chicago vybralo ve 3. kole draftu před dvěma lety. Ve 44 zápasech si připsal rovných 30 bodů (11+19).

Nick Lardis podepsal nováčkovskou smlouvu

Útočník Nick Lardis (18), kterého Chicago draftovalo loni ve 3. kole, se s klubem dohodl na standardní tříleté nováčkovské smlouvě. Ve své druhé sezoně v Brantfordu (před stěhováním Hamilton) dosud odehrál 37 zápasů, ve kterých nasbíral rovných 50 bodů za 29 gólů a 21 asistencí. V OHL působil také v Peterborough a celkem zatím ve 169 utkáních zaznamenal 152 bodů (84+68). Lardis je typickým střelcem, který výborně bruslí, ale má znatelné rezervy při důrazu a hře bez puku. Do NHL má proto v tuhle chvíli skutečně daleko, Blackhawks si ale jistě slibují, že svoje slabiny dokáže časem eliminovat a naopak jeho výtečná schopnost střílet góly je něco, co nedá snadno naučit…

Landon Slaggert debutoval v dresu Blackhawks

Útočník Landon Slaggert (21), kterého si Blackhawks vybrali ve 3. kole draftu 2020, ukončil po čtyřech sezonách své působení na University of North Dakota, s Chicagem podepsal dvouletou nováčkovskou smlouvu a v pátek prožil svou premiéru v NHL. Pro juniorského mistra světa z roku 2021 to osobně sice nebyl žádný propadák (na ledě strávil 10:32, během kterých si připsal dva hity, a dostal prostor i při oslabení), jako tým se ale Blackhawks po dvou pěkných výhrách vrátili zpátky na zem. Proti Los Angeles prohrávali po 8 minutách o tři branky, po čtvrtém gólu stáhli trenéři brankáře Söderbloma a domácí fanoušci nakonec při porážce 0:5 neviděli ani jeden puk v síti Kings. Ti mají aktuálně o poznání lepší mužstvo než San José nebo Anaheim, přesto byl výkon hokejistů Blackhawks rozčarováním.

„LA Kings?“ odpověděl kouč Richardson na otázku, jaký byl proti minulým dvěma zápasům největší rozdíl. „To je jeden důvod, ale dneska to asi bylo obojí. Neodehráli jsme nejlepší utkání v sezoně, zatímco oni byli fakt dobří. Mají v týmu plno velkých a silových hráčů a nám se moc nedařilo vyhrávat souboje, to bylo to hlavní.“

Od Slaggerta si Chicago slibuje především dravost, pohyb, hru do těla a pořádný forčeking. Ve svém poslední sezoně v univerzitní soutěži zlepšil produktivitu a v 36 střetnutích nastřílel rovných 20 gólů, jeho role v NHL ale patrně nebude v prvním nebo druhém útoku. Klub mu nabídl smlouvu už před rokem, Slaggert se ale rozhodl ještě na Notre Dame, kde je jeho otec Andy tři desítky let jedním z trenérů, zůstat, aby si zahrál s mladším bratrem Carterem (se starším bratrem Grahamem si naopak zahrál už dříve). Blackhawks drželi jeho práva pouze do srpna, možnost zahrát si v NHL již nyní byla ale příliš lákavá a sám hráč uvedl, že nikdy ani neuvažoval o tom, že by měl svou profesionální kariéru zahájit v nějakém jiném klubu. V NCAA se rozloučil s bilancí 47+45 ve 136 zápasech.

„Dobrý výkon, stejně jako na tréninku,“ chválil Slaggerta trenér Richardson. „Ale zatím odehrál jen chvíli. Odmakal to, tlačil se do napadání a nebál se do někoho opřít. Jednou se dostal na led při hře v oslabení a vypadalo to, že s tím nemá žádný problém. Uvidíme, co předvede dál. Těším se na to.“ Doplněno: Hawks povolali zpátky do prvního týmu útočníka Lukase Reichela. V 9 zápasech v Rockfordu nasbíral sedm bodů (1+6). Na farmu naopak míří jiný útočník Zach Sanford. Ten po příchodu z Arizony odehrál za Chicago 18 utkání, ve kterých si připsal čtyři body za asistence.

Petr Mrázek prodloužil smlouvu o další 2 roky

Krátce po Folignovi s Dickinsonem prodloužili Blackhawks smlouvu o dvě sezony s dalším veteránem, který letos podává nadstandardní výkony. Českého brankáře Petra Mrázka (31) do Chicaga odložilo předloni Toronto a příliš se od něj neočekávalo zejména s ohledem na jeho časté zdravotní potíže s třísly. Jenže u Blackhawks Mrázek zaujal velmi dobrými výkony, zdá se, zdravotně ho nyní žádné starosti neomezují a oproti minulé sezoně chytá za mladou a prostupnou obranou Blackhawks ještě lépe.

Často právě díky jeho zákrokům má Chicago naději na dobrý výsledek a proto není překvapením, že i v jeho případě se GM Kyle Davidson rozhodl smlouvu prodloužit. V posledních dnech a týdnech se na přestupovém trhu začala objevovat jiná zajímavá brankářská jména (Gibson, Saros, Fleury, Merzlikins, Markström) a přestože by se o Mrázka mohl i tak některý z ostatních týmů před uzávěrkou trejdů zajímat, stejně jako u Foligna s Dickinsonem si Chicago vyhodnotilo, že bude přínosnější dalšího zkušeného a prověřeného hokejistu udržet. V Chicagu to zná, klub dobře zná jeho, s Mrázkovými výkony panuje spokojenost, nová dvouletá smlouva s platem 4,25 milionu dolarů pod platovým stropem Hawks nepálí a GM Davidson si koupil trochu víc času a jistoty před tím, než bude muset vyhodnotit, jako roli skutečně zastanou Arvid Soderböm a Drew Commesso (nyní Rockford). ➜ Více

Také Jason Dickinson bude v Chicagu pokračovat další 2 roky

Krátce poté, co se s Chicagem dohodl na nové dvouleté smlouvě Nick Foligno, prodloužil s klubem o dva roky také centr Jason Dickinson (28). Blackhawks jej získali na začátku minulé sezony z Vancouveru, kde se Dickinson vůbec neprosadil a s ohledem na plat 2,65 milionu dolarů ještě Canucks přihodili vysokou volbu v draftu. Předtím ale několik let odváděl solidní práci v Dallasu a s větším prostorem na ledě postupně zaujal také v Chicagu.

Dickinson je typický centr do třetí lajny, zodpovědný a poctivý při práci v obraně a v nynější oslabené sestavě Hawks se projevuje jako lídr, který umí zužitkovat svoje zkušenosti. S jeho výkony a rolí v týmu panuje spokojenost o to víc, že letos prokazuje mimořádnou střeleckou formu. Nedlouho po polovině sezony už Dickinson nastřílel 14 branek (jeho osobním maximem bylo dosud 9 gólů) a navazuje tak na zajímavou produktivitu z minulého ročníku, kdy poprvé v kariéře dosáhl na hranici 30 bodů. Letos je zatím třetím nejproduktivnějším hráčem Blackhawks a v součtu proto nepřekvapuje, že se GM Kyle Davidson rozhodl jeho angažmá prodloužit. O Dickinsona by jistě byl zájem mezi týmy, které hledají posily pro playoff, předpokládaná cena nicméně neodpovídá tomu, jako hodnotu má tento dlouhodobě ve formě hrající hokejista pro omlazené Chicago. Nová smlouva s platem 4,25 milionu dolarů Blackhawks v tuto chvíli pod platovým stropem nepálí a její dvouletá délka zachovává klubu potřebnou flexibilitu.

„Nebudu lhát, líbilo by se mi pár let navíc, protože tu vidím potenciál,“ uvedl Dickinson, který má v NHL odehráno na čtyři stovky utkání, v nichž nastřílel 53 branek a na 72 přihrál. A před několik týdny novinářům sdělil, že otázku nového kontraktu příliš neřeší. „Upřímně, není to zrovna něco, co by mě trápilo. Vím, že když budu hrát svou hru a pokračovat v tom, co dělám, tak to nějak dopadne. Peníze jsou jen peníze, budu rád za cokoliv. Prostě chci akorát hrát, nic víc v tom není. Když budu dělat svou práci, tak novou smlouvu dostanu,“ řekl rodák z Ontaria. ➜ Více

Nick Foligno zůstává, s Chicagem prodloužil o 2 roky

Zkušený útočník Nick Foligno (36), toho času mimo hru kvůli zlomenému malíčku, prodloužil s Chicagem smlouvu o dva roky. Blackhawks jej získali loni v létě výměnou z Bostonu a podepsali s ním roční kontrakt s platem 4 miliony dolarů. V první polovině sezony Foligno v Chicagu rozhodně nezklamal, v kabině se projevil jako očekávaný lídr a když přidal i dobré výkony na ledě a slušnou produktivitu, nebylo co řešit. Rodáka z Buffala by možná mohli Blackhawks před uzávěrkou přestupů vyměnit, cena by však nebyla příliš vysoká a zdá se, že sám Foligno je ochotný obětovat příležitost vybojovat poprvé v kariéře bájný Stanleyho pohár – pokud dostane záruku určité stability, důstojné role v týmu a štědrý plat. To vše mu GM Kyle Davidson v danou chvíli nabídnut mohl a chtěl, tím spíše, že Taylor Hall je do konce sezony zraněný, Corey Perry v klubu skončil neslavně a na nějaký čas vypadl i Seth Jones.

Důležité úlohy se Foligno zhostil výborně, navíc v 39 zápasech nasbíral solidních 17 bodů (8+9) a v dalších dvou letech si proto vydělá v průměru 4,5 milionu dolarů. Chicago je jeho pátou zastávkou v NHL, kde dlouho dobu působil v Ottawě a Columbusu a kromě Bostonu krátce oblékal i dres Toronta. V Ottawě ještě stihl závěr kariéry současného trenéra Hawks Lukea Richardsona a chvíli spolu nastupovali v jednom týmu. V Columbusu se pak Foligno potkal se Sethem Jonesem a v Chicagu defacto v pozici neoficiálního kapitána navazuje právě na angažmá u Blue Jackets, kde nosil „C“ pět a půl roku. Celkem má v NHL Foligno odehráno 1120 zápasů, ve kterých nastřílel 223 branek, na 319 přihrál a připsal si 914 trestných a +1.

„Neohlížím se jinam, o tom vůbec nepřemýšlím. Když jsem sem v létě přišel, byl jsem odhodlaný pomoct posunout tenhle tým dopředu a bylo by pro mě těžké v půlce sezony jen tak odejít. Jsem už takový, že když se do něčeho pustím, chci to dotáhnout do konce. Užívám si to a baví mě to. Ale stejně tak chci vyhrávat a snažit se o to, abychom se jako tým posunuli dál o něco dřív než všichni doufáme,“ vyjádřil se Foligno. ➜ Více

Corey Perry v Chicagu končí a Kane bude hrát za Detroit

V úterý se fanoušci Blackhawks dočkali alespoň částečných odpovědí na dvě zapeklité otázky z poslední doby: Chicago se dohodlo s útočníkem Coreym Perrym na rozvázání smlouvy a klubová legenda Patrick Kane podepsala roční kontrakt s tradičním rivalem z Detroitu. Perry za tajemných okolností vynechal poslední tři zápasy, přičemž všichni okolo ve svých komentářích pro média mlžili a zavdali tak spoustě bulvárních spekulací. Seriózněji se hovořilo třeba o tom, že by mohl být Perry vyměněn spolu s brankářem Mrázkem do Edmontonu, nakonec ale nevíme nic přesnějšího než že hráč hrubě porušil interní pravidla, klub jej vyřadil ze sestavy a po několika dnech se s ním loučí nadobro. Perry, vítěz Stanleyho poháru 2007 s Anaheimem a někdejší držitel Hartovy trofeje, v posledních letech často mění týmy, všude si ale jeho přístup a přínos pochvalovali. Stejně tak až do osudné chvíle i v Chicagu, kam spolu s Hallem a Folignem přišel pomoci mladým spoluhráčem na začátku jejich kariéry. Jenže Hall je po vážném zranění kolene do konce sezony mimo hru a Perry se teď s klubem loučí neslavně už po 16 utkáních, ve kterých nasbíral 9 bodů (4+5). Po operaci kyčle, která jej vyřadila na šest měsíců, se do kolotoče NHL vrací Patrick Kane. V minulých dnech se živě spekulovalo, že by mohl posílit třeba Toronto, Floridu nebo Detroit a právě s Red Wings podepsal dnes roční smlouvu. Chicago jej nedlouho před poslední uzávěrkou přestupů vyměnilo do Rangers, kde si Kane nevedl špatně, vysoká očekávání však nenaplnil a na své poměry slabší sezonu v New Yorku zásadně nevylepšil. Na Manhattan se proto nevrátí a místo toho posílí další tým Original Six, kde se může těšit na to, že obnovení produktivní spolupráce s Alexem DeBrincatem půjde lépe než s Artemi Panarinem u Rangers. V Chicagu odehrál Kane 1161 zápasů, ve kterých nasbíral 1225 bodů (446+779), třikrát vyhrál Stanleyho pohár a rodáka z Buffala můžeme dost možná označit za nejlepšího amerického hokejistu v historii NHL. Přestože přesun Detroitu do Východní konference tradiční rivalitu oslabil, vidět klubovou legendu právě v dresu Red Wings není pro fanoušky nic příjemného. Intermezzo v New Yorku ale okolnosti jeho přestupu mírní, přinejmenším v porovnání s někdejší výměnou jiné chicagské hvězdy – obránce Chrise Cheliose. Za oba historické kluby si v minulosti zahráli také třeba Dominik Hašek, Marián Hossa, Ted Lindsay, Glenn Hall, Bill Gadsby, Petr Mrázek a mnoho dalších. ➜ Více

Philipp Kurashev zůstává v Chicagu, získal smlouvu na 2 roky

Útočník Philipp Kurashev (23) zůstává v Chicagu, když mu arbitrážní soud přiřkl dvouletou smlouvu s platem 2,25 milionu dolarů. Švýcarský hokejista s ruskými kořeny působí u Blackhawks třetím rokem a v minulé sezoně zaznamenal 25 bodů (9+16) v 70 zápasech. Celkem má Kurashev, kterého si Chicago vybralo ve 4. kole draftu 2018, v NHL odehráno necelé dvě stovky utkání, ve kterých vstřelil 23 branek a na 39 přihrál. V dresu Blackhawks si dosud nevybojoval jasnou pozici, díky své všestrannosti a spolehlivosti často mění místo v sestavě a s tím související roli. Po konci nováčkovské smlouvy podepsal Kurashev s Chicagem roční kontrakt s platem 750 tisíc dolarů a nyní, když mu nezávislý soud přiznal trojnásobnou gáži, jistě věří, že se tato změna odrazí i na ledě, kde by mohl dostat větší prostor. V Québecu v QMJHL ostatně zaujal slušnou produktivitou a body sbíral také ve švýcarské reprezentaci třikrát na MS nebo na mládežnických šampionátech.

Connor Bedard dostal k narozeninám profesionální smlouvu

Přesně v den svých 18. narozenin dostal Connor Bedard pěkný dárek v podobě profesionální smlouvy s Chicagem. Pro Blackhawks se jednalo pouze o milou formalitu, nebylo pochyb o tom, že s jedničkou posledního draftu uzavřou brzy tříletý nováčkovský kontrakt s maximálním platem 950 tisíc dolarů a nejvyššími bonusy v hodnotě kolem 3,5 milionu dolarů. Kanadský supertalent zvládl v minulých týdnech spoustu mediálních povinnosti a zúčastnil se s dalšími mladíky Blackhawks Kempu nadějí, který se letos poněkud překvapivě obešel úplně bez tréninků na ledě. Mladí hokejisté se kromě teambuildingu při vaření a výletu po městě věnovali třeba posilování nebo dechových cvičením pod vedením bývalého hráče Hawks Johnnyho Oduyi. ➜ Více

Blackhawks podepsali s Ryanem Donatem

Hned první den na otevřeném trhu s volnými hráči získalo Chicago další posilu do útoku. S Ryanem Donatem (27), který poslední dvě sezony strávil u nováčka ze Seattlu, podepsali Hawks dvouletý kontrakt s platem 2 miliony dolarů. V minulém roce odehrál Donato za Kraken 71 utkání, ve kterých vstřelil 14 branek a u 13 asistoval. V 14 zápasech playoff si připsal dva body za přihrávky. Celkem má americký hokejista, kterou reprezentoval USA dvakrát na světovém šampionátu, v NHL na kontě 135 bodů (65+70) ve 325 utkáních za Boston, Minnesotu, San José a Seattle. „Ryana můžeme využít na různých pozicích a do našeho útoku dobře zapadne, je to velká posila,“ uvedl na klubovém webu GM Kyle Davidson.

Chicago získalo z Tampy Coreyho Perryho

Zatímco první den draftu nenabídl vůbec žádný trejd, ve čtvrtek už přeci k nějaké aktivitě došlo a Chicago zaujalo hned třemi odlišnými výměnami. S Philadelphií si Hawks prohodili pouze volby na draftu, když za výběr ve 2. kole letos získali 2. kolo příští rok a 6. kolo v tomto ročníku. Z New Yorku Islanders dostalo Chicago volbu ve 2. kole draftu 2026 výměnou za to, že vykoupí ze smlouvy útočníka Joshe Baileyho. Bývala devítka draftu strávila v New Yorku celou svou 15letou kariéru, jenže letošní sezona se Baileymu nepovedla a protože u Islanders nad ním visel otazník již delší dobu, není tak velkým překvapením, že se jej chtěl klub zbavit. Za odchod hráče, kterému za rok vyprší smlouva s platem 5 milionů dolarů, museli Isles obětovat volbu ve 2. kole. Chicagu se do platového stropu započítá v příští sezoně 2666667 dolarů a o rok později ještě 1666667 dolarů. Z Tampy Bay poté Blackhawks získali výměnou za volbu v 7. kole draftu 2024 zkušeného útočníka Coreyho Perryho. Vítěz Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hokejistu NHL v roce 2011 a člen prestižního Triple Gold klubu pro vítěze Stanleyho poháru (2007 s Anaheimem) a držitele zlatých medailí z Olympiády a MS letos nastoupil do 81 zápasů, ve kterých zaznamenal 25 bodů (12+13). Po 14 letech v dresu Ducks působil Perry v Dallasu, Montréalu a naposledy Tampě, se kterou podepsal dvouletou smlouvu s platem 1 milion dolarů. Kontrakt mu sice zítra vyprší, ale zdá se, že Chicago věří, že se mu podaří najít brzkou dohodu a velmi zkušeného útočníka zařadí do sestavy spolu s dalšmi ostřílenými posilami Taylorem Hallem a Nickem Folignem k talentovanému mladíkovi Connoru Bedardovi. Doplněno: Corey Perry se v pátek s Chicagem dohodl na nové roční smlouvě, během které si vydělá 4 miliony dolarů.

Taylor Hall (© Icon Sportswire / Getty)
Taylor Hall (© Icon Sportswire / Getty)

Blackhawks přivedli Halla s Folignem z Bostonu

Krátce před draftem a otevřením trhu s volnými hráči si GM Kyle Davidson splnil dva důležité úkoly: z Bostonu Chicago získalo útočníky Taylora Halla a Nicka Foligna. Hall, který má smlouvu s platem 5 milionů dolarů ještě na dva roky, by měl v Chicagu dostat velký prostor a Connoru Bedardovi pomoct jak na ledě, tak mimo něj. Jako jednička draftu 2010 má Hall spoustu zkušeností s tím, jaký je na mladé hokejisty v této pozici vyvíjený tlak, zároveň je v 31 letech stále platným hráčem, ačkoliv v Bostonu loni nastupoval převážně ve třetím útoku a v 61 zápasech nasbíral 36 bodů (16+20). Celkem má Hall v NHL na kontě přes osm stovek utkání, ve kterých nastřílel 264 branek a na 429 přihrával, a k celé řadě ocenění ze svých juniorských let přidal před pěti lety také Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL. Po Edmontonu, New Jersey, Arizoně, Buffalu a Bostonu bude Chicago jeho šestou zastávkou v soutěži. O čtyři roky starší Foligno, dlouholetý kapitán Columbusu, by Chicagu měl nabídnout především své vůdcovské dovednosti. Přestože mu skončila smlouva, s Blackhawks se ještě před otevřením trhu s volnými hráči dohodl na novém ročním kontraktu se štědrým platem 4 miliony dolarů. V minulé sezoně nastoupil Foligno do 60 utkání, v nichž si připsal 26 bodů (10+16), a celkem má v NHL odehráno 1081 zápasů (215+310) za Ottawu, Columbus, Toronto a Boston. Před šesti lety obdržel Messierovu trofej za vůdčí schopnosti a Trofej Kinga Clancyho za charitativní činnost. „Máme velkou radost, že se nám podařilo získat hráče takového kalibru. Svými zkušenostmi posílí náš útok a pomohou tím zároveň všem ostatním v naší sestavě,“ pochvaloval si GM Davidson. Pro oba jmenované hokejisty už neměl Boston místo pod platovým stropem, proto jdou do Chicaga téměř zadarmo. Blackhawks za ně Bruins poslali Iana Mitchella a Aleca Regulu, dva mladé obránce, se kterými už klub nepočítá a kterým končí smlouvy. Mitchell (24) byl velkou nadějí chicagské obrany, během tří let po příchodu z univerzitní soutěže se ale nedokázal pořádně prosadit (4+12 v 82 zápasech) a u Blackhawks dlouho nezůstal – stejně jako před ním Henri Jokiharju, Adam Boqvist a Nicolas Beaudin. Regulu (22) Hawks získali z Arizony při výměně Mariána Hossy a během tří let nastoupil urostlý Američan do 22 utkání (1+0).

Andreas Athanasiou (© https://www.youtube.com/@NHL)
Andreas Athanasiou (© https://www.youtube.com/@NHL)

Athanasiou zůstává, s klubem podepsal smlouvu na dva roky

Útočník Andreas Athanasiou (28) zůstává v Chicagu, když ve čtvrtek podepsal novou dvouletou smlouvu s platem 4,25 milionu dolarů. O tom, že mimořádně rychlý křídelník bude u Blackhawks pokračovat, se hovořilo delší dobu a nyní se očekávání potvrdila. Athanasiou posílil Chicago loni s tím, že by jej klub mohl před uzávěrkou přestupů výhodně vyměnit, to se však přes jeho solidní výkony nepodařilo. Celkem si v 81 zápasech připsal 40 bodů za dvacet branek a stejný počet asistencí a roční kontrakt s platem 3 miliony dolarů tak v Chicagu přetavil v delší spolupráci. Do týmu rodák z Londonu v Ontariu údajně dobře zapadl, o jeho setrvání byl zájem z obou stran a lehce nadsazený plat tomu nasvědčuje – zatímco jiná mužstva mají starosti s platovým stropem, po odchodu Kanea s Toewsem budou Hawks muset některým hráčům připlatit, aby se vůbec dostali na platového dno. Athanasiou odváděl letos slušné výkony, dokázal pobavit fanoušky a sezoně plné porážek nedokázal zabránit. Pro Chicago je tedy v tuto chvíli vhodným hokejistou na soupisce a může se těšit na to, že metu 500 zápasů v NHL, do které mu schází 41 utkání, pokoří práve v dresu Blackhawks. Pět let jinak působil v Detroitu, dvě sezony nastupoval za Los Angeles a krátce se představil také v Edmontonu. Dohromady dosud Athanasiou nasbíral 236 bodů (125+111) a 182 trestných minut. K několika pohybům na soupisce došlo v poslední době také na farmě v Rockfordu: IceHogs prodloužili smlouvy s obráncem Andrew Perrottem a útočníkem Kylem Howarthem, kteří v minulém roce strávili hodně času v nižší ECHL, a z juniorského týmu Oshawy přivedli produktivního útočníka Ryana Gagniera. Dva obránci se s Rockfordem loučí a jdou do Evropy: Jakub Galvas se dohodl s Malmö a Cliff Watson se Stavangerem. V neposlední řadě pak Chicago oznámilo jeden velký návrat, když se do komentování zápasů Hawks zapojí oblíbený Darren Pang. Bývalý chicagský brankář komentoval dlouhou dobu utkání rivalů ze St. Louis a diváci televizních přenosů jej znají také z celostátního vysílání. ➜ Více

Hawks prodloužili s brankářem Söderblomem

Švédský brankář Arvid Söderblom (23) uzavřel s Chicagem novou dvouletou smlouvu, během které si vydělá v průměru 962 500 dolarů. Blackhawks posílil před dvěma lety po zdařilé sezoně ve Skellefteå a většinu času pak strávil v Rockfordu. Přestože nemá zrovna skvělá čísla, klub si od Söderbloma do budoucna hodně slibuje a předpokládá se, že v příští sezoně utvoří stabilní dvojici s českým kolegou Petrem Mrázkem. V letošní sezoně navázal v 15 zápasech na tři utkání, kterými o rok dříve v NHL debutoval, pouze dvakrát se však radoval z výhry a zaznamenal úspěšnost zákroků 89,4 %. V Rockfordu nastoupil Söderblom letos do 33 utkání, ve kterých chytal s s úspěšností zásahů 90,5 %, a IceHogs pomohl do playoff 15 výhrami. Brankář Alex Stalock (35) patřil mezi lepší hráče Blackhawks v letošní sezoně a jeho výkony nezůstaly opomenuty. Po problémech se srdcem, způsobených následky covidového onemocnění, vynechal Stalock skoro celé dvě sezony, a také v Chicagu se tento rok musel potýkat se zdravotními potížemi. Přesto to nikdy nezabalil, s úspěšností zákroků 90,8 % vychytal svému týmu 9 výher v 27 zápasech a nyní je ve finální trojici nominovaných hráčů na cenu Billa Mastertona za oddanost hokeji. Spolu se s Stalockem byli vybráni obránce Pittsburghu Kris Letang a útočník Arizony Clayton Keller. Roční smlouva Stalockovi brzy vyprší a s ohledem na výše zmíněné angažmá Söderbloma se neočekává, že by měl v Chicagu pokračovat. U Blackhawks však zanechal pěkný dojem.

Jakub Galvas se vrací do Evropy a bude hrát v Malmö

Český obránce Jakub Galvas se vrací po dvou letech do Evropy. O jeho návratu se hovořilo již dříve, v úterý ale jeho příchod oficiálně oznámil švédský klub Malmö Redhawks, se kterým Galvas podepsal dvouletou smlouvu. Pro bývalého hokejistu Olomouce, kterého si Chicago vybralo v 5. kole draftu 2017, to bude už druhé severské angažmá, když dva roky strávil také ve finském Jukuritu. V letošní sezoně odehrál Galvas v Rockfordu 64 zápasů, v nichž nasbíral 29 bodů (3+26), 22 trestných minut a +1. V pěti utkáních playoff pak přidal tři body za asistence. Zatímco o rok dříve v 6 zápasech debutovat v NHL a zanechal povedený dojem, další příležitost už v prvním týmu Blackhawks nedostal a na jeho místo se tlačí mnoho jiných nadějných obránců, od kterých si klub zřejmě slibuje víc. „Je to opravdu dobrý pocit! SHL je pravděpodobně nejlepší liga v Evropě, takže hrát v ní je pro mě velká výzva. Malmö bylo jedním z prvních týmů, které mě kontaktovaly, po rozhovoru se sportovním ředitelem jsem cítil, že chci být součástí tohoto týmu a dotáhnout ho do playoff. Doufám, že se co nejdřív seznámím se všemi. Už teď se těším se na začátek sezony,“ uvedl Galvas pro oficiální web klubu z Malmö (překlad hokej.cz)